Rooibos: Jeden z najzdravších čajov, ktorý sa oplatí vyskúšať

Ak hľadáte zázrak, ktorý je stvárnený v podobe nápoja, rooibos čaj je to práve riešenie pre vás. Obsahuje komplex vysoko účinných látok, ktoré prinášajú skutočne blahodarne vlastnosti na organizmus človeka.

Rooibos tea je známy už po stáročia v rámci celého sveta. Aj napriek tomu sa na našom území až tak nepreslávil, čo je, samozrejme, veľká škoda. Ide o liečivý bylinný čaj, pre ktorý je charakteristická jasne červená farba.

Čaj rooibos sa vyrába z listov Aspalathus linearis – liečivej rastliny, ktorá pochádza až z Južnej Afriky. Táto rastlina sa spracováva kvasením a následným sušením. Aj vďaka tomuto procesu prípravy si zachováva svoju charakteristickú červenú farbu. Chuť čaju rooibos je následne aj veľmi jemná a zároveň mierne sladkastá.

Vedeli ste, že: Rooibos sa pestuje len v Kapskej provincii? Vďaka veľkej obľube a priazni je však rozvážaný do celého sveta, odkiaľ sa z neho vyrába už spomínaný čaj.

rooibos-čaj

Rooibos čaj účinky, ktoré prináša

Ak je čaj vyrobený z kvalitných surovín, prináša aj blahodarne účinky na organizmus. Rooibos tea je skutočným zázrakom vo svete čajov. Obsahuje totiž veľké množstvo účinných látok. Medzi tie patrí vitamín C, minerálne látky, ako napríklad, draslík, fosfor, železo, meď, vápnik a zinok. O rooibos čaji je známe aj to, že neobsahuje žiadny kofeín, vďaka čomu je tak bezpečný. 

Naša rada: Keďže rooibos čaj má jemnú chuť a neobsahuje kofeín, zaradiť ho môžete aj do pitného režimu vašich detí. Nejakým spôsobom nepoškodzuje zdravie, vďaka čomu je vhodný aj pre tých najmenších.



Pôsobí ako antioxidant 

Viete, aké má čaj rooibos účinky? Mnohé výskumy hovoria o tom, že je plný antioxidantov. Takéto látky podporujú zdravie človeka až natoľko, že dokážu z organizmu odstrániť toxické a škodlivé látky. Vďaka tomu je celé telo prečisteného, čo znamená, že vy sa budete môcť ľahšie vyhnúť mnohým ochoreniam, ktoré by vám za iných okolností mohli hroziť.

Okrem iného, to, že má čaj rooibos detoxikačné účinky sa odzrkadlí aj na tom, že budete mať výrazne viac energie a vitality. Únave sa tak budete môcť oblúkom vyhnúť.

antioxidant

Udržuje zdravé srdce 

Mnohé vedecké výskumy hovoria o tom, že rooibos dokáže podporiť zdravie srdca. Dôvodom je obsah antioxidantov a vysoko účinných látok. Tie znižujú zlý cholesterol, a to priamo zo stien tepien a ciev. Pravidelné pitie rooibos čaju znižuje aj krvný tlak, čo je výhodné najmä u ľudí trpiacich hypertenziou - vysoký krvný tlak.

zdravé-srdce_1

Je účinný pri liečbe cukrovky

Novodobé štúdie hovoria o tom, že čaj rooibos je veľmi účinný aj pri cukrovke druhého typu. Toto ochorenie vzniká najmä v dôsledku zlej životosprávy, obezity či iných pridružených ochorení. Rooibos však dokáže regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka čomu zabraňuje extrémnym výkyvom. Znižuje sa tým aj riziko vzniku ďalších zdravotných komplikácií. Práve z tohto dôvodu odporúčajú aj mnohí špecialisti užívanie čaju rooibos nielen diabetikom, ale aj zdravým ľuďom v rámci prevencie.

cukrovka_2

Zmierňuje príznaky alergie 

Trpíte aj vy alergiou? Ak áno, pravdepodobne sami viete, že miestami môže byť skutočne veľmi nepríjemná. Na liečbu alergií existujú špeciálne lieky, ktoré vám predpíše špecialista. Užívať však môžete užívať aj čaj rooibos, je to priam odporúčané. Zmierňuje totiž príznaky alergickej nádchy, vďaka čomu sa vám bude ľahšie dýchať.  

Naša rada: Rooibos tea môžete užívať nielen pri alergickej nádche, ale aj iných príznakov spôsobených týmto ochorením. Napríklad, ak sa u vás vyskytli ekzémy, svrbenie či podráždenie pokožky. Rooibos má aj protizápalové a upokojujúce účinky, čo rozhodne oceníte.

alergia

Podporuje funkcie trávenia 

Vďaka blahodarným vlastnostiam čaju rooibos môže podporiť aj tráviace funkcie. Obsahuje totiž látky, ktoré pôsobia protizápalovo. To znamená, že môže potlačiť zápal, napríklad pri ochoreniach spojených s črevami.

Zároveň je známe, že rooibos utlmuje bolesť brucha a žalúdka, pričom napomáha aj pri kolike, zápche, nevoľnosti či žalúdočných kŕčoch. Preto, ak máte akékoľvek tráviace ťažkosti, siahnite po čaju rooibos. Jeho účinky sú skutočne obdivuhodné a dokážu napomôcť v rôznych smeroch.

trávenie_1

Ako sa rooibos užíva?

Príprava čaju rooibos je skutočne veľmi jednoduchá. Práve preto si jeho užívanie tak zamilujete a budete ho realizovať pravidelne. Rooibos tea totiž môžete piť každý deň, a to bez akéhokoľvek obmedzenia, keďže je maximálne bezpečný. V súčasnej dobe tento čaj predáva množstvo značiek.

Preto sa pri výbere zamerajte najmä na kvalitu a zloženie. Príprava je však ako pri bežnom čaji. Vrecúško postačí zaliať horúcou vodou a následne nechať čaj vylúhovať približne po dobu 5 minút. Potom si ho môžete len vychutnávať.

Vedeli ste že: rooibos v tehotenstve je odporúčaný? Mnohé mamičky sú totiž častokrát zúfalé zo skutočnosti, že nemôžu piť veľa z bylinkovych čajov. Rooibos je však výnimka a jeho pitie sa u mamičiek priam odporúča. Podporuje totiž nielen ich zdravie, ale aj zdravie plodu. 

rooibos

Má rooibos nežiadúce účinky?

Mnohé štúdie hovoria o tom, že rooibos je veľmi bezpečný a na telo má blahodárne účinky. Objaviť sa môžu aj tie negatívne, no je to veľmi zriedkavé. Nastávajú totiž až v prípadoch, kedy by ste tento čaj pili príliš často a v až v príliš veľkom množstve. Denne by ste nemali vypiť viac ako 1 liter.

Nastať by totiž mohli problémy s pečeňou. Avšak takéto nepriaznivé účinky nastávajú najmä u ľudí, ktorí trpia hormonálnymi ochoreniami alebo rakovinou prsníka. Čaj rooibos totiž môže produkovať väčšie množstvo ženského pohlavného hormónu - estrogénu.

Pokiaľ ste milovníkom čaju za zmienku určite stojí aj zelený čaj, o jeho blahodárnych účinkoch sa môžete dočítať v článku Prečo piť zelený čaj? Tieto benefity vás prekvapia. Medzi najcenenejší zelený čaj s množstvom zdraviu prospešných účinkov patrí nepochybne práškový čaj Matcha. Viac o tomto japonskom unikáte sa dočítate v článku 10 úžasných výhod zeleného čaju Matcha

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.