Ako si zlepšiť trávenie prírodnou cestou? Toto 10 overených tipov!

Tráviace ťažkosti nás môžu zasiahnuť nielen cez sviatky, ale počas celého roka. Niekedy sa im je veľmi ťažké vyhnúť a preto je na mieste proti nim bojovať prírodnou cestou. Ako na to?

Trávenie je komplexný proces, ktorý zahŕňa hneď niekoľko dejov. Ak nejaká funkcia nefunguje správne, dochádza ku vzniku tráviacich ťažkostí. Našťastie, s tými si viete poradiť veľmi ľahko aj prírodnou cestou.

Ako prebieha trávenie?

Trávenie začína v ústach, kde majú hlavnú úlohu zuby a sliny. Následne ide potrava cez pažerák priamo do žalúdka. Tam prebieha trávenie bielkovín. Natrávené jedlo (chýmus) zo žalúdka sa dostáva do tenkého čreva. V tenkom čreve prebieha trávenie všetkých živín – bielkovín na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry a tiež tuky, ktoré sa premieňajú na mastné kyseliny.

dobré-trávenie_2

Najčastejšie dôvody zlého trávenia

  • Nedostatok vlákniny v strave
  • Málo pohybu
  • Dehydratácia
  • Spracované potraviny
  • Nekvalitný spánok
  • Veľa stresu

 

tráviace-problémy_1

Najznámejšie tráviace problémy

Tráviace problémy sa raz za čas vyskytnú u každého. Čo však robiť, keď sa objavia? Toto sú naše odporúčania!

Bolesť brucha

Ak vás trápi bolesť brucha, najlepšie je, ak zistíte príčinu, pretože tak sa tento problém bude riešiť jednoduchšie. Obmedzte príjem ťažkých jedál, konzumujte hlavne jedlá ľahké na trávenie a pite veľa vody. Pokojne môžete zaradiť aj bylinkový čaj na podporu trávenia.

Nadúvanie

O črevných baktériách je známe, že vytvárajú plyny. Tie sú pre organizmus úplne normálne, no len do istej miery. Ak je plynatosť a nadúvanie častejšie, môže ísť o zdravotný problém. Najlepším opatrením je, ak obmedzíte príjem potravín s obsahom sacharidov, ktoré plynatosť vyvolávajú.

Hnačka

Hovorí sa, že hnačka je nebezpečná najmä u malých detí alebo seniorov. Dôvodom je najmä skutočnosť, že telo sa počas hnačky dehydratuje. Práve preto je kľúčovým opatrením počas hnačky dostatočne piť. Ideálne čistú vodu. Následne začnite s konzumáciou ľahkých jedál na trávenie. Uprednostnite pečivo a uvarené obilniny.

10 tipov, ako zlepšiť trávenie

Nemusíte jesť lieky na trávenie, ktoré sú nabité chémiou na to, aby ste zlepšili svoje trávenie. To sa dá našťastie realizovať aj prírodnou cestou. Základom je zmena životného štýlu a stravovacích návykov. Od toho sa odvíja všetko ostatné. Ktoré konkrétne odporúčania vám pri zlepšení trávenia môžu pomôcť?

Pohyb

Pravidelným cvičením viete vaše trávenie zlepšiť do vysokej miery. Prirodzene totiž jedlo vďaka pohybu prechádza tráviacim traktom rýchlejšie. Výskumy naznačili, že aj chôdza a fyzický pohyb dokážu výrazne zmierniť symptómy zápchy a iných tráviacich ochorení. Pohyb tiež napomáha pri znížení zápalových procesov v tele.

beh_2

Doplnky stravy

Ktoré doplnky stravy na trávenie stoja za pozornosť? Jedným je Green detox, ktorý sa odporúča užívať najmä z toho dôvodu, že obsahuje dostatočné množstvo vlákniny. Taktiež v sebe zahŕňa komplex látok, ktoré prirodzene zlepšujú trávenie a podporujú aj detox organizmu. Ďalším odporúčaným doplnkom stravy je pestrec mariánsky drvený, ktorý prirodzene čistí črevá, vďaka čomu zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín.

 
Viac vlákniny

Vláknina je pre trávenie skutočným zázrakom. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zároveň urýchľuje aj vstrebávanie potravy. Má priaznivý vplyv na prospešné baktérie v črevách, čo v konečnom dôsledku zabezpečuje správne zloženie mikrobiómu. Ten je zodpovedný za správne fungovanie trávenia.

vláknina

Kvalitný spánok

Nemôžete dlhodobo spať a máte so spánkom problémy? V tom prípade by ste to mali zmeniť a zamerať sa na zvýšenie kvality spánku. Z dlhodobého hľadiska totiž nekvalitný spánok vedie k zhoršeniu zdravia, vrátane tráviacich funkcií. Prispieva ku vzniku ochorení tráviaceho traktu a môže spôsobiť aj chronické ochorenia.

kvalitný-spánok_2

Stres

Štúdie potvrdili, že stres úzko súvisí so žalúdočnými vredmi a hnačkou. Hormóny, ktoré sú zodpovedné za stres priamo ovplyvňujú funkcie trávenia. Preto by ste mali do svojej dennej rutiny zaradiť meditačné a relaxačné cvičenia na uvoľnenie psychiky. Napríklad, joga a akupunktúra patria medzi cvičenia, ktoré výrazne dokážu zlepšiť trávenie.

stres

Dodržiavajte pitný režim

Aj nízky príjem tekutín dokáže ovplyvniť vaše trávenie. Napríklad, ak pijete málo vody počas dňa, môže to u vás vyvolať zápchu, čo je pomerne nepríjemný tráviaci problém. Štúdie hovoria o tom, že by ste mali piť viac čistej vody, najmä v situáciách, že sa nachádzate v teplom prostredí, cvičíte, ste chorí alebo máte zvýšenú námahu.

Neodporúča sa piť sladené ani kalorické nápoje, pretože tie vedia zdraviu skôr uškodiť. Vodu však môžete nahradiť napríklad bylinnými čajmi či inými nekofeínovými nápojmi. Neváhajte prijímať aj viac zeleniny a ovocia, ktoré samé o sebe obsahujú väčšie množstvo vody.

voda

Jedzte s rozumom

Pravdepodobne ste už aj vy neraz zažili situáciu, kedy ste sa prejedli. Prejedanie nastáva najmä v prípadoch, keď nad konzumáciou príliš nepremýšľate. Napríklad, na oslavách alebo večierkoch, kedy je vaša myseľ zamestnaná inými záležitosťami. Ak by u vás prejedanie bolo častejšie, mohlo by to viesť aj ku vzniku plynatosti a iným poruchám trávenia.

Výskumy potvrdili, že u pacientov, ktorí sú ku konzumácii jedla všímaví, došlo po nejakej dobe k zmierneniu symptómov ulceróznej kolitídy – ochoreniu, ktoré je charakteristické chronickým zápalom čriev a konečníka. Je o ňom známe, že pretrvávať môže aj celý život, pričom zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Nezabúdajte: Jesť s rozumom znamená, že pri jedení sa vyslovene zameriate len na jedlo. Odložte preto mobil a nepozerajte televíziu. Precíťte každé sústo, ktoré si vložíte do úst. Venujte vyššiu pozornosť teplote a chuti vášho jedla.

prejedanie

Prestaňte fajčiť a piť alkohol

Fajčenie patrí medzi kľúčové faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku refluxu kyseliny. Tiež sa spája so žalúdočnými vredmi a ulceróznou kolitídou. Ak máte tráviace ťažkosti, s fajčením by ste mali okamžite prestať. Aj mnohé štúdiepotvrdili, že odvykanie od fajčenia môže zmierniť sympómy refluxu.

Ani pitie alkoholu vo veľkom množstve nie je pre vaše trávenie zrovna ideálne. Práve alkohol totiž zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny. To vedie ku vzniku tráviacich ťažkostí – páleniu záhy, žalúdočným vredom a refluxu. Alkohol tiež vyvoláva zápalové procesy v tráviacom trakte, škodlivé baktérie a zvyšuje riziko krvácania v GIT. Preto, ak obmedzíte pitie alkoholu, vaše trávenie sa vám za to rozhodne poďakuje.

fajčenie_1

Počúvajte svoje telo

Niekedy najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť je spomaliť a počúvať ho. Mali by ste venovať väčšiu pozornosť svojmu hladu a naopak, pocitu sýtosti. Vedeli ste o tom, že mozog si až po 20 minútach uvedomí, že váš žalúdok je plný? Dôvodom sú hormóny uvoľňované žalúdkom, ktoré sa až za takúto dobu dostanú priamo do mozgu.

Počas 20. minút však vy môžete neustále jesť, aj keď je váš žalúdok už dávno plný. Preto môže rýchlo dôjsť aj k zažívacím ťažkostiam, ktoré sú sprevádzané bolesťou, plynatosťou a nadúvaním.

psychická-pohoda

Probiotiká na trávenie

Probiotiká sú na podporu trávenia ako stvorené. Vo všeobecnosti ide o prospešné baktérie, ktoré podľa štúdií zmierňujú symptómy nadúvania a plynatosti u ľudí. Tiež minimalizujú príznaky zápchy a hnačky. Probiotiká môžete konzumovať vo forme kapsúl, prípadne z prirodzenej potravy. Nachádzajú sa v kyslej kapuste alebo mliečnych výrobkoch.

probiotiká-