Akné, problém trápiaci tisícky ľudí! Tipy ako sa ho nadobro zbaviť

Za najčastejší kožný problém sa považuje akné – vyskytuje sa najmä v období puberty, no nie je nič nezvyčajné, ak pretrváva aj potom. Ide o poriadne nepríjemný problém, estetický, ale aj zdravotný. Ako akné vôbec vzniká a ako mu je možné predísť? Na to sme sa pozreli bližšie!

Čo je to vlastne akné? Ide o dermatologický problém, ktorý postihuje všetky vekové kategórie. Už dávno tak neplatí tvrdenie, že sa vyskytuje len v období puberty. Akné nie je len zdravotný, ale aj estetický problém. Ak sa nelieči správne, môže zanechať negatívny dopad aj na psychiku.

akné-na-lícach

Ako vzniká akné?

Akné sa najčastejšie prejavuje vznikom vriedkov. Prečo vznikajú? Dôvodom je najmä vyššia produkcia kožného mazu vo vývode mazovej žľazy. Takéto miesto sa následne zapáli a okolo sa vytvorí červený pupienok. Vyššia produkcia kožného mazu má za dôsledok aj poškodenie žliaz a vznik hlbokých zápalov. Tie sú skutočne veľmi bolestivé.

akné-na-čele

Hlavné príčiny vzniku

  • Obdobie puberty
  • Menštruačný cyklus
  • Nadbytočný stres a napätie
  • Dedičnosť
  • Užívanie niektorých liekov
  • Hormonálne zmeny
  • Nezdravá strava
  • Fajčenie
  • Nadmerná konzumácia alkoholu či drog

 

Rôzne typy akné

Vo všeobecnosti sa akné rozdeľuje na základe prejavov a stupňa postihnutia.

typy-akné

Komedóny

Ide o najľahšiu formu akné, ktorá vzniká predovšetkým v puberte. Dôvodom je tak zväčša len zvýšená produkcia kožného mazu. V takomto prípade môže pomôcť napríklad krém na akné, ktorý pleť dokonale hydratuje. Komedóny sa vyskytujú hlavne na čele a nose.

Papuly

Papuly sa prejavujú zapálenými hrbolčekmi, ktoré sú častokrát aj bolestivé. Spôsobiť ich môžu hormonálne zmenyalebo infekcia v tele. Papuly sa vytvárajú z komedónov a sú uzavreté.

Pustuly

V situácii, keď papuly dozrievajú, objavujú sa pustuly. U nich je charakteristická biela čiapočka naplnená hnisom. Pustuly sú veľmi bolestivé a vznikajú najmä vplyvom hormónov pred menštruáciou alebo kvôli nadmernému poteniu.

Uzly

Ak sa papuly a pustuly neliečia, vznikajú uzly. Ide o podkožné pupienky, ktoré sú hustejšie a bolestivé. Vznikajú aj kvôli infekciám. Napríklad, keď sa pustuly vytlačia zle, tak z nich v okolitom tkanive vzniknú uzly.

Cysty

Cysty sú uzlíky nachádzajúce sa pod kožou. Je pre nich charakteristické, že sú naplnené hnisom a častokrát po nich zostávajú atrofické jazvy. Cysty vznikajú najmä z dôvodu hormonálnej nerovnováhy, prípadne je problémom dedičnosť.

Kde sa najčastejšie vyskytuje?

Akné sa nemusí vyskytnúť len na tvári, ale aj na ďalších častiach tela. Aj podľa toho môžete zistiť, či ide skutočne o tento kožný problém. Kde sa vyskytuje najčastejšie?

  • Akné na tvári
  • Akné na nose
  • Akné na lícach
  • Akné na čele
  • Akné na chrbte
  • Akné na rukách

 

Tieto oblasti obsahujú aj viac mazových žliaz, ktoré produkujú väčšie množstvo mazu. Práve žľazy sú náchylnejšie na upchatie a vznik zápalu. Práve preto na týchto miestach vzniká akné najčastejšie.

Čo pomáha na akné?

Spôsobov, ako sa zbaviť akné je hneď niekoľko. Aj keď to nie je žiadna veda, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad. V prvom rade by ste mali byť čo najviac trpezliví. Akné totiž nevymizne z tela zo dňa na deň. Jednoducho to trvá nejaký čas a treba s tým počítať.

Okrem iného, ak vyskúšate na akné všetko možné a nič nezaberá, mali by ste to riešiť s kožným lekárom, ktorý vám rád poradí. Čo však pomáha na akné a je veľmi účinné? Tieto odporúčania by ste mali dodržiavať!

pleť_2

Nechytať sa rukami

Poznáte to. Prídete z práce, MHD alebo zo školy a prvá vec, ktorú doma urobíte je, že prídete pred zrkadlo. Tam si objavíte novú vyrážku, ktorú okamžite začnete vytláčať. To však správne rozhodne nie je. Dotýkať sa špinavými rukami tváre totiž prenáša baktérie na pokožku a tie upchávajú póry. Áno, občas je náročné vyhnúť sa priamemu dotyku tváre rukami, ale ak to obmedzíte zlepší sa aj vaša pleť.

Nezabúdajte: Aj keď vás občas láka vytlačiť si pupienky na vašej tvári, nerobte to. Niekedy je lepšie naniesť si na vyrážku vhodný produkt. Ak by ste si totiž vyrážku vytlačili nesprávne, mohlo by to viesť aj ku vzniku jaziev a pomalšiemu hojeniu.

akné-

Zdravá životospráva

Zdravá strava je zázrak na akné. Ak totiž budete konzumovať mastné, tučné a príliš sladké alebo slané jedlá, nemôžete sa čudovať, že vám bude po tele vznikať akné. Štúdie potvrdili, že ak sa v krvi cukor rýchlo zvýši, uvoľňuje sa hormón inzulín. Ak je tohto hormónu v krvi veľa, žľazy budú produkovať viac oleja, takže riziko vzniku akné bude vyššie. Čo sa týka akné, neodporúča sa konzumovať ani mliečne výrobky, fast food a čokoládu.

zelenina

Dostatočný pitný režim

Dospelý človek by mal denne vypiť aspoň 2,5 litra vody. Ak je pitný režim nedostatočný, môže to viesť k narušeniu ochrannej kožnej bariéry, čo potvrdzujú aj mnohé štúdie. Ak sa naruší kožná bariéra, vedie to následne k predčasnému starnutiu pleti, vzniku akné alebo nadmernému vysušeniu. Ak sa chcete vyhnúť akné a ďalším kožným problém, pite dostatok čistej vody. Vyhnite sa sladeným nápojom. Vplyv na pokožku má aj kvalitný spánok. Doprajte si preto minimálne 7 hodín spánku

pitný-režim_1

Ideálna kozmetika

Pri výbere kozmetiky na akné neváhajte investovať do vyššej kvality. Vždy sa zamerajte najmä na zloženie a problém, ktorý chcete riešiť. Napríklad, ideálne je, ak si zakúpite prípravky, ktoré obsahujú kyselinu AHA a BHA. Tieto zložky totiž odstraňujú odumreté bunky a zároveň sú schopné uvoľniť aj póry, ktoré sa vám vďaka tomu nebudú upchávať.

Tiež sa odporúčajú zložky ako je retinol. Ten má totiž za úlohu znižovať tvorbu komedónov. Podľa posledných výskumov má pozitívny vplyv na akné či iné kožné problémy aj CBD olejNa čistenie používajte jemné prostriedky a hydratačné krémy, aby ste si zachovali aj rovnováhu pleti.

starostlivosť-o-pleť

Alkohol, fajčenie

Alkohol a fajčenie rozhodne neprospieva celkovému zdraviu. Aj výskumy potvrdili, že tieto faktory majú negatívny vplyv na predčasné starnutie kože a vznik akné. Napríklad, fajčenie zvyšuje zápal, zhoršuje funkciu ciev a spôsobuje aj oxidatívny stres. Alkohol spôsobuje dehydratáciu tela a tiež má negatívny vplyv na spánok, čo v konečnom dôsledku vedie k vyššiemu riziku vzniku akné.

alkohol_1

Detox

Detox je pre telo skutočne nevyhnutný. Jeho úlohou je totiž odstrániť z tela škodlivé látky a toxíny. Tie sú častokrát dôvodom vzniku akné, ale aj iných ochorení v ľudskom tele. Detox môžete zahájiť napríklad užívaním výživových doplnkov na to určených, prípadne môžete zmeniť svoju životosprávu. Viac sa hýbte a uprednostnite konzumáciu zdravých jedál.

Praktický tip: Čo sa týka detoxu, môžete uprednostniť jedlá, ktoré obsahujú omega 3 mastné kyseliny. O nich je známe, že majú protizápalový účinok, čo potvrdili aj mnohé štúdie. Medzi takéto potraviny patria ryby, vajíčka, ryža, strukoviny a špenát.

detox-tela

Moringa na akné

Mnohé štúdie dokazujú, že moringa má veľmi priaznivé účinky na akné. Napomáha čisteniu pleti, chráni ju pred nečistotami a slúži ako prevencia akné. Okrem moringy sa odporúča užívať aj iné superpotraviny, ktoré obsahujú náš produkt Green detox. Ten obsahuje látky, ako napríklad spirulina, chlorella, zelený jačmeň a tiež aj spomínanú moringu.

moringa-kapsule

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky sa tiež považuje za zázrak na akné. Má totiž protizápalové a antibakteriálne účinky, ktoré sú v rámci liečby akné skutočne veľmi kľúčové. Pestrec mariánsky obsahuje aj spektrum antioxidantov. Napríklad, silymarín, ktorý je základným antioxidantom. Chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi, vďaka čomu sa znižuje aj riziko vzniku akné. Okrem iného, pestrec mariánsky dokáže znížiť aj zápal, čo je pre elimináciu akné veľmi dôležité.