Artičoky – zázrak na pečeň, cholesterol a hladinu cukru v krvi

Artičoky sú v súčasnej dobe veľmi obľúbené. Pravdepodobne ste sa s nimi už stretli v rámci kuchyne. Dajú sa totiž voľne kúpiť a jedlá z tejto zeleniny sa bežne pripravujú aj v reštaurácii. Okrem toho, že artičoky sú veľmi chutné, majú aj viacero zdravotných benefitov.

Čo je to vlastne artičoka? Vo všeobecnosti ide o kultúrnu rastlinu, ktorá je však využívaná predovšetkým ako zelenina. Na prvý pohľad vyzerá ako bodliak, čo je veľmi zaujímavé. Čo sa týka pôvodu, artičoky pochádzajú priamo z oblasti severnej Afriky.

Avšak, od 16. - 17. storočia sa pestujú vo všetkých krajinách, ktoré sa nachádzajú v okolí stredozemného mora. Dnes si však môžeme artičoku vypestovať aj doma, ako izbovú rastlinu. Ak nie z dôvodu úžitku, tak určite kvôli tomu, že sa považuje aj za okrasnú rastlinu. Má totiž nádherné fialové okvetie. To vás zaujme už na prvý pohľad.

Vedeli ste, že: v južnom Francúzsku sú artičoky rozšírené tak veľmi ako u nás napríklad mrkva? To značí o veľkej obľube artičokov v krajinách Stredomoria.

artičoky-pestovanie

Artičoky a ich tradícia

Hoci sa traduje množstvo mytologických príbehov o artičokoch, najčastejšie sa hovorí o tom, ako artičoky vypestoval kráľ Henry VIII. Od tej doby sa artičok rozšíril okrem Kalifornie aj do Talianska či Ameriky. Zaujímavosťou je, že kedysi konzumovali starí Rimania artičoky v mede a octe. Dokonca, dochucovali ich aj rascou a to z toho dôvodu, aby ich mohli konzumovať po celý rok. Aj v dnešnej dobe Taliani konzumujú artičoky v oleji. Ten však vylučuje menej živín v porovnaní s octom.

Aký majú artičoky nutričný profil?

Hlavnou zložkou artičokov je látka cynarín. Ide o veľmi prospešnú a biologickú aktívnu zložku, ktorá sa nevyskytuje v tak veľkom množstve v žiadnej inej rastline. Aj preto je artičoka výnimočná. Aké však prináša cynarín benefity? Je zdrojom ďalších prospešných látok.

Napríklad, obsahuje kyselinu listovú, flavonoidy, inulín, vitamíny skupiny A, B, C a E. Tiež je zdrojom minerálov, ako je horčík, mangán, meď, sodík či železo. Okrem iného, artičoky obsahujú spektrum antioxidantov, vďaka čomu majú silné antioxidačné účinky na organizmus.

Napríklad, medzi najznámejšie antioxidanty v artičokoch patria rutín, kvercetín, silymarín a kyselina galová. Tieto zložky majú za úlohu odstraňovať z tela škodlivé a odpadové látky, vďaka čomu sa budete vedieť vyhnúť rôznym ochoreniam či zdravotným komplikáciám.

artičok

Artičoky a ich účinky

Keďže artičoky obsahujú viacero zdraviu prospešných látok, ktoré napomáhajú pri liečbe mnohých ochorení a podporujú aj celkové zdravie, odporúča sa ich konzumovať na pravidelnej báze. V nasledujúcich riadkoch si predstavíme zdravotné benefity, ktoré artičoky prinášajú a ktoré sú zároveň overené aj vedeckými štúdiami.

Zlepšuje hladinu cholesterolu

Niektoré vedecké štúdie potvrdili, že extrakt, pochádzajúci z listov artičokov môže do vysokej miery zlepšiť hladinu cholesterolu. Jedna štúdia vo výsledku dokázala, že pravidelné dopĺňanie artičokov po dobu 5 - 13 týždňov viedlo k poklesu LDL, teda zlého cholesterolu a k zvýšeniu HDL (prospešného) cholesterolu.

Okrem iného sú artičoky prospešné aj v tom smere, že dokážu znižovať hladinu triglyceridov. Dôvodom týchto benefitov je, že artičoky obsahujú antioxidant luteolín, ktorý zabraňuje tvorbe škodlivého cholesterolu a tiež je známe, že listy z artičokov podporujú efektívnejšie spracovanie cholesterolu.

detox-pečene_1

Priaznivé účinky na pečeň

Pečeň je mimoriadne dôležitý orgán nášho tela. Má za úlohu viacero kľúčových funkcií, bez ktorých by náš organizmus nefungoval tak, ako by mal. Pri jej poškodení však dochádza k vážnym zdravotným komplikáciám. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek zdravotným problémom spojenými s pečeňou, odporúča sa pravidelne užívať artičoky.

Prečo? Extrakt z artičokov totiž chráni pečeň pred jej poškodením a obnovuje aj rast tkaniva. Jedna štúdia sa konala na 90. ľuďoch, ktorí mali nealkoholické stukovatenie pečene. Táto štúdia odhalila, že konzumácia 600 mg extraktu z artičokov denne viedlo k výraznému zlepšeniu pečene. Užívanie však muselo byť pravidelné, po dobu dvoch mesiacov.

Zapamätajte si: aj napriek tomu, že artičoka je na zlepšenie funkcie pečene výborná, ešte účinnejší je pestrec mariánsky drvený. Pestrec mariánsky je všeobecne považovaný za najúčinejší prírodný liek na pečeň. Regeneruje poškodené pečeňové bunky, obnovuje jej tkanivo a vie pomôcť aj so stukovatením pečene.


Dokáže znížiť hladinu cukru

Cukrovka patrí medzi najzávažnejšie civilizačné ochorenia na svete. Práve preto je veľmi dôležitá správna prevencia, ktorú môžete realizovať aj pomocou užívania artičokov. Výskumy naznačujú, že pravidelné užívanie artičokov totiž môže viesť k zníženiu cukru v krvi na lačno.

Dôvodom sú pravdepodobne antioxidačné účinky, ktoré sú spojené aj so znížením hladiny cholesterolu a triglyceridov. Nezabúdajte však, že pre dosiahnutie výsledkov je potrebné užívať artičoky aspoň po dobu 8. týždňov.

cukor

Má protirakovinové účinky

Niekoľko štúdii sa konalo na zvieratách, pričom sa potvrdili efektívne protirakovinové účinky, ktoré artičoky prinášajú. Dôvodom majú byť opäť antioxidanty, ktoré artičoky obsahujú vo vyššom množstve. Tie bránia rastu a množeniu rakovinových buniek, zabraňujú ich abnormálnemu bujneniu a v prípade výskytu ochorenia rakoviny sú artičoky nápomocné aj pri liečbe.

Aj mnohí odborníci odporúčajú v dnešnej dobe užívať artičoky na pravidelnej báze pacientom a tí si používanie pochvaľujú. Avšak, do budúcna musia byť realizované ešte ďalšie štúdie na ľuďoch a nielen na zvieratách.

rakovina_5

Aké sú formy užívania?

Artičoky môžete užívať viacerými spôsobmi, a to je veľká výhoda, pretože si tak môžete vybrať formu, ktorá vám najviac vyhovuje. Napríklad, artičoky sa dajú konzumovať čerstvé. Aj napriek tomu, že v slovenskej kuchyni nie sú až tak často používané, v tej talianskej ich nájdete na každom rohu. Najčastejšie sa dávajú na pizzu, vďaka čomu dokážu vyladiť celú chuť ešte viac.

Existujú však aj extrakt z artičoky či artičoky tablety. Tieto spôsoby užívania sú medzi ľuďmi obľúbené, pretože prinášajú silnejšie účinky na organizmus, ktoré sú citeľné takmer ihneď.

artičoka

Ako si vybrať dobrý artičok?

Pýtate sa, kde kúpiť artičoky? Čo sa týka kúpy tejto jedinečnej rastliny, nájdete ju prakticky v každom obchode, v rámci oddelenia zeleniny. Ak ste však predtým tento druh zeleniny nekupovali, pravdepodobne bude pre vás výber o čosi náročnejší. Prinášame vám preto stručný prehľad, ako si vybrať kvalitný artičok.

To, či je artičok čerstvý zistite už na prvý pohľad. Pokiaľ má do hneda sfarbené listy, ide o hnijúci artičok a taký vám rozhodne kupovať neodporúčame. Pokojne si artičoky pri kúpe ohmatajte. Mali by mať plné a pevné puky. Riešením sú tiež konzervované artičoky, ktoré síce obsahujú menej vitamínov, no všetky ostatné dôležité látky sú v nich obsiahnuté rovnako ako v čerstvých artičokoch.

Praktický tip: Keď budete kupovať artičoky, pamätajte, že najkvalitnejšie sú veľké a okrúhle. Budete ich vidieť už z diaľky.

artičoky-pestovanie

Majú artičoky nežiadúce účinky?

Čo sa týka artičokov, existuje niekoľko kontraindikácií. Neodporúčajú sa užívať pre tehotné a dojčiace ženy, pretože môžu spomaliť produkciu mlieka. Taktiež by tento druh zeleniny nemali konzumovať deti do 12 rokov či ľudia s alergiou na túto potravinu. V

edľajšie účinky však boli pri užívaní zaznamenané len veľmi ojedinele. Najčastejšie išlo o plynatosť, grganie či hnačku. V každom prípade, priaznivých účinkov je ďaleko viac ako tých nepriaznivých, preto ak nemáte nejaké vážne zdravotné problémy, pokojne artičoky užívajte. Dokonca, aj lekári odporúčajú konzumáciu artičokov, avšak ideálne vo forme tabliet alebo extraktu.