Ginko: Skvelý pomocník na podporu mentálneho výkonu

Ginko dvojlaločné – najstarší strom na planéte. Inak ho môžete poznať aj pod názvom ginko biloba. Mnohí ľudia si pod ginkom zväčša predstavia zlepšenie pamäte a kognitívneho myslenia. Tento strom má však ďaleko viac pozitívnych účinkov.

Odkiaľ vlastne ginko strom pochádza? Svojím pôvodom je známy z Číny, pričom sa postupne rozšíril aj do Japonska, Kórei či USA. V súčasnej dobe sa však nachádza aj na našom území. Najčastejšie v záhradách alebo parkoch.

Strom ginko je zaujímavý aj z toho hľadiska, že dokáže prežiť neuveriteľných 3000 rokov, a to aj napriek nepriaznivým klimatickým podmienkam. Dokonca, je o ňom známe, že prežil aj atómový útok na Hirošimu v roku 1945. Preto sa tiež označuje ako strom dlhovekosti a sily.

čína

Ako ginko vyzerá?

Ginko je veľmi odolný strom, ktorý sa považuje za najstarší strom na planéte. Zaujímavosťou je, že síce vyzerá ako listnatý strom, no v skutočnosti sa zaraďuje medzi ihličnany. Výšku môže dosiahnuť až neuveriteľných 30 metrov.

Ginko ma vejárovite listy, ktoré sú vhodne na prípravu čaju. Obsahuje aj do oranžova sfarbené plody, ktoré však nie sú jedlé. Ginko biloba je strom, ktorý zvyčajne kvitne od mája do júna.

ginko

Tradičná ázijská medicína

Ginko sa vždy využíval v rámci tradičnej ázijskej medicíny. Považoval sa za akýsi všeliek – podľa mnohých odborníkov má totiž schopnosť zlepšovať pamäť, kognitívne funkcie a mentálny výkon. Zaujímavosťou je tiež skutočnosť, že v súčasnosti ide o jediného zástupcu gínk a preto je na niektorých územiach označovaný ako ,,posvätný strom“.

Vedeli ste, že: v Japonsku, Číne a Kórei strom ginko biloba vysádzali kedysi len okolo chrámov? Najmä z toho dôvodu, že sa považoval za posvätný strom. Dnes sa však vysádza ako okrasný strom a je najmä súčasťou výživových doplnkov.

Nutričný profil ginka

Ginko prináša viacero zdravotných benefitov, predovšetkým kvôli obsahu látok, ktoré sa nachádzajú v jeho zložení. Semiačka ginka biloby obsahujú mastné kyseliny, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie mozgu a nervového systému. Ginko obsahuje aj lipidy. Tie podporujú kognitívne funkcie a správny tok informácií. Bielkoviny majú zase za úlohu podporiť obnovu a rast buniek, nachádzajúcich sa v mozgu.

Okrem týchto látok obsahuje ginko biloba aj škrob, ktorý slúži ako zdroj energie pre organizmus a tiež aj vitamíny skupiny A a C. Tie sú kľúčové pre podporu imunitného systému a ochranu buniek pred poškodením voľnými radikálmi.

V ginku sa nachádza aj magnézium, ktoré je nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému a svalov. Prítomnosť magnézia v ginko biloba napomáha najmä pri udržiavaní nervovej aktivity a svalovej kontrakcie.

ginko-tablety

Aké má ginko účinky?

Aj napriek tomu, že ginko sa používa najmä na posilnenie pamäte a kognitívnych funkcií, účinné je aj v iných oblastiach zdravia. Dôvodom je kombinácia látok, ktoré obsahuje. Aké účinky prináša na organizmus?

Zmierňuje zápal v tele

Niektoré vedecké štúdie potvrdili, že extrakt z ginka dokáže znížiť markery zápalu, a to pri rôznych chorobných stavoch. Napríklad, týka sa to zníženia zápalu pri ochoreniach ako artritída, mŕtvica, kardiovaskulárne ochorenia či rakovina. Potrebné sú však ďalšie štúdie na ľuďoch.

zápal_4

Znižuje symptómy demencie

Ginko biloba sa opakovane študovalo aj pre schopnosť znížiť stres, úzkosť a symptómy, ktoré úzko súvisia s Alzheimerovou chorobou a poklesom kognitívnych funkcií. Aj jeden výskum potvrdil, že extrakt z ginka môže napomôcť pri zlepšení funkcií organizmu u pacientov, ktorí majú Alzheimerovu chorobu v začiatočnom štádiu. Tieto výsledky tak potvrdili, že ginko biloba zlepšuje prietok krvi mozgom, a to predovšetkým čo sa týka vaskulárnych typov demencie.

Praktický tip: Na podporu mentálneho výkonu môžete vyskúšať aj reishi – hubu, ktorá udržiava zdravý mozog a zvyšuje celkovú vitalitu. Pri užívaní doplnkov s obsahom ginka a reishi tak môže dôjsť  k zefektívneniu účinkov.


Bojuje proti úzkosti

Niektoré štúdie naznačujú, že pri pravidelnom a dlhodobom užívaní ginka dochádza k zníženiu prejavov úzkosti. Tento benefit sa pripisuje najmä obsahu antioxidantov v ginku. V jednom výskume bola skupina ľudí liečená najvyššou dávkou ginka. Táto skupina ľudí zaznamenala až o 45 % väčšiu elimináciu prejavov úzkosti v porovnaní so skupinou, ktorej bolo podávané len placebo.

úzkosť

Môže podporiť zdravie očí

Ginko biloba má prospešné účinky aj na zdravie očí. Jedna zo štúdií poukázala na skutočnosť, že ľudia s glaukómom zaznamenali zvýšený prietok krvi do oka a teda aj lepšie videnie, pri pravidelnom užívaní ginka. Aj ďalšie výskumy potvrdili zlepšenie videnia, najmä u starších ľudí, ktorí vidia horšie.

zdravie-očí

Pre koho je vhodné?

Doplnky s obsahom ginka môže užívať skutočne ktokoľvek. Sú však vhodné najmä pre mentálne pracujúcich ľudí, starších ľudí a ľudí, ktorí na sebe pociťujú problémy s pamäťou a kognitívnych funkcií.

demencia

Ako užívať ginko biloba?

Výhodou je skutočnosť, že ginko sa dá užívať v rôznych formách. Napríklad, obľúbený je ginko čaj, ktorý vyniká jednoduchou prípravou. Zmes stačí len zaliať horúcou vodou a nechať vylúhovať. Ľudia si však pochvaľujú aj ginko tablety, ktoré sú zase vhodné pre všetkých tých, ktorí chcú pocítiť takmer okamžité účinky.

Má ginko nežiadúce účinky?

Ginko na pamäť a podporu iných funkcii v tele sa považuje za pomerne bezpečný doplnok. V niektorých prípadoch však môže vplývať na krvnú zrážanlivosť. Takéto nežiadúce účinky sú spojené najmä s nedodržaním odporúčaného dávkovania, prípadne sa objavia pri užívaní iných liekov. Vzniknúť môžu aj bolesti, tráviace ťažkosti či nevoľnosť.