Ženšen známy aj ako koreň vitality: Aké má účinky na zdravie?

Ženšen sa označuje aj ako koreň vitality a je známy dlhou históriou v tradičnej, ale aj modernej medicíne. Dnes sa používa v rámci výživových doplnkov, predovšetkým na doplnenie liečby a posilnenie celkového zdravia.

Kórejský ženšen sa po latinsky nazýva aj ako ,,Panax ginseng“. Pochádza z čeľade aralkovitých, pričom ide o rastlinu. Prospešné látky sa však nachádzajú, predovšetkým v koreni. Zaujímavosťou je tiež skutočnosť, že ženšen sa považuje za najznámejšiu čínsku bylinku.

Najmä z dôvodu, že sa zaraďuje medzi najpoužívanejšie prírodné liečivá vôbec. Vyskytuje sa hlavne v Severnej Amerike, na severnej pologuli východnej Ázie, v oblastiach Kórei a východného Sibíru.

Vedeli ste, že: ženšen päťlistý môžete užívať počas celého roka? Nezáleží na tom, či je jar, leto, jeseň alebo zima. Jeho užívanie má na zdravie obrovský význam počas celého roka.

tradičná-čínska-medicína

Nutričný profil ženšenu

Vo všeobecnosti platí, že ženšen pravý obsahuje saponíny, ktoré majú najmä antimikrobiálne účinky. To znamená, že zabraňujú rastu a tiež aj množeniu baktérií, vírusov či plesní. Vďaka tomu podporujú obranyschopnosť organizmu. Ženšen obsahuje aj antioxidanty, medzi ktoré zaraďujeme kyselinu salicylovú, vanilovú a maltol. Tieto silné antioxidanty majú za úlohu odstraňovať z tela škodlivé či odpadové látky, ktoré by za iných okolností spôsobili zdravotné komplikácie.

No a v neposlednom rade obsahuje koreň vitality aj polysacharidy, ginsan a peptidy. Tieto nutričné zložky posilňujú imunitný systém, bojujú proti zápalu a urýchľujú hojenie rán.

ženšen

Ako sa delí ženšen – koreň vitality?

Ženšen, teda koreň vitality sa delí na viacero druhov. Napríklad, existuje divoký čínsky ženšen, ktorý môžete nájsť najmä na svahoch hôr Xiaoxinganling a Changbai. Na druhej strane – divoký kórejský ženšen už voľne na svahoch hôr nenájdete. Pestuje sa však umelým spôsobom na vybraných farmách. Veľmi podobnou rastlinou je americký ženšen, ktorý sa považuje za ohrozenú rastlinu. Existuje tiež známy sibírsky ženšen.

 ženšen-kórejský

Aké má ženšen účinky?

Keďže ženšen obsahuje spektrum zdraviu prospešných látok, prináša množstvo účinkov na organizmus. My vám predstavíme také, na ktoré sa vykonalo aj viacero vedeckých štúdií, ktoré účinnosť len potvrdili.

Podporuje funkciu mozgu

Ak začnete užívať ženšen v pravidelných intervaloch, môže sa vám do vysokej miery posilniť pamäť či zlepšiť nálada a správanie. Dokonca, jedna z vedeckých štúdií, ktorá sa konala na 6 422 ľuďoch v pokročilom veku potvrdila, že pri konzumácii ženšenu po dobu piatich rokov došlo u týchto ľudí k zlepšeniu kognitívnych funkcií. Ženšen tiež podporuje aj pracovnú pamäť, zmierňuje stres a iné úzkostné stavy.

mozog

Bojuje proti únave a dodáva energiu

Cítite sa neustále unavení a nevládzete vykonávať každodenné činnosti? Ženšen pravý dokáže bojovať aj proti týmto problémom. Obsahuje totiž látky, ktoré zabraňujú oxidačnému stresu a vďaka tomu produkujú výrazne viac energie. Jedna štúdia tiež dospela k záveru, že ženšen zmierňuje symptómy chronickej únavy, a to už po neuveriteľných 15. dňoch v porovnaní s placebom. Samozrejme, užívať môžete aj matcha prášok vo forme čaju a tiež reishi, ktoré taktiež výrazne napomáhajú v boji proti únave. Tiež sú známe tisícky rokov a okrem zlepšenia vitality sa používajú aj na podporu mentálneho výkonu.

 


Dokáže znížiť hladinu cukru v krvi

Vedeli ste o tom, že ženšen pomáha aj pri zvýšenej hladine cukru v krvi? Je preto prospešný aj pri kontrole hladiny cukru v krvi, nielen u ľudí s cukrovkou, ale tiež aj bez nej. Slúži ako výborná prevencia voči vzniku tohto civilizačného a pomerne nebezpečného ochorenia. Dôvodom je najmä skutočnosť, že americký a ázijský ženšen podporuje funkciu buniek pankreasu.

Ako dobre viete, tie sú mimoriadne dôležité pre zvýšenú produkciu inzulínu a tiež zlepšenie vstrebávania cukru v tkanivách. Jeden odborný výskum tiež naznačil, že pri pravidelnom užívaní koreňa vitality došlo u ľudí k zníženiu hladiny krvi nalačno, a to najmä čo sa týka ochorenia cukrovky 2. typu.

cukrovka

Môže mať protirakovinové účinky

Niektoré vedecké štúdie potvrdili, že ženšen pravý je nápomocný aj pri znížení rizika vzniku niektorých druhov rakoviny. Dôvodom sú, predovšetkým, látky, ktoré sa v ženšene nachádzajú, a tými sú ginsenosidy.

Tie totiž eliminujú zápal v tele a zároveň organizmu poskytujú aj silnú antioxidačnú ochranu. To je v boji proti rakovine nesmierne dôležité. Aj jeden výskum potvrdil, že tieto zdraviu prospešné zložky zabraňujú abnormálnej produkcii a rastu nebezpečných buniek pre telo.

rakovina_4

Aké sú možnosti užívania?

Výhodou je, že ženšen pravý sa môže užívať viacerými spôsobmi. Napríklad vo forme čaju. Tento spôsob patrí aj medzi tie najviac obľúbené medzi ľuďmi. Zmes zalejte horúcou vodou a nechajte vylúhovať. Následne čaj vypite. Viac nutričných látok však obsahujú aj kapsule či extrakt. To, akú formu si vyberiete tak záleží len od vašich preferencií a možností.

ženšen-účinky

Nepriaznivé účinky užívania ženšenu

Nežiadúce účinky ženšenu sa môžu objaviť najmä v prípade, že prekročíte odporúčané dávkovanie. Na rad tak častokrát prichádza nespavosť, búšenie srdca či bolesť hlavy. Pri takýchto účinkoch radšej ženšen vyraďte a konzultujte jeho užívanie s lekárom. Platí však, že ženšen pravý má viac benefitov, ako nežiadúcich účinkov.

Taktiež je známe, že ženšen zvyšuje účinok liekov na riedenie krvi a môže spôsobiť aj nepríjemné krvácanie. Tiež sa neodporúča užívať pre tehotné alebo dojčiace ženy.