Tetania – čo to je? Rady a tipy ako zmierniť toto nepríjemné ochorenie

Tetania – ochorenie, ktoré ničí životy predovšetkým mladým ľuďom medzi 20. a 30. rokom života. Inak sa nazýva aj ako ,,tetanický syndróm“, pričom sa najčastejšie prejavuje zvýšenou dráždivosťou nervov a svalov.

To, že tetania postihuje len mladých však nie je pravidlom. Vyskytnúť sa môže aj u starších ľudí, pričom podľa štatistík trápi viac ženy ako mužov. V súčasnej dobe sú však k dispozícii moderné diagnostické metódy, ktoré zlepšujú prevenciu tohto ochorenia.

tetania

Typické prejavy tetanie

Tetania choroba je pomerne závažný zdravotný stav, ktorý sprevádzajú aj typické prejavy. Aké sú najčastejšie tetania príznaky?

  • Svalové kŕče
  • Kontrakcie svalov na rukách a nohách
  • Tŕpnutie pier a oblasti úst
  • Pocit brnenia rúk
  • Brnenie prstov (parestézia)
  • Dýchavičnosť
  • Zrýchlený tep (tachykardia)
  • Pocit na dopadnutie
  • Slabosť
  • Strach
  • Tetanický záchvat (prejavuje sa bolesťami a kŕčmi)

 

Tetania a iné ochorenia

Tetania sa častokrát zamieňa aj s inými ochoreniami, preto je na kvalitnú diagnostiku potrebný lekár. Diagnostika sa robí, napríklad, prostredníctvom testov, ktoré sú pomerne presné. Existuje ischemický, hyperventilačný, sérový či elektromyografický test. Tetania test vám však vykoná lekár v špecializovanej ambulancii. Preto, ak máte akékoľvek príznaky, vyhľadajte odbornú pomoc čím skôr.

Zapamätajte si: Tetania sa často spája s klonusom. Ten sa však od tetanie odlišuje tým, že ide o nekontrolovaný svalový reflex, pričom tetania choroba zahŕňa najmä mimovoľné svalové kontrakcie. Tie sú výsledkom elektrolytov.

Je život ohrozujúca?

Je vôbec tetania život ohrozujúca? Aj napriek tomu, že toto ochorenie sa javí ako veľmi nepríjemná záležitosť, nejde o život ohrozujúci stav. Stále však platí, že sa neodporúča toto ochorenie za žiadnych okolností podceniť a pri objavení sa prvých príznakov je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

stress_1

Aké sú rizikové faktory?

Medzi najčastejšie rizikové ochorenia tetanie patrí zaručene nedostatok magnézia, vápnika či dlhodobý nadmerný stres a napätia. Ak máte nedostatok magnézia, siahnite po kvalitne spracovanom doplnku s obsahom tohto kľúčového minerálu. Ideálne je, ak má dobrú vstrebateľnosť. Takéto výživové doplnky sú najčastejšie s obsahom látky – bisglycinát. V prípade, že dlhodobo pociťujete stres, skúste sa najskôr zamerať na svoju životosprávu a upraviť ju. Venujte čas aj svojej duševnej stránke, je to veľmi dôležité z hľadiska podpory celkového zdravia.

relaxácia

Čo pomáha na zmiernenie tetanie?

Liečba tetanie nie je nič náročné, čo by ste nezvládli. Samozrejme, všetko závisí aj od štádia tetanie u vás. Základom je však doplnenie suplementov a vyradenie istých vecí, ktoré sa považujú skôr za zlozvyky. O tom si však viac povieme v nasledujúcich riadkoch.

Suplementy

Ako sme si už vyššie spomínali, tetania vzniká, ak máte v tele nedostatok vápnika a horčíka. Práve preto je potrebné doplnenie týchto kľúčových minerálov. Pri výbere výživových doplnkov s obsahom týchto minerálov sa zamerajte najmä na zloženie. To by malo byť čisto prírodné. Okrem iného, jedna štúdia sa zaoberala vplyvom vitamínu C na liečbu tetanie.

V štúdii bolo zahrnutých 117 pacientov, ktorí mali tetaniu. Ľudia boli rozdelení do viacerých vekových kategórií a všetkým bol podávaný vitamín C v dávke 1g/deň. Výsledky boli obdivuhodné. U detí do 12 rokov bola liečba vitamínom C spojená so 100 % znížením úmrtnosti na tetaniu a u ľudí do 33 rokov so 45 % znížením úmrtnosti na tetaniu.

vitamín-c_1

Vyraďte alkohol a kofeín

V jednej vedeckej štúdii sa skúmali dvaja ľudia – alkoholici. Obaja mali tetaniu a tiež aj veľmi závažné poruchy elektrolytov, ktoré boli spojené s nízkymi plazmatickými hladinami kľúčových minerálov – vápnika, horčíka a draslíka. Potvrdilo sa tak, že chronické užívanie alkoholu vedie k výraznému poklesu minerálov v organizme.

Pokles horčíka v tele vedie aj k zníženiu vitamínu D. To isté platí aj pre kofeín. Ten je preto odporúčané nahradiť matcha čajom, prípadne sypaným zeleným čajom. Tie dodajú telu energiu a sú výrazne zdravšie.


Šport

Pre zmiernenie príznakov tetanie je potrebný aj pravidelný pohyb. Je totiž dokázané, že dehydratácia a neuromuskulárne príčiny patria tiež medzi hlavné dôvody vzniku tetanie. Jedna štúdia potvrdila, že akútna liečba tetanie by mala byť zameraná na mierne statické natiahnutie postihnutého svalu. Na základe toho by sa mali implementovať aj preventívne programy, ktoré zahŕňajú stratégie rovnováhy tekutín a elektrolytov či neuromuskulárny tréning.

Preto sa zamerajte na pravidelný tréning, hýbte sa každý deň. Pokojne začnite zľahka, no dôležitá je pravidelnosť. Nájdite si šport, ktorý vás baví. Najlepšie sú kardio športy, pri ktorých si posilníte celkovú kondíciu. Napríklad, beh, plávanie, bicyklovanie alebo lyžovanie. Na zmiernenie tetanie nezabúdajte na strečing. Ten je dôležitý z hľadiska natiahnutia svalov.

vitalita_3

Kvalita spánku

V jednom výskume sa potvrdilo, že tetania sa spája aj s bruxizmom, teda škrípaním zubov. Bruxizmus je pomerne nepríjemný problém, na ktorý však existuje viacero výživových doplnkov, prípadne vám s týmto problémom pomôže lekár a špecialista. Pre zmiernenie prejavov tetanie je potrebné zlepšiť kvalitu spánku. preto si spravte rozvrh v harmonograme spánku – choďte spať a vstávajte v rovnakom čase.

Pred spaním si vyvetrajte a nepozerajte príliš do mobilu, televízie alebo počítača. Modré svetlo totiž výrazne zhoršuje kvalitu spánku. Ak by ste mali problémy so spánkom, nevedeli zaspať, často sa budili, môže to zhoršiť prejavy tetanie. Preto by ste sa mali inšpirovať aj tipmi, ako zlepšiť kvalitu spánku. Ak sa ich budete držať, prejavy tetanie sa u vás môžu výrazne zmierniť.

kvalitný-spánok_1

Relaxačné techniky

Stres patrí medzi hlavné príčiny vzniku tetanie. Nadmerné napätie na nás vplýva každodenné z rôznych oblastí. Preto je pre zmiernenie prejavov tetanie na mieste minimalizácia stresu. To môžete realizovať aj pomocou relaxačných techník. Vyskúšajte preto jogu, prípadne meditácie.

Neváhajte si zaobstarať vonné sviečky, pustite si voľnom čase obľúbenú hudbu a prečítajte si knihu podľa vašich preferencií. Tetania a stres sú veľmi úzko spojené, preto, keď takýmto spôsobom stres zmiernite, môže sa vám výrazne polepšiť. Tento súvis potvrdila aj jedna zo štúdií.

meditácia_3

Lieky na tlmenie

Tetania sa dá liečiť aj liekmi, ktoré sú určené na tlmenie prejavov tohto ochorenia. Ide však častokrát o poslednú možnosť, pretože takéto lieky sú zväčša plné chémie a v mnohých prípadoch ich ľuďom ani netreba. Indikujú sa najmä v situáciách, kedy je tetania vo veľmi vážnom štádiu a pacientom komplikuje každodenné fungovanie. O tom všetkom sa však pacienti s tetaniou poradia so špecialistom, ktorí im nasadia vhodnú liečbu určenú práve pre nich a zodpovedajúcu ich zdravotnému stavu.

lieky

Návšteva lekára

Ak máte podozrenie na tetaniu, vyhľadajte lekára. Ten vám s najväčšou pravdepodobnosťou odporučí návštevu špecializovanej ambulancie – neurológie. Tam vám spravia odborné vyšetrenia, ktoré sú potrebné na diagnostiku tetanie. Nezľaknite sa, ak vás neurológ pošle aj k ďalším špecialistom. V rámci tetanie s nimi totiž úzko spolupracuje. Najčastejšie ide o kardiológa, internistu a psychiatra. Je to z toho dôvodu, aby sa prišlo na presnú príčinu tohto nepríjemného ochorenia a aby sa vylúčili iné život ohrozujúce stavy.