Ashwagandha: účinný adaptogén v podobe zázračnej bylinky

Indický ženšen, withania opojná, zimná čerešňa či Ašvaganda. Poznáte tieto názvy? Pripisujú sa bylinke ashwagandha, ktorá sa v kruhoch tradičného liečiteľstva pohybuje tisícky rokov. Za touto rastlinou sa ukrýva oveľa viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať- Ashwagandha má liečebné účinky, ktoré sú efektívne, a to v rámci rôznych oblastí zdravia.

Odkiaľ pochádza ashwagandha? Predovšetkým z Indie, Ázie, Srí Lanky, Pakistanu a niektorých častí Afriky. Keďže ide o subtropickú a tropickú rastlinu, vyskytuje sa práve v týchto oblastiach, kde má ideálne podmienky na rast. Sú pre ňu typické oranžovo – červené plody, ktoré sa využívajú na liečebné účely.

Vedeli ste, že: pri dobrých podmienkach dokáže ashwagandha dorásť až do výšky 1,5 metra?

Ashwaganda

Ajurvédske kultúry

Indický ženšen sa už tisícky rokov používa v kultúrach ajurvédy. V rámci tejto medicíny sa, dokonca, považuje za akúsi ,,rasajánu“ – typickú ajurvédsku terapiu, ktorej cieľom je dosiahnutie dlhovekosti. Ashwaganda sa v rámci ajurvédy používa približne 5 000 rokov, a to predovšetkým na zmiernenie stresu či upokojenie tela a mysle.

ajurvéda

Aké sú formy užívania?

Dnes už žijeme v modernej dobe a je pochopiteľné, že užívanie indického ženšenu bude iné ako pred 5000 rokmi. Spracováva sa vo forme výživových doplnkov – najčastejšie kapsúl, čaju, tinktúry alebo prášku. Ashawagandha prášok sa považuje za obľúbenú formu užívania, pretože je šetrná voči žalúdku.

Ako je to s dávkovaním? Ashwaganda dávkovanie by nemalo presiahnuť 1000 mg denne. Obvykle sa však odporúča užiť 1 – 2 kapsule. Ráno a večer, ideálne po jedle, aby nedošlo k podráždeniu žalúdka. Pre dosiahnutie efektívnych účinkov by ste mali ashwagandhu užívať pravidelne aspoň jeden mesiac.

Zaujímavosť: Mnohí športovci, ktorí trénujú vrcholovo užívajú indický ženšen vo vyšších dávkach. Sú totiž veľmi často vystavení fyzickému zaťaženiu a presiahnuté dávkovanie im nerobí problém. Citlivejší jedinci by to však nemali skúšať.

Obsah nutričných látok

Indický ženšen prináša skutočne efektívne účinky na organizmus. Dôvod spočíva najmä v zložení, ktoré táto zázračná rastlina obsahuje. Zahŕňa v sebe vysoko účinné látky, medzi ktoré patria flavonoidy, saponíny, vitamíny, minerály a alkaloidy.

Veľmi kľúčové sú flavonoidy, ktoré majú silné protizápalové a antioxidačné účinky. Čo sa týka vitamínov a minerálov, ashwagandha obsahuje hlavne vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a tiež aj železo či vápnik. Tieto minerály zase posilňujú zdravie kostí, zubov, vlasov a mnoho ďalšieho.

Ashwagandha-účinky

Aké má ashwagandha účinky?

Ashwagandha sa považuje za adaptogén – rastlinu, ktorá eliminuje hladinu stresu a podporuje kvalitu spánku. Nepomáha však len v týchto oblastiach, ale aj v mnohých iných. Keďže je účinkov ashwagandhy veľmi veľa, my sme si pre vás pripravili TOP 5 vlastností, ktoré sú podložené aj svetovými vedeckými štúdiami. O ktoré ide?

1. Redukuje zápal v tele

Zápal je bežný proces v tele, ktorým sa organizmus bráni voči infekcii. V prípade, že pretrváva dlhodobo a nelieči sa, môže dôjsť ku vzniku rôznych zdravotných komplikácií. Jedna štúdia z roku 2021 sa zaoberala protizápalovými účinkami ashwagandhy. Ľuďom, ktorí mali ochorenie COVID – 19 podávali liek s obsahom indického ženšenu. Tento liek im bol podávaný počas jedného týždňa a výsledky boli skutočne obdivuhodné. Po siedmych dňoch užívania totiž došlo k zníženiu zápalových markerov CRP.

zápal_5

2. Posilňuje imunitný systém

Bývate často chorí a máte ťažší priebeh infekcií? V tom prípade by ste mali pravidelne užívať výživové doplnky na podporu imunity. Tých je však v dnešnej dobe hotové spektrum. Ako si vybrať ten správny produkt? Zamerajte sa hlavne na účinky a zloženie. Skvelým riešením je ashwagandha, ktorá do vysokej miery dokáže podporiť imunitný systém. Dokázali to aj mnohé štúdie.

Samozrejme, na to, aby ste posilnili obranyschopnosť organizmu, budete musieť užívať ashwagandhu pravidelne. Neváhajte podporiť imunitu aj s reishi – zázračnou hubou, ktorá sa vyrába v podobe výživových doplnkov. Vedecké štúdie hovoria o tom, že výživové doplnky s obsahom reishi zvyšujú počet bielych krviniek aj u pacientov trpiacich kolorektálnym karcinómom a tiež bránia vzniku rôznych infekcií.

imunita_8

3. Zmierňuje depresívne stavy

Ashwagandha sa preslávila najmä tým, že eliminuje stres. S tým sa stretávame každodenne a je náročné ho ovládať. Preto užívať výživový doplnok s obsahom indického ženšenu nie je vôbec zlý nápad. Táto zázračná bylina dokáže kontrolovať mediátory stresu, vrátane kortizolu a proteínov tepelného šoku.

Stres častokrát vedie aj k depresívnym stavom. Ak sa neriešia včas, môžu prerásť do vážnejších komplikácií. Jedna štúdia sa zamerala na 60 ľudí, ktorí užívali extrakt z ashwagandhy po dobu dvoch mesiacov. Došlo u nich k výraznému zníženiu úzkostných stavov.

depresia

4. Zlepšuje koncentráciu a mentálny výkon

Podpora kognitívnych funkcií je mimoriadne dôležitá. Nielen u starších ľudí, ale aj tých mladších. Jedna štúdiapotvrdila, že ashwagandha zlepšuje kognitívne funkcie, a to, dokonca, aj u ľudí s miernou kognitívnou poruchou. V ďalšej štúdii bolo zase dokázané, že užívanie 600 mg ashwagandhy počas 8 týždňov viedlo k lepšej koncentrácii, pamäti, pozornosti a rýchlosti spracovania informácií.

Dôvodom majú byť hlavne antioxidačné účinky indického ženšenu. Tie má veľmi efektívne aj matcha, ktorá je na podporu mentálneho výkonu a koncentrácie ako stvorená. Dôvodom je hlavne produkcia dopamínu a serotonínu vplyvom L – Theaninu, ktorý matcha obsahuje.

koncentrácia

5. Upravuje hladinu cukru v krvi

Cukrovka patrí medzi najčastejšie civilizačné ochorenia na svete. Mnohí ľudia toto ochorenie podceňujú, čo je veľká chyba. Najdôležitejšia je zmena životného štýlu – konzumovať viac zdravých jedál a pravidelne sa hýbať. Zdravý životný štýl môžete doplniť o užívanie ashwagandhy, ktorá je ideálna pre ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi a cukrovkou. Jedna štúdia potvrdila, že užívanie ashwagandhy dokáže znížiť hladinu cukru v krvi. Okrem toho aj iné dôležité látky, ako je inzulín, krvné lipidy či markery oxidačného stresu.

cukrovka

Má ashwagandha nežiadúce účinky?

Tak, ako je to pri všetkých liekoch a výživových doplnkoch, aj ashwagandha môže mať nežiadúce účinky. Nastávajú však až v prípade, že užijete príliš vysokú dávku. Aké má ashwagandha vedľajšie účinky? Najčastejšie ide o tráviace problémy, ako napríklad zápcha, nevoľnosť, hnačka či zvracanie. Iné nežiadúce účinky zatiaľ nie sú známe.

Praktický tip: Ak sa rozhodnete pre užívanie indického ženšenu, začnite postupne, s menšími dávkami. Je dôležité, aby si vaše telo na tento výživový doplnok navyklo. Určite však neostaňte pri menších dávkach, ale postupne ich navyšujte na odporúčané množstvo. Inak by neboli účinky tak efektívne.

bolesti-brucha

Indický ženšen a kontraindikácie

Čo sa týka indického ženšenu, existujú aj isté kontraindikácie, ktoré súvisia najmä s tehotnými a dojčiacimi ženami.Keďže dosiaľ nebolo vykonaných dostatok štúdií, ako vplýva užívanie ashwagandhy na tehotenstvo či dojčenie, neodporúča sa takéto doplnky užívať. To isté platí aj u ľudí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, sedatíva alebo lieky na hormonálnu substitučnú terapiu. Celkovo sa však ashwagandha považuje za bezpečný výživový doplnok a aj to je dôvod, prečo sa v ajurvédskej medicíne využíva už po stáročia.

Pokiaľ vás zaujali aj iné výživové doplnky či superpotraviny za zmienku určite stojí Kurkuma extrakt či Reishi, ktoré redukujú zápaly. Moringa, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov či matcha čaj, ktorý pomôže zlepšiť koncentráciu, hladinu energie či proces učenia.