Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Cukrovka môže byť nebezpečná: Prečo vzniká a ako zmierniť jej prejavy?

Štatistiky hovoria o tom, že až 422 miliónov ľudí po celom svete trpí na cukrovku. Z toho sa až 1,5 milióna úmrtí pripisuje práve tomuto ochoreniu. My vás však nechceme strašiť. Chceme vám priblížiť cukrovku čo najviac, aby ste vedeli, aké sú príznaky tohto ochorenia a ako ho liečiť.

Je všeobecne známe, že cukrovka patrí medzi nevyliečiteľné ochorenia. To však neznamená, že ju nie je potrebné riešiť, práve naopak. V opačnom prípade by mohla skĺznuť do závažnejších zdravotných komplikácií. Preto si na sebe pozorne všímajte prejavy, riešte ich a zamerajte sa aj na odporúčania, ktoré sú určené na zmiernenie cukrovky.

Vedeli ste, že: približne 8,7 miliónom ľudí nebola diagnostikovaná cukrovka? Štatistiky tak hovoria o tom, že toto ochorenie je častokrát ako ,,tichý zabijak“. Symptómy sa u všetkých ľudí napokon nemusia prejaviť hneď, ale až po niekoľkých rokoch, kedy už ide o závažnejšie stavy.

cukrovka

Aké existujú typy cukrovky?

Cukrovka sa tiež nazýva aj ako diabetes mellitus. Vzniká v situáciách, kedy telo nedokáže správne ukladať a rozkladať glukózu – monosacharid, bez ktorého organizmus nedokáže naplno fungovať. Existuje však viacero typov cukrovky. O ktoré ide?

Cukrovka 1. typu

Jedna štúdia z roku 2017 potvrdila, že na celom svete žije približne 13 miliónov ľudí s cukrovkou 1. typu. Hlavnou príčinou tejto cukrovky je imunitný systém, ktorý útočí na beta bunky pankreasu. Vyskytuje sa najmä u detí a dospievajúcich. Táto cukrovka je vrodená, čo znamená, že inzulín musíte užívať po zvyšok svojho života. Diabetes 2. typu je zriedkavejší a zväčša postihuje len 5 – 10 % diabetikov. Nedá sa mu však zabrániť ani stravou či pohybom.

beh_2

Cukrovka 2. typu

Diabetes 2. typu závisí hlavne od vášho životného štýlu – stravovania či pohybu. Postihuje, predovšetkým, starších ľudí. V prípade tohto typu nastáva inzulínová rezistencia, čo znamená, že bunky tela sa správajú tak, akoby inzulín vôbec nepotrebovali. Dôvodom vzniku je hlavne dlhodobo zvýšená hladina glukózy v krvi. Mnohé štatistiky potvrdili, že cukrovkou 2. typu trpí približne 462 miliónov ľudí po celom svete.

Nezabúdajte: Cukrovka 1. a 2. typu však má predsa len niečo spoločné – možné zdravotné komplikácie. Pri týchto ochoreniach sa totiž automaticky zvyšuje riziko cievnej mozgovej príhody, ochorení obličiek či srdca.

cukrovka_3

Tehotenská cukrovka

Cukrovka v tehotenstve podľa výskumov postihuje 1 ženu z 20-tich. Je tak pochopiteľné, ak má tehotná žena isté obavy. Najčastejšie k nej dochádza počas druhého a tretieho trimestra, pričom po pôrode zvykne úplne vymiznúť.

Medzi najčastejšie dôvody, prečo tehotenská cukrovka vzniká patrí nadmerná hmotnosť, fajčenie, genetická predispozícia, vysoký krvný tlak či predchádzajúce potraty a pôrody dieťaťa väčšieho ako 4 000 gramov.

tehotenská-cukrovka

Aké má cukrovka príznaky?

Ako viem, že mám cukrovku? Pre toto ochorenie sú charakteristické príznaky, ako neustály smäd, chudnutie, únava, rozmazané videnie, zvýšená chuť do jedla, časté močenie, mravčenie v rukách a nohách, vredy, ktoré sa veľmi dlho hoja či strata energie. Čo sa týka cukrovky 1. typu, v tomto prípade sa príznaky objavujú takmer ihneď. Avšak, v prípade cukrovky 2. typu sa všetky prejavy vyvíjajú postupne, častokrát aj niekoľko rokov.

cukrovka_5

Prečo cukrovka vzniká?

Cukrovka patrí medzi chronické ochorenia a najčastejšie vzniká z dvoch hlavných dôvodov. Prvým je, keď pankreas nedokáže produkovať dostatok inzulínu a druhou príčinou je situácia, kedy telo nevie efektívne využiť produkujúci inzulín. Okrem iného, cukrovka je charakterizovaná dlhodobo zvýšenou hladinou cukru v krvi.

pankreas

Rizikové faktory

Existuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Patrí medzi nich genetická predispozícia, obezita, vek či nedostatok fyzickej aktivity. Tiež je častým rizikovým faktorom fajčenie, nezdravý životný štýl či vysoký krvný tlak. Cukrovka postihuje najmä ľudí v strednom a pokročilom veku.

cholesterol_1

Ako sa cukrovka diagnostikuje?

Včasné odhalenie a správna diagnostika je v prípade cukrovky priam kľúčová. U dospelých ľudí je veľmi dôležitá aj kontrola hladiny cukru, a to približne každých 5 rokov. Diagnostika cukrovky prebieha u špecializovaného lekára, v tomto prípade diabetológa.

Vyšetruje sa hlavne glukóza v krvnej plazme a hodnota glykovaného hemoglobínu. Ten sa stanovuje po vypití sladkej vody. Cukor v krvi sa pritom stanovuje nalačno, po 8 – hodinovom hladovaní a 2 hodiny po vypití sladkej vody.

Praktický tip: Cukor v krvi by ste si mali ideálne merať každé dva roky. To je obdobie, pri ktorom budete mať istotu, že ste nič nepodcenili a cukrovka vám tak bude môcť byť odhalená včas, vďaka čomu predídete zbytočným komplikáciám.

cukrovka-diagnostika

Hodnoty krvného cukru

 

 

Glykémia v norme

Zvýšené riziko cukrovky

Vysoká pravdepodobnosť cukrovky

Hladina cukru na lačno

Do 5,5 mmol/l

5,6 – 7,0 mmol/l

7,1 mmol/l a viac

Hladina cukru po jedle

Do 7,5 mmol/l

7,6 – 11 mmol/l

11,1 mmol/l

 

Diagnostikovali vám cukrovku? Buďte zodpovední

Človek, ktorý má cukrovku, by si mal pravidelne merať cukor a postupovať podľa pokynov svojho lekára. Pokiaľ vám predpísali lieky, svedomito ich užívajte. Cukrovka sa síce úplne vyliečiť nedá, no množstvo z jej príznakov je možné potlačiť a do vysokej miery aj ovplyvniť svojím životným štýlom.

diabetológ

Čo pri cukrovke robiť a čomu sa vyhnúť?

Ak vám diagnostikovali cukrovku, existujú isté odporúčania, čo by ste mali robiť a čomu by ste sa, naopak, mali vyhýbať. Pokiaľ sa ich budete držať, môžete zmierniť prejavy cukrovky natoľko, že o nej ani nebudete vedieť. A to rozhodne stojí za to!

Cukrovka: strava a jej dôležitosť

Ochorenie akým je cukrovka, veľmi závisí aj od toho, čo konzumujete. Pri cukrovke sa odporúča konzumovať hlavne ryby, ako je tuniak, sardinky alebo ančovičky, ktoré majú, podľa štúdií, množstvo benefitov pre zdravie.

To však nie je všetko. Diabetikom sa tiež odporúča do jedálnička zaradiť viac avokáda, vajíčok, fazule, orieškov či jahôd. Naopak, vyhýbať by sa mali spracovaným potravinám, bielemu pečivu, tučnému mäsu, živočíšnym tukom, taveným syrom a cukrovinkám.

kyselina-listová

Aj výživové doplnky majú význam

Pri cukrovke zohrávajú dôležitú úlohu aj prírodné výživové doplnky, ako napríklad Reishi alebo Pestrec mariánsky. Dokážu efektívne regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať ju v optimálnej hladine. Aj mnohé štúdie potvrdili, že Reishi a Pestrec sú vysoko účinné pri regulovaní krvného cukru, vďaka čomu častokrát slúžia aj ako prevencia vzniku tohto chronického ochorenia.

 

Pravidelne sa hýbte

Niektoré štúdie naznačujú, že týždenne by ste mali mať aspoň 150 minútový tréning strednej intenzity. Pre diabetikov sa odporúča rýchla chôdza, plávanie, tancovanie alebo bicyklovanie. Pohyb, okrem iného, zlepšuje pamäť, náladu, spánok a redukuje zdravotné komplikácie.

Cvičenie

Diabetická noha: príznaky a prejavy

Pri neliečení cukrovky môže v komplikovaných stavoch dôjsť aj ku vzniku diabetickej nohy – dôsledok poškodenia nervov alebo tepien. Najčastejšie sa prejavuje vznikom vredov, infekciou alebo deštrukciou tkanív. Zároveň je aj najčastejšou príčinou amputácie na dolnej končatine. Prečo vôbec tento problém u diabetikov vzniká?

Popri neliečenej cukrovke je dôvodom aj fajčenie, porucha funkcie obličiek, deformita nôh, úrazy či rany na nohe. Medzi najčastejšie príznaky patrí mravčenie, pálenie nohy, bolesť, opuch či znížená pohyblivosť.

//