Krvný tlak: Zdravé hodnoty a možnosti, ako ich dosiahnuť prirodzene

Vedeli ste o tom, že vysoký krvný tlak sa označuje aj ako tichý zabijak? Je to z toho dôvodu, že o ňom nemusíte ani vedieť, no v tele dokáže narobiť poriadne problémy, pokiaľ nie je správne liečený. Našťastie, krvný tlak dokážete ovplyvniť a mať ho pod kontrolou aj vy sami.

Čo je to krvný tlak? Vo všeobecnosti ide o tlak cirkulujúcej krvi, ktorý je vyvíjaný priamo na steny cien. Tento tlak spôsobuje práve srdce, ktoré pumpuje krv do obehu. Dá sa tak povedať, že krvný tlak udáva silu, akou krv pôsobí na steny tepien, a to buď vo fáze pumpovania, prípadne odpočinku.

zdravé-srdce

Systolický vs. diastolický tlak

Existujú dva hlavné typy krvného tlaku. Môže ísť o systolický, prípadne diastolický tlak. Čo sa týka systolického tlaku, jeho úlohou je uviesť silu, akou srdce pumpuje krv priamo do žíl. Ide o prvé číslo pred lomítkom.

Diastolický tlak je hodnota, ktorá uvádza kľudový stav srdca medzi dvomi srdcovými sťahmi. Ide o druhé číslo za lomítkom.

vysoký-tlak

Krvný tlak a jeho funkcie v tele

Krvný tlak má v tele množstvo funkcií. Napríklad, dodáva kyslík a živiny. Je to z toho dôvodu, že poháňa krv cez cievy, vďaka čomu zabezpečuje, aby boli kyslík a živiny distribuované do všetkých tkanív a orgánov.

Následne tak majú bunky dostatok živín na to, aby mohli správne fungovať. Krvný tlak umožňuje aj reguláciu srdcového rytmu a dýchania, podporuje správne dýchanie svalových tkanív a orgánov a prispieva aj k regulácii teploty tela.

Najčastejšia príčina smrti?

Vysoký krvný tlak – tichý zabijak. Nebolí, nie je ho cítiť a vy teda neviete, či má váš krvný tlak problémové hodnoty. Samozrejme, dá sa to ľahko zistiť, vďaka tlakomeru. Hovorí sa však, že vysoký krvný tlak, teda hypertenzia, patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtí po celom svete. Preto sa určite neoplatí hodnoty krvného tlaku podceniť.

Vedeli ste, že: hypertenziu spôsobuje najmä nezdravý životný štýl a stravovanie? Dôvodom tiež môže byť nadváha a obezita, zvýšený stres, fajčenie, pribúdajúci vek alebo pridružené ochorenia. Medzi vysoký krvný tlak príznaky patria poruchy spánku, tlak na hrudi, zhoršenie zraku či bolesti hlavy.

infarkt

Tabuľka hodnôt krvného tlaku

Na to, aby ste vedeli, kedy máte zdravé hodnoty krvného tlaku a kedy je to zlé, mali by ste dôkladne poznať všetky dôležité hodnoty. Tie vám prikladáme nižšie v tabuľkách.

Krvný tlak - hodnoty podľa veku

Vek

Normálny krvný tlak

Deti 0 – 6 rokov

80/40

Deti 7 – 11 rokov

90/60

Dospievajúci 12 – 17 rokov

115/70

Dospelí 18 – 45 rokov

120-125/75-80

Dospelí 46 – 65 rokov

135-140/80

Seniori 65 rokov a viac

150/85

 

Krvný tlak a pulz tabuľka

Kategória

Systolický tlak (mmHg)

Diastolický tlak (mmHg)

Optimálna hodnota krvného tlaku

Menej než 120

Menej než 80

Normálny krvný tlak

120 - 129

80 - 84

Normálny vysoký krvný tlak

130 - 139

85- 89

Prvý stupeň hypertenzie

140 – 159

90- 99

Druhý stupeň hypertenzie

160 – 179

100 – 109

Tretí stupeň hypertenzie

180 a viac

110 a viac

Izolovaná systolická hypertenzia

140 a viac

Menej ako 90

 

Vek

Údery za minútu

0 – 5 mesiacov

90 - 150

6 – 12 mesiacov

80 - 140

1 – 3 roky

80 - 130

3 – 5 rokov

80 - 120

6 – 10 rokov

70 - 110

11 – 14 rokov

60 – 105

15 a viac rokov

60 - 100

 

Nezabúdajte: Vysoký krvný tlak spodný je nad 90 mmHg a vysoký tlak horný je nad 140 mmHg. Toto sú hodnoty, pri ktorých by ste mali spozornieť a začať niečo robiť pre zníženie krvného tlaku.

Zásady, ako správne zmerať tlak

Ak chcete mať prehľad o svojom krvnom tlaku, merať by ste si ho mali pravidelne. Dôležité je, aby ste si ho merali vždy v tú istú hodinu. Odporúča sa predtým nešportovať, pretože to by mohlo výrazne ovplyvniť výsledné hodnoty krvného tlaku. Tie ovplyvňuje aj fajčenie. Krvný tlak by ste si mali odmerať trikrát po sebe. Priemerom týchto všetkých hodnôt vám vo výsledku vyjde skutočný krvný tlak.

Nezabúdajte: Pri meraní krvného tlaku si sadnite a oprite sa o chrbát. Následne ruky voľne položte do vyvýšenej polohy na stôl a v žiadnom prípade si neprekladajte nohy. Okraj manžety tlakomeru umiestnite asi 2 cm nad lakťovú jamku. Pri meraní sa nerozprávajte, nehýbte a v pokoji dýchajte.

krvný-tlak_1

Ako znížiť krvný tlak?

Našťastie, v súčasnej dobe existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť krvný tlak. Dôležité je tieto opatrenia dodržiavaťa uvidíte, že sa hneď budete cítiť lepšie. Ako znížiť krvný tlak bez liekov a čo najviac efektívne?

Aktívne cvičte

Pohyb je liek na všetko. Vysoký krvný tlak nie je žiadnou výnimkou. Mnohé výskumy naznačujú, že aeróbne, prípadne odporové cvičenie napomáha pri znížení krvného tlaku. Dokonca, po takomto cvičení môže byť krvný tlak nižší na ďalších 24 hodín.

To, že budete cvičiť pravidelne znamená, že zvýšite frekvenciu srdca a dýchania. Postupne tak vaše srdce bude silnejšie a bude pumpovať aj s menšou námahou. Pôjde tak o menší tlak na tepny, čím sa zníži aj krvný tlak.

Môžete napríklad pravidelne chodiť po schodoch, namiesto jazdy autom zvoliť chôdzu, robiť viac domácich prác, ísť na bicykel či pracovať v záhrade. Aj tieto aktivity sú účinné pri znížení vášho krvného tlaku.

beh_2

Obmedzte cholesterol

Ak si chcete udržať zdravé hodnoty krvného tlaku, skúste sa čo najviac vyhnúť jedlám plným cholesterolu. Tie totiž častokrát spôsobujú aj upchávanie ciev a vedú k vysokému krvnému tlaku. Obmedziť by ste tiež mali cukor a rafinované sacharidy.

Štúdia z roku 2020 porovnávala, ako diéta ovplyvňuje hodnoty tlaku u ľudí. Ľudia, ktorí trpeli nadváhou a obezitou zaznamenali po 6 mesiacoch pokles diastolického krvného tlaku o 5 mmHg a systolického tlaku o 3 mmHg. Títo ľudia dodržiavali diétu s nízkym obsahom sacharidov a tukov.

cholesterol_4

Spirulina

Možno ste už počuli o riase spirulina, ktorá je označovaná za superpotravinu. Málokto však vie, že spirulina je skvelý pomocník pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Problematikou užívania spiruliny a znižovania krvného tlaku sa venovalo nikoľko štúdií. Výsledky štúdií potvrdili, že spirulina priaznivo vplýva na zníženie krvného tlaku a to hneď niekoľkými spôsobmi. Spirulina podporuje chudnutie, ktoré sa považuje za jeden z rizikových faktorov pri vysokom krvnom tlaku, je plná antioxidantov, zvyšuje citlivosť na inzulín a podporuje endoteliálne funkcie. Pozitívne účinky spiruliny na zníženie krvného tlaku sa dostavili už po 3 mesiacoch pravidelného užívania. Za zmienku určite stojí až náš produkt Green Detox, ktorý okrem spiruliny v BIO kvalite obsahuje aj zelený jačmeň, chlorellu či moringu, ktoré taktiež praznivo vplývajú na zdravie srdca a celého organizmu.

Pite menej alkoholu

Nadmerná konzumácia alkoholu spôsobuje dlhodobé zvýšenie krvného tlaku. Alkohol totiž poškodzuje cievy a srdcové tkanivo, čím vzniká vyššie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a vysokého krvného tlaku. Pitie alkoholu tiež spôsobuje poruchy srdcového rytmu, čo má vplyv na krvný tlak.

Prispieva aj k nadváhe a obezite, čo je ďalším faktorom, ktorý zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku. Preto, ak si chcete zachovať zdravé hodnoty tlaku, určite konzumáciu alkoholu skúste obmedziť.

alkohol_2

Vyhýbajte sa stresu

Stres a príliš veľké napätie môžu vyvolať vysoký krvný tlak. Hlavne v prípade, kedy ide o chronický, teda pretrvávajúci stres. Preto zaraďte do svojej rutiny relaxačné a meditačné cvičenia.

Tie by vám mohli pomôcť pri znížení krvného tlaku. Okrem iného, ak máte problémy so spánkom, neváhajte ich vyriešiť čím skôr. Je totiž dokázané, že aj nekvalitný spánok môže narušiť váš krvný tlak.

stress

Prestaňte fajčiť

Fajčenie negatívne ovplyvňuje celkové zdravie, vrátane krvného tlaku. Hovorí sa, že práve z dlhodobého hľadiska môžu látky obsiahnuté v tabaku zvýšiť krvný tlak. Fajčenie preto poškodzuje steny ciev, spôsobuje zápal a zužuje tepny. Zlúčeniny v tabaku však môžu negatívne ovplyvniť vaše krvné cievy aj v prípade, že ste v okolí pasívneho fajčenia.

Dokonca, aj jedna štúdia poukázala na skutočnosť, že nefajčiari v oblastiach s nefajčiarskymi reštauráciami, barmi a pracoviskami mali výrazne nižší krvný tlak ako nefajčiari, ktorí sa nachádzali v prostredí, kde bolo fajčenie povolené.

fajčenie

Vysaďte kofeín

Káva zvyšuje krvný tlak. Najmä v prípadoch, že pijete viacero šálok denne, prípadne si dáte kávu v situácii, kedy ju obvykle nepijete. Horšie sú však na tom energetické nápoje. Výskumy totiž potvrdili, že obsahujú veľké množstvo kofeínu, ktorý zvyšuje krvný tlak a tým aj riziko kardiovaskulárnych ochorení. Preto by ste mali radšej hľadať iné alternatívy, ktoré vám dodajú energiu bez potreby nadmerného množstva škodlivého kofeínu.

Ide napríklad o obľúbený matcha čaj. Ten síce obsahuje kofeín, ale len vo veľmi malej miere. Dokáže vám dodať energiu na celý deň, a to bez akýchkoľvek negatívnych účinkov, ktoré boli spozorované napríklad v prípade pitia kávy.

 


Zdravá životospráva

Keď vám lekár nameria vysoký krvný tlak hodnoty, s najväčšou pravdepodobnosťou vám hneď predpíše lieky, ktoré sú určené na zníženie krvného tlaku. Tie sú však plné chémie a môžu negatívne ovplyvňovať aj iné orgány či funkcie v tele.

Preto je ideálnym riešením zaradenie zdravej životosprávy. Mali by ste sa veľa hýbať a konzumovať zdravé potraviny. Napríklad, pistácie, kapustu, červenú papriku, brokolicu, mrkvu, biely jogurt, ovsené vločky, banány, granátové jablko, cesnak, cibuľu či včelí med.

pečeňová-dieta_1

Hodnoty nízkeho tlaku

Opakom hypertenzie je zase hypotenzia, teda nízky krvný tlak. Ten vzniká pri hodnotách menších ako je 100/65 mmHg. Mozog v takomto prípade nie je dostatočne prekrvovaný a okysličovaný. Pri nízkom tlaku bije srdce veľmi rýchlo a nestíha tak nasávať potrebné množstvo krvi. Nízky tlak však vo väčšine prípadov nejakým spôsobom neohrozuje zdravie. Medzi najčastejšie prejavy patrí pocit slabosti, hučanie v ušiach, bolesti hlavy, únava či pocity chladu a závraty.

nízky-krvný-tlak

Ako zvýšiť krvný tlak?

Nízky krvný tlak môžete zvýšiť napríklad dostatočným pitným režimom, pravidelným pohybom či mierne zvýšenou konzumáciou soli, prípadne kofeínu. Tiež sa odporúča pomaly vstávať z ľahu alebo sedu, užívať výživové doplnky s obsahom vitamínu C alebo B12. Čo sa týka potravín, mali by ste konzumovať viac hrozienok, červenej repy a granátového jablka.

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.