Prírodná liečba tráviacich problémov: Tipy, ktoré skutočne pomôžu

Po tráviacich ťažkostiach rozhodne netúži nikto z nás. Prinášajú totiž množstvo problémov a liečia sa v niektorých situáciách pomerne ťažko. Preto, ak máte problém s trávením, je dôležité, aby ste ho podchytili včas. V opačnom prípade by totiž mohol vyústiť do vážnejších zdravotných komplikácií.

Najskôr si však povieme niečo o tom, čo to vlastne trávenie je. Vo všeobecnosti ide o biochemické, prípadne enzymatické procesy, ktoré sa uskutočňujú v tráviacom systéme. Vo výsledku vedú k rozkladu potravy priamo na jednoduchšie zložky, vďaka čomu sú aj ľahšie vstrebateľné do organizmu.

trávenie

Ako prebieha trávenie?

V ľudskom tele sa trávenie začína v ústnej dutine, kde potravu rozžujeme. V ústach tiež spolupracuje aj enzým amyláza, ktorý obsahujú sliny. Ten štiepi zložité sacharidy na jednoduché cukry. Potrava ide ďalej cez hltan až do žalúdka. V žalúdku pôsobí žalúdočná kyselina a rôzne tráviace enzýmy. Medzi najznámejší patrí pepsín, ktorý má za úlohu rozkladať proteíny na menšie peptidy. Čo sa týka žalúdka, v tejto časti trávenia sa vytvára aj chýmus – polotekutá zmes tráviacej hmoty.

Ten sa následne uvoľňuje do tenkého čreva, ktoré je v rámci trávenia veľmi dôležité. Prebiehajú v ňom totiž mnohé procesy trávenia, vrátane vstrebávania živín. Živiny sa z tenkého čreva dostávajú priamo do krvného a lymfatického obehu. Prebieha tu aj štiepenie sacharidov, tukov a bielkovín. Následne potrava pokračuje do hrubého čreva, kde prebieha absorpcia vody a minerálov. Koniec trávenia je realizovaný vo forme stolice, ktorá je uložená v konečníku.

Nezabúdajte: Trávenie je zložitý a komplexný proces, ktorý môže trvať aj niekoľko hodín. Pre telo je však mimoriadne dôležité, pretože zabezpečuje príjem potrebných živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

dobré-trávenie

Aké sa prejavuje zlé trávenie?

Zlé trávenie sa môže prejaviť hneď niekoľkými spôsobmi. Môže ísť napríklad o zápchu, pálenie záhy, nafúknuté brucho či pocit ťažkosti. Ľudia so zlým trávením častokrát majú aj nepríjemné pocity v hornej časti brucha, prípadne silný tlak v oblasti žalúdka. Problémy s trávením sa prejavujú aj nevoľnosťou a zvracaním.

Zmeňte životosprávu!

Za najväčších nepriateľov trávenia sa považuje alkohol, zlá strava, nerovnováha črevnej mikroflóry, stres a užívanie niektorých liekov. Ak chcete zlepšiť svoje trávenie, v prvom rade by ste mali zmeniť životosprávu. Vaše trávenie to môže podporiť natoľko, že nebudete musieť užívať ani žiadne lieky na tráviace ťažkosti.

zdravý-životný-štýl_1

Čo pomáha na trávenie?

Našťastie, v súčasnej dobe existuje niekoľko spôsobov, ktoré sú určené na zlepšenie trávenia. Nemusíte preto hneď siahať po liekoch určených na úpravu trávenia. V niektorých prípadoch sú účinnejšie práve prírodné suroviny, ktoré sú voľne dostupné a dokážu vám dodať stratenú silu. Nezabúdajte sa však zamerať hlavne na vašu životosprávu.

Zelené potraviny

Nemusíte hneď siahať po tabletkách plných chémie. Riešením je tiež prírodná cesta. Tou totiž môžete riešiť aj tráviace ťažkosti. Napríklad, odporúčame produkt Green detox, ktorý obsahuje 4 zelené superpotraviny: moringa, chlorella, zelený jačmeň a spirulina.

Tieto zelené potraviny patria medzi tie najúčinnejšie, a to najmä vďaka svojmu zloženiu a obsahu chlorofylu. My sme spojili 4 najúčinnejšie zelené potraviny do jedného produktu, vďaka čomu je vo výsledku ešte silnejší efekt.

 


Bylinky na trávenie

Bylinky. Aj keď sú malé a nenápadné, dokážu urobiť skutočné zázraky. V dnešnom svete sa však na nich často zabúda. Podceňuje sa ich sila a ľudia preto radšej siahnu po liekoch. To však nie je správne. Bylinky totiž nezaťažujú žalúdok a sú ideálne na úpravu trávenia. Výborným riešením je čaj na trávenie, ktorý môžete užívať aj preventívne. Na ktoré bylinky by ste sa v rámci zlepšenia trávenia mali zamerať?

 

Probiotiká a prebiotiká

Na podporu trávenia sú tiež veľmi účinné probiotiká a prebiotiká. Aký je medzi nimi rozdiel?

  • Probiotiká sú živé kultúry mikroskopických organizmov. Prinášajú množstvo pozitívnych účinkov. Podporujú trávenie, odstraňujú patogénne baktérie, napomáhajú pri spracovávaní potravy a majú tiež značný vplyv na imunitný systém. Medzi ich hlavné benefity patrí skutočnosť, že podporujú činnosť črevných baktérií. Práve tie sú veľmi dôležité a zohrávajú kľúčové úlohy v rámci rôznych tráviacich funkcií organizmu.

 

  • Prebiotiká predstavujú nestráviteľnú zložku potravín. Ich úlohou je upraviť a udržať v optimálnom stave črevnú mikroflóru. Medzi najznámejšie prebiotiká patrí napríklad rozpustná alebo nerozpustná vláknina, kyslá kapusta a mliečne výrobky. Tieto všetky zložky sú dôležité pre podporu trávenia.

 

Zaujímavosť: Pokiaľ nechcete užívať probiotiká a prebiotiká vo forme tabliet skvelou alternatívou je zaradiť do svojej stravy kyslomliečne výrobky ako bryndza, kefír, žinčica, tvaroch atď. Veľmi vhodné a účinné sú taktiež kvasené potraviny ako kyslá kapusta, kimchi, nakladaná zelenina atď.

probiotiká

Konzumujte viac zeleniny a ovocia

Do svojho jedálnička by ste mali pre zlepšenie trávenia zaradiť aj viac ovocia a zeleniny. Samozrejme, nemusíte jesť len to, no určite navýšte príjem týchto zložiek, keďže do vysokej miery dokážu podporiť vaše trávenie. Pokiaľ vás však nafukuje, ovocie a zelenina nie je až tak vhodná, preto sa najskôr zamerajte na svoj aktuálny zdravotný stav.

zelenina

Zlepšite si mikrobióm

Ak nechcete užívať lieky na trávenie, neváhajte zlepšiť svoj mikrobióm. Ide o spoločenstvo mikroorganizmov, ktoré žijú v tráviacom trakte. Sú mimoriadne dôležité pre udržanie celkového zdravia. Je totiž známe, že mikrobióm má pozitívny vplyv na trávenie, imunitu a funkcie metabolizmu.

probiotiká-

Nejedzte mastné jedlá

Pre zlepšenie trávenia by ste rozhodne mali obmedziť konzumáciu mastných jedál. Tie totiž obsahujú nezdravé tuky, ktoré zaťažujú žalúdok a môžu vám tak spôsobiť viaceré nepríjemné ťažkosti. Okrem iného, mastné jedlá spôsobujú aj iné zdravotné problémy. Napríklad, kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak či obezitu. Konzumovať ich môžete, no popremýšľajte nad ich obmedzením.

cholesterol_5

Pravidelne sa hýbte

Ak chcete zlepšiť trávenie, medzi najlepšie spôsoby patrí pravidelný pohyb. Cvičenie totiž pomáha potrave prejsť tráviacim traktom rýchlejšie. Preto, prechádzka po jedle určite nie je zlý nápad. Mnohé štúdie tiež naznačili, že aj chôdza výrazne napomáha pri nepríjemných symptómoch tráviacich ťažkostí, ako je napríklad zápcha.

detox-organizmu_2

Detoxikácia organizmu

Detox organizmu má za úlohu odstrániť z tela škodlivé a nepotrebné látky. To môže viesť aj ku zlepšeniu funkcií trávenia. Samozrejme, to že potrebujete detox neznamená, že teraz nemôžete nič jesť. Ide len o to, že sa napríklad zameriate na zdravšie potraviny, budete piť viac vody a počúvať svoje telo.

V niektorých prípadoch je totiž najlepšie, čo môžete urobiť spomaliť a venovať pozornosť svojmu hladu či pocitu sýtosti. Hovorí sa totiž, že je ľahké sa prejedať. Mnohé štúdie naznačujú, že trvá približne 20 minút, kým si váš žalúdok uvedomí, že je plný.

Nezabúdajte: Každý deň by ste mali dodržiavať pitný režim. Ak je telo dehydratované, nevykonáva svoje funkcie správne a na trávenie tak určite nepôsobí priaznivo.

detox

Lieky na trávenie

V súčasnej dobe si môžete zaobstarať lieky na trávenie či enzýmy na trávenie. Tie však nie sú úplne vhodné, pretože telo si na nich dokáže veľmi rýchlo zvyknúť a začne preto produkovať menej vlastných enzýmov. Organizmus sa tak na enzýmoch stane závislým, čo rozhodne nie je dobré a trávenie to z dlhodobého hľadiska nedokáže zlepšiť.

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.