Reflux – prečo sa to deje a ako tento problém riešiť?

Reflux je najčastejším prejavom gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD). Patrí medzi rozvinuté problémy tráviaceho ústrojenstva. Prečo vlastne vzniká, aká je účinná prevencia a možnosti liečby?

Čo je reflux? Mechanizmus spočíva v tom, že natrávená potrava v spojení so žalúdočnou šťavou sa vracia späť do pažeráka – trubice, ktorá spája hltan a žalúdok. V jednoduchosti povedané, za normálnych okolností by mal obsah žalúdka smerovať dole, no pri refluxe ide všetko späť hore. Vo všeobecnosti existuje kyslý reflux, ktorý sa objavuje len po konzumácii istých potravín, prípadne môže ísť o GERD, čo je chronické štádium ochorenia, bez ohľadu na konzumáciu potravín. Objavuje sa pravidelne a dlhodobo.

Vedeli ste, že: medzi najčastejšie reflux prejavy patrí nadmerné grganie a pálenie záhy? Okrem toho je s refluxom často spájaný aj nepríjemný tlak na hrudníku či pocit na zvracanie, tzv. nauzea.

reflux

Prečo riešiť reflux?

Ak ste niekedy zažili reflux na vlastnej koži, sami dobre viete, ako veľmi je to nepríjemný pocit. Keď sa vám tento stav bude opakovať pravidelne, môže dôjsť k chronickému stavu a rozvoju ďalších závažných komplikácií. Reflux sám o sebe nie je chorobou, ale pokiaľ sa nerieši, môže prehĺbiť do vzniku gastroezofageálnej refluxnej choroby, kedy už hovoríme o chronickom ochorení, ktoré je nevyhnutné liečiť.

Nezabúdajte: Gastroezofageálna refluxná choroba vzniká v situácii, kedy pacienti zažívajú reflux minimálne dvakrát do týždňa a po dlhšiu dobu.

reflux-príznaky

Najčastejšie príznaky refluxu

Reflux príznaky sú pomerne nepríjemné a citeľné. Obsah žalúdka je totiž kyslý a keďže sa pri refluxe objavuje na miestach, kde nemá čo robiť, spozorujete to ihneď. Všetko však záleží aj od metabolizmu. Niektorí ľudia majú miernejšie príznaky refluxu, iní zase veľmi nepríjemné, a to po každom jedle.

Aké sú hlavné príznaky refluxu?

  • Pálenie záhy
  • Bolesť žalúdka a na hrudi
  • Kašeľ
  • Ťažkosti s dýchaním
  • Problém s prehĺtaním
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Strata chuti do jedla
  • Pachuť v ústach
  • Podráždenie hrdla a hlasiviek

 

Diagnostika refluxu

Pri pretrvávaní príznakov refluxu by ste mali navštíviť lekára. Tento zdravotný problém rieši gastroenterológ. Reflux sa diagnostikuje hneď niekoľkými metódami. Napríklad, pomocou RTG vyšetrenia pažeráka, endoskopie, pH testov či manometrie pažeráka. Na základe toho lekár zistí, či ide o reflux alebo GERD a podľa toho sa určí aj liečba. Pri refluxe vám lekár odporučí, akým potravinám sa vyhýbať a čo robiť pre zmiernenie príznakov. V rámci GERD vám budú predpísané lieky. Ak sa stav nezlepší, riešením je aj operácia.

reflux-diagnostika

Prečo vzniká reflux?

Je známe, že reflux postihuje približne 20 – 30 % celkovej populácie. Najčastejšie ide o ľudí v strednom veku, no v súčasnej dobe nie je nič nezvyčajné, ak sa tento zdravotný problém objaví aj u mladších ľudí či dokonca, čoraz častejší je aj reflex u detí.

U detí je však pomerne bežný a nie je takým problémom ako u dospelých, ktorí si ho väčšine prípadov navodia zlými stravovacími návykmi. Aké sú najčastejšie rizikové faktory a príčiny refluxu?

Uvoľnenie svalu zvierača

Pokiaľ sval zvierača nefunguje správne, napríklad pri jeho oslabení alebo uvoľnení, umožňuje kyslému obsahu žalúdka návrat späť do pažeráka. Pri jeho normálnom fungovaní sa totiž zvierač otvára a jedlo tak prechádza priamo do žalúdka, pričom dochádza aj k normálnemu zatváraniu a zabráneniu prechodu kyslých štiav do pažeráka.

Nezabúdajte: Oslabená funkcia zvierača pažeráka vzniká, napríklad, pri narušení bránice, konzumácii veľkých porcií jedál a ležaní ihneď po jedle.

reflux-

Nezdravý životný štýl

Reflux u dospelých vzniká najčastejšie z dôvodu nezdravého životného štýlu. Stres, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha, obezita, nezdravé stravovanie, nedostatok vlákniny, konzumácia alkoholu či fajčenie. To všetko prispieva k tvorbe refluxu.

detox-pečene_1

Pridružené ochorenia

Pokiaľ máte ochorenia, ako je ezofagitída, teda zápal pažeráka alebo trpíte sklerodermiou, pravdepodobnosť vzniku refluxu je u vás vyššia. Sprievodným prejavom týchto ochorení je totiž najčastejšie práve reflux.

reflux-prejavy

Tehotenstvo

U tehotných žien sa mimo iného môže vyskytnúť aj reflux, ktorý je v tomto prípade spôsobený hormónmi alebo priamym tlakom plodu na žalúdok. Uvádza sa, že počas tretieho trimestra tehotenstva trpí refluxom až neuveriteľných 75 % žien.

Vedeli ste, že: za vznik refluxu v tehotenstve môžu hlavne hormóny? V tomto prípade ide o estrogén a progesterón.

tehotenstvo

Green detox ako riešenie refluxu

K úspešnému zmierneniu príznakov refluxu môže dôjsť aj vďaka užívaniu výživových doplnkov. V tomto prípade sa odporúča produkt s názvom Green detox, ktorý obsahuje komplex zelených superpotravín – spirulinu, chlorellu, zelený jačmeň a moringu. Green detox prináša viacero zdravotných benefitov. Podporuje funkcie tráviaceho ústrojenstva, detox, teda očistu organizmu a slúži aj ako prevencia voči mnohým ochoreniam.

 


Čo produkt Green detox obsahuje?

 


Látka


Účinky

Spirulina

     
Pôsobí ako antioxidant

   Zvyšuje obranyschopnosť organizmu

     Podporuje prirodzenú vitalitu

    Udržiava normálnu hladinu cukru v krvi

Chlorella

     
Odstraňuje z tela škodlivé a odpadové látky

     Dodáva telu energiu

    Podporuje normálnu funkciu pečene

    Prispieva k rovnováhe črevnej mikroflóry

Zelený jačmeň

    
Udržiava normálnu hladinu cukru v krvi

    Podporuje funkcie tráviaceho ústrojenstva

     Znižuje cholesterol

     Spomaľuje starnutie buniek

Moringa

    
Zlepšuje trávenie

   Podporuje stav pokožky

   Posilňuje kosti

     Zvyšuje obranyschopnosť organizmu

 

,,Babské rady“ na zlepšenie refluxu

Reflux liečba nemusí byť založená len na užívaní liekov plných chémie. Existuje niekoľko babských rád a činností, ktoré môžete na zmiernenie refluxu robiť aj doma. O ktoré ide?

dobré-trávenie

Nevečerajte príliš neskoro

Ak budete večerať veľmi neskoro a hneď po tom si pôjdete ľahnúť, je to to najhoršie, čo môžete urobiť. Žalúdok je tak totiž v polohe, kedy žalúdočná kyselina môže veľmi jednoducho prejsť do pažeráka. Preto sa snažte večerať skôr, prípadne sa choďte po jedle trochu prejsť. Potvrdili to aj niektoré z výskumov.

Vyskúšajte dýchacie cvičenia

Medzi časté príčiny vzniku refluxu patrí stres. Ten sa dá efektívne zmierniť prostredníctvom dýchacích cvičení. Mnohé štúdie totiž naznačili, že pri pravidelnom cvičení s bránicou dochádza aj k zmierneniu príznakov refluxu.

Prírodné lieky na reflux

Na reflux neváhajte použiť aj prírodné lieky, teda doplnky stravy. Skvelým riešením je, napríklad, moringa či reishi. Tieto výživové doplnky podľa štúdií podporujú funkcie trávenia a sú výbornou voľbou aj na detox organizmu.

Nezabúdajte: Lieky na reflux sa predpisujú len ľuďom s vážnym zdravotným stavom. Tento zdravotný problém by ste mali preto zmierniť prirodzenou cestou.

Akútny reflux: čo robiť?

  • Ihneď sa postavte
  • Pite čistú vodu
  • Rozopnite si nohavice alebo uvoľnite utiahnutý opasok
  • Užite lieky zo skupiny antacíd, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu


dobré-trávenie_3 

Akým potravinám sa vyhýbať?

Pri refluxe by ste sa mali vyhýbať hlavne mastným, tučným jedlám, fast-foodom či sladkostiam. Tiež obmedzte prejedanie a konzumujte jedlá radšej v menších porciách a častejšie ako nárazovo. Štúdie totiž naznačili, že pri prejedaní sa dochádza k zvýšenému tlaku na žalúdok.

Praktický tip: Pre zmiernenie prejavov refluxu obmedzte konzumáciu cibule, cesnaku, kávy či aromatických byliniek.

//