Lepok – závažný problém alebo vymyslený strašiak?

Lepok predstavuje zložku bielkovín, ktoré sa nachádzajú v určitých druhoch potravín. Môže ísť o pšenicu, jačmeň alebo raž. V obchodoch sa však čoraz viac predávajú bezlepkové potraviny a má to svoje opodstatnenie – intoleranciu na lepok. Ako vzniká, aké sú možnosti diagnostiky a liečby?

Bielkoviny, ktoré obsahuje lepok môžeme poznať aj pod názvom glutén, pričom sa označujú ako prolamíny. V obilninách sa nachádza, predovšetkým gliadín a gluteín, ktoré častokrát vyvolávajú zdravotné komplikácie.

lepok-intolerancia

Koho postihuje?

Intolerancia na lepok postihuje približne 15 % celkovej populácie. Vyskytuje sa u všetkých vekových kategórií. Častejšia je však intolerancia na lepok u žien. Zaujímavosťou je, že v niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť už v detstve, inokedy je diagnostikovaná až v dospelosti.

Alergia na lepok

Ako sa prejavuje alergia na lepok? Najčastejšie sa môžete po konzumácii určitých potravín stretnúť s prejavmi, ako sú tráviace ťažkosti. Medzi tie patrí hlavne nadúvanie, nechutenstvo či zvracanie či problémy s vyprázdňovaním.

Intolerancia na lepok: Príznaky, ktoré sú kľúčové

Lepok intolerancia sa môže prejaviť skutočne spektrom príznakov, ktoré sa však objavujú aj pri iných ochoreniach alebo alergiách. Preto je potrebné najskôr vylúčiť aj ostatné zdravotné problémy a sledovať svoj zdravotný stav. Na to, aby ste mohli zistiť, že niečo nie je v poriadku, mali by ste poznať kľúčové príznaky intolerancie na lepok. Ktoré to sú?

lepok

Tráviace ťažkosti

Pri konzumácii potravín s obsahom lepku sa u ľudí častokrát vyskytujú tráviace ťažkosti, ako napríklad hnačka, plynatosť, zápcha alebo nafúknuté brucho. Ak tieto prejavy zmiznú po vyradení konzumácie potravín s obsahom lepku, pravdepodobne ide o intoleranciu.

bolesti-brucha

Kožné problémy

Častými prejavmi intolerancie na lepok sú aj kožné problémy – svrbenie pokožky, akné či ekzémy. V dospelosti by ste už pri správnej starostlivosti o pleť akné a vyrážky nemali mať. Preto, ak pretrvávajú, môže ísť aj o alergiu alebo intoleranciu na lepok, prípadne iné zložky potravín.

akné-na-lícach

Bolesti hlavy

Intolerancia na lepok je veľmi často sprevádzaná aj chronickou únavou, nespavosťou a migrénami. Preto, ak ste na sebe spozorovali tieto príznaky a pretrvávajú dlhšiu dobu, je veľká pravdepodobnosť, že ide o intoleranciu na lepok.

migréna

Alergia vs. intolerancia na lepok

Častokrát sa alergia na lepok zamieňa s intoleranciou. Aj napriek tomu, že tieto dva zdravotné problémy sa riešia podobnou cestou a vyradením rovnakých potravín, nejde úplne o to isté. Čo sa týka alergie na lepok, ide hlavne o reakciu imunitného systému na potravinu, ktorá je problémová a obsahuje glutén. Medzi najčastejšie alergia na lepok príznaky patria kožné problémy – svrbenie kože, podráždenie či začervenanie. K tomu sa však častokrát pridáva aj dýchavičnosť či závraty a spomínané tráviace ťažkosti.

Intolerancia na lepok je známa aj pod názvom neceliatická gluténová senzitivita. Taktiež reaguje na problémové potraviny s obsahom lepku, avšak nespôsobuje žiadne trvalé poškodenie či zápal. Prejavuje sa, predovšetkým, tráviacimi ťažkosťami, únavou, depresiou alebo bolesťami hlavy.

alergia-na-lepok

Ako prebieha diagnostika?

Ak máte podozrenie na potravinovú intoleranciu na lepok, mali by ste vyhľadať lekára. Ten vám spraví špeciálne krvné odbery. Pri intolerancii na lepok sú kľúčové hlavne protilátky v triede IgG. Tie sú v prípade potvrdenia intolerancie na lepok v krvi veľmi vysoké. V každom prípade, tento problém by ste mali začať riešiť čím skôr, po objavení prvých príznakov. Inak by to mohlo viesť k vážnejším komplikáciám.

intolerancia-na-lepok

Ťažko stráviteľný lepok

Pre niektorých ľudí je lepok ťažšie stráviteľný a preto sa u nich vyskytnú ťažkosti. Môže ísť, napríklad, o pacientov s autoimunitnými ochoreniami, ako je lupus, psoriáza či skleróza. Autoimunitné ochorenia a lepok totiž spolu úzko súvisia. Fibromyalgia je známa silnou únavou, bolesťou kĺbov, svalov a šliach. U ľudí, ktorým je diagnostikovaná táto choroba sa častokrát vyskytne aj intolerancia na lepok.

Bezlepková diéta

Liečba intolerancie alebo alergie na lepok spočíva hlavne v dodržiavaní bezlepkovej diéty. To, či budete musieť vyradiť všetky nasledujúce potraviny však záleží hlavne od vášho zdravotného stavu a rozšírenia príznakov, ktoré sa u vás prejavujú.

bezlepkové-potraviny

Potraviny, ktorým sa vyhýbať

Lepok sa častokrát spája práve s lepivosťou. Je o ňom známe, že cestu uľahčuje kysnutie a udržiava jeho pevnosť. Dokonca, v niektorých prípadoch sa pre nadýchanejšie cesto lepok pridáva aj umelým spôsobom. V ktorých potravinách sa nachádza najviac?

  • Cestovina
  • Pečivo
  • Strúhanka
  • Vločky
  • Krúpy
  • Jogurty
  • Sladkosti
  • Instantné produkty – bujóny, sáčkové polievky
  • Údeniny
  • Kečup
  • Sójová omáčka
  • Majonéza

 

Výživové doplnky

Lepok sa nachádza aj v niektorých výživových doplnkov a liekoch. Práve to je dôvod, prečo by ste si nemali vyberať doplnky stravy len na základe ich ceny, ale aj zloženia. Ak chcete zmierniť príznaky alergie alebo intolerancie na lepok prírodnou cestou, neváhajte vyskúšať výživové doplnky z našej ponuky, ktoré sú 100% prírodné a sú bez lepku. 

 


Celiakia

Z alergie na lepok sa môže vyvinúť aj autoimunitné ochorenie. Jednou z príčin neznášanlivosti lepku tak môže byť aj celiakia, ktorá spadá do rady týchto ochorení. Postihuje hlavne tenké črevo a je vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín jačmeňa, raži, ovsa či pšenice. Neznášanlivosť sa prejaví problémami, ktoré sú spojené s poškodením sliznice tenkého čreva.

Vedeli ste, že: autoimunitné ochorenie celiakia je dedičné? Vyskytuje sa v rodinách, no nemusí sa rozvinúť u každého člena, ktorý je nositeľom génov.

celiakia-

Aké má celiakia príznaky?

Pýtate sa, aké sú najčastejšie celiakia prejavy? Častokrát sa môže prejaviť len jedným príznakom, napríklad kožným problémom, ako je popraskaná alebo suchá pokožka. U viacerých pacientov zase nastupujú tráviace ťažkosti. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame najčastejšie prejavy, ktoré sú kľúčové pri rozpoznaní celiakie.

Hnačka a zápcha

Mnohé štúdie zistili, že ľudia s celiakiou majú páchnuce výkaly kvôli zlej absorpcii živín. Je to z toho dôvodu, že pri celiakii lepok spôsobuje zápal v tenkom čreve a poškodzuje črevnú výstelku.

Úzkostné stavy

Je všeobecne známe, že ľudia s tráviacimi problémami sú náchylnejší na vznik depresie a úzkosti. Potvrdili to aj vedecké výskumy, ktoré hovoria o tom, že úzkostné stavy sú bežné hlavne u ľudí s celiakiou. Na zmiernenie týchto prejavov je skvelým riešením reishi.

Zaujímavosť: Celiakia diagnostika prebieha prostredníctvom krvných odberov, z ktorých sa odoberajú hlavne protilátky IgA a IgG. Ak sú tieto látky vysoké, ide o celiakiu.

celiakia

Diéta pre celiatikov

Celiakia diéta je veľmi špecifická a pre dosiahnutie výsledkov by ste ju mali prísne dodržiavať. Odporúča sa z jedálnička vyradiť nasledujúce potraviny:

  • Pšenica, špalda, jačmeň
  • Vločky, krupica, cornflakes
  • Cukroviny, údeniny, bujóny
  • Sucháre, zmrzlina, kávoviny

 

A naopak, mali by ste zaradiť viac týchto potravín:

  • Ryža, kukurica, ryžové produkty
  • Strukoviny, sója, proso
  • Ovocie a zelenina
  • Mäso, vajcia, mliečne výrobky
  • Kokosová, hrachová, sójová a mandľová múka

 

Pri diéte na celiakiu by ste mali obmedziť konzumáciu sladkého a podporiť správnu detoxikáciu tela, napríklad aj vďaka moringe či Green Detoxu, ktoré obsahujú spektrum antioxidantov.

//