Histamín: problém trápiaci tisícky ľudí

Histamín predstavuje látku, ktorá je v tele kľúčová a zabezpečuje niekoľko dôležitých životných funkcií. Túto látku je možné prijať aj prostredníctvom stravy. Pokiaľ je ho však v organizme nadbytok, vzniká histamínová intolerancia. Tá so sebou prináša viaceré zdravotné komplikácie.

Vo všeobecnosti platí, že histamin sa nachádza bežne v tele a je odbúravaný enzýmom DAO – diaminooxidázou. Túto kľúčovú látku, ktorá sa podieľa, napríklad, na delení buniek, môžete prijímať aj stravou. Nachádza sa v potravinách, ktoré sú bohaté na bielkoviny.

histamin

Histamínová intolerancia

Pri hromadení histamínu v organizme dochádza ku vzniku histamínovej intolerancie, ktorú môžeme poznať aj pod názvom HIT. Čo charakterizuje toto ochorenie? Predovšetkým nedostatočné odbúravanie histamínu a jeho vysoká koncentrácia v organizme. Aj napriek tomu, že táto látka je v tele dôležitá a zohráva množstvo kľúčových úloh, pri jej nadbytku môžu vzniknúť rôzne komplikácie.

Prečo vzniká HIT?

Nedostatok a nadbytok histamínu v organizme ovplyvňuje hlavne DAO – diaminooxidáza. Podľa štúdií hladinu tohto enzýmu ovplyvňuje genetika, užívanie niektorých liekov, napríklad tých na liečbu krvného tlaku alebo úzkostných stavov. Medzi ďalšie príčiny patria tráviace problémy.

Zápalové ochorenie čriev spôsobuje nedostatok enzýmu DAO. Častou príčinou je aj premnoženie baktérií v črevách, ktoré produkujú nadbytok histamínu. Taktiež veľmi záleží na strave. Niektoré potraviny blokujú DAO enzýmy a ovplyvňujú ich aktivitu.

genetika_1

Autoimunitné ochorenie

HIT, teda histamínová intolerancia je v súčasnej dobe charakterizovaná ako autoimunitné ochorenie. To znamená, že sa nedokáže vyliečiť, no je možné veľmi efektívne zmierniť príznaky. Napríklad tým, že budete dbať na to, čo konzumujete. Intolerancia na histamín totiž úzko súvisí s potravinami vo vašom jedálničku.

Alergia vs. intolerancia

Mnohí ľudia si myslia, že histamínová intolerancia je v podstate alergia na histamín. To však nie je pravda a netreba si zamieňať intoleranciu s alergiou. Čo sa týka histamínovej intolerancie, je pre ňu charakteristický nadbytok histamínu v organizme. Pri alergiách však predstavuje zdravotný problém len prítomnosť danej látky, kedy nezáleží na tom, či je v nedostatku alebo nadbytku.

alergia-na-histamín

Koho postihuje histamínová intolerancia?

O histamínovej intolerancii je známe, že postihuje 3 % celkovej populácie. Ide však o prevahu žien, ktoré majú túto intoleranciu. Z celej populácie by mohlo ísť až o 80 % žien, a to hlavne v strednom veku. Aj napriek tomu, že HIT postihuje najmä ženy, zasiahnuť môže aj mužov. No pravdou je, že takéto prípady sú skôr neobvyklé.

Aké sú najčastejšie príznaky?

Príznakov histamínovej intolerancie je skutočne spektrum. Histamín totiž pôsobí na rozličných miestach v tele a od toho aj závisí to, ako sa bude intolerancia prejavovať. Príznaky sa prejavujú rôznou intenzitou, pričom sa môžu vyskytnúť všetky naraz, ale tiež nemusia. V jednej štúdii z roku 2019 odborníci zistili v priemere 11 symptómov, pričom viac ako 98 % účastníkov štúdie malo viac ako 3 symptómy.

Tráviace ťažkosti

Intolerancia na histamín sa najčastejšie prejavuje tráviacimi ťažkosťami. Tie nastávajú najmä po príjme rizikovej potraviny. Čo patrí medzi tieto tráviace ťažkosti? Ide, predovšetkým, o nadúvanie, zvracanie, reflux či bolesti brucha.

Nezabúdajte: K tvorbe tráviacich ťažkostí pri histamínovej intolerancii prispievajú aj ochorenia, ako napríklad Crohnova choroba či ulcerózna kolitída.

trávenie

Bolesť kĺbov

Pri histamínovej intolerancii je charakteristická aj bolesť kĺbov. K tomu sa častokrát pripája aj svalová slabosť či bolesť svalov. Aj keď tieto prejavy nie sú také časté ako tráviace ťažkosti, môžu byť sprievodným príznakom. Častokrát sú bolesti kĺbov dôsledkom zápalu, ktoré sú spojené, napríklad, aj s ochorením, akým je reumatoidná artritída.

osteoartritída

Zvýšená únava

Nespavosť, zhoršená kvalita spánku a závraty. To všetko vedie k zvýšenej únave, ktorá je pri intolerancii na histamín veľmi častá. Medzi ďalšie príznaky patrí aj porucha pamäte a centrálny typ vracania.

únava

Úzkostné stavy

Histamín pôsobí aj na CNS – centrálnu nervovú sústavu. Pri intolerancii tak častokrát u ľudí dochádza k nervozite, vzniku úzkostných stavov či depresii. Príznakom môže byť aj bolesť hlavy.

Vedeli ste, že: histamín priamo vplýva na neurotransmitery v mozgu? Pri jeho nadbytku tak môže dôjsť aj k vzniku migrény.

panický-atak

Bolestivá menštruácia

U žien dokáže histamínová intolerancia ovplyvniť pohlavnú sústavu. Je totiž známe, že nadbytok histamínu v tele zvyšuje aj tvorbu estrogénov, môže vyvolať potrat, spôsobiť rizikové tehotenstvo, no najmä spôsobuje veľmi bolestivú menštruáciu.

menštruácia_1

Ďalšie prejavy HIT

Samozrejme, pri vyššie spomenutých prejavoch to nekončí. O histamínovej intolerancii je známe, že spôsobuje aj respiračné problémy – dýchavičnosť, kašeľ, chrapľavý hlas či zúženie priedušiek. Nadbytok histamínu sa môže u ľudí prejaviť aj srdcovou arytmiou, tachykardiou či poruchou vedomia.

V jednej zo štúdií z roku 2021, mnohé z potravín, ktoré sa zvyčajne uvádzajú ako vysokohistamínové, nemusia mať v skutočnosti tak silný účinok, pretože to všetko závisí od človeka a jeho zdravotného stavu.   

Nezabúdajte: Histamínová intolerancia (HIT) vplyvom rozšírenia ciev priamo vplýva aj na krvotvorbu. Môže ovplyvniť funkciu bielych krviniek.

Aká je diagnostika?

Keďže príznakov intolerancie na histamín je veľmi veľa, diagnostika spočíva najmä v dôkladnej anamnéze. Najskôr je totiž potrebné vylúčiť iné ochorenia, ktoré by mohli na dané príznaky sedieť. Ak na sebe po dlhšiu dobu pozorujete niektoré z vyššie spomenutých prejavov, určite vyhľadajte lekára. Ten vám odoberie aj krvný obraz, kde môže stanoviť presnú hladinu enzýmu DAO, ktorý je kľúčový pri histamíne, jeho aktivite a hladine.

Základom diagnostiky je tak anamnéza spolu s krvnými odbermi. Okrem základného krvného obrazu a biochémie sa odoberajú aj zápalové parametre, cukor, pečeňové testy a mnoho ďalšieho. Pokiaľ máte aj iné ťažkosti, lekári zvyknú doplniť aj špeciálne vyšetrenia, ako je RTG alebo CT.

histaminova-intolerancia

Histamín: Potraviny, ktorým sa vyhýbať

Zdravá strava vo všeobecnosti obsahuje histamín v miernej hladine, čo je pre telo prospešné. Existujú však aj potraviny s vysokým obsahom tejto zložky a práve tie môžu spôsobiť rôzne komplikácie, a to hlavne pri nadbytku histamínu v organizme:

  • Ryby
  • Syry
  • Údeniny
  • Kysnutá kapusta
  • Baklažán
  • Jahody
  • Citrusy
  • Banány
  • Čokoláda
  • Biela múka
  • Acidofilné mlieko
  • Konzervované potraviny
  • Ovocné čaje
  • Škorica a klinčeky

 

Vedeli ste, že: podľa štúdií medzi potraviny bohaté na histamín patrí alkohol, sušené ovocie, špenát, avokádo, konzervované ryby či mäkkýše? Takéto potraviny je odporúčané konzumovať pri nedostatku histamínu v organizme.

alkohol_1

Tieto potraviny konzumujte

Máte histamínovú intoleranciu? V tom prípade by ste do svojho jedálnička mali zaradiť viac jedál, ktoré pomáhajú pri zmiernení príznakov HIT. Ktoré potraviny sa považujú za nízkohistamínové?

  • Vajcia
  • Čerstvé mäso
  • Quinoa a ryža
  • Čerstvá zelenina (vylúčiť je potrebné avokádo, špenát a paradajky)
  • Olivový olej

 

Nezabúdajte: Pri histamínovej intolerancii je dôležité, aby ste klasické mliečne produkty nahradili bezlaktózovými. Klasické mlieko môžete nahradiť, napríklad, mandľovým či kokosovým mliekom.

//