Všetko, čo potrebujete vedieť o reume: Príčiny vzniku, prejavy, diagnostika a liečba

Čo je reuma? Nazýva sa aj ako reumatoidná artritída a vo všeobecnosti ide o ochorenie, ktoré súvisí s pohybovým aparátom. Na Slovensku týmto ochorením trpí až 26 000 dospelých ľudí, a to rôznych vekových skupín.

Reuma patrí medzi najčastejšie zápalové ochorenia kĺbov. Ide o autoimunitné ochorenie, čo znamená, že je spôsobené imunitným systémom, ktorý útočí na zdravé telesné tkanivá. Čo to znamená? Imunitný systém prirodzene vytvára protilátky, ktoré útočia na baktérie a vírusy. Vďaka tomu telo dokáže bojovať proti infekciám. Pokiaľ však máte reumatoidnú artritídu, imunitný systém omylom posiela tieto protilátky do výstelky vašich kĺbov. Dochádza tak k napadnutiu tkanív, ktoré majú za úlohu obklopovať a chrániť kĺb.

Vedeli ste, že: reuma znamená z gréckeho prekladu ,,prúdiť/tiecť“? V minulosti ju ľudia opisovali ako ťahavú bolesť, ktorá sa šírila od hlavy až do celého organizmu.

reuma-

Koho reuma postihuje?

Objaviť sa môže v každom veku, no najčastejšie postihuje ľudí vo veku 20 – 50 rokov. Častejšie sa pritom vyskytuje u žien. V dnešnej dobe však reumatoidná artritída postihuje aj deti, jednoducho povedané, toto ochorenie si rozhodne nevyberá. Reuma môže postihnúť deti už od 2 rokov a väčšinou do obdobia puberty. Najčastejšie sa vyskytuje u detí vo veku 10 – 12 rokov. Podľa štatistík trpí na reumu jedno z tisíc detí. V tomto prípade ide o tzv. juvenilnú idiopatickú artritídu.

reuma

Reuma – prvé príznaky

Medzi najčastejšie reuma príznaky patrí bolesť kĺbov. Tá je častokrát sprevádzaná práve zvýšenou teplotou, začervenaním, opuchom či rannou stuhnutosťou kĺbov dlhšou ako 30 minút. Reuma sa tiež prejavuje zvýšenou únavou, slabosťou a problémami so spánkom. Sprievodným javom býva aj deformácia kĺbov či reumatoidné uzly, ktoré sa nachádzajú priamo pod kožou.

Nezabúdajte: Prvé príznaky reumy sa môžu prejaviť aj náhlym nechutenstvom a postupným chudnutím. Preto, ak máte tieto príznaky, určite spozornite a začnite tento problém konzultovať s odborníkom.

zápal_4

Príčiny vzniku reumy

Aj napriek tomu, že jasný spúšťač reumy nie je známy, mnohé štúdie naznačili, že dôvodom vzniku je viacero rizikových faktorov. Napríklad, genetická predispozícia. Pokiaľ sa reumatoidná artritída vyskytuje vo vašej rodine, riziko jej vzniku je u vás vyššie.

Pri tomto ochorení však gény nezohrávajú až takú kľúčovú úlohu. Dôvodom totiž môžu byť aj hormóny, nakoľko sa reuma vyskytuje častejšie u žien. Môže tak byť spôsobená účinkami hormónu estrogénu. No a v neposlednom rade, reuma môže vzniknúť aj vplyvom fajčenia. Ľudia, ktorí fajčia majú zvýšené riziko vzniku tohto ochorenia.

Nezabúdajte: Medzi ďalšie rizikové faktory vzniku reumatoidnej artritídy patrí aj obezita, pokročilý vek či nezdravý životný štýl.

genetika_1

Tieto časti tela postihuje!

Reuma na prstoch – práve na tejto časti tela sa najčastejšie vyskytuje. Viete, ako sa prejavuje reuma na rukách? Ide hlavne o opuch a mierne začervenanie či tŕpnutie týchto končatín. Toto ochorenie sa prejavuje hlavne na kĺboch horných a dolných končatín.

Dôležité je však povedať, že reuma prejavy súvisia nielen s postihnutím kĺbov, ale aj šliach, kostí, väzív či chrupaviek. Časté sú najmä opuchy rúk, zápästia, kolien, členkov a prstov na nohách. Poškodenie väzov a opuch nôh spôsobuje, že pacient môže mať v budúcnosti problémy s chôdzou.

zápal_5

Reuma – liečba môže byť účinná

Aj napriek tomu, že reumatoidná artritída sa úplne vyliečiť nedá, je možné potlačiť niektoré z jej prejavov. Na to slúžia lieky, ako napríklad nesteroidné protizápalové lieky či kortikoidy. Takúto liečbu však môžete doplniť aj o iné odporúčania, ktoré sú určené na zmiernenie prejavov reumy. O ktoré ide?

lieky

Reishi a reuma

Mnohé výskumy potvrdili, že huba reishi prináša priaznivé účinky na reumatoidnú artritídu. Pri dlhodobom užívaní napomáha pri zmiernení bolestí a je tiež skvelým riešením ako podporná liečba. Reishi obsahuje látky, ktoré sú zodpovedné za efektívne zníženie zápalu v tele. Keďže je zápal v rámci reumatoidnej artritídy prítomný, jeho zníženie bude znamenať zlepšenie stavu. Okrem iného, reishi je liečivá huba, ktorá sa považuje za veľmi užitočnú pre autoimunitné ochorenia. Je to najmä vďaka jej imunomodulačným vlastnostiam. Ďalším zaujímavým doplnom liečby môže byť kurkuma extrakt, ktorý má preukázané účinky na znižovanie zápalu v tele a zlepšuje zdravie pohybového aparátu.

 

Cvičte, ale opatrne

Fyzická aktivita, ktorá príliš nezaťažuje kĺby, môže zlepšiť rozsah ich pohybu, a tiež zvýšiť vašu mobilitu. Cvičenie tiež posilňuje svaly, vďaka čomu dôjde k zmierneniu tlaku vo vašich kĺboch. Výskumy naznačili, že skvelým riešením je aj joga. Jej pravidelné vykonávanie totiž obnovuje silu a flexibilitu. Preto, ak máte reumatoidnú artritídu, určite na šport nezanevrite. Je mimoriadne dôležitý, no je potrebné nájsť si fyzické aktivity, ktoré nebudú vaše kĺby zbytočne zaťažovať.

Pri ťažších formách reumatoidnej artritídy sa spočiatku odporúčajú rehabilitácie. Budete tak pod dohľadom fyzioterapeuta, ktorý vás naučí, ako správne a bezpečne vykonávať jednotlivé cviky, ktoré budú slúžiť na podporu vašich kĺbov, šliach a väzív.

vitalita

Diéta pre reumatikov

Vedeli ste o tom, že existuje špeciálna diéta pre ľudí s reumatoidnou artritídou? Ide o tzv. protizápalovú diétu. Zahŕňa, predovšetkým, potraviny, ktoré sú bohaté na omega – 3 mastné kyseliny. Medzi tie patria hlavne ryby, vlašské orechy, ľanové a chia semená. Odporúča sa tiež konzumovať potraviny bohaté na antioxidanty. Takáto strava zmierňuje prejavy reumy.

Strava plná antioxidantov zahŕňa tmavú čokoládu, špenát, pekanové orechy, artičoky, a tiež potraviny s dostatočným obsahom vlákniny. Mnohé štúdie potvrdili, že aj potraviny obsahujúce flavonoidy napomáhajú v boji proti zápalu v tele. Ide napríklad o zelený čaj, brokolicu či hrozno.

omega-3

Doprajte si kvalitný spánok

Spánok je mimoriadne dôležitý aj pri výskyte reumatoidnej artritídy. Mali by ste si dopriať plnohodnotný, kvalitný spánok, po dobu aspoň 8 hodín. Pokiaľ máte problémy so spánkom, môže to vo vás vyvolať stres a napätie, čo nevplýva dobre na reumatoidnú artritídu. Vyskúšajte chodiť spať a vstávať v rovnakom čase, pred spaním obmedzte sledovanie televízie a dobre si v miestnosti vyvetrajte.

Pokiaľ máte vážnejšie problémy so spánkom a na jeho zlepšenie vám tieto odporúčania nezaberajú, konzultujte to s lekárom, nakoľko môže ísť o pridružený symptóm iného ochorenia.

Praktický tip: Pokiaľ máte problém so stresom, vyskúšajte relaxačné techniky na jeho zmiernenie.

kvalitný-spánok

Ako sa reuma diagnostikuje?

Diagnostika reumy môže byť zdĺhavejšia v porovnaní s inými ochoreniami. Vyžaduje sa totiž viacero laboratórnych testov. Dôležitá je anamnéza, ale aj vyšetrenie funkcie kĺbov, rozsahu ich pohybu, vyšetrenie kožných uzlín či testovanie vašich reflexov a svalovej sily. Pokiaľ má váš obvodný lekár podozrenie na reumatoidnú artritídu, pošle vás k špecialistovi, v tomto prípade reumatológovi.

Lekár bude testovať vašu krv na určité látky, predovšetkým protilátky. Štúdie tiež hovoria o tom, že sa kontroluje hladina určitých látok, ako sú napríklad reaktanty akútnej fázy. Tie totiž pri zápale bývajú zvýšené. Pre čo najdetailnejšie výsledky vás lekár môže poslať aj na ultrazvuk, RTG alebo magnetickú rezonanciu. Tieto vyšetrenia neukazujú len to, či došlo k poškodeniu kĺbov, ale aj to, v akom rozsahu je poškodenie. Vďaka takýmto podrobným vyšetreniam vám lekár bude vedieť nastaviť vhodnú liečbu.

rtg

//