Nočné potenie môže značiť problém: Aké sú jeho príčiny a ako ho efektívne riešiť?

Zobudiť sa v noci celý spotený, to je rozhodne veľmi nepríjemný zážitok. Ak sa nočné potenie opakuje častejšie, môže to značiť o jednom zo symptómov ochorení. Preto tento stav určite nepodceňujte a začnite ho riešiť čím skôr.

Potenie sa považuje za bežný a prirodzený jav, vplyvom ktorého sa z tela vyplavujú odpadové látky. O prirodzený stav ide v situácii, kedy sú počas letných mesiacov vysoké teploty aj počas noci. Ak máte v takomto období pocit, že sa častejšie potíte počas noci, nemusíte sa ničoho obávať. Váš organizmus totiž prirodzene reaguje na teplotu v okolí, ktorá je v lete poriadne vysoká aj v noci.

Vedeli ste, že: Pot je tvorený z veľkej časti vodou? Okrem toho v jeho zložení nájdete aj močovinu, soľ či odpadové látky.

nočné-potenie

Aká je funkcia potenia?

Množstvo ľudí berie potenie ako niečo zlé, niečo, čo ich telo poškodzuje. Opak je však pravdou. Potenie v ľudskom tele zohráva dôležitú úlohu, nakoľko ho chráni pred prehriatím a problémami, ktoré spôsobujú najčastejšie veľmi vysoké až tropické teploty. Práve vplyvom potenia sa ľudské telo ochladzuje a zároveň aj očisťuje od odpadových a škodlivých látok. Potenie je tak v prirodzenom stave normálne, priam fyzicky potrebné.

nočné-potenie-u-mužov

Kedy je potenie nebezpečné?

Ak sa u vás objavuje potenie počas noci aj v iných ročných obdobiach ako v lete, signalizovať môže aj vážnejší problém. Určite potenie neodkladajte na druhú koľaj a ak sa u vás pravidelne počas noci objavuje, riešte tento problém čím skôr. Odborníci odhadujú, že za noc by sme mali vypotiť najviac 1 liter potu. Pri väčšom množstve môže ísť o signál zdravotných komplikácií.

nočné-potenie-pečeň

Prečo nočné potenie vzniká?

Aké sú najčastejšie príčiny potenia? Tých môže byť hneď niekoľko. Nočné potenie si jednoducho nevyberá. Postihuje ženy i mužov, a to v rôznych vekových kategóriách. Častejšie sa však vyskytuje u žien, pričom je dôvodom hlavne menopauza. Hovorí sa však, že nočným potením trpí približne 41 % dospelých. Aké sú najčastejšie príčiny?

Hormonálna nerovnováha

Najmä u žien má veľký vplyv na nočné potenie výkyv hormónov. Ten spôsobuje hlavne tehotenstvo, menopauza, ale aj užívanie hormonálnej antikoncepcie či dospievanie. U žien je nočné potenie častejšie aj pred a počas menštruácie. Dôvodom sú, predovšetkým, hormóny, ich vplyv na ženský organizmus a ich nerovnováha.

hormonálna-nerovnováha

Cukrovka

Nočné potenie sa môže objaviť aj pri ochorení, akým je cukrovka. Tá totižto postihuje aj nervový systém, ktorý má obrovský vplyv na tvorbu potu. Štúdie tiež potvrdili, že ľudia s diabetom zažívali nočné potenie oveľa častejšie ako zdraví ľudia.

cukrovka

Problémy s pečeňou

Jedným z najčastejších prejavov ochorení pečene patrí nadmerné nočné potenie. V takomto prípade je skvelým riešením pestrec mariánsky, ktorý efektívne chráni pečeň, prispieva k jej správnej funkcii, dokáže očistiť organizmus, regenerovať tkanivo pečene a podporiť jej detoxikačnú funkciu. Pri takto pozitívnych vlastnostiach tak zmierňuje aj nočné potenie. Štúdie okrem iného potvrdili, že má priaznivý vplyv aj na menopauzu. Kľúčové je však dlhodobé a pravidelné užívanie.

 


Zlé spacie návyky

Nevetraná izba, vysoká teplota v miestnosti a hrubý paplón. To všetko sú znaky zlých spacích návykov. Prostredie, v ktorom spíte je kľúčové pre váš spánok. Bez ohľadu na to, ako veľmi máte radi teplo, v miestnosti by malo byť maximálne 19 stupňov Celzia.

Cez leto si nechávajte okno otvorené a počas chladnejších mesiacov si pred spaním dôkladne vyvetrajte. Vaša kvalita spánku sa vám tak výrazne zvýši a nočného potenia sa zaručene za pár dní zbavíte, pokiaľ je dôvodom zlých spacích návykov.

spánková-hygiena

Užívanie liekov a nočné potenie

Niektoré druhy liekov ovplyvňujú aj hladinu určitých hormónov v tele. Tie, ako sme si už spomínali, dokážu spôsobiť aj nočné potenie. Pri užívaní liekov je však nočné potenie najčastejšie v začiatkoch ich užívania a po čase by prejav nočného potenia mal ustúpiť. Pokiaľ sa tak nestane, konzultujte to s vaším lekárom, ktorý vám lieky vymení za iné, prípadne zníži dávky.

Nezabúdajte: Čo sa týka užívania liekov, nočné potenie sa najčastejšie vyskytuje pri antidepresívach, antibiotikách či hormonálnej antikoncepcii.

nočné-potenie-lieky

Nočné potenie na jednotlivých častiach tela

Nočné potenie sa môže objavovať na rozličných častiach tela. Môže ísť o hrudník, krk, chrbticu, ale aj nohy. Prípadne sa môže prejavovať na celom tele. Čo signalizuje nočné potenie na jednotlivých častiach tela?

Nočné potenie na hrudníku

Ak máte pocit, že sa potíte najčastejšie práve na hrudi, táto časť tela môže hovoriť o chronickom zápalovom ochorení. Medzi tie patrí tuberkulóza, zápal kostí, rakovina alebo aj HIV. V prípade chronických zápalových ochorení sa náš organizmus prirodzene bráni voči zápalu, a to sa môže prejaviť práve nadmerným potením. Nočné potenie na hrudníku tak určite nepodceňujte a venujte mu zvýšenú pozornosť.

Nočné potenie okolo krku

Zobudili ste sa niekedy so spoteným krkom, z ktorého stekal pot? V tom prípade môže ísť o spánkové apnoe. Mnohé štúdie poukázali na skutočnosť, že nočné potenie okolo krku sa vyskytuje hlavne u ľudí s neliečeným spánkovým apnoe, a to až trikrát viac ako u bežnej populácie. Spánkové apnoe je častá porucha spánku, pre ktorú je charakteristické opakované prerušenie dýchania v spánkovom cykle.

Ďalšie časti tela

Nočné potenie sa tiež môže objaviť aj na chrbtici alebo nohách, prípadne celom tele. V takejto situácii sú dôvodom najčastejšie príčiny, ktoré sme si vypísali vyššie. Môže ísť o hormonálnu nerovnováhu, užívanie liekov či zlé spacie návyky. Častokrát sa telo potením bráni aj voči infekcii, ktorá v našom organizme prebieha.

Čo robiť proti nočnému poteniu?

V dnešnej dobe existuje viacero efektívnych odporúčaní, čo by ste mali robiť voči nadmernému nočnému poteniu. Najskôr je však dôležité zistiť presnú príčinu toho, prečo u vás nočné potenie vzniká. Iba tak môžete celý problém vyriešiť. Pokiaľ si neviete dať rady, neváhajte všetko prekonzultovať s lekárom. Ten vám urobí aj krvné testy, z ktorých budete vedieť viac.

krvné-testy

Užívajte vhodné doplnky výživy

Existuje viacero výživových doplnkov, ktoré sú určené na zastavenie nočného potenia. Sú však skutočne tak účinné? Častokrát totiž ide len o dobrú reklamu a v skutočnosti ľuďom nepomáhajú. Preto sa pri výbere zamerajte na účinky a zloženie. Skvelým riešením je pestrec mariánsky, ktorý rieši problémy s pečeňou a tým zmierňuje aj nočné potenie. Vždy sa tak skúste zamerať na konkrétny problém a na ten hľadať riešenie v podobe doplnku výživy.

pestrec-mariánsky

Stop nezdravým pokrmom

Ak budete tesne pred spánkom konzumovať ťažké jedlá, môže to byť hlavnou príčinou nadmerného potenia. Rovnako ako ťažké jedlá, negatívne vplývajú na nočné potenie aj štipľavé či horúce jedlá, nadmerná konzumácia alkoholu či niektoré druhy byliniek. Ak sa chcete zbaviť nočného potenia, uprednostnite zdravé jedlá počas dňa a viac sa hýbte.

detox-pečene_1

Zmiernite stres a napätie

Častou príčinou nadmerného potenia je aj stres a napätie. Nervový systém je v takýchto situáciách na pozore a spúšťa obranné mechanizmy. Medzi tie patrí aj potenie, ktoré sa bráni voči napätiu v tele. Mnohé odborné štúdie potvrdili, že ak ste v strese, nočné potenie vás môže sprevádzať po veľmi dlhú dobu. Celkovo napätie, stres a úzkosti nevplývajú dobre na psychickú stránku človeka, a to sa môže odzrkadliť aj na vzniku viacerých zdravotných problémov.

relaxácia

//