Čo je Matcha?

Matcha je perlou japonských zelených čajov. Historicky uctievaný čaj Matcha je jediným čajom, ktorý sa používa v renomovanom čajovom obrade viac ako 800 rokov.  Oblasť Uji, neďaleko mesta Kyoto, je zárukou najvyššej kvality čaju Matcha.

Naši výrobcovia a pestovatelia zostali verní osvedčenej a tradičnej výrobe čaju Matcha, kedy sa čajové plantáže 3 týždne pred zberom zakrývajú, aby zatienenie zvýšilo tvorbu zeleného farbiva, chlorofylu. Čajové lístky sa zbierajú vždy ručne a po zbere sa Matcha najemno namelie na kamenných mlynoch, v ktorých získa svoju typickú zelenú farbu.

V minulosti si tento čaj pripravovali zenoví budhistickí mnísi a samuraji, aby si udržali lepšiu fyzickú a psychickú kondíciu. Pred nedávnom sa čaj Matcha začal konzumovať aj u nás v Európe a to, najmä, vďaka jeho jedinečne pozitívnym a povzbudivým účinkom na naše zdravie a telo. Jedna šálka čaju Matcha je až desaťkrát viac silnejšia ako bežná šálka zeleného čaju, pretože na rozdiel on ostatných čajov sa pri výrobe tohto unikátneho čaju spotrebuje celý čajový list.

Povzbudivý účinok sa prejavuje postupne na rozdiel od rýchleho nástupu energie, ako napríklad pri káve. S Matcha Day preto dokážete využiť svoj potenciál naplno, nakoľko počas celého dňa zostanete plný energie a vaše telo aj mozog môžu pracovať naplno.

jason-leung-511996-unsplash

Ako chutí Matcha?

Čaj Matcha je vyrobený zo zatienených čajových lístkov, čo zvyšuje obsah chlorofylu v listoch a vytvára plnú, krémovú a rastlinnú chuť, príležitostne s horkým nádychom, v závislosti od triedy čaju. Ďalšie faktory ako napríklad teplota vody a výška dávky čaju Matcha, oproti ostatným zložkám, ovplyvnia celkovú chuť vášho hotového nápoja.

Ako ROzpoznať kvalitný čaj Matcha?

Matcha patrí momentálne k najfalšovanejším čajom! Je potrebné teda vedieť ako rozpoznať ozajstnú kvalitu, so všetkými náležitými vlastnosťami, medzi napodobneninou, pravého čaju Matcha. Vždy si všímajte základné vlastnosti čaju akými sú:

FARBA
Pri určovaní kvality čaju Matcha je najdôležitejším faktorom farba. Kvalitný čaj Matcha je žiarivo zelenej farby, ktorá sa nezmení ani po vyšľahaní, čo znamená, že čajové listy boli zozbierané počas prvého zberu a sú čerstvo pomleté.

CHUŤ
Kvalitný čaj Matcha má prírodnú, rastlinnú, plnú krémovú chuť so sladkým nádychom, zatiaľ čo nižšia kvalita je identifikovaná s horkejšou chuťou. Avšak neplatí pravidlo, že horkejšia chuť čaju Matcha znamená nižšiu kvalitu. Veľmi dôležitú úlohu pri chuti zohráva práve príprava čaju a to faktory ako teplota vody alebo výška dávky čaju.

VÔŇA
Pri kvalitnom čaji Matcha by sme mali cítiť sladkú vôňu, vďaka tomu, že je bohatý na aminokyseliny a minerály.

ZLOŽENIE/ KONZISTENCIA
Všímajte si zloženie čaju. Vysoká kvalita znamená, že konzistencia čaju je hladká, hodvábna a jemne textúrovaná, zatiaľ čo nízko kvalitné prášky sú drsné a tvrdé.

PENENIE
Ak vyšľaháte čaj Matcha v miske, nízka kvalita nebude správne peniť. Kvalitný čaj Matcha bude po vyšľahaní jednotnej konzistencie s bohatou krémovou penou.

Čo znamená ceremoniálna kvalita ?

Čaj Matcha sa rozdeľuje do niekoľkých kategórií podľa jej kvality. Jedná sa o kulinársku kvalitu, prémiovú kvalitu a ceremoniálnu kvalitu. Ceremoniálna kvalita je najvyššia možná kvalita čaju Matcha a taktiež jediná kvalita, ktorá sa využíva pri čajových obradoch. V skratke sa dá povedať, že sa jedná o najvyššiu dostupnú kvalitu čaju Matcha.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.