Zlepšite zdravie prostaty s macou peruánskou: Ako na to?

Štatistiky hovoria o tom, že zväčšená prostata trápi 7 z 10 ľudí. Ide o zdravotný problém, ktorý je potrebné riešiť už pri jeho prvých prejavoch. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k nepríjemným komplikáciám. Čo je prostata, aké má príznaky prostata a ako je možné tento problém riešiť?

Čo je to vlastne prostata? Vo všeobecnosti ide o žľazu, ktorá je vo veľkosti vlašského orecha. Nazýva sa aj ako predstojná žľaza a jej úlohou je produkovať tekutinu určenú na prepravu spermií. Čo sa týka anatomického uloženia a postupného zväčšovania, to sa deje vplyvom testosterónu od obdobia puberty až po smrť. Keďže sa prostata považuje za dôležitú súčasť dolných močových ciest a tiež aj sexuálneho života každého muža, každá odchýlka spôsobuje zdravotné problémy.

Vedeli ste, že: až 70 % pacientov, ktorí pravidelne navštevujú urológa, majú diagnózu zväčšenej prostaty? Tá sa označuje aj ako benígna hyperplázia prostaty.

problémy-s-prostatou

Aká je funkcia prostaty?

Funkcia prostata spočíva najmä vo vytvorení tekutiny. Tá je nevyhnutná pre dosiahnutie optimálneho prostredia pre spermie. Sekrétom prostaty je výlučok, ktorý pozostáva z približne 30 – 50 drobných žliazok. Akú úlohu má tento výlučok prostaty? Predovšetkým zvlhčuje močovú rúru, a to ešte pred samotným vystreknutím spermy. Tvorí približne 30 % celého objemu ejakulátu.

prostata-

Ako sa prejavuje zväčšená prostata?

Aké má prostata príznaky? Medzi najčastejšie prejavy tohto zdravotného problému patrí slabý alebo žiadny prúd pri močení. Ten vzniká najčastejšie z dôvodu tlaku zväčšenej prostaty na močové cesty. Toto však nie sú jediné príznaky. Môže ísť aj o prerušované močenie, oneskorenie štartu močenia či časté nočné močenie. Aké má zväčšená prostata prejavy, ktoré patria tiež medzi tie najčastejšie? Častokrát sa pacienti so zväčšenou prostatou sťažujú aj na inkontinenciu – únik moču či nepríjemnú bolesť v podbrušku.

prostata-príznaky

Rizikové skupiny

Zväčšená prostata postihuje hlavne mužov vo veku nad 40 rokov. Rizikovými skupinami sa tak v prípade hyperplázie prostaty stávajú predovšetkým muži v pokročilom veku. Vyšší vek však nie je jediným rizikovým faktorom. Dôvodom vzniku zväčšenej prostaty môže byť aj genetická predispozícia, zlá životospráva alebo nedostatok fyzickej aktivity. Muži, ktorí majú zápal prostaty, tzv. prostatitídu alebo cukrovku, majú výrazne vyššie riziko vzniku zväčšenej prostaty.

senior

Podstúpte vyšetrenie prostaty

Pokiaľ máte podozrenie na zväčšenú prostatu, mali by ste navštíviť lekára. V tomto prípade špecialistu – urológa. Dôležitá je podrobná anamnéza a vyšetrenie cez konečník (per rectum). Takéto vyšetrenie môže byť pre vás pomerne nepríjemné, no nemusíte sa ničoho obávať. Všetky potrebné vyšetrenia sú bezbolestné a dokážu odhaliť problém včas. Lekára by ste mali určite navštíviť v momente, keď sa vám nedá vymočiť, máte bolestivé močenie alebo krv v moči.

Nezabúdajte: U všetkých mužov starších ako 50 rokov sa u lekára vyšetruje prostata preventívne ako súčasť prehliadky.  

prostata-vyšetrenie

Čo robiť pre zdravie prostaty?

Našťastie existuje hneď niekoľko odporúčaní, ktoré môžete urobiť pre zdravie svojej prostaty. Nejde o nič náročné a zvládne to určite každý. Nasledujúce odporúčania sa však netýkajú liekov. Tie predpisuje lekár pri závažnejších stavoch, ale až po osobnej konzultácii a dôkladnom vyšetrení.

Maca peruánska a jej benefity

Maca peruánska je jedinečná bylina, ktorá prirodzene rastie vo výškach viac ako 3500 metrov nad morom. Najčastejšie sa vyrába v práškovej podobe, pričom slúži ako efektívny výživový doplnok. Štúdie potvrdili, že maca podporuje zdravie prostaty. Zabraňuje jej nadmernému rastu, zmenšuje zväčšenú prostatu a slúži aj ako prevencia rakoviny prostaty. Riziko vzniku rakoviny prostaty pri jej zväčšení výrazne rastie.

Močenie pri pocite nutkania

Možno si hovoríte, že sa chodíte vymočiť vždy v čase, keď vás to do močenia nutká, no nie je to tak u všetkých mužov. Aj to je častý dôvod vzniku zväčšenej prostaty. Preto vám odporúčame ísť sa vymočiť hneď v momente, kedy cítite, že vám treba. Samozrejme, pokiaľ ste na ceste autom, zastavte na najbližšej benzínke. Určite to však nedržte v sebe až do konca cesty. Má to totiž negatívny vplyv na prostatu.

zadržiavanie-moču

Zmiernite stres

Stres je rizikovým faktorom pre mnohé ochorenia, vrátane zväčšenej prostaty. Preto sa pokúste o zníženie úrovne stresu. Je totiž známe, že nervozita zvyšuje frekvenciu močenia. Stres a zväčšená prostata spolu úzko súvisia. Štúdiepotvrdili, že čím viac ste vystresovaní, tým horšie sú vaše príznaky zväčšenej prostaty. Adrenalín spúšťa kontrakciu svalov prostaty a močového mechúra. Vo výsledku tak prostata núti močovú trubicu zúžiť sa, kvôli čomu dochádza ku ťažšiemu, a tiež aj bolestivejšiemu močeniu.

stres_2

Pravidelne sa hýbte

Nedostatočná fyzická aktivita vedie ku vzniku zväčšenej prostaty. Nové vedecké dôkazy naznačujú, že pár hodín cvičenia týždenne môže pomôcť udržať zväčšenie prostaty pod kontrolou. Okrem iného, je tiež známe, že riziko vzniku zväčšenej prostaty sa prirodzene navyšuje pri ochorení ako je obezita. Preto sa snažte o udržanie si optimálnej váhy. Nadváha a obezita vám v prevencii zväčšenej prostaty zaručene nepomôžu.

Vedeli ste, že: existujú cviky, ktoré sú určené na posilnenie panvového dna? Nazývajú sa aj ako Kegelove cviky. Pokiaľ ich budete vykonávať pravidelne, máte možnosť zabrániť nechceným únikom moču – inkontinencii.

beh_2

Tomuto sa radšej vyhýbajte

Existujú isté faktory, ktoré prirodzene zvyšujú riziko vzniku zväčšenej prostaty. Práve preto by ste sa im mali čo najviac vyhýbať. Pokiaľ budete dodržiavať všetky naše odporúčania, môžete sa zväčšenej prostate úspešne vyhnúť.

Stop alkoholu a fajčeniu

O alkohole je známe, že zvyšuje močenie, teda pôsobí ako diuretikum. To je zvyčajne problém u mužov so zväčšenou prostatou, pretože alkohol kvôli týmto vlastnostiam spôsobuje častejšie močenie, prípadne slabší prúd moču. Okrem iného, štúdie naznačili, že fajčenie aj alkohol môžu v tele vyvolať zápal. Keďže zápal je už prítomný v bunkách prostaty, ešte viac sa zablokuje tok moču, kvôli čomu sa zhoršia aj ďalšie príznaky.

Praktický tip: Skvelým riešením na prevenciu voči zväčšenej prostate je aj vyhýbanie sa kofeínu. Ten by ste nemali prijímať hlavne v čase po večeri.

zdravie-prostaty

Zime sa radšej vyhýbajte

Samozrejme, úplne sa vyhnúť zimnému obdobiu, to je nemožné. No pokiaľ máte možnosť netráviť na zime príliš veľa času, radšej sa presuňte do tepla. Je totiž známe, že symptómy dolných močových ciest u pacientov so zväčšenou prostatou sa v chladnom období zhoršujú. Preto sa nevystavujte zbytočne zime, mohlo by dôjsť k zhoršeniu zdravotného stavu.

zima

Žiadna nezdravá strava

Chcete sa vyhnúť zväčšenej prostate? V tom prípade vyraďte zo svojho jedálnička nezdravú stravu – tučné a mastné jedlá. Pre zdravie vašej prostaty je dôležitá vyvážená strava, s dostatočným obsahom živín, minerálov a vitamínov. Stravu môžete obohatiť aj výživovými doplnkami. Zdravie prostaty vám dokáže posilniť spomínaná maca peruánska, ktorá sa vyrába v práškovej podobe.

Praktický tip: Ak chcete mať prostatu v dobrom stave, obmedzte konzumáciu mäsa, cukru a mliečnych výrobkov. Zároveň skúste počas dňa konzumovať viac zeleniny, ovocia, vlákniny a potravín bohatých na zinok, vitamíny skupiny B a omega - 3 esenciálne mastné kyseliny.

//