Gastritída: Zápal žalúdka, ktorému sa dá predísť

Zápal žalúdka je stav, kedy dochádza k zapáleniu sliznice žalúdka. Tento zdravotný problém vedie k rôznym poruchám trávenia, a tiež aj nedostatku živín v tele. Gastritída môže byť v rôznych podobách, pričom môže ísť o akútny alebo chronický stav.

Prirodzene je žalúdočná sliznica pokrytá ochrannou hlienovitou vrstvou. Jej cieľom je chrániť žalúdok pred pôsobením žalúdočnej kyseliny. V situácii, kedy dôjde k oslabeniu hlienovitej vrstvy, vznikne zápal žalúdka – gastritída.

gastritída

Aké sú príčiny vzniku gastritídy?

Gastritída vo väčšine prípadov vzniká náhle a dokáže rýchlo ustúpiť. Najčastejšie ju spôsobuje gastrointestinálna bakteriálna infekcia. Žalúdok napáda H. Pylori, teda baktéria, ktorá priamo infikuje sliznicu žalúdka. Takáto infekcia sa prenáša z človeka na človeka, prípadne kontaminovanou vodou alebo potravou.

Štúdie tiež naznačujú, že existuje viacero dôvodov vzniku gastritídy, pričom môže ísť aj o nadmernú konzumáciu alkoholu, pokročilý vek, keďže s pribúdajúcim vekom sa výstelka žalúdka stenčuje alebo fajčenie.

Vedeli ste, že: zápal žalúdka môže spôsobiť aj stres? Ide o jeden z najčastejších rizikových faktorov vzniku tohto ochorenia. Stres sa podieľa aj na vzniku iných ochorení, najčastejšie takých, ktoré sa spájajú s tráviacim systémom.

helikobakter

Zápal žalúdka: príznaky

Medzi najčastejšie zápal žalúdka prejavy patrí nauzea, teda pocit na zvracanie, pocit plnosti v hornej časti brucha a zvracanie. Typická je tiež tmavšia stolica alebo zvracanie krvi. Tieto symptómy potvrdili mnohé štúdie, ktoré sa vykonávali na pacientoch trpiacich na zápal žalúdka.

Nezabúdajte: Gastritída sa môže prejaviť aj stratou hmotnosti, zvýšenou únavou a nechutenstvom. Pokiaľ na sebe spozorujete tieto prejavy, riešte to s lekárom čím skôr. Kým nedôjde k závažnejším zdravotným komplikáciám.

zvracanie

Koho najčastejšie poskytuje?

Zápal žalúdka je pomerne častý zdravotný problém tráviaceho traktu a vyskytuje sa vo všetkých vekových kategóriách. Na vznik tohto ochorenia môžu byť náchylnejší ľudia, ktorí majú v rodine niekoho s gastritídou. Riziko vzniku tiež zvyšuje nadmerné užívanie alkoholu, fajčenie a stres. Čoraz častejšie sa gastritída vyskytuje aj u detí, no menej často ako u dospelých.

alkohol

Čo robiť pri zápale žalúdka?

Gastritída môže vyústiť do stavu, kedy jej je ťažké zabrániť, no aj napriek tomu existujú isté odporúčania, ktoré sú účinné aj v rámci prevencie vzniku gastritídy. Dôležité ich je dôsledne dodržiavať.

Bylinky, ktoré pomáhajú

Možno by ste neverili, no v tomto prípade vám môžu bylinky skutočne efektívne napomôcť. Nie však len také hocijaké. Skvelým riešením sú prírodné doplnky výživy, ako napríklad spirulina, green detox, matcha alebo kurkuma. Prečo práve tieto? Je o nich známe, že obsahujú spektrum zdraviu prospešných látok, ktoré efektívne pôsobia na celkové zdravie.

Zlepšujú trávenie, slúžia ako prevencia vzniku tráviacich ťažkostí a v neposlednom rade majú aj protizápalové vlastnosti. Potvrdili to aj odborné štúdie, ktoré sa vykonávali s cieľom zistiť benefity týchto prípravkov na trávenie.

Praktický tip: Okrem týchto produktov sa odporúča užívať aj reishi či moringu. Zmierňujú zápal, podporujú trávenie a posilňujú aj imunitný systém, ktorý je úzko spojený práve s trávením.

Dôkladne si umývajte ruky

Áno, takéto veci síce už učia v škôlke malé deti, no nie je nič nezvyčajné, keď si dospelý človek nevie poriadne umyť ruky. Udržiavanie správnych hygienických návykov je v rámci prevencie vzniku gastritídy skutočne kľúčové. Výskumytotiž potvrdili, že pokiaľ si budete správne umývať ruky, môže dôjsť k zníženiu rizika infekcie baktériou H. Pylori, ktorá je častokrát zodpovedná za vznik zápalu žalúdka.

Pri umývaní rúk sa skutočne nemáte kam ponáhľať, neváhajte si to preto odstopovať a umývať si ich približne 30 sekúnd pod prúdom tečúcej vody.

umývanie-rúk

Zápal žalúdka – diéta

Pri zápale žalúdka je nevyhnutné dodržiavať diétu. Odporúča sa konzumovať predovšetkým potraviny bohaté na vlákninu, ryby, chudé mäso, piť nesýtené nápoje, a tiež nápoje bez kofeínu. Mnohé štúdie tiež potvrdili, že ak budete jesť jedlá v menších porciách a pravidelne, môže sa vám výrazne zlepšiť stav a trávenie.

zápal-žalúdka

Starajte sa o svoje psychické zdravie

Niektoré štúdie naznačili, že aj efektívne odbúravanie stresu môže pozitívne vplývať na trávenie a znížiť riziko vzniku gastritídy. Vyskúšajte meditačné cvičenia, pravidelne sa hýbte a doprajte si čas pre seba – horúci kúpeľ, dobrú hudba alebo film. Robte to, čo vás baví a pričom dokážete prísť na iné myšlienky.

meditácia

Čomu sa vyhýbať?

Ak nechcete zažiť gastritídu na vlastnej koži, mali by ste dodržiavať odporúčania, ktoré slúžia ako prevencia vzniku zápalu žalúdka. Pokiaľ sa ich budete držať, výrazne minimalizujete riziko vzniku tohto stavu.

Stop fajčeniu a alkoholu

Fajčíte, prípadne pijete nadmerne veľa alkoholu? To vám určite v trávení neprospeje. Alkohol totiž priamo dráždi sliznicu žalúdka a zvyšuje hladinu kyslosti v žalúdku. To môže spôsobiť pálenie záhy, prípadne samotnú gastritídu.

Fajčenie taktiež zvyšuje kyslosť v žalúdku a okrem toho aj zhoršuje krvný obeh, spomaľuje hojenie rán a zvyšuje riziko vzniku vredov. Preto, ak chcete mať dobré trávenie, odporúčame vám vyhnúť sa fajčeniu a pitiu alkoholu.

alkohol_2

Obmedzte vyprážané jedlá

Vyprážané, solené či korenené jedlá. Práve takéto potraviny môžu veľmi ľahko vyvolať gastritídu, teda zápal žalúdka. Dokážu totiž podráždiť žalúdok a zvýšiť v ňom kyslosť. Vynechať by ste mali aj sladkosti a potraviny s vysokým obsahom tukov.

Vy sami si všímajte, ktoré potraviny vám robia dobre a ktoré, naopak škodia vášmu tráveniu. Vďaka tomu zistíte, ktoré jedlá je dobré vyradiť z vášho jedálnička a ktorým venovať zvýšenú pozornosť.

Praktický tip: Ste milovníkom kávy? Kofeín obsiahnutý v káve môže podráždiť sliznicu žalúdka, preto by ste mali uprednostniť iné, zdravšie alternatívy. Napríklad, matcha čaj, ktorý dokáže dodať vášmu organizmu oveľa viac energie a zároveň priaznivo pôsobí na trávenie.

detox-pečene_1

Kedy vyhľadať lekára?

Trápia vás dlhodobo symptómy, ako zvracanie, bolesť v bruchu, nechutenstvo či strata hmotnosti? V tom prípade určite vyhľadajte lekára, ktorý vám nastaví správnu liečbu a hlavne, vykoná všetky podrobné vyšetrenia.

Pri akútnej gastritíde je veľmi časté zvracanie s krvou. Pokiaľ spozorujete tento prejav, okamžite vyhľadajte lekára. A nezabúdajte, radšej prísť k lekárovi, keď si nie ste istí, ako neprísť vôbec a mať z toho zbytočne ešte väčší zdravotný problém.

doktor

Z čoho pozostáva diagnostika?

Diagnostika gastritídy je pomerne jednoduchá. Postačí len dôkladná anamnéza a klinický obraz pacienta. V závažnejších situáciách je však potrebný aj výplach žalúdka. Gastritída je podobná náhlej brušnej príhode, preto je dôležité tieto dva stavy hneď na začiatku odlíšiť. Čo sa týka anamnézy, vždy sa pátra po otrave hubami, potrave alebo inej škodlivine, ktorá spôsobila podráždenie žalúdka.

gastroenterolog

Zápal žalúdka - liečba

Môže to byť síce pre pacientov nepríjemné, no zápal žalúdka sa v rámci počiatočnej liečby rieši jeho výplachom. Budete tak mať istotu, že sa vyplavia všetky škodliviny a toxické látky. Takýmto spôsobom sa zabráni aj ich vstrebávaniu. Ako nasleduje liečba ďalej?

Liek na zápal žalúdka

Lekár po diagnostike predpíše lieky na zápal žalúdka. Konkrétne ide o inhibítory protónovej pumpy, ktoré prirodzene znižujú produkciu kyseliny v žalúdku. Vďaka tomu dochádza k efektívnej regenerácii poškodených tkanív a ich úspešnej liečbe.

//