Echinacea a jej účinky na zdravie – všetko čo potrebujete vedieť

Na svete existuje množstvo liečivých rastlín, ktoré prinášajú blahodarne účinky na organizmus. Výnimkou nie je ani echinacea, ktorej sa budeme venovať v tomto článku. Odkiaľ pochádza, aké má vlastnosti a dá sa vypestovať aj doma?

Čo je echinacea? Charakterizovať ju môžeme ako trvalú rastlinu z čeľade astrovitej. Dorásť môže až do výšky jedného metra, pričom je priam neprehliadnuteľná. Vyniká totiž krásnymi purpurovými okvetnými lístkami a hnedým kvetom. Svoj pôvod má v Severnej Amerike, pričom sa na liečivé účely využíva už stovky rokov.

Vedeli ste, že: názov echinacea pochádza z gréckeho slova ,,echinos“? V preklade znamená ,,jež“. Tento názov bol zvolený najmä z dôvodu, že stred echinacey pripomína ježa.

_Echinacea--

Aké účinné látky obsahuje?

Za najviac účinnú časť echinacey sa považuje jej koreň, ktorý sa aj využíva na rôzne účely. Bez aktívnych látok by však echinacea nebola tak účinná. V jej zložení sa nachádzajú polyfenoly, flavonoidy, glykoproteíny, vitamíny, esenciálne oleje a mnoho ďalších zdraviu prospešných zložiek.

Okrem iného, štúdie potvrdili, že echinacea je bohatá na antioxidanty. Tie chránia bunky pred oxidačným stresom, vďaka čomu slúžia ako prevencia voči cukrovke, kardiovaskulárnym či chronickým ochoreniam. Najviac antioxidantov sa v echinacei nachádza práve v koreni, ale aj kvetoch.

Nezabúdajte: Flavonoidy nachádzajúce sa v echinacei majú silné protizápalové a antibakteriálne účinky. Častokrát sa považujú za prírodné antibiotiká.

imunita_7

Aké má echinacea účinky?

Keďže echinacea obsahuje množstvo vysoko efektívnych látok, v niektorých krajinách sa považuje aj za akýsi ,,všeliek“. V akých oblastiach zdravia dokáže pomôcť a prečo by ste ju mali na pravidelnej báze začať užívať aj vy?

Posilňuje imunitný systém

Echinacea sa vyznačuje hlavne svojimi priaznivými účinkami na imunitný systém. Mnohé štúdie potvrdili, že táto jedinečná rastlina napomáha imunitnému systému bojovať proti infekciám a vírusom. To znamená, že sa z choroby zotavíte výrazne rýchlejšie.

Ďalší výskum tiež potvrdil, že echinacea znižuje riziko vzniku infekcie horných dýchacích ciest až o neuveriteľných 22 %. Skvelou alternatívou na podporu imunity je aj reishi či moringa. Ide o medicínsku hubu a rastlinu, ktoré sa tiež užívajú v podobe výživových doplnkov, podobne ako echinacea.

 

Zmierňuje úzkostné stavy

Trápia vás depresie, cítite sa ako bez života a nemáte chuť nič robiť? Jedna štúdia zistila, že užívanie 40 mg extraktu z echinacey dvakrát denne počas 7 dní výrazne znížilo úzkosť. Je tak potvrdené, že echinacea skutočne efektívne dokáže potláčať úzkostné stavy, za čo môže najmä obsah alkamidov.

úzkosť_1

Má protirakovinové účinky

Štúdie potvrdili, že extrakt z echinacey dokáže potlačiť rast rakovinových buniek, dokonca ich usmrtiť. Táto vlastnosť echinacey je najúčinnejšia pri rakovine pankreasu a hrubého čreva. Okrem iného, je skvelým riešením aj pri liečbe následkov z ožarovania, pretože dokáže efektívne chrániť bunky v krvnom obehu.

rakovina_4

Znižuje hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje riziko vzniku zdravotných problémov ako je cukrovka alebo kardiovaskulárne ochorenia. V jednej zo štúdií sa zistilo, že extrakt z echinacey potláča enzýmy, ktoré trávia sacharidy. To znamená, že táto jedinečná rastlina je schopná znížiť množstvo cukru vstupujúceho do krvného obehu.

Nezabúdajte: Antioxidanty nachádzajúce sa v echinacei zlepšujú citlivosť na inzulín a zároveň majú tiež za úlohu efektívne znižovať hladinu cukru v krvi.

cukrovka

Bojuje proti zápalu

Ak zápal v tele trvá pridlho, môže vyústiť do vzniku chronických ochorení. Zmierniť ho môžete aj vďaka echinacei. Niektoré štúdie potvrdili, že echinacea výrazne znižuje zápalové markery. Okrem iného, pacienti častokrát nereagujú dobre na nesteroidné protizápalové lieky, preto je doplnok s obsahom echinacey vhodnou prírodnou alternatívou.

zápal_5

Echinacea a nežiadúce účinky

Aj napriek tomu, že echinacea sa podľa výskumov zaraďuje medzi bezpečné doplnky výživy, existujú výnimky, kedy by sa užívať nemala. Je to najmä pri alergii na echinaceu a u ľudí s autoimunitnou poruchou. Štúdie potvrdili, že pri prekročení odporúčanej dávky sa tiež môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti alebo kožné problémy.

Praktický tip: Odporúčaná denná dávka závisí od konkrétnej formy výživového doplnku. Čaj sa odporúča piť 2 – 3 krát denne, zatiaľ čo kapsule by sa mali užívať len po jednej. Všetko však záleží aj od množstva obsahu echinacey.

_Echinacea-nežiadúce-účinky

Aké sú spôsoby užívania?

Echinacea sa vyrába v podobe rôznych výživových doplnkov. Môže ísť o tinktúru, kedy sa echinacea kvapky považujú za vysoko účinné. V tomto prípade sa odporúča užívať niekoľko kvapiek denne počas 2 týždňov a následne si dať niekoľko dní pauzu, keďže koncentrácia je pomerne vysoká.

Veľmi obľúbený je aj čaj z echinacey, ktorý sa pripravuje veľmi jednoducho. Kvety rastliny stačí poriadne očistiť a premyť, následne ich zaliať vriacou vodou a nechať vylúhovať aspoň po dobu 10 minút. Echinacea čaj účinky sú skutočne pozoruhodné a rozhodne sa tento nápoj oplatí piť každodenne. Na čaj môžete použiť čerstvú, prípadne sušenú echinaceu.

Extrakt z echinacey je tiež obsiahnutý v tabletách alebo kapsulách. Tie sú užívané perorálne a vo väčšine prípadov vždy po jedle.

Nezabúdajte: Z tejto jedinečnej rastliny si môžete pripraviť aj sirup proti kašľu. Postačí zmiešať 5 PL kvetov echinacey s 500 ml vody, 500 g medu a šťavou z citróna. Zmes povarte dovtedy, kým nemá sirupovú konzistenciu a sirup následne skladujte v nádobe, ktorá sa dá pevne uzavrieť.

echinacea-čaj

Echinacea pestovanie: Aký je postup?

Čo sa týka pestovania echinacey, patrí medzi nenáročné rastliny, takže je vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Dokáže zdobiť záhony, a to najmä vďaka jej pestrofarebným okvetným lístkom. Keďže ide o teplomilnú rastlinu, najviac sa jej bude dariť na slnečnom mieste. Nevyhnutná je dobre priepustná pôda, s obsahom vápnika a humusu.

Praktický tip: Echinacea sa výborne hodí nielen v rámci trvalkových záhonov, ale tiež sa môže vysadiť aj do kvetináča na balkón či terasu.

Ideálny čas na sadenie

Semená by sa mali začať vysádzať už v marci. V polovici apríla sa presádzajú a na konci ich môžete vysiať priamo do záhonu. Rastlina však v niektorých prípadoch klíči aj 6 týždňov. Pokiaľ chcete zvoliť iný druh vysádzania, máte tú možnosť. Echinacea sa dá vypestovať aj koreňovými odrezkami. V tomto prípade je potrebné sadiť už na jar.

Pozor na vzdialenosť

Keďže echinacea sa vie pomerne rýchlosť rozrásť, semená by ste mali sadiť s dostatočnou vzdialenosťou, prípadne zvoľte na pestovanie hotové priesady. Pozor tiež na to, aby ste semienka nesadili príliš hlboko. V prípade tejto rastliny sa semená sadia do hĺbky jedného centimetra. Zasypať ich je potrebné premytým pieskom alebo zeminou.

Praktický tip: Po pár týždňoch môžete vyklíčené rastliny porozdeľovať a postupne vysadiť do zeme.

echinacea-pestovanie

Pravidelné zavlažovanie

Echinacea si vytvorí bohatý koreňový systém len vďaka pravidelnému zavlažovaniu. Preto polievajte rastlinu pravidelne, no pozor na to, aby nedošlo k preliatu. To totiž echinacea toleruje o niečo horšie ako sucho. Snažte sa rastlinu polievať v blízkosti jej koreňov.

O echinaceu sa starajte

Aj napriek tomu, že echinacea nie je náročná na pestovanie, mali by ste sa o ňu dôkladne starať. Odstraňuje napadnuté rastliny, burinu a pôdu pravidelne prekyprujte. Zabránite tak napadnutiu škodcami a rozneseniu chorôb.

//