Prečo užívať kyslinu listovú a aké sú jej účinky?

Kyselina listová sa zaraďuje medzi vitamíny skupiny B. Môžete ju preto poznať aj pod názvom vitamín B9 alebo folát. Aké má kyselina listová účinky, prečo je pre telo dôležitá a aká je odporúčaná denná dávka?

Vitamíny sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Bez nich by mnohé funkcie orgánov nefungovali tak, ako majú, čo by viedlo ku vzniku mnohých zdravotných komplikácií. Pre telo je dôležitá aj kyselina listová.

Vedeli, ste že: názov kyseliny listovej je odvodený z latinského slova ,,folium“, ktoré v preklade znamená list? Vitamín B9 bol prvýkrát izolovaný práve zo špenátu.

omega-3

Aké má kyselina listová účinky?

Kyselina listová sa síce najčastejšie spája práve s tehotenstvom a dojčením, no kľúčové úlohy má v rámci rôznych funkcií organizmu, ktoré nesúvisia len s tehotnými či dojčiacimi ženami. Aké najväčšie benefity prináša?

Prevencia vzniku demencie

Pokiaľ má človek v krvi nízke hladiny folátu, prejaviť sa to môže zhoršenou psychikou, s čím súvisí aj vyššie riziko vzniku demencie. Štúdie naznačili, že dostatočný príjem kyseliny listovej napomáha pri prevencii Alzheimerovej choroby a demencie.

demencia_1

Znižuje riziko srdcových chorôb

Výživové doplnky na báze kyseliny listovej môžu viesť k posilneniu zdravia srdca. Niektoré štúdie totiž potvrdili, že vysoké hladiny aminokyseliny homocysteínu zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Kyselina listová, teda folát, má za úlohu rozkladať túto aminokyselinu.

zdravé-srdce_2

Zlepšuje reguláciu cukru v krvi

Mnohé výskumy naznačili, že doplnky s obsahom kyseliny listovej zlepšujú reguláciu cukru v krvi a zároveň znižujú aj inzulínovú rezistenciu u ľudí s cukrovkou. Okrem iného, niektoré lieky na cukrovku znižujú hladiny folátu, preto je odporúčané užívať doplnky výživy s obsahom tejto látky.

cukor

Pomoc pri ochorení obličiek

Zdravé obličky prirodzene filtrujú odpad z krvi. Pokiaľ sú však poškodené, môže sa v tele nahromadiť homocysteín, ktorý častokrát vedie ku vzniku mnohých zdravotných komplikácií. Štúdie tak potvrdili, že výživové doplnky s obsahom kyseliny listovej zmierňujú prejavy ochorenia obličiek a zároveň slúžia aj ako prevencia v tejto oblasti.

obličky_1

Zabraňuje komplikáciám v tehotenstve

Kyselina listová môže počas tehotenstva znížiť pravdepodobnosť, že sa dieťa narodí s nejakou vývojovou poruchou. Štúdie potvrdili, že napomáha predchádzať problémom s vývojom plodu a tiež znižuje riziko komplikácií v tehotenstve, ako je napríklad preeklampsia – vážne ochorenie, ktoré je spojené s vysokým krvným tlakom a postihuje tehotné ženy.

tehotenstvo

Podporuje syntézu bielkovín

Je známe, že kyselina listová podporuje syntézu bielkovín a nukleových kyselín, ako je DNA a RNA. Vďaka týmto úlohám tak organizmus funguje správne a bez akýchkoľvek obmedzení. Okrem iného, kyselina listová zohráva dôležitú úlohu aj pri delení buniek. Stimuluje delenie zrelých a starých buniek, pričom podporuje aj rast fibroblastov – základných buniek väziva.

Vedeli ste, že: fibroblasty majú za prítomnosti kyseliny listovej pravidelnejší tvar? Práve ten vedie k ich lepšej schopnosti deliť sa. Nedostatočné, prípadne zlé delenie buniek vedie častokrát ku vzniku tumorov, teda nádorov.

proteín

Ako sa prejavuje jej nedostatok?

Nedostatok kyseliny listovej sa prejavuje rôznymi symptómami. Pokiaľ ich na sebe pozorujete po dlhšiu dobu, mali by ste začať s jej užívaním. Pri dlhodobom nedostatku tohto vitamínu B9 totiž môže dôjsť ku vzniku závažných a chronických ochorení. Ako sa prejavuje nedostatok kyseliny listovej?

Tráviace ťažkosti

Trápi vás dlhodobo hnačka či nadúvanie? Ide o jeden z hlavných príznakov toho, že vám v organizme chýba kyselina listová. Okrem úpravy svojho stravovania tak vyskúšajte aj jej užívanie. Trávenie by sa vám malo v priebehu niekoľkých týždňov upraviť.

pálenie záhy

Zhoršený imunitný systém

Pokiaľ ste často chorí, ľahko sa od druhého človeka nakazíte a priebeh ochorení je u vás vážnejší, môžete mať výrazne oslabenú imunitu. K tomuto stavu dochádza aj pri nedostatku kyseliny listovej v organizme. Skvelou alternatívou ako posilniť svoju imunitu čisto prírodným spôsobom môže byť Reishi, Moringa či Kurkuma extrakt.

 


Rôzne formy anémie

Keďže kyselina listová sa podieľa aj na správnej krvotvorbe, jej nedostatok častokrát vedie ku vzniku anémie. Tá sa prejavuje aj nadmernou únavou, bolesťou hlavy, zvýšeným búšením srdca a v neposlednom rade slabosťou.

anémia_1

Výskyt depresie

Nedostatok folátu v krvi sa môže prejaviť aj zvýšeným výskytom úzkostných stavov a zhoršenou pamäťou. Nervozita, depresia a zlá pamäť vedie aj ku vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Tie vznikajú v pokročilom veku. Pokiaľ sa im chcete vyhnúť, začnite s užívaním kyseliny listovej čím skôr.

Nezabúdajte: Ak máte nedostatok kyseliny listovej v organizme, prejaviť sa to môže aj výskytom áft či začervenaným jazykom. Je to veľmi individuálne a u každého človeka prebieha nedostatok vitamínu B9 iným spôsobom. Preto si svoj stav dobre odsledujte a všetky nepríjemné prejavy začnite riešiť čím skôr.

depresia

Odporúčaná denná dávka

Pokiaľ chcete zažiť účinky kyseliny listovej na vlastnej koži, nevyhnutné je jej pravidelné a dlhodobé užívanie. Odporúčaná denná dávka u dospelého človeka je 400 mikrogramov. Tá by sa nemala presiahnuť.
 

Do 6. mesiacov

65 mikrogramov

7 – 12 mesiacov

80 mikrogramov

1 – 3 roky

150 mikrogramov

4 – 8 rokov

200 mikrogramov

9 – 13 rokov

300 mikrogramov

14 – 18 rokov a viac

400 mikrogramov

 

Nezabúdajte: Výskumy naznačili, že telo si prirodzene ukladá približné 15 – 30 mg folátu. Ten je uložený v pečeni, krvi a tkanivách.

Spôsoby užívania

Kyselina listová sa nachádza vo viacerých rastlinných, ale aj živočíšnych zdrojoch. Pokiaľ máte pestrú stravu, nemali by ste mať s nedostatkom folátu akýkoľvek problém. Napriek tomu sa odporúča užívať výživové doplnky s obsahom kyseliny listovej, a to najmä čo sa týka tehotných a dojčiacich žien, anemických pacientov, ľudí s chronickými ochoreniami a starších ľudí. Výživové doplnky sú vo forme tabletiek, kapsúl, sprejov alebo kvapiek.

Existujú potraviny, v ktorých sa tento druh folátu nachádza vo vyššom množstve. Kyselina listová v strave je veľmi dôležitá a preto by ste mali potraviny s jej obsahom zaradiť do svojho jedálnička.
 

Potravina

Obsah folátu v 100 g

Pečeň

588 mikrogramov

Edamame

311 mikrogramov

Hrášok

274 mikrogramov

Špenát

194 mikrogramov

Strukoviny

181 mikrogramov

Brokolica

64 mikrogramov

Kapusta

43 mikrogramov

 

Má kyselina listová nežiadúce účinky?

Užívanie kyseliny listovej sa považuje za bezpečné, pokiaľ nie sú prekročené odporúčané dávky. V takom prípade totiž dochádza k nahromadeniu nemetabolizovaného vitamínu B9 v krvi.

Aj napriek tomu, že dosiaľ neboli v štúdiách potvrdené výrazné nežiadúce účinky, pri dlhodobom nadbytočnom príjme kyseliny listovej môže dôjsť k zhoršenému tráveniu a zlej kvalite spánku. Preto, ak si myslíte, že vy patríte do skupiny ľudí, ktorí by mali užívať väčšie množstvo kyseliny listovej, prekonzultujte to najskôr s lekárom.

zlá-spánok

Kyselina listová v tehotenstve

Počas tehotenstva a dojčenia sa potreba kyseliny listovej prirodzene zvyšuje. Preto je v tomto prípade odporúčaná denná dávka 600 mikrogramov. Potvrdili to aj mnohé štúdie, ktoré skúmali účinky folátu na tehotné a dojčiace ženy.

Prečo je kyselina listová dôležitá v tehotenstve a počas dojčenia? Prispieva hlavne k rastu zárodočných tkanív v tehotenstve a podporuje imunitný systém. Zároveň zabraňuje vyčerpaniu, únave a organizmu dodáva dostatok energie.

tehotenstvo_1

 

 

//