Nafúknuté brucho - rady, ktoré vás ho zaručene zbavia

Približne 20 % ľudí trpí nafúknutým bruchom. Tento stav sa označuje aj ako meteorizmus. Patrí medzi najčastejšie problémy tráviaceho ústrojenstva a postihuje všetky vekové kategórie. Prečo vlastne nafúknuté brucho vzniká, aké sú príznaky a v čom spočíva najlepšia prevencia?

Nafúknuté brucho predstavuje pocit tlaku, kŕče a plnosti v bruchu. Aké sú príčiny vzniku? Najčastejšou príčinou je nadbytok črevných plynov. Tie sa v črevách nahromadia v dôsledku rýchleho jedenia, prejedania či v prípade alergie na niektorú z potravín. Nafúknuté brucho príčina spočíva u žien aj v menštruácii či tehotenstve. Hormonálna nerovnováha je totiž jedným z najčastejších dôvodov vzniku tohto problému.

Nezabúdajte: Častokrát sa spája aj pankreas – nafúknuté brucho. Hlavne z toho dôvodu, že nedostatočnosť funkcie pankreasu sa preukáže zlou produkciou tráviacich enzýmov. Nafúknuté brucho je tiež prejavom celiakie.

nafúknuté-brucho

Aké sú najčastejšie príznaky?

Medzi nafúknuté brucho príznaky patrí pocit plnosti, diskomfort, kŕče a bolesti v brušnej oblasti. Veľmi časté je aj nadúvanie, nadmerné grganie, merateľný nárast obvodu brucha či pálenie v žalúdku.

Vedeli ste, že: nafúknuté brucho a bolesť pod rebrami je sprievodným prejavom vážnejšieho ochorenia? Môže ísť o problém so slezinou, žlčníkom alebo pankreasu.

Čo na nafúknuté brucho?

Tvrdé nafúknuté brucho by ste určite nemali podceňovať. Pokiaľ sa tento zdravotný problém objavuje pravidelne a pretrváva, môže prehĺbiť do vážnejších komplikácií. Ako je možné nepríjemné príznaky nafúknutého brucha zmierniť, prípadne odstrániť?

Strava – čo jesť a čo nie?

Nafúknuté brucho a kŕče môžete zmierniť hlavne vďaka zmene stravovacích návykov. Čo by ste mali zaradiť do svojho jedálnička a čo naopak z neho vylúčiť?

Viac vlákniny

Veľmi častým dôvodom nafúknutého brucha je zápcha. Ak sú látky po dlhú dobu v črevách, dochádza k zvýšenému množstvu plynov. Aj štúdie potvrdili, že na zmiernenie zápchy je veľmi účinná vláknina. Nachádza sa v potravinách ako je hrach, chia semená, kukurica, celozrnná múka, artičoky, kapusta či šalát.

vláknina_1

Probiotiká pomáhajú

Niektoré výskumy potvrdili, že probiotiká zmierňujú nafúknuté brucho. Je o nich totiž známe, že zvyšujú počet zdraviu prospešných baktérií v črevách, vďaka čomu podporujú celkovo trávenie a jeho funkcie. Probiotiká môžete užívať vo forme doplnkov, prípadne sa nachádzajú aj prirodzene v potravinách, ako je jogurt, kyslé uhorky, kyslá kapusta či kimchi.

probiotiká_1

Matcha čaj

Viete, čo pomáha na nafúknuté brucho v rámci prírodných doplnkov? Veľmi účinným riešením je matcha čaj. Prečo? Obsahuje veľmi efektívne zložky, vrátane vlákniny, chlorofylu a probiotík. Matcha čaj výrazne zlepšuje trávenie a telu dodáva energiu na veľmi dlhú dobu. Aj mnohé štúdie potvrdili, že tento produkt má priaznivé účinky na tráviace ústrojenstvo.

matcha

Greend detox

Green detox patrí tiež medzi prírodné výživové doplnky. Pri dlhodobom užívaní dochádza k výraznému zlepšeniu trávenia a riešeniu problémov so žalúdkom. Obsahuje štyri superpotraviny: spirulinu, chlorellu, zelený jačmeň a moringu. Aké pozitívne účinky prinášajú?

Spirulina:

  • Bráni vzniku voľných kyslíkových radikálov
  • Uvoľňuje nafúknuté brucho
  • Pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru


Chlorella
:

  • Telo zbavuje ťažkých kovov
  • Posilňuje imunitný systém
  • Podporuje odbúravanie tukov


Zelený jačmeň
:

  • Zlepšuje trávenie a metabolizmus
  • Podporuje činnosť štítnej žľazy
  • Bojuje proti zápalom


Moringa
:

  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Povzbudzuje telo i myseľ
  • Zmierňuje zažívacie ťažkosti

 


Jedzte viac zeleniny

Do jedálnička by ste určite mali zaradiť viac zeleniny, pretože obsahuje dostatok vitamínov, minerálov a živín. Dávajte si však pozor na druh zeleniny, ktorá nafukuje. Ide napríklad o brokolicu, karfiol, ružičkový kel alebo cibuľu.

zelenina_1

Pozor na vyprážané jedlá

Jedenie veľkých porcií a ťažkých mastných jedál vedie k vzniku nafúknutého brucha. Je to z toho dôvodu, že veľké porcie jedál dokážu natiahnuť žalúdok, čo v konečnom dôsledku vedie k hromadeniu plynov v črevách. Okrem iného, aj štúdie potvrdili, že tuky sa trávia výrazne dlhšie, z čoho vzniká plynatosť a nadúvanie.

nezdravé-jedlo

Stop cukru

Vyhnúť by ste sa tiež mali sladkým potravinám. Pozor však na produkty, o ktorých by ste nepovedali, že sú sladké. Napríklad, pečivo, šunka alebo kečup. Taktiež obmedzte príjem umelých sladidiel, pretože tie v črevách kvasia a do hrubého čreva zase vťahujú vodu.

Praktický tip: Vyhnite sa spracovaným potravinám a uprednostnite čerstvú a pestrú stravu!

cukor_1

Obmedzte solenie

Pokiaľ sa chcete vyhnúť nafúknutému bruchu a nepríjemným pocitom spojeným s týmto problémom, obmedzte solenie. Aj výskumy potvrdili, že vysoký príjem soli vedie k zadržiavaniu vody v črevách. V dôsledku toho vzniká nadúvanie, nafúknuté brucho a nepríjemný tlak na bruchu.

soľ

Mliečne výrobky

Ako prevenciu na nafúknuté brucho by ste tiež mali hľadať alternatívy s nižšími hladinami laktózy, prípadne úplne bez laktózy. Môže ísť napríklad o jogurt, zrejúci syr alebo mandľové mlieko. Štúdie potvrdili, že mliečne výrobky sú telu prospešné, pretože obsahujú dostatok vápnika, minerálov a vitamínov. Avšak, ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, prekonzultujte to s lekárom.

mliečne-výrobky

Vyhnite sa sýteným nápojom

Problémy s nafúknutým bruchom častokrát spôsobujú aj sýtené a alkoholické nápoje. Predovšetkým pivo a sekt. V rámci prevencie by ste sa tak mali vyhnúť pitiu týchto druhov nápojov a uprednostnite radšej čistú vodu alebo bylinkový čaj. Nezabúdajte dodržiavať pitný režim, ktorý je v rámci prevencie kľúčový.

sytené-nápoje

Pravidelne cvičte

Niektoré štúdie z roku 2021 naznačili, že aj chôdza, prípadne jazda na bicykli môže znížiť pocit nafúknutého brucha. Okrem iného, pravidelná fyzická aktivita vedie k zmierneniu stresu. Práve ten sa považuje za jeden z rizikových faktorov vzniku tráviacich ťažkostí.

cvičenie_1

Tepelná úprava jedla

Pokiaľ sa chcete vyhnúť nafúknutému bruchu a symptómom spojeným s týmto tráviacim problémom, uprednostnite varenie a pečenie jedál. V rámci tepelnej úpravy sa neodporúča vyprážať ani fritovať, pretože v takom prípade sú jedlá plné tuku a masti.

pečenie

Masáž nafúknutého brucha

Mnohí ľudia si pochvaľujú aj masáž nafúknutého brucha. Vďaka nej totiž veľmi efektívne podporíte pohyb čriev, čo je skvelou prevenciou aj voči zápche. V čom spočíva masáž? Hlavne v jemnom krúžení prstov smerom zdola až k hrudníku a zase späť. Nejde o nič náročné, preto túto masáž môžete praktizovať aj niekoľkokrát za deň.

masáž-brucha

Riešením je aj živočíšne uhlie

Živočíšne uhlie sa považuje za skvelé riešenie na rýchlu úľavu od nafúknutého brucha. Zároveň pôsobí aj voči iným tráviacim ťažkostiam. Dávajte si však pozor na to, aby ste ho neužívali príliš často. Žalúdok by si totiž mohol naňho ľahko navyknúť. Preto užívajte živočíšne uhlie len pri závažnejších stavoch.

živočíšne-uhlie

Kedy vyhľadať lekára?

Pokiaľ vám nezaberajú klasické zmeny životného štýlu a máte stále nafúknuté brucho, po každom jedle, je čas vyhľadať lekára. Nejde totiž o bežnú vec a vy môžete trpieť alergiou na určité potraviny, prípadne mať iný zdravotný problém, ktorý je však potrebné riešiť.

Lekár vám odporučí najlepšie riešenie. V niektorých prípadoch sa odporúčajú užívať aj lieky na nafúknuté brucho, ktoré vám uľavia. Uprednostniť by ste však mali primárne prírodné produkty, bez obsahu chemických zložiek a aditív.

Lekár

//