Vláknina a jej blahodarne účinky na zdravie: Čím všetkým sa vyznačuje?

Vo všeobecnosti platí, že vláknina je nestráviteľný polysacharid. Nachádza sa v určitých potravinách alebo v podobe výživových doplnkov. Je o nej známe, že prináša skutočne jedinečné účinky na organizmus. Ak je vlákniny v tele nedostatok, môže to spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie.

Vláknina v strave nie je obsiahnutá v takom množstve, ako by sme si možno predstavovali. Aj to je dôvod, prečo by ste sa mali zamerať na potraviny, ktoré obsahujú túto zložku vo väčšom množstve. Ako však vláknina prospieva nášmu telu? Prináša hneď niekoľko zdravotných benefitov. Napríklad, štúdie poukázali na skutočnosť, že podporuje prospešné črevné baktérie, vďaka čomu zlepšuje aj mikroflóru tráviaceho systému. Zároveň dokáže zabezpečiť zvýšenú imunitu, správne fungovanie mozgu či reguláciu cukru v krvi.

Zaujímavosť: Vláknina je prospešná aj v rámci chudnutia. Mnohé vedecké výskumy dokázali, že vám táto zložka dokáže napomôcť aj pri zhodení prebytočných kilogramov. Je o nej známe, že urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje prejedaniu sa.

nerozpustná-vláknina

Reguluje hladinu cukru v krvi

Veľkým benefitom vlákniny je skutočnosť, že dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Vďaka tejto vlastnosti sa vláknina stáva aj skutočne efektívnou prevenciou pred ochorením, akým je cukrovka. Okrem iného, výskumy opäť naznačujú, že táto účinná zložka znižuje hladinu cukru v krvi, a to najmä po konzumácii jedla.

Zároveň je o vláknine známe, že dokáže znižovať do istej miery škodlivý LDL cholesterol. Mnohé štúdie však naďalej ešte prebiehajú, aby sa mohli potvrdiť tieto účinky. Ak by tomu však skutočne tak bolo, vláknina by sa mohla používať aj ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

cukrovka

Rozpustná vs. nerozpustná vláknina

Najčastejšie sa vláknina rozdeľuje na dva základné typy. Rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina. Čo sa týka rozpustnej, je o nej známe, že sa zvykne rozpúšťať vo vode, tak, ako aj z názvu vyplýva. Zároveň je častokrát aj metabolizovaná prospešnými črevnými baktériami, čo prináša opäť zdravotné benefity pre organizmus. Nerozpustná vláknina sa, naopak, nerozpúšťa vo vode

rozpustná-vláknina

Ďalej sa však vláknina rozdeľuje aj na ďalšie druhy

Inulín

Inulín je veľmi často používaná vláknina. Medzi jej hlavné benefity patria, predovšetkým, jej prebiotické účinky. Vďaka nim totiž podporuje aj celkové trávenie. Samozrejme, vyskytnúť sa môžu aj isté nežiadúce účinky. Napríklad, nafukovanie, ktoré však zvykne po chvíli odoznieť.

Akáciová vláknina

Čo sa týka akáciovej vlákniny, ide o rozpustnú vlákninu. Je o nej známe, že zmierňuje zápchu, výrazne uľahčuje vyprázdňovanie a odstraňuje z tela škodlivé či toxické zložky. Okrem iného, považuje sa aj ako výborná prevencia voči obezite. Dokáže totiž predísť prejedaniu sa.

Psyllium 

Vláknina psyllium je rozpustná vláknina, ktorá prináša rôzne zaujímavé benefity. Napríklad, dokáže upraviť a podporiť vyprázdňovanie, čím napomáha celému tráviacemu systému a jeho funkciám. Taktiež priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu.

Jablčná vláknina

Veľmi špecifická je jablčná vláknina. Dôvodom je, že sa zaraďuje medzi rozpustné, ale aj nerozpustné vlákniny. Obsahuje najmä vitamíny a tiež minerály. Avšak, kvôli obsahu nerozpustnej vlákniny nie je odporúčaná pre ľudí, ktorí majú niektoré zo zápalových ochorení čriev.

Vláknina z brestu červeného

Jedinečná vláknina z brestu červeného je výhodná z viacerých dôvodov. Prináša upokojujúce účinky, ktoré sú efektívne napríklad v rámci podráždenia slizníc. Okrem iného, táto vláknina má svoje využitie v tráviacej, močovej, ale aj dýchacej sústave.

Smrekovcová vláknina

Počuli ste už niekedy o smrekovcovej vláknine? Medzi jej najväčšie benefity patrí podpora prospešných črevných baktérií. Zároveň je o nej známe, že do vysokej miery dokáže posilniť aj imunitný systém.

Vlánina vo výživových doplnkoch

Vhodnou alternatívou ku klasickej vláknine môžu byť aj prírodné výživové doplnky s obsahom vlákniny. Medzi najzmenejšie zdroje prírodnej vlániny patria zelené superpotreviny, ktoré okrem vlákniny obsahujú aj chlorofyl, ktorý čistý tráviaci trakt a obsahujú množstvo ďalších účinných látok, ktoré prispievajú k zlešpeciu celkového zdravia organizmu. Medzi najznámejšie zelené superpotraviny bezpochyby patria Chlorella, Spirulina, Zelený jačmeň a Moringa, ktoré zlepšujú trávenie a vyznačujú sa silným detoxikačným účinkom na celý organizmus. Práve z toho dôvodu sme sa rozhodli vytvoriť výživový doplnok, ktorý bude obsahovať všetky štyri spomínané zelené superpotraviny v BIO kvalite a pomôže so zlepšním trávenia a účinnou detoxikáciou organizmu. Presne taký je náš produkt Green Detox, ktorý si teraz môžete zadovážiť za zvýhodnenú uvádzaciu cenu.  

Má užívanie vlákniny nežiadúce účinky?

Premýšľali ste niekedy nad tým, či má vláknina v jedle nejaké nežiadúce účinky? Niektoré vedecké štúdie naznačujú, že táto zložka môže mať v istých prípadoch nepriaznivé účinky na trávenie. Niektorí ľudia sa sťažovali napríklad na časté nafukovanie či problémy s vyprázdňovaním. Ide však o prípady, kedy došlo k nadmernému príjmu vlákniny. Za normálnych okolností totiž táto zložka tráveniu len napomáha.

vláknina-nežiadúce-účinky

Zdroje bohaté na vlákninu

Ak chcete prijímať viac vlákniny, mali by ste uprednostniť potraviny, ako napríklad chia semienka, ľanové semená, orechy, ovocie, zeleninu či hnedú ryžu. Skvelá voľba je aj ovos a jačmeň. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame konkrétne potraviny a množstvo vlákniny, ktoré obsahujú. Údaje sú uvedené v g na 100 g.

Vláknina v potravinách: Tabuľka

Ovocie (Údaje sú uvedené v g na 100 g.)

Jablko

 2,4 g

Jahody

2 g

Guava

3 g

Avokádo

7 g

Sušené slivky

7 g

Hruška

3,1 g

Figy

2,9 g

Maliny

7 g

Banány

2,6 g

Pomaranč

3,4 g

Černice

5 g

Hrozienka

6,8 g

 

Zelenina (Údaje sú uvedené v g na 100 g.)

Kaleráb

3,6 g

Mrkva

2,8 g

Paštrnák

4,9 g

Baklažán

3 g

Batáty

3 g

Brokolica

2,6 g

Tekvica

2 g

Cibuľa

1,7 g

Špargľa

2,1 g

Mrkva

2,8 g

Ružičkový kel

3,8 g

Paprika

2,1 g

Artičok

5,4 g

 

Orechy (Údaje sú uvedené v g na 100 g.)

Tekvicové semienka

18 g

Lieskové orechy

10 g

Para orechy

7,5 g

Pekanové orechy

7 g

Píniové orechy

3,7 g

Chia semiačka

34 g

Mandle

13 g

Arašidy

9 g

Slnečnicové semienka

8,6 g

Vlašské orechy

6,7 g

Ľanové semiačka

8,4 g

Sezamové semiačka

12 g

Pistácie

10 g

 

Obilniny (Údaje sú uvedené v g na 100 g.)

Špalda

11 g

Pohánka

10 g

Jačmeň

3,8 g

Kukurica

2,7 g

Pšeno

8,5 g

Quinoa

7 g

Raž

15,1 g

Pšeno

8,5 g

Kamut

4 g

Bulgur

4,5 g

Amarant

6,7 g

Celozrnné cestoviny

4 g

 

Strukoviny (Údaje sú uvedené v g na 100 g.)

Cícer

12 g

Červená fazuľa

11 g

Šošovica

7,9 g

Sója

6 g

Haricot fazuľa

10,5 g

Mungo fazuľa

7,6 g

Zelený hrášok

5,5 g

Čierna fazuľa

8,7 g

Strakatá fazuľa

9 g

Adzuki fazuľa

7,3 g

Lúpaný hrášok

8,3 g

Červená šošovica

11 g

Fazuľa mesačná

19 g

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.