Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Probiotiká a ich významný vplyv na ľudské zdravie: Prečo sa ich oplatí užívať?

Ľudské telo je preplnené baktériami. Prospešnými, ale aj tými viac škodlivými. Hmotnosť baktérií v tele pritom môže dosahovať až 2 kilogramy, a to je rozhodne čo povedať! Najviac prospešné sú probiotiká, ktoré prinášajú telu viacero zdravotných benefitov.

Najskôr si povieme niečo o tom, čo sú to probiotiká. Vo všeobecnosti ide o malú baktériu, ktorá chráni celý organizmus pred vznikom ochorení. Probiotiká predstavujú kultúry baktérií alebo kvasiniek, pričom je ich úlohou udržiavať fyziologickú flóru v tráviacom trakte. Konzumovať ich je možné z fermentovaných potravín, prípadne výživových doplnkov. Čoraz častejšie sa v štúdiách ukazuje, že rovnováha a nerovnováha baktérií v tráviacom trakte sa spája nielen s celkovým zdravím, ale aj chorobami.

Nezabúdajte: Probiotiká by sme mohli popísať aj ako živé mikroorganizmy, ktoré sú zásobované potravou z vonkajšieho prostredia, vďaka ktorej si my dokážeme udržať zdravie v dobrej kondícii.

probiotiká-

Aká je úloha probiotík?

Prečo by sme mali probiotiká užívať? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade je všeobecne známe, že probiotiká podporujú zdravú rovnováhu črevných baktérií, pričom sú spájané so širokou škálou zdravotných výhod. Mnohí ľudia si síce probiotiká spájajú len s tráviacim systémom, no majú oveľa hlbší význam – dokážu podporiť aj duševné zdravie, sú skvelou voľbou prevencie mnohých infekcií a chorôb celkovo.

prebiotika

Podporujú črevný mikrobióm

Keďže probiotiká predstavujú ,,prospešné“ baktérie, poskytujú viacero benefitov. Štúdie totiž naznačili, že dokážu obnoviť prirodzenú rovnováhu črevného mikrobiómu. Nerovnováha neznačí nič dobré – nadbytok zlých baktérií. Takáto situácia nastáva najmä v dôsledku choroby, nezdravého životného štýlu alebo užívania antibiotík.

probiotika

Prevencia a liečba hnačky

V jednej zo štúdií sa potvrdilo, že užívanie probiotík znižuje infekciu, ktorá je zodpovedná za vznik hnačky. Je totiž známe, že častým vedľajším účinkom užívania antibiotík je hnačka. Tieto lieky negatívne pôsobia na mikrobióm v črevách, v dôsledku čoho vzniká zdravotný problém.

Pravidelné užívanie probiotík dokáže tomuto problému zabrániť a v prípade jeho vzniku ho rýchlo vyriešiť. Aj to je dôvod, prečo vám lekár vždy odporučí k antibiotikám užívať aj probiotiká.

hnačka

Súvis s mentálnym zdravím

Niektoré odborné štúdie zistili, že probiotiká dokážu zlepšiť poruchy duševného zdravia. Zmierňujú úzkosť, depresiu, autizmus či obsedantno – kompulzívnu poruchu. Zdravotné výhody v tejto oblasti boli potvrdené aj v štúdii, v ktorej sa skúmal vplyv probiotík na duševné zdravie ľudí. Užívanie probiotík počas 8. týždňov znížilo hladinu depresie, C – reaktívneho proteínu (marker zápalu) či inzulínu, na rozdiel od ľudí, ktorí probiotiká neužívali.

mentálne-zdravie

Posilňujú imunitný systém

Pravidelné a dlhodobé užívanie probiotík môže viesť aj k zníženiu pravdepodobnosti vzniku infekcie dýchacích ciest, potvrdili to aj mnohé štúdie. Okrem iného, probiotiká všeobecne dokážu znížiť riziko infekcie močových ciest a podporiť tak celkový imunitný systém. To znamená, že sa budete vedieť ľahšie vyhnúť ochoreniam a ich priebeh budete zvládať výrazne ľahšie, čo je výhodou.

imunita_10

Urýchľujú chudnutie a znižujú percento tuku

Štúdie potvrdili, že užívanie probiotík je prospešné aj v rámci mnohých mechanizmov v tele. Napríklad, zabraňujú vstrebávaniu tukov z potravy v črevách, čo znamená, že tuk sa vylučuje stolicou a neukladá sa v tele. Okrem iného, probiotiká zvyšujú množstvo črevných baktérií, čo podporuje rozmanitosť črevnej mikroflóry a potencionálne prospešné mikrobiálne druhy.

Znižujú závažnosť alergie a ekzémov

Mnohé štúdie naznačili, že určité probiotické kmene dokážu znížiť závažnosť ekzému u detí, ale aj u dojčiat. To platí aj pre alergie, ktoré sa u ľudí čoraz častejšie vyskytujú. Pri pravidelnom a dlhodobom užívaní je možné zmierniť nepríjemné prejavy, ktoré sú s týmto zdravotným problémom spojené.

chudnutie-z-brucha_2

Aké existujú druhy probiotík?

V dnešnej dobe sa nevyrába len jeden druh probiotík, ale hneď niekoľko. Vyrábané sú vzhľadom k tomu, aký problém chcete riešiť. Existujú napríklad probiotiká pre ženy, probiotiká pre deti, ale aj probiotiká pre psa alebo probiotiká pre mačku. Dokonca, u žien sú vyvinuté aj vaginálne probiotiká, ktoré znižujú riziko vzniku infekcií, pomáhajú tráviť laktózu a iné cukry, ktoré menia na kyseliny.

Probiotiká vs. prebiotiká

Probiotiká pre dospelých a pre deti sú rozdielne hlavne z dôvodu, že mikrobióm čreva je rozdielny. Preto môžu obsahovať rôzne druhy baktérií a kvasiniek, ktoré sú vždy prispôsobené konkrétnej vekovej kategórii. Aj dávkovanie je u dospelých a u detí rozdielne. Najčastejšie sa však stretávame s dvomi podobnými, ale zároveň aj odlišnými názvami: probiotiká a prebiotiká. Aký je medzi nimi rozdiel?

Prebiotiká predstavujú nestrávené zložky prijatej stravy, ktoré sú potravou pre probiotiká. Tie na základne nich dokážu kolonizovať črevný mikrobióm tým správnym smerom. Okrem iného, prebiotiká sa najčastejšie získavajú z oligosacharidov alebo vlákniny.

Praktický tip: Najlepšie probiotiká na žalúdok sú také, ktoré obsahujú certifikované kmene. Probiotiká v jogurtoch totiž častokrát nemajú žiadny efekt na organizmus.

vláknina_2

Kedy jesť probiotiká?

Probiotiká sa užívajú napríklad pri antibiotikách – musia sa užívať ale v časovom odstupe. Najskôr by sa mali dať antibiotiká a po 2 – 4 hodinách probiotiká. Ako užívať probiotiká? Pokiaľ máte predpísané antibiotiká každých 12 hodín, aj probiotiká by ste mali užívať rovnako. Svojmu organizmu tak počas liečby dodáte živé baktérie.

Nezabúdajte: Mnohí ľudia sa síce pýtajú, kedy brať probiotiká, ale odpoveď nie je celkom presná u každého človeka. Tieto výživové doplnky sa totiž odporúča brať každodenne a dlhodobo, aj preventívne. Vyhnete sa tak mnohým zdravotným komplikáciám.

probiotiká-úžívanie

Aké sú prejavy nedostatku probiotík?

Probiotiká na trávenie je dôležité brať dlhodobo a pravidelne. V opačnom prípade sa môže rýchlo prejaviť ich nedostatok. Ako? Najčastejšie sa to ukáže práve na tráviacom trakte. Častokrát sa objavujú kŕčovité bolesti, pocit nafúknutého brucha, zvýšená plynatosť či zapáchajúca stolica.

kŕče-v-bruchu

Konzumujte odporúčané potraviny

Aj napriek tomu, že v potravinách sa častokrát nenachádza tak veľké množstvo probiotík ako vo výživových doplnkoch, existujú isté druhy potravín, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička. O ktoré ide?

Tempeh

Počuli ste už niekedy o potravine s názvom tempeh? Vo všeobecnosti ide o fermentovaný produkt, ktorý sa vyrába zo sójových bôbov. Pochádza z Indonézie a funguje ako náhrada mäsa, nakoľko obsahuje množstvo bielkovín. Sójové bôby majú aj vysoký obsah kyseliny fytovej, čo prirodzene zvyšuje množstvo minerálov, ktoré organizmus dokáže absorbovať z tempehu.

tempeh

Kimchi

Kimchi je známa pikantná kórejská príloha, ktorej hlavnou ingredienciou je kapusta. Tá je zmiešaná aj s koreninami a ďalšími prísadami, najčastejšie s cesnakom, zázvorom, cibuľou a soľou či vločkami chilli papričiek. Má vysoký obsah vitamínu a minerálov, pričom nie je výnimkou ani vitamín K, vitamín B12 či železo.

kimchi

Nakladané uhorky

Vedeli ste o tom, že skvelým zdrojom probiotík sú aj nakladané uhorky? Dokážu totiž podporiť zdravie tráviaceho traktu, majú nízky obsah kalórií a obsahujú dostatočné množstvo vitamínu K, ktorý je základnou živinou pre zrážanie krvi.

nakladanú-uhroky

//