Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Migréna: problém komplikujúci každodenný život

Migréna patrí medzi neurologické ochorenia, ktoré postihuje milióny ľudí po celom svete. Tento stav je sprevádzaný silnou bolesťou hlavy, negatívne ovplyvňuje kvalitu a život ľudí. Migréna rozhodne nie je obyčajná bolesť hlavy. Má isté charakteristické prejavy, príčiny vzniku a tiež aj možnosti liečby.

Čoraz častejšie odborníci zaraďujú migrénu medzi civilizačné ochorenia. Medzi charakteristické prejavy patrí pulzujúca bolesť hlavy, nevoľnosť a neznášanlivosť na silnejšie svetlo. Toto ochorenie sa rozdeľuje do niekoľkých fáz. Existuje aj migréna s aurou. O čo vlastne ide?

migréna-s-aurou

Migréna s aurou

Táto fáza migrény postihuje len veľmi malú časť ľudí. Vo všeobecnosti ide o akýsi signál a znak, že prichádza záchvat. Čo sa týka migrény, najčastejšie sa vyskytuje zraková aura, a to vo forme zábleskov, prípadne výpadkov zorného poľa. Objaviť sa môže aj charakteristické brnenie v končatinách alebo tvárovej oblasti.

Nezabúdajte: Čo sa týka fázy migrény s aurou, tá nastupuje približne 10 – 20 minút pred začiatkom migrény. Vo väčšine prípadov netrvá dlhšie ako 1 hodinu. Až po fáze s aurou nastupuje samotná bolesť hlavy.

Prečo vzniká migréna?

Aj napriek tomu, že príčiny migrény nie sú úplne známe, mnohí odborníci sa zhodujú, že sú spojené práve s genetickou predispozíciou a abnormalitami v mozgu. Migréna vzniká vplyvom rôznych faktorov. Medzi najčastejšie spúšťače patrí stres, nedostatok spánku, nadmerná konzumácia alkoholu, hormonálne zmeny, ako napríklad menštruačný cyklus. Migrénu tiež môžu vyvolať časté zmeny počasia, silné svetlo, výrazný zápach alebo hlasný zvuk.

migréna-prejavy

Najčastejšie prejavy migrény

Migréna sa prejavuje opakujúcimi sa epizódami intenzívnej pulzujúcej bolesti hlavy. Tá sa často spája aj s ďalšími príznakmi, ako sú závraty, nevoľnosť a zvracanie. Čo sa týka bolesti hlavy, tá je intenzívna a vo väčšine prípadov jednostranná.

Častokrát sa zhoršuje práve pri fyzickej aktivite, kvôli čomu bráni ľuďom vo vykonávaní bežných aktivít. Medzi najčastejšie rizikové faktory patrí zvýšený stres, napätie, prípadne nedostatočný pitný režim a zhoršená kvalita spánku.

Vedeli ste, že: Ak trpíte migrénou, bolesť hlavy vám môže zhoršiť aj svetlo alebo zvuky? Jasné svetlo či hlasné zvuky dokážu vyvolať nepohodlie a zhoršiť tým celkovú bolesť hlavy.

migréna-

Ako je to v tehotenstve?

Počuli ste už niekedy o tom, že migréna vzniká aj v tehotenstve? Dôvodom je, že v tehotenstve sú časté hormonálne zmeny. Ide o zvýšenie hladiny estrogénu, ktorý má vplyv na vznik migrény. Migréna v tehotenstve je tak veľmi bežným javom. V takomto prípade sa odporúča domáca liečba, keďže niektoré lieky na migrénu by mohli poškodiť plod.

tehotenstvo

Migréna: domáca liečba

Aj napriek tomu, že na migrénu sa často podávajú lieky, liečbu môžete skombinovať aj s domácou liečbou. Prinášame vám prehľad produktov v rámci domácej liečby na migrénu. V niektorých prípadoch dokážu pomôcť až natoľko, že migréna lieky nebudú vôbec potrebné. Pokiaľ sú však vaše bolesti veľmi silné neváhajte užiť liek proti bolesti či postupovať podľa pokynov vášho lekára.

Zázvor

O zázvore je známe, že dokáže zmierniť nevoľnosť spôsobenú migrénou. Dokazuje to aj štúdia z roku 2020, ktorá potvrdila pozitívne účinky zázvoru. Obsahuje totiž látky, ktoré do vysokej miery zmierňujú príznaky migrény.

zázvor

Levanduľový olej

Aj vdychovanie levanduľového esenciálneho oleja môže zmierniť bolesť pri migréne. Potvrdila to aj štúdia z roku 2016, ktorá hovorí o tom, že levanduľová terapia môže zmierniť záchvaty migrény a znížiť aj ich frekvenciu.

ľevandulový-olej

Zelený čaj

Zelený čaj je skvelou alternatívou klasickej kávy. Dokáže do tela dodať množstvo energie a zároveň pomáha pri zmiernení bolesti hlavy, čo je potvrdené aj mnohými vedeckými štúdiami.

 


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//