Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Zápal močových ciest: Všetko, čo potrebujete vedieť!

Zápal močových ciest je bežné ochorenie, ktoré postihuje veľké množstvo ľudí. Predovšetkým sa však týka žien. Táto infekcia je spôsobená mikroorganizmami, ktoré sa dostávajú do močového systému a vyvolávajú zápalovú reakciu. Prečo táto infekcia vzniká, aké sú príznaky a možnosti liečby? Na to všetko sme sa pozreli v nasledujúcich riadkoch tohto článku!

Ochorenie, akým je zápal močových ciest môže mať rôzne formy. Postihuje totiž v mnohých prípadoch aj okolité časti močového ústrojenstva, ako sú napríklad obličky, močový mechúr alebo močová rúra. Toto ochorenie je potrebné riešiť ešte v jeho začiatkoch, pretože neskôr by mohlo prehĺbiť do komplikovanejších zdravotných problémov.

zápal-močových-ciest_1

Najčastejšie príčiny vzniku

Za najčastejšiu príčinu vzniku zápalu močových ciest sa považuje bakteriálna infekcia, pri ktorej sa baktérie dostávajú do močového traktu a spôsobujú zápalovú reakciu. Najbežnejšou baktériou je v prípade tejto infekcie Escherichia coli, ktorá sa prirodzene vyskytuje v črevnej flóre. Existuje tiež aj množstvo ďalších baktérií, ktoré sú zodpovedné za infekciu močového traktu.

baktérie-

Aké sú rizikové faktory vzniku?

Samozrejme, existujú aj rizikové faktory vzniku zápalu močových ciest. Ide napríklad o ženské pohlavie. Práve ženy majú väčšiu náchylnosť na vznik tejto infekcie. Dôvodom je skutočnosť, že ich močová rúra je kratšia a umiestnená blízko konečníka. Práve to uľahčuje prienik baktérií z konečníka priamo do močového traktu. Za rizikové faktory sa považuje aj používanie antikoncepcie, nedostatočná intímna hygiena či menopauza.

zápal-močových-ciest-_1

Zápal močových ciest: Príznaky

Čo sa týka samotných príznakov zápalu močových ciest, tie sa môžu líšiť v závislosti od závažnosti a miesta infekcie v močovom systéme. Existuje však niekoľko pomerne ľahko pozorovateľných príznakov, ktoré sú pre toto ochorenie charakteristické.

Časté nutkanie na močenie

Človek postihnutý zápalom močových ciest často pociťuje silnú potrebu močiť. Aj v situácii, kedy ide o veľmi malé množstvo moču. Takíto ľudia chodia na záchod aj niekoľkokrát v priebehu jednej hodiny a aj počas noci.

Pocit pálenia alebo bolesti počas močenia

Jedným z najbežnejších príznakov zápalu močových ciest je bolesť alebo pálenie pri močení. Tento prejav je zapríčinený aj podráždením sliznice močového traktu, čo je pri tejto infekcii veľmi častý prejav.

Bolestivý tlak v dolnej časti brucha

Niektorí pacienti so zápalom močových ciest môžu pociťovať aj bolestivý tlak v dolnej časti brucha. Ten sa vyskytuje najčastejšie pri močení, ale aj pri bežných každodenných činnostiach.

Zápal močových ciest: domáca liečba

Čo na zápal močových ciest? Niektorí lekári predpisujú vo väčšine prípadov lieky na zápal močových ciest. To, aký spôsob liečby budete využívať záleží najmä od rozsahu vašej infekcie. V počiatočných fázach vie byť veľmi účinná aj domáca liečba. Z čoho pozostáva čo sa považuje za skutočný zázrak na močové cesty?

imunita

Dostatočný pitný režim

Dehydratácia je spojená so zvýšeným rizikom vzniku zápalu močových ciest. Ak budete piť dostatok vody, nebudete mať problém s pravidelným močením. Práve pitný režim napomáha pri vyplavení baktérií z močových ciest, čo dokáže zabrániť vzniku infekcie. V prípade, že ste dehydratovaní, nemočíte často a v dôsledku toho vzniká ideálna živná pôda pre baktérie.

Štúdia z roku 2019 skúmala vplyv pitného režimu na zápal močových ciest. Dostatočný pitný režim dodržiavala istá časť obyvateľov domovov dôchodcov. Vo výsledkoch sa zistilo, že počet obyvateľov, ktorí predtým potrebovali na liečbu tejto infekcie antibiotiká, sa znížil až o neuveriteľných 58 %.

pitný-režim_2

Extrakt a sirup z brusníc

Je dokázané, že pitie nesladeného brusnicového džúsu, sirupu alebo extraktu, dokáže do značnej miery zlepšiť stav zápalu močových ciest. Brusnice fungujú tak, že dokážu predchádzať priľnutiu baktérií v močových cestách. Štúdia z roku 2016 potvrdzuje, že pacienti, ktorí mali túto infekciu a pravidelne počas nej pili nápoje z brusníc, vyzdraveli sa výrazne rýchlejšie. Brusnice sa tiež vyplatí užívať aj v prípade, že ste už v minulosti mali zápal močových ciest.

Praktický tip: V súčasnej dobe si môžete zaobstarať výživové doplnky s obsahom brusníc, extrakt, sirup, prípadne ich konzumovať čerstvé. Tento druh je ideálny aj na chronický zápal močových ciest, kedy sa infekcia často opakuje alebo pretrváva dlhší časový úsek.

brusnice-účinky

Zvýšený príjem vitamínu C

Pýtate sa, čo pomáha na zápal močových ciest? V rámci domácej liečby si môžete pomôcť aj zvýšeným príjmom vitamínu C. Hovorí sa totiž, že práve vitamín C spôsobuje kyslosť moču a zároveň dokáže aj ničiť baktérie, ktoré spôsobujú infekciu.

Potvrdzuje to aj štúdia z roku 2020, ktorá skúmala presne 19 ľudí. Tí podstúpili transplantáciu obličky a zistilo sa, že množstvo baktérií v moči bolo výrazne nižšie u ľudí, ktorí dostávali intravenózne vitamín C v porovnaní so skupinou s placebom.

vitamín-c

Používajte viac cesnaku

Cesnak je veľmi populárny a používa sa už dlhé roky v kulinárskej aj tradičnej medicíne. Mnohé štúdie dokázali, že cesnak má silné antimikrobiálne účinky voči rôznym infekčným baktériám, ktoré spôsobujú zápal močových ciest. Cesnak sa môže konzumovať v surovej forme, prípadne v rámci výživových doplnkov, ktoré si dnes môžete zaobstarať.

cesnak

Zelený čaj

Zelený čaj sa získava z listov rastliny, ktorá je známa ako Camellia sinensis. Keďže prináša množstvo benefitov, využíva sa aj v rámci liečby zápalu močových ciest. Zelený čaj obsahuje bohatú zásobu rastlinných zlúčenín, ktoré sa nazývajú polyfenoly. O nich sú známe silné antimikrobiálne a protizápalové účinky.



 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//