Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Dračia krv – účinky a pozitíva tejto zázračnej substancie

Dračia krv sa považuje za jeden z najnovších objavov v oblasti prírodných liečiv. Ide o exotickú substanciu, ktorá získala svoje pomenovanie na základe červenej farby. Zároveň je známa pre svoje priaznivé účinky a prínosy pre zdravie.

Čo je dračia krv? Ide o prírodnú substanciu, ktorá sa získava zo stromov rodu Dracaena. Tie rastú v niektorých častiach Ázie a Afriky. Hlavnou zložkou sú drakoxylóny, ktoré sa vyznačujú silnými protizápalovými vlastnosťami. Okrem iného, dračia krv obsahuje aj spektrum antioxidantov. Tie napomáhajú v boji proti voľným radikálom a chránia bunky pred ich poškodením.

dračia-krv

V akých kultúrach sa používa?

Dračia krv sa používa v mnohých kultúrach. Predovšetkým, v Ázii a Afrických krajinách. Už dlhé roky sa používa na liečbu rôznych zdravotných problémov. Medzi jej hlavné prínosy patrí práve protizápalová aktivita, ktorá je v rámci dračej krvi skutočne silná a efektívna. Dračia krv je však rozšírená po celom svete a používa sa najmä v rámci výživových doplnkov.

Zaujímavosť: Vo všeobecnosti platí, že dračia krv pochádza z oblastí Ekvádora, Mexika, Peru a Jemenu. V týchto častiach zbierali domorodí ľudia zo spomínaného stromu tečúcu miazgu a odlupovali kôru. V 70. rokoch sa vedecké poznatky o dračej krvi rozšírili z Južnej Ameriky aj do Európy a dračia krv sa preto stala uznávaným farmaceutikom.

peru

Dračia krv: Účinky, ktoré stoja za pozornosť

Dokonca, aj skúsenosti dračia krv hovoria o tom, že ide o veľmi efektívnu prírodnú substanciu. Dokáže totiž podporiť celkové zdravie a je výborným riešením na posilnenie liečby mnohých ochorení a zdravotných komplikácií.

Antioxidačné vlastnosti

O dračej krvi je známe, že obsahuje spektrum antioxidantov. Naznačujú to aj protizápalové vlastnosti, ktoré boli potvrdené v štúdii z roku 2017. Užívanie doplnku s obsahom dračej krvi tak môže priniesť určité antioxidačné výhody, rovnako, ako iné potraviny bohaté na antioxidanty. Pre bližšie informácie sú však stále potrebné nové štúdie a výskumy.

antioxidanty_1

Pozitívne účinky pri vredoch

Mnohé štúdie poukázali na skutočnosť, že dračia krv vie byť veľmi prospešná v rámci rôznych typov vredov. Jeden výskum z roku 2015 ukázal, že dračia krv napomáha pri dekubitoch a preležaninách. Dôkazy však boli v tomto prípade obmedzené a jednalo sa len o jeden druh. Dračia krv tiež napomáha aj pri žalúdočných alebo diabetických vredoch.

žalúdočné-vredy

Antimikrobiálne účinky

Vedeli ste o tom, že dračia krv poskytuje aj ochranu voči patogénom? Medzi tie zaraďujeme napríklad baktérie, huby a vírusy. Aj štúdia z roku 2011 považovala dračiu krv za látku s antimikrobiálnymi vlastnosťami. Napriek tomu sa však dračia krv nepovažuje ako náhrada za lekárske postupy v boji proti infekciám, ako sú antibiotiká. Mohla by však priniesť isté výhody pri menej závažných stavoch.

baktérie

Zlepšuje tráviace funkcie

Jednou z hlavných výhod užívania dračej krvi je aj skutočnosť, že dokáže zlepšiť funkcie tráviaceho traktu. Užívanie dračej krvi je výhodné najmä v rámci liečby hnačky. To môže byť spôsobené aj spomínanými antimikrobiálnymi účinkami, ktoré má dračia krv skutočne efektívne. Dokážu zabíjať patogény, ktoré spôsobujú hnačku a iné problémy v tráviacom trakte. Aj v tomto prípade sú však potrebné ďalšie výskumy a štúdie, ktoré by mohli potvrdiť tieto účinky vo vyššej miere.

trávenie_2

Dračia krv a nežiadúce účinky

Vo všeobecnosti platí, že dračia krv pre deti jednoducho nie je. Pre dospelých ľudí je však tento produkt pomerne bezpečný. Ohlásených bolo len veľmi málo nežiadúcich účinkov. Existujú však situácie, kedy sa dračia krv neodporúča užívať. Napríklad, v čase, keď je žena tehotná alebo dojčí.

V takomto prípade by ste sa mali poradiť s lekárom konkrétne o užívaní doplnkov dračej krvi. Jedna štúdia z roku 2011poukázala, že určité typy dračej krvi môžu mať isté účinky na riedenie krvi. To znamená, že ak používate lieky na riedenie krvi, dračiu krv by ste užívať nemali. Iné liekové interakcie síce nie sú známe, ale stále sú aj tak možné. Produkty s obsahom dračej krvi by nemali užívať ani pacienti s leukémiou.

Nezabúdajte: Pri dračej krvi sa odporúča, aby ste sa pred samotným užívaním poradili vopred so svojím lekárom alebo iným odborníkom. Pri výbere produktu s obsahom tejto prírodnej substancie neváhajte zvážiť faktory, ako napríklad kvalita prevedenia, zloženie a samotné účinky.

tehotenstvo_1

Formy užívania a dávkovanie

Prírodné látky dračej krvi sú dostupné v klasických kapsuliach, prípadne ako dračia krv kvapky. Častokrát je dračia krv súčasťou výživových alebo vitamínových doplnkov. Presné dávkovanie je vždy uvedené na príbalovom letáku daného doplnku. Preto záleží od množstva produktu a aj formy užívania. Nezabúdajte však, že by ste sa vždy mali riadiť odporúčaným dávkovaním. Pri prekročení odporúčaného dávkovania by sa totiž u vás mohli objaviť isté nežiadúce účinky.

Kurkuma ako vhodná alternatíva

Keďže dračia krv nie je vhodná úplne pre všetkých, mnohí ľudia sa snažia nájsť alternatívu tohto produktu. Výborným riešením je kurkuma. Tá je tiež známa pre svoje silné protizápalové účinky a v niektorých prípadoch je aj výrazne účinnejšia ako samotná dračia krv.

kurkuma

Kurkuma: Účinky

Tak, ako dračia krv, aj kurkuma prináša skutočne efektívne účinky na zdravie človeka. V mnohých prípadoch je účinnejšia najmä z toho dôvodu, že v rámci kurkumy už dosiaľ prebehlo potencionálne viac vedeckých štúdií, ktoré potvrdili účinky tejto látky.

Silný antioxidant

Viete, prečo sa označuje kurkuma ako liek? Napomáha totiž pri mnohých zdravotných problémoch. V prvom rade však odstraňuje z tela škodlivé a toxické látky. Tie sa v organizme zhromažďujú vplyvom rôznych vonkajších alebo vnútorných faktorov. Následne častokrát spôsobujú aj rôzne zdravotné komplikácie a ochorenia. Kukruma však obsahuje spektrum antioxidantov. Tie chránia telo pred voľnými radikálmi, ktoré sa snažia neutralizovať. Potvrdili to aj mnohé štúdie, ktoré sa vykonávali na zvieratách.

antioxidanty

Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Kurkuma obsahuje aktívnu zložku kurkumín, ktorá dokáže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Práve ochorenia srdca sú totiž najčastejšou príčinou smrti na svete. Kurkumín preto môže pomôcť zvrátiť mnohé kroky v procese ochorenia srdca.

Zlepšuje funkcie endotelu a výstelky krvných ciev. Aj mnohé výskumy dokazujú, že kurkumín vedie k zlepšeniu zdravia srdca. Dokonca, jedna štúdia potvrdila, že kurkumín je rovnako účinný ako cvičenie u žien po menopauze, čo tiež hovorí o jeho vysokej účinnosti a efektívnosti.

zdravé-srdce

Efektívna prevencia rakoviny

Rakovina je ochorenie, pre ktoré je charakteristický nekontrolovateľný rast buniek. Existuje niekoľko druhov rakoviny, ktoré však dokáže ovplyvniť aj látka, akou je kurkumín. Práve kurkumín bol totiž skúmaný ako prospešná bylina pri liečbe rakoviny. Dokáže ovplyvniť rast a vývoj rakoviny. Štúdie naznačili, že kurkumín prispieva k smrti rakovinových buniek, znižuje výskyt metastázy a zabraňuje šíreniu nových rakovinových buniek.

rakovina-1

Kurkuma a nežiadúce účinky

Výhodou je aj skutočnosť, že kurkuma nemá nežiadúce účinky. Samozrejme, nejaké sa môžu vyskytnúť, ale až v prípade, kedy sa prekročí odporúčané dávkovanie. Vyššie dávky sa tak môžu prejaviť žalúdočnou nevoľnosťou, hnačkou, prípadne kožnou vyrážkou. Nežiadúce účinky kurkumy sú však zväčša len veľmi minimálne, prípadne žiadne.
Kurkuma

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//