Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Ako zistíte, že pečeň nie je v poriadku? Pozor na týchto 6 príznakov!

Pečeň je jedným z kľúčových orgánov v ľudskom tele. Považuje sa aj za centrálu, nakoľko má množstvo dôležitých funkcií. Napríklad, podporuje metabolizmus, tráviaci systém a slúži aj ako zásobáreň glykogénu. 

Aj napriek tomu, že pečeň má spektrum dôležitých funkcií, len málo ľudí vie, kde sa nachádza pečeň. Po tomto článku si to však už určite zapamätáte. Pečeň nájdeme v pravej hornej časti brucha, priamo pod pravou klenbou bránice. Odteraz tak už budete vedieť odpovedať na otázku, kde bolí pečeň.

V úvode tohto článku sme si už síce spomínali niektoré z kľúčových funkcií pečene, no je ich ďaleko viac. Medzi ďalšie dôležité funkcie patrí aj detoxikačná vlastnosť, čo znamená, že pečeň dokáže organizmus zbaviť toxických látok. Ako? Toxické látky, ktoré sa dostávajú do organizmu sa konjugujú s kyselinou sírovou alebo kyselinou glukorónovou, čím strácajú svoju toxicitu.

Ide však o schopnosť, ktorá má svoje obmedzenia. Preto pri nadmernej konzumácii alkoholu môže dochádzať k postupnému zlyhávaniu pečene. Tento dôležitý ľudský orgán slúži aj ako rezervoár látok, tvorí sa v ňom močovina, žlč či plazmatické bielkoviny.

detox-pečene

6 príznakov, ktoré značia o probléme s pečeňou

Horšou správou je, že ak máte problémy s pečeňou, niekedy sa to dlhé roky nemusí vôbec prejaviť. Nemusí totiž bolieť, prípadne značiť o nefunkčnosti. My vám však prinášame 6 kľúčovým symptómov, ktoré hovoria o chorej pečeni.

1. Nadmerná únava

Cítite, že ste každý deň unavení a nemáte chuť nič robiť? Chronická únava je jeden z hlavných prejavov chorej pečene. v prípade, že ste unavení, bez energie a málatni či slabí, viete, že niečo vo vašom organizme nie je v poriadku a mali by ste to čím skôr riešiť. Niekedy jednoducho nestačí len si oddýchnuť a zrelaxovať. V mnohých situáciách sa v takomto prípade predpisujú aj lieky na pečeň.

únava

2. Podráždená pokožka

Svrbivá a príliš precitlivená pokožka. To sú ďalšie symptómy, ktoré hovoria o zdravotnom probléme s pečeňou. V tomto prípade však ide o jeden z najskorších prejavov, preto, ak sa prejaví aj u vás, môžete ochorenie včas podchytiť. Ako však zistíte, že ide o problém s pečeňou? Na pokožke sa vám postupne začnú objavovať svrbivé miesta, ktoré sa rozširujú do viacerých miest na pokožke.

Následne sa čoraz viac stupňuje aj svrbenie a vaša pokožka tak bude len na dotyk veľmi citlivá. U pacientov s ochorením pečene dochádza veľakrát aj ku vzniku zápalu. Okrem návštevy lekára vám odporúčame udržať svoju pokožku hydratovanú.

alergia-na-histamín

3. Nezvyčajné potenie

Jedným z najčastejších prejavov ochorení pečene je nadmerné potenie a návaly tepla. Ako to však súvisí s týmto orgánom? Ak je pečeň nadmerne zaťažovaná, môže prestať fungovať tak dobre, ako by v skutočnosti mala. To sa môže prejaviť aj na jej prehrievaní. Teplo sa následne prenáša do celého tela a na to všetko organizmus zareaguje tak, že spustí svoju obrannú reakciu, ktorou je v tomto prípade potenie. Mnohí pacienti, ktorí majú problém s pečeňou, sa zvyknú výrazne potiť počas noci, no množstvo z nich aj bežne, počas dňa.

nočné-potenie

4. Zažltnutie kože

Koža sa okrem vyššej precitlivenosti môže prejaviť aj tým, že zažltne. Potvrdili to aj vedecké štúdie. Tento prejav je priam jasný a každý človek, ktorému sa stane na koži takáto zmena vie, že ide o problém s pečeňou. Ako však dochádza k zažltnutiu kože? Pečeň nedokáže kvôli ochoreniu uvoľňovať z tela toxické látky. Preto sa farbivo bilirubín začne hromadiť vo väčšom množstve a prejavy začnú byť viditeľné.

hepatitída

5. Bolesti brucha

Trápia vás často bolesti v bruchu alebo v podbrušku? Pozor, môže ísť o problém, ktorý signalizuje ochorenie pečene. V tomto prípade ide najčastejšie o nepríjemné kŕče, tlak v bruchu, a pocit nafúknutia. V mnohých štúdiách je jasne napísané, že pri takýchto problémoch by ste mali spozornieť, ak vás tieto problémy trápia často a neviete sa ich len tak ľahko zbaviť. Ide o opuch, ktorý je častokrát spôsobený nahromadením tekutiny v brušnej stene. Ak bolesť neustupuje a vy problém neriešiť, môže začať tlačiť aj na pľúca a spôsobiť vám tak ťažkosti s dýchaním.

bolesť-pod-pravým-rebrom

6. Pozor na stolicu a moč

Zmeny vo vylučovaní tiež patria medzi časté prejavy problémov s pečeňou. Signalizovať ich môže sivá, bledá, prípadne krvavá stolica. V takomto prípade viete, že vaša pečeň nefunguje správne. Zamerajte sa však aj na svoj moč. Ak je príliš tmavý, nemusí to signalizovať len dehydratáciu, ale rovnako aj nefunkčnosť pečene.

stolica

Dôležité vyšetrenie u lekára

Pociťujete niektorý z vyššie spomenutých prejavov? Neváhajte ani chvíľu a navštívte lekára. Ten vám zrealizuje dôležité vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť problém včas a včas ho aj vyriešiť. Lekár vám odoberie krv a spraví základné vyšetrenie. Z krvi je možné zistiť, kde je problém, avšak odborník ho ešte môže doplniť aj o ďalšie vyšetrenia, ako napríklad CT, MRI alebo sonografické vyšetrenie. Diagnóza pri ochoreniach pečene je veľmi dôležitá a určite by ste ju nemali za žiadnych okolností podceniť.

pečeňové-testy

Pestrec mariánsky ako liek na pečeň?

Hľadáte prírodnú cestu, ako regenerovať pečeň a zlepšiť jej funkcie? Výborným riešením je pestrec mariánsky drvený, ktorý má silné antioxidačné účinky, nakoľko obsahuje spektrum bioflavonoidov. Okrem detoxikácie dokáže čistiť steny čriev od nánosov a zároveň zvyšuje aj obrannyschopnosť organizmu.

Prečo je drvená forma najúčinnejšia? Jednoznačne preto, že si zachováva najviac účinných látok a je 100 % prírodný. Existujú aj iné formy, ako čaj alebo olej, avšak pestrec je veľmi náchylný na teplo a tým sa znehodnocujú jeho aktívne látky.

 

Komplikácie s pečeňou

Samozrejme, to že pečeň nefunguje tak, ako má, sa skôr či neskôr prejaví na vzniku ochorení, ktoré súvisia s týmto orgánom. Stukovatená pečeň (steatóza pečene), zväčšená pečeň či cirhóza pečene. To sú ochorenia, ktoré môžu byť bez správne nastavenej liečby aj život ohrozujúce.

Steatóza heparu

Steatóza sa inak nazýva aj ako stukovatenie pečene alebo stukovatená pečeň. Delí sa na alkoholovú a nealkoholovú, pričom najčastejšou príčinou vzniku je práve nezdravý životný štýl, zvýšený cholesterol, cukrovka či obezita. Aké sú stukovatená pečeň príznaky? Steatóza heparu je často bezpríznaková, prípadne ju sprevádza malátnosť, slabosť a bolesť pod pravým rebrom. Diagnostikuje sa u lekára, na základe krvných vyšetrení.

Liečba steatózy pečene sa môže podporiť aj užívaním pestreca mariánskeho. Skvelým riešením je aj dieta na pečeň, ktorá zahŕňa hlavne potraviny s vysokým obsahom živín. Vyhnúť by ste sa mali spracovaným potravinám, vyprážaniu a údeninám.

steatóza

Fibróza pečene

Ak prebieha v pečeni zápal, začnú sa v pečeni rozmnožovať fibrózne bunky, v dôsledku čoho vznikajú postupne mikroskopické jazvy. Tie prenikajú celou pečeňou a tento stav sa nazýva fibróza pečene. Prejavuje sa zvýšenou únavou, bolesťou a zmenou v stolici. Ide o zvratný stav poškodenia pečene, preto je dôležité nastaviť správnu liečbu.

fibróza-pečene

Cirhóza pečene

Najzávažnejším stavom je cirhóza heparu, ktorá predstavuje ireverzibilné štádium chronickej choroby pečene. v takomto prípade sa naruší celková funkcia pečene a vzniká portálna hypertenzia. Tento stav sa prejavuje žltnutím kože, nevoľnosťou a opuchom okolo členkov. Diagnostikuje a ultrazvukovým vyšetrením a biopsiou. Čo sa týka liečby, dôležitý je zdravý životný štýl, no a v konečnom dôsledku sa realizuje aj transplantácia pečene.

cirhóza-pečene

//