Ako znížiť cholesterol? Rady, tipy a návody!

Cholesterol je látka, ktorú si častokrát spájame práve so zdravotnými problémami. V skutočnosti je však nevyhnutná pre správne fungovanie nášho organizmu. Ide totiž o tukovú látku, ktorá sa vyskytuje vo všetkých bunkách a jej úlohou je tvorba hormónov, vitamínu D či látok, ktoré nazývame aj ako žlčové kyseliny. Práve tie napomáhajú pri trávení.

Samozrejme, cholesterol je zdravý len do situácie, kedy sú jeho hladiny v norme. Preto sa vo všeobecnosti rozdeľuje táto látka na dobrý HDL cholesterol a zlý LDL cholesterol. Zvýšené cholesterol hodnoty sú bežným problémom ľudí dnešnej doby. Žijeme totiž častokrát nezdravým životným štýlom, málo sa hýbeme a jeme veľa škodlivých potravín, predovšetkým tých, ktoré sú priemyselne spracované.

Nezabúdajte: Cholesterol je veľmi dôležitá látka v tele. Až 25 % tejto zložky totiž využíva mozog, je potrebný k tvorbe membrán buniek a tiež napomáha pri udržiavaní integrity črevnej výstelky.

cholesterol_6

Vznik kardiovaskulárnych ochorení?

Áno, čítate dobre. Vysoký cholesterol môže spôsobiť aj vznik kardiovaskulárnych ochorení a zhoršenie stavu srdca. Prispieva totiž k tvorbe plakov v cievach, čo vedie k následnému zúženiu a blokáde krvných ciev. To znamená, že ak nemáte hodnoty cholesterol norma, môže to viesť ku vzniku koronárnej choroby srdca, zvýšeného krvného tlaku, cievnych ochorení, prípadne iných závažných zdravotných problémov.

Bezpečné hodnoty cholesterolu sa pohybujú od 3,9 - 5,2 mmol/l (hdl cholesterol hodnoty). Zvýšené hodnoty sú od 5,2 – 6,2 mmol/l a mimoriadne riziková hladina cholesterolu je nad 7,8 mmol/l (ldl cholesterol hodnoty).

kardiovaskulárny-systém_1

Nepodceňte to!

Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie máme len jedno. Preto by ste zvýšené hodnoty cholesterolu podceniť určite nemali. Mohli by totiž vzniknúť isté zdravotné riziká, ako napríklad vznik aterosklerózy. Ide o ochorenie, pri ktorom sú cievy zúžené a tuhé, čo obmedzuje prietok krvi.

Cholesterol v krvi sa však považuje za akéhosi tichého zabijaka. Jeho zvýšené hodnoty môžete totiž zistiť až vo výsledkoch krvného obrazu, preto by ste nemali podceniť pravidelne návštevy a odbery krvi u lekára.

kardiovaskulárne-ochorenie

Ako znížiť cholesterol?

Máte vysoký cholesterol? V tom prípade by ste mali prihliadať na faktory, ktoré ho vyvolávajú. Čo znižuje cholesterol? Existuje množstvo efektívnych a praktických rád, ktoré môžete využiť.

Zmena stravovacích návykov

Najskôr by ste sa mali zamerať na svoje stravovacie návyky. Ideálne, ak prestanete konzumovať spracované potraviny. Uprednostnite ryby, rybí olej a vyhýbajte sa trans mastným kyselinám. Ryby totiž podporujú pokles triglyceridov v krvi a zároveň zvyšujú hladinu HDL, teda dobrého cholesterolu. Dokazuje to aj štúdia z roku 2016. Potvrdila, že ľudia konzumujúci dostatok omega-3 mastných kyselín, mali výrazne nižšie riziko ischemickej choroby srdca.

Pri vysokom cholesterole sa vyhnite, predovšetkým, potravinám s vysokým obsahom cukrov, vyprážaným jedlám, pečivu či príliš soleným jedlám. Uprednostnite konzumáciu ovocia a zeleniny, prípadne iných zdravých potravín.

Praktický tip: Neváhajte zaradiť do svojho jedálnička viac protirakovinových potravín. Medzi tie patrí napríklad aj avokádo, kurkuma, cesnak, škorica či ananás.

zdravá-strava_1

Znížte príjem alkoholu

Ak trpíte na vysoký cholesterol, mali by ste obmedziť konzumáciu alkoholu. Má totiž výrazne negatívny dopad na zdravie a prispieva ku vzniku škodlivého LDL cholesterolu. Okrem iného, alkohol obsahuje aj väčšie množstvo kalórií.

Preto pravidelná konzumáciu alkoholu môže viesť aj k nadváhe a obezite či, dokonca, ku zvýšeniu triglyceridov v krvi. Tie sú často spájané práve so vznikom kardiovaskulárnych ochorení.

alkohol_1

Pravidelne sa hýbte a cvičte

Nemusíte ísť hneď dvíhať ťažké váhy do fitness centra na to, aby ste urobili niečo pre svoje zdravie. Postačí, ak sa pôjdete každý deň aspoň prejsť. Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie a boj s vysokým cholesterolom tak bude v konečnom dôsledku úspešnejší ako kedykoľvek predtým.

Ideálne je, ak si nájdete fyzickú aktivitu, ktorá vás jednoducho bude baviť. Môžete vyskúšať napríklad bicyklovanie, plávanie, beh, lyžovanie či fitness. Nájdite si počas dňa aspoň hodinu na cvičenie a namiesto sedenia na gauči sa choďte aspoň prejsť. Po dlhšom čase sú pozorovateľné aj pozitívne účinky, ktoré sa týkajú zvýšenej hladiny cholesterolu.

Cvičenie

Pečeňová diéta ako vhodná liečba

Vo všeobecnosti platí, že pečeňová diéta je energeticky a biologicky plnohodnotná. Je tak vhodná aj na dlhší čas, čo je veľkým benefitom. Skladá sa najmä z potravín, ktoré obsahujú nižšie percento tuku a cholesterolu. Dôležité je v rámci tejto diéty obmedziť najmä používanie vaječných žĺtkov, prípadne masla. Taktiež by ste sa mali vyhnúť prepáleným tukom, masti, slanine či škvarkám.

dieta-na-pečeň

Pestrec mariánsky

Na zníženie cholesterolu sa tiež často používa aj pestrec mariánsky. Obsahuje totiž účinné zložky, ako napríklad flavonoidy. Tie majú antioxidačné vlastnosti a majú tiež spektrum zdravotných výhod. Pestrec mariánsky sa preto považuje za prírodný liek, ktorý má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu. Zároveň má však aj iné priaznivé účinky, ako napríklad zníženie hladiny cukru v krvi.


Šťava z červenej repy

Červená repa, teda cvikla, je skvelým spôsobom na očistenie tela od toxínov a škodlivých látok. Zároveň je o nej známe, že dokáže z krvných stien odstrániť tukové usadeniny. To napomáha pri neutralizovaní a eliminovaní škodlivého LDL cholesterolu. Šťava z červenej repy sa častokrát používa aj na zníženie telesnej hmotnosti, v rámci procesu chudnutia. Má tak obrovský význam v oblasti rôznych aspektov zdravia.

cvikla---

Zaraďte viac vlákniny

Vláknina patrí medzi dôležité živiny v ľudskom tele. Hovorí sa, že denne by ste mali prijať približne 30 g vlákniny. Tá sa nachádza prirodzene v potravinách, ale aj výživových doplnkov. Prečo práve vláknina? Má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, vďaka čomu sa budete vedieť vyhnúť mnohým závažným ochoreniam, ktoré súvisia s vysokým cholesterolom v krvi.

vláknina

Stredomorská strava a jej výhody

Výborným riešením na zníženie škodlivého cholesterolu je stredomorská strava. Zahŕňa totiž zdravé tuky. Aj mnohé štúdie, ktoré sa zaoberali sledovaním stredomorskej stravy, dospeli k záveru, že u ľudí nastalo 26 % znížené riziko srdcových infarktov, 22 % znížené riziko mŕtvice a 21 % znížené riziko srdcového zlyhania.

Okrem iného, ľudia, ktoré sa stravujú stredomorskou stravou konzumujú najmä potraviny, ako sú ryby, avokádo, olivový olej, semienka, repkový olej, prípadne oriešky. Vďaka takýmto druhom potravín tak môžu aj rýchlejšie schudnúť, pretože neprijímajú kalórie z cukrov a tukov. Redukciou nadmerného tuku sa tiež znižuje hladina triglyceridov a riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení.

stredomorská-dieta

Lieky na cholesterol: Sú účinné?

Odborníci častokrát predpisujú práve špeciálne lieky na zvýšený cholesterol. Mali by ste však počítať s tým, že takéto lieky sú plné chémie a vyvolávajú aj vedľajšie účinky, ktoré sú častokrát veľmi nebezpečné. Preto uprednostnite radšej prírodné výživové doplnky. Pri ich výbere si však dajte pozor na zloženie a účinky. Aj takéto produkty sa totiž môžu odlišovať v kvalite svojho prevedenia. Neváhajte preto investovať do vyššej kvality. Samozrejme, určite sa môžete inšpirovať aj našimi odporúčaniami na domácu liečbu.

lieky-na-cholesterol

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.