Spirulina: Účinky, kontraindikácie a nutričný profil

Vo všeobecnosti platí, že spirulina sa považuje za najčastejšie používaný druh modrozelených siníc. Ide o vodnú sinicu, ktorá obsahuje spektrum priaznivých zložiek. Vďaka svojmu obsahu prináša skutočne priaznivé účinky na organizmus. Prečo sú doplnky výživy s obsahom tejto sinice tak obľúbené a čo všetko by ste mali o nej vedieť?

Existuje spektrum výživových doplnkov, ktoré sú určené na podporu zdravia. Len málo z nich vám však dokáže zaručiť dlhodobé výsledky. Preto by ste si mali vyberať doplnky výživy skutočne dôkladne. Skvelým riešením sú produkty s obsahom spiruliny.

Vodná sinica spirulina obsahuje bielkoviny, vitamíny, minerály a dokonca aj všetky dôležité aminokyseliny. Pochádza z krajín, ako je USA, Thajsko, Japonsko, Čína, India a Taiwan. Dostupná je aj na území Slovenskej a Českej republiky, avšak v spracovanej forme, teda vo výživových doplnkoch.

Čo je spirulina? Vo všeobecnosti ide o jednobunkovú sinicu, zdraviu prospešnú baktériu, ktorá je stočená do ľavotočivej skrutkovnice. Mnohí ľudia si zvyknú sinice spájať so skazenou vodou, avšak v tomto prípade to tak určite nie je. Spirulina BIO je hotový zázrak, ktorý sa užíva už stovky rokov v oblasti liečiteľstva.

spirulina

Obsah bohatý na prospešné zložky

Spirulina obsahuje veľké množstvo karotenoidov. Ide o antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Táto jedinečná vodná sinica obsahuje aj ďalšie živiny, ako napríklad vitamín B, vitamín E, zinok, železo, mangán, meď, selén, prípadne kyselinu linolovú. Okrem iného, v spiruline sa nachádza aj veľké množstvo chlorofylu.

Aký je súvis v kombinácii chlorella a spirulina? Sú veľkým zdrojom bielkovín, pôsobia antimikrobiálne a upravujú mikroflóru. Zároveň chránia organizmus pred civilizačnými ochoreniami, ako sú napríklad kvasinky alebo plesne.

Nutričný profil spiruliny:

 

Nutričné látky:

Vitamíny:

Minerály:

30 % – sacharidy – 34 g

Vitamín E – 5,6 mg

Horčík – 218 mg

kalórie 325 (1361 kJ)

Vitamín K – 28,6 mcg

Fosfor – 132 mg

48 % – proteíny – 54 g

Vitamín A – 638 IU

Vápnik – 134 mg

22 % – tuky – 25 g

Vitamín C – 11,3 mg

Železo – 31,9 mg

popol – 7 g

Riboflavín – 4,1 mg

Sodík – 1174 mg

voda – 5,2 g

Thiamín – 2,7 mg

Draslík – 1527 mg

Niacín – 14,4 mg

Zinok – 2,2 mg

Cholín – 73,9 mg

Meď – 6,8 mg

Kyselina pantothenová – 3,9 mg

Selén – 8,1 mg

Folát – 105 mcg

Mangán – 2,1 mg

Vitamín B6 – 0,4 mg



 


Aké má spirulina účinky?

Keďže má spirulina zloženie bohaté na zdraviu prospešné látky, prináša skutočne pozitívne účinky na organizmus. Samozrejme, pre dosiahnutie týchto účinkov je potrebné pravidelné a dlhodobé užívanie. Taktiež záleží aj od konkrétneho produktu, ktorý si zaobstaráte. Nie nadarmo sa preto hovorí, že investovať do vyššej kvality sa bezpochybne oplatí. Vhodnou alternatívou ku klasickej spiruline môže byť aj zmes zelených superpotravín, ktoré pôsobia v synergií a tým pádom ešte zvyšujú jej účinnosť. Z toho dôvodu sme vyrobili produkt Green Detox v BIO kvalite, ktorý obsahuje Spirulinu, Chlorellu, Zelený jačmeň a Moringu čím sa postará o ešte účinejšiu detoxikáciu organizmu. Zistite s akými zdravotnými problémami vám môže spirulina pomôcť.

Znižuje LDL cholesterol

Tukové štruktúry v tele sú častokrát náchylné na oxidačné poškodenie. Ide o jav, ktorý je známy ako peroxidácia lipidov. Niekoľko vedeckých štúdií potvrdilo, že antioxidanty v spiruline sú obzvlášť účinné v rámci znižovania peroxidácie lipidov. Okrem iného, spirulina znižuje škodlivý LDL cholesterol, vďaka čomu zmierňuje aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

cholesterol_5

Má protirakovinové účinky

Spirulina obsahuje spektrum antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok, ktoré napomáhajú ľuďom s prevenciou proti nádorom. Aj mnohé výskumy potvrdili, že spirulina je účinná, napríklad v rámci rakoviny ústnej dutiny. Táto jedinečná vodná sinica môže znížiť výskyt rakoviny a tiež veľkosť nádoru. Spirulina dokáže zastaviť priebeh nádorového bujnenia a zabrániť tak šíreniu rakoviny ďalej do tela.

rakovina_5

Detoxikuje organizmus

Ako sme si už spomínali vyššie, spirulina obsahuje skutočne spektrum živín, vitamínov a minerálov. Pýšiť sa môže aj silnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Oxidačné poškodenie môže totiž napadnúť bunky vášho tela a spôsobiť chronický zápal, ktorý prispieva ku vzniku rakoviny, prípadne iným ochoreniam. Spirulina je okrem iného výborným zdrojom antioxidantov, vďaka čomu chráni organizmus pred oxidačným poškodením. Dokázali to aj mnohé vedecké štúdie. Spirulinu teda jednoznačne odporúčame zaradiť do stravy, pokiaľ plánujete detox organizmu.

Hlavnou aktívnou zložkou spiruliny je fykocyanín. Ide o antioxidant, ktorý dodáva spiruline charakteristickú modro-zelenú farbu. Zároveň dokáže bojovať proti voľným radikálom a blokovať tak produkciu molekúl, ktoré spôsobujú zápal. Prináša tak efektívne antioxidačné a protizápalové účinky.

spirulina-prášok

Reguluje krvný tlak

Vysoký krvný tlak (hypertenzia) je jedným z hlavných rizikových faktorov, ktoré spôsobujú kardiovaskulárne ochorenia. Preto je potrebné tento tlak regulovať. K tomu vám môže dopomôcť napríklad aj prípravok s obsahom spiruliny. Vedecké výskumy hovoria o tom, že užívanie približne 1 – 8 g denne vám pomôže znížiť systolický a diastolický krvný tlak, a to najmä u ľudí, ktorí trpia hypertenziou. Predpokladá sa, že toto zníženie je spôsobené produkciou oxidu dusnatého – signálnej molekuly, ktorá napomáha cievam relaxovať a rozširovať sa.

zdravé-srdce

Má spirulina nežiadúce účinky?

Aj napriek tomu, že spirulina sa považuje za pomerne bezpečnú, má isté nežiadúce účinky, ktoré sa však vyskytujú len minimálne. Ide totiž o superpotravinu, ktorá má množstvo priaznivých účinkov. V začiatkoch užívania doplnkov so spirulinou sa však môžu objaviť isté nežiadúce účinky, pretože zažívací trakt si na túto potravinu jednoducho musí zvyknúť.

Spirulina obsahuje veľké množstvo vitamínu K, ktorý môže zvýšiť krvnú zrážanlivosť. Taktiež sa môžu objaviť tráviace ťažkosti, ako je pálenie záhy, žalúdočná nevoľnosť alebo nadúvanie. Časté sú tiež bolesti hlavy.

Ak budete dodržiavať odporúčané dávkovanie spiruliny, nežiadúce účinky vám nehrozia. Pokiaľ nie ste alergickí na niektorú z jej zložiek. Vo všeobecnosti sa odporúča užívať približne 1 – 16 gramov spiruliny denne. Vždy je lepšie začať s nižšou dávkou, ktorú je potrebné neskôr postupne navyšovať. V začiatkoch môžete pociťovať tráviace ťažkosti, nevoľnosť, hnačku, nadúvanie alebo kŕče.

Spirulina_web

Toto sú najčastejšie kontraindikácie

Výživové doplnky s obsahom spiruliny by sa nemali užívať u ľudí s autoimunitnými ochoreniami, prípadne u ľudí, ktorí užívajú lieky na zníženie zrážanlivosti krvi. Spirulina totiž obsahuje množstvo vitamínu K, ktoré zvyšuje zrážanlivosť krvi. Predtým, ako sa pustíte do užívania doplnkov s obsahom spiruliny, vopred si dobre prezrite konkrétne látky, ktoré sú obsiahnuté v tejto potravine. Na niektorú z nich totiž môžete byť alergickí. V takomto prípade sa môže objaviť svrbenie, dýchacie ťažkosti alebo podráždenie pokožky.

Ako užívať spirulinu?

Spirulinu si môžete zaobstarať vo forme výživových doplnkov. Výborným riešením je spirulina prášok alebo spirulina tablety. To, akú formu si vyberiete, záleží len na vašich preferenciách. Dôležité je, aby ste dodržiavali odporúčané dávkovanie. Množstvo dennej dávky tiež záleží od vášho veku a zdravotných potrieb. Pri výbere výživového doplnku by ste mali dbať aj na kvalitu prevedenia a spracovanie. Určite neváhajte investovať aj do vyššej kvality.

Vo všeobecnosti platí, že chlorella spirulina zelený jačmeň účinky sú pomerne rovnaké. Keďže však ide o rôzne druhy, mierne sa mení aj ich zloženie a tým pádom aj účinky. Preto sa pri výbere vhodného výživového doplnku zamerajte najmä na to, ako potrebujete podporiť svoje zdravie vy.

Spirulina_väčšia

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.