Matcha čaj verzus moringa: Aké sú medzi nimi rozdiely?

Matcha čaj verzus moringa: Aké sú medzi nimi rozdiely?

Možno ste medzičasom stihli postrehnúť, že našu ponuku produktov sme obohatili o moringa kapsule. Tie považujeme za vynikajúci doplnok výživy, keďže majú viacero vedecky preukázaných pozitívnych účinkov na ľudské telo. Otázka však znie – je lepší matcha čaj, alebo ho moringa kapsule prekonávajú? Aké sú vlastne medzi nimi rozdiely?

Na úvod krátka rekapitulácia základných pojmov. Matcha čaj je unikátnym druhom zeleného čaju s práškovou konzistenciou. Vyrába sa z tých najkvalitnejších lístkov špeciálnymi procedúrami, ktorých tradície siahajú stovky rokov do minulosti. Svetovou veľmocou v produkcii matcha čaju je Japonsko, odkiaľ pochádzajú tie najznámejšie a najkvalitnejšie druhy.

Moringa, celým názvom moringa olejodárna, je strom, ktorý rastie prevažne v Indii. Podobne ako v prípade matcha čaju, aj z neho sa zužitkúvajú najmä listy. Tie sa najčastejšie spracúvajú do podoby prášku, pričom z neho sa obvykle vyrábajú kapsule. Užívanie je tak mimoriadne rýchle a jednoduché.

moringa_vs_matcha

Rozdiel v chuti

Matcha čaj je jedným z najlahodnejších druhov zeleného čaju. Prášok sa dokonale rozpustí vo vode, čím vzniká chutný nápoj s charakteristickou chuťou a arómou. Pridávať ho ale môžete aj do ovocných štiav, prípadne dokonca do jedál. Pokiaľ obľubujete chute tradičných čajov, matchu si jednoducho zamilujete.

Naopak, moringa má o niečo špecifickejšiu zemitú a horkastú chuť. Teda, vo forme nápoja mnohým ľuďom až tak nechutí. Práve preto sa najčastejšie užíva v podobe kapsúl, ktoré sa jednoducho zapijú vodou. Kým matcha poskytuje aj istý zážitok pre chuťové i čuchové bunky a môžete si ju dopriať pri posedení s kamarátmi, moringa je skôr len klasickým doplnkom výživy.

Obsah kofeínu

Kým matcha obsahuje kofeín, v moringe by ste ho hľadali márne. Od tejto skutočnosti sa odvíja aj vplyv na ľudský organizmus. Matcha vás dokáže nabudiť, podporiť činnosť mozgu a dodať celému telu energiu, no moringa takéto výrazné účinky neponúka. Na druhej strane, kým moringu si môžete dopriať v ktorejkoľvek časti dňa, pitie matcha čaju nie je odporúčané vo večerných hodinách – práve kvôli kofeínu, ktorý by mohol spôsobiť problémy so zaspávaním.

graf_1_1

Matcha čaj a jeho účinné látky

V čom matcha čaj vyniká pri porovnaní s moringou, to je obsah antioxidantov. Nájdete v ňom predovšetkým cenný antioxidant označovaný ako EGCG, ktorý sa inde v prírode vyskytuje len zriedka. Teda, matcha dokáže o niečo lepšie posilňovať imunitu a eliminovať voľné radikály v organizme než moringa. Matcha je veľmi cenená aj vďaka vysokému obsahu chlorofylu, ktorý podporuje celkovú dotoxikáciu organizmu a jej jedinečné zloženie taktiež pomáha zrýchliť metabolizmus čím účinne podporuje spaľovanie tukov a preto je skvelým doplnkom pri podpore chudnutia.

Naviac, matcha na rozdiel od moringy obsahuje aj L-teanín, ktorý má priaznivé účinky na psychiku. Dokáže ju upokojovať, zmierňovať stres a prinášať pocit relaxácie pre celý organizmus. Moringa takýto vplyv na mozog neprináša.

banner_na_IG_retina

V čom vyniká moringa?

Kým matcha čaj obsahuje primárne antioxidanty, moringa prináša širšie spektrum účinných látok. Napríklad, nájdete v nej značnú koncentráciu bielkovín, vlákniny či vápnika. V porovnaní s matchou obsahuje viac železa, vitamínu A, C či E. Teda, poskytuje aj viacero rôznych pozitívnych účinkov na telo.

Nielenže posilňuje imunitu, ale naviac vie aj priamo vyživovať telové bunky potrebnými látkami. Je tak pravým výživovým doplnkom, ktorý je vhodný pre ľudí, ktorí jednotlivé zložky nedokážu v dostatočnom množstve prijímať z bežnej stravy. Z toho dôvodu je veľmi obľúbená medzi vegetariánmi či vegánmi či ľuďmi, ktorí chcú dodať telu potrebné vitamíny a minerály v čistej prírodnej podobe.

1 grafika

Matcha a moringa – dokonalá kombinácia?

Dobrou správou je, že užívanie moringy a matchy sa nijako nevylučuje. Teda, doma ich môžete mať obe. Moringa dokáže výborne zásobovať telo dôležitými látkami a matcha ju dopĺňa o cenné antioxidanty či zložky, ktoré priaznivo vplývajú na psychiku. Matchu si môžete dopriať vždy ráno v podobe chutného nápoja (napríklad, matcha latte) a moringu v priebehu dňa ako kapsulu. Tú viete prehltnúť a zapiť skutočne kdekoľvek.

Získate tak to najlepšie z oboch svetov a svojmu telu doprajete dokonalú starostlivosť. Vedzte, že ono sa vám za to patrične odmení!

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.