MORINGA: ZÁZRAČNÁ SUPERPOTRAVINA, KTORÚ MUSÍTE SPOZNAŤ!

So super-potravinami sa v posledných rokoch akoby roztrhlo vrece. Niektoré z nich sú preceňované, iné prekvapia nečakane dobrými vlastnosťami. A práve do druhej menovanej kategórie patrí moringa. Čo je vlastne zač a prečo by ste o nej mali vedieť aj vy?

Moringa oleifera je rýchlorastúci strom, ktorý pochádza z Indie. Najlepšie sa mu darí v tropických pásmach, preto sa pestuje najmä v južnej Ázii a Oceánii. Domorodí obyvatelia dokážu zužitkovať celý strom – od koreňov, cez kmeň, až po listy a plody. My sa však zameriame práve na listy. Tie sa sušia a vyrába sa z nich moringa prášok sýtozelenej farby a výraznej zemitej arómy.

Pre koho je vhodná moringa ?

Na prvý pohľad vyzerá moringa prášok ako obyčajná rastlinná drvina, ak by ste si ho ale rozobrali na molekuly, zistíte, že obsahuje prekvapivo veľa účinných látok. No čo je ešte zaujímavejšie – vedecké štúdie prišli na to, že moringa olejodárna nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky na ľudský organizmus. Keďže ide o 100 % organický produkt, pri jeho konzumácii do svojho tela neprijímate žiadne chemické látky a škodliviny.

Moringa prášok je vhodný skutočne pre každého. Užívať ho môžu aj deti od 3 rokov či seniori, ktorým doplní široké spektrum vitamínov, minerálov a antioxidantov čím výrazne zvyšuje vitalitu. Je perfektným doplnkom výživy pre vegetariánov či vegánov a odporúčaný je taktiež pre športovcov. Najjednoduchším spôsobom, ako užívať moringu sú kapsule, vďaka ktorým dostanete do seba všetky potrebné živiny. Moringu dostať aj vo forme prášku, avšak chuť samotnej moringy je výrazne zemitá až horká a preto väčšina ľudí uprednostňuje moringa kapsule.

1 grafika


Moringa účinky: týchto 10 stojí za pozornosť

Moringa obsahuje viac ako 45 antioxidantov, 12 vitamínov, 13 minerálov a 15 aminokyselín. Nájdete v ňom značné percentuálne zastúpenie bielkovín, vlákniny, vápnika, železa či vitamínu A, B, E a C. Nečudo teda, že dokáže prinášať hneď niekoľko priaznivých účinkov na ľudské telo. My sme pre vás vybrali 10 najzaujímavejších.



SPOMALENIE STARNUTIA
 


Veru tak, vďaka vysokému obsahu antioxidantov dokáže moringa prispievať k redukcii voľných radikálov v organizme. Práve tie sú jednou z hlavných príčin starnutia. Medzi najznámejšie antioxidanty v moringe patria napríklad alanín, arginín, chlorofyl, luteín, kvercetín, tryptofán,  zeatin, zeaxantín a mnoho ďaľších.

starnutie

BOJUJE PROTI ZÁPALOM

Moringa môže zmierňovať zápal tým, že potláča činnosť zápalových enzýmov v tele, čo môže viesť k výraznej redukcii zápalov v bunkách a tým pádom k zníženiu zápalovosti celého tela.  

zápal

ZLEPŠENIE VÝKONNOSTI

Keďže moringa obsahuje viac bielkovín ako vajce, je vhodným doplnkom pre športovcov. Nielenže prispieva k vyššej výkonnosti, ale naviac môže urýchľovať regeneráciu. Účinné látky zlepšujú aj mozgovú činnosť a schopnosť sústrediť sa, preto je moringa prášok skvelý taktiež pre študentov a mentálne pracujúcich ľudí.

mentálny-výkon

POSILNENIE IMUNITY

Asi nie je žiadnym prekvapením, že široké spektrum aminokyselín, antioxidantov, minerálov a vitamínov z moringy dokáže významne posilniť obranyschopnosť organizmu.

imunita

POTLÁČANIE INFEKCÍ

Antioxidanty z moringy si dokážu poradiť s radou vírusov, baktérií či plesní. Môžu tak prispievať k rýchlejšiemu hojeniu zápalov a zmierňovaniu infekcií.

infekcia

REGULÁCIA KRVNÉHO TLAKU

Moringa olejodárna dokáže redukovať hladinu nezdravého cholesterolu v organizme. Tým prispieva k zlepšeniu zdravia ciev a regulácii vysokého krvného tlaku.

krvný-tlak

POTLÁČANIE PREJAVOV CUKROVKY

Účinné látky z moringy môžu byť prospešné pre diabetikov, keďže dokážu prispieť k vyrovnávaniu hladiny cukru v krvi. Taktiež vedia redukovať niektoré prejavy tohto ochorenia.

cukrovka

PODPORA RASTU VLASOV

Jednotlivé vitamíny a minerály obsiahnuté v moringe podporujú tvorbu kreatínu. Priamo tak môžu stimulovať rast vlasov a redukovať ich vypadávanie.

rast-vlasov

POTLÁČANIE DEPRESÍ A ÚNAVY

Nežiadúce psychické stavy ako pretrvávajúca únava, depresia či stres sú obvykle výsledkom nedostatku minerálov a antioxidantov. Moringa ich do vášho organizmu efektívne doplní, čím dokáže tieto problémy eliminovať.

depresia

PODPORA TRÁVENIA

V neposlednom rade, moringa prášok dokáže byť nápomocný pri žalúdočných problémoch či črevných ťažkostiach. Prispieva k správnemu fungovaniu celého tráviaceho traktu.

Vyskúšajte si moringa kapsule aj vy a presvedčte sa o všetkých priaznivých účinkoch na vlastnej koži!

trávenie

 button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.