Kurkuma ako najzdravšie korenie sveta: Aké prináša účinky?

Kurkuma pravá je trváca tropická rastlina. Pochádza z čeľade ďumbierovité. Ide o jedno z najznámejších a najzdravších korenín vo svete. Práve pakoreň kurkumy sa využíva ako korenie, olej, prípadne na výrobu farbiva či ako liečivo.

Toto známe korenie pochádza priamo z Indického polostrova a Juhovýchodnej Ázie. V súčasnej dobe je však rozšírené po celom svete. Najčastejšie sa používa v rámci varenia na ochutenie jedál. Má však omnoho viac liečivých účinkov, ktoré rozhodne stoja za pozornosť.

Okrem iného, v Ázii sa už odjakživa používa kurkuma ako liek na poruchy pečene. Napomáha však aj pri mnohých iných zdravotných ochoreniach a komplikáciách.

kurkuma-2

Ako sa kurkuma pestuje?

Pestovanie kurkumy pravej nie je vôbec náročné, no je potrebné dodržať hneď niekoľko dôležitých podmienok. Napríklad, kurkuma si vyžaduje pestovanie na priamom slnku, prípadne polotieni. Táto jedinečná rastlina sa každoročne zbiera pre svoje podzemky. Tie sa využívajú na množenie alebo na nasledujúcu spotrebu. Záleží to od okolností a možností.

Vedeli ste, že: Podzemky sa môžu používať čerstvé, varené vo vode alebo sušené. Tie sa následne melú na charakteristický oranžovo – žltý prášok, ktorý sa používa ako korenina na dochutenie jedál. Obzvlášť v ázijskej kuchyni.

Aké prináša kurkuma účinky na zdravie?

Kurkuma sa považuje za jeden z najefektívnejších doplnkov výživy vôbec. Dôvodom je obsah vysoko účinných látok, ktoré napomáhajú pri podpore zdravia. Kurkuma má priaznivé vlastnosti z hľadiska tela aj mozgu. Účinnou látkou v tejto jedinečnej rastline je kurkumín. Medzi najlepšie alternatívy patrí, predovšetkým, lipozomálny kurkumín či kurkuma extrakt s piperínom. Ten vyniká z toho hľadiska, že sa najlepšie vstrebáva. Pokiaľ chcete pocítiť všetky pozitívne účinky kurkumy klasické kurkuma korenie nebdue stačiť, radíme siahnuť po silnom kurkuma extrakte s 95% obsahom kurkuminoidov obohateného o extrakt z čierneho korenia, ktorý ešte zvyšuje vstrebateľnosť kurkumy. Aké sú účinky kurkumy?

 
Prírodná protizápalová zlúčenina

Zápal v tele je dôležitý, pretože pomáha bojovať proti škodlivým látkam. Zároveň pôsobí aj pri rôznych komplikáciách v tele. V tomto prípade však platí, že len krátkodobý zápal môže byť prospešný pre organizmus. Ak je chronický, určite to telu v žiadnom smere neprospieva. V takejto situácii totiž môže napádať vlastné tkanivá, a to rozhodne nie je dobré.

Existujú však štúdie, ktoré dokazujú, že kurkumín dokáže bojovať proti zápalu. Na dosiahnutie takýchto výsledkov je však potrebné prijímať väčšie množstvo tejto bioaktívnej látky.

zápal_1

Znižuje riziko srdcových ochorení

O kurkumíne je známe, že dokáže znižovať riziko vzniku srdcových ochorení. Práve tieto choroby patria medzi najčastejšie príčiny smrti na celom svete. Už od nepamäti sa uskutočňujú vedecké štúdie, ktoré skúmajú príčiny vzniku takýchto ochorení srdca. Potvrdilo sa, že kurkumín môže pomôcť zvrátiť mnohé kroky v procese celého ochorenia.

Najväčším benefitom kurkumínu je v tomto smere zlepšenie funkcie endotelu – výstelky krvných ciev. Dokazuje to aj štúdia, ktorá prebehla pod dohľadom najväčších odborníkov z celého sveta.

Vedeli ste, že: Kurkumín – účinná látka v kurkume, má podobné účinky na srdce ako cvičenie? Okrem iného, táto bio aktívna látka napomáha pri znížení zápalu a oxidácii.

srdcové-ochorenia

Prevencia nádorových ochorení

Rakovina je ochorenie, ktoré sa vyskytuje veľmi často. Je charakteristické nekontrolovaným rastom buniek. Jednotlivé štúdie dokázali, že kurkuma napomáha aj pri liečbe rakoviny. Ovplyvňuje totiž jej rast a vývoj.

Potvrdilo sa, že dokáže zabiť rakovinové bunky, znížiť rast nových krvných ciev v nádoroch a výrazne eliminovať aj šírenie rakoviny. Zistilo sa, že táto jedinečná bylina je účinná najmä v prípade rakoviny tráviaceho systému. Ide o rakovinu konečníka, prípadne hrubého čreva.

Dodáva do tela antioxidanty

Predpokladá sa, že jedným z najčastejších mechanizmov starnutia a vzniku ochorení je oxidačné poškodenie. Zahŕňa totiž voľné radikály, ktoré môžu reagovať aj s bielkovinami, mastnými kyselinami alebo DNA. Kurkuma, vďaka obsahu aktívnych látok, dokáže dodávať do tela aj antioxidanty. Tie sú dôležité z toho hľadiska, že ochraňujú telo pred voľnými radikálmi a následným poškodením.

kurkuma

Priaznivé účinky pri Alzheimerovej chorobe

Alzheimerova choroba patrí medzi najbežnejšie formy demencie. Je dokázané, že aktívna látka v kurkume – kurkumín dokáže znižovať zápal a oxidačné poškodenie. Tieto dva faktory sú častým rizikom vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Alzheimerova choroba vzniká pôsobením proteínových spletí, ktoré sa nazývajú aj amyloidné plaky. Štúdie dokázali, že kurkumín dokáže odstrániť tieto plaky.

alzheimer

Pomáha pri bolesti kĺbov

Kurkuma tablety môžu byť účinné aj pri bolesti kĺbov a kostí, prípadne pri ochoreniach súvisiacich s pohybovým aparátom. Napríklad, môže ísť o reumu alebo reumatoidnú artritídu. Kurkuma dokáže zmierniť opuchy kĺbov, stuhnutosť a zároveň zlepšuje pohyblivosť. Taktiež napomáha pri potlačení bolestí.

zápal


Aké sú spôsoby užívania?

Kurkumu môžete užívať vo forme tabliet, prášku, prípadne v podobe extraktov. Zaobstarať si tak môžete výživové doplnky, no pri ich výbere si dávajte pozor na zloženie a účinky. Kurkuma sa totiž pomerne ťažko vstrebáva, preto je skvelým riešením kombinovať ju s inými látkami ako napríklad piperín. Z toho dôvodu je vhodným riešením lipozomálny kurkumín, ktorý má preukázateľne najvyššiu vstrebateľnosť.  


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.