Čaga: Zázračná huba zo Sibíru

Čaga sibírska alebo inak povedané ,,Rezavec šikmý“ je viacročná drevokazná huba. Pochádza z čeľade kožovkovitých. Vo všeobecnosti platí, že bežne rastie na listnatých stromoch, vrátane brezy, gaštanu alebo jelši.

Huba čaga je potravina plná prospešných vlastností. Je dokázané, že má veľmi vysoké skóre ORAC – hodnotu antioxidantov. Vďaka tomu pôsobí proti rôznym závažným ochoreniam. Kde sa chaga môže vyskytnúť? Najčastejšie ide o miesta na Sibíri, severnej Kanade a Aljaške.

Nachádza sa však aj na severných oblastiach Spojených štátov. Pre čagu je charakteristický jej netypický rast. Obvykle totiž rastie na vonkajšej strane listnatých stromov, a to, predovšetkým, vo veľmi chladných podnebiach.

Odkiaľ čaga pochádza?

Čaga bola najskôr používaná dlhodobo v rámci územia Číny a Ruska. Práve z Číny pochádzajú aj prvé zmienky, ktoré sa týkajú jej blahodarných účinkov. Aj to je dôvod, prečo sa na liečebné účely používa tisícky rokov.

Zaujímavosťou je, že najkvalitnejšia čaga sibírska sa vyskytuje na brezách. Nájsť ju však môžete aj na ďalších listnatých stromoch v Rusku, severnej Amerike alebo v oblastiach Ázie. Nemusíte sa však obávať, čaga huba rastie aj na našom území a je skutočne výnimočná. Viete prečo? Dôvodom je najmä skutočnosť, že čagu nie je možné priemyselne spracovať – ide totiž o čisto prírodný produkt.

sibír

Drevokazná huba

Huba čaga je drevokazná. To znamená, že je cudzopasná a živí sa teda látkami, ktoré sa nachádzajú na breze a iných listnatých stromoch, na ktorých čaga obvykle rastie. Medzi takéto látky patrí aj kyselina betulinová, ktorú konzumuje.

Čo sa týka tradície, čaga sibírska je medicínska huba, ktorá sa používa viac ako tisíc rokov. Častokrát sa tradovalo, že čaga môže vyliečiť aj ,,neduhov“, ktorí sa dostali do Európy. Preto sa označuje aj ako ..Dar od Boha“.

Dokonalý výtvor prírody

Aké účinné látky obsahuje čaga sibírska? Predovšetkým ide o 200 biologicky aktívnych látok, medzi ktoré patria polysacharidy, triterpenoidy, steroly, lipidy, alkaloidy a polyfenolické látky. Výhodou je, že čaga obsahuje aj spektrum vitamínov, najmä skupiny B, tiež aminokyseliny a minerály, vrátane vápnika, železa či horčíka.

Zloženie čagy sibírskej je plné antioxidantov, minerálov a prospešných enzýmov. Kombináciou týchto látok je možné dosiahnuť vysoko efektívne účinky na organizmus.

Vedeli ste, že: čaga sibírska obsahuje jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec? Ide o superoxiddismutázu, ktorú môžete poznať aj pod skratkou SOD. Aj napriek tomu, že tento antioxidant sa v tele vyskytuje prirodzene, s pribúdajúcim vekom jeho množstvo klesá. Zohráva však kľúčové úlohy, vrátane zlikvidovania voľných radikálov.

čaga_1

Ako vyzerá čaga?

Hubu čagu spoznáte už na prvý pohľad. Jej identifikácia totiž nie je vôbec náročná. Čaga je zväčša hrudkovitá a vyzerá podobne ako drevené uhlie v kombinácii s rozdrveným žlto-oranžovým jadrom. Huba čaga sibírska je známa už po dlhé roky. Spočiatku sa používala ako tradičná medicína v severnej Európe a Rusku.

Vedeli ste, že: Čaga má veľmi nízky obsah kalórií, neobsahuje tuk a ani cukor? Vďaka tomu má len veľmi malé nežiadúce účinky ako jedna z mála potravín. Obsahuje totiž najmä vlákninu, vitamíny skupiny B a minerálne látky.

čaga-huba

AKÉ MÁ CHAGA ÚČINKY

Účinkov čagy je veľmi veľa. Môže za to aj obsah účinných látok, ktorých je približne až neuveriteľných 200. Keďže sa čaga sibírska používala už v minulosti na rôzne liečebné účely, dodnes v oblasti zdravotníctva vyniká. Aké sú jej najznámejšie účinky?

Prevencia v boji proti rakovine

Rakovina je veľmi častým rizikovým ochorením. Vzniká čoraz častejšie u rôznych vekových kategórií. Ako prevencia môže slúžiť aj jedinečná huba čaga. Dokáže totiž zabrániť rastu rakoviny v ľudských pečeňových bunkách. Takéto výsledky sa však podľa vedeckej štúdie potvrdili aj u rakovinových buniek pľúc, prsníka, hrubého čreva alebo prostaty. Hovorí sa, že tento účinok čagy je spôsobený najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov v jej zložení.

Vedeli ste, že: Čaga sibírska, okrem iného, obsahuje aj antioxidant triterpén? O tejto látke sa hovorí, že jej extrakt dokáže rakovinové bunky, dokonca, zabíjať. V budúcnosti má tak čaga v liečbe rakoviny určite veľmi veľký potenciál.

rakovina_4

DOKÁŽE ZNÍŽIŤ CHOLESTEROL

Výťažok z čagy môže tiež priaznivo pôsobiť na hladinu cholesterolu. Dokáže znižovať aj riziko vzniku srdcových ochorení. Štúdia s potkanmi dokázala, že chaga znižuje LDL (zlý) cholesterol a naopak, dokáže zvyšovať HDL (dobrý) cholesterol. Vedci sa v tomto prípade opäť domnievajú, že za tieto účinky sú zodpovedné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v čage sibírskej.

cholesterol_3

ZLEPŠUJE IMUNITNÝ SYSTÉM

Vďaka obsahu účinných látok dokáže čaga zvyšovať imunitný systém do vysokej miery. Podporuje totiž produkciu imunitných buniek, ktoré majú za úlohu regulovať imunitný systém. Zároveň zabezpečujú, že vaše telo bojuje proti vírusom a baktériám.

Výťažky z čagy sibírskej môžu stimulovať, napríklad, lymfocyty sleziny. To má za dôsledok priamy pozitívny vplyv na celkovú imunitu.Dokazuje to aj jedna zo štúdiíPriebeh ochorení tak bude výrazne ľahší, pričom budete vedieť mnohým zdravotným komplikáciám aj včas predísť.

imunita_2

Zmierňuje zápalové reakcie

Zápal v tele je prirodzený len do určitej miery. Ak je ho veľa, môže to spôsobiť rôzne komplikácie, vrátane závažných ochorení.Čaga sibírska, podľa výskumovČaga sibírska dokáže znižovať zápaly rôzneho druhu. Napríklad tie, ktoré sa objavujú v prípade ulceróznej kolitídy. Vďaka tomu môžeme dnes tvrdiť, že čaga potláča expresiu chemických mediátorov zápalu.

Nezabúdajte: Chemické mediátory sú uvoľňované práve počas zápalu. Spôsobujú, že zápalové reakcie sú silnejšie, intenzívnejšie a podporujú ich pokračovanie a nárast. Práve preto je chaga ideálnym riešením na potlačenie zápalu.

zápal_2

Zvyšuje fyzický výkon

Ak často športujete, prípadne vykonávate iné aktivity, budete potrebovať dosahovať vysoké výkony. K tomu vám môže dopomôcť aj chaga, ktorá výrazne zlepšuje fyzickú odolnosť. To znamená, že budete vedieť dlhšie vykonávať akékoľvek fyzické aktivity bez toho, aby ste pociťovali výraznú únavu.

Dôvodom je najmä to, že čaga zvyšuje obsah glykogénu vo svaloch a pečeni. Zároveň sa hladina kyseliny mliečnej v krvnom obehu znižuje. Ak sa tieto reakcie spoja, dochádza ku zmierneniu únavy a k výrazne lepšej výdrži.

fyzický-výkon

Znižuje hladinu cukru v krvi

Niekoľko vedeckých štúdií dokázalo, že chaga sa spája so znižovaním hladiny cukru v krvi. To znamená, že dokáže výrazne pomôcť aj pri ochorení, akým je cukrovka rôzneho typu. Aj napriek tomu, že tieto vedecké štúdie sa dosiaľ vykonávali len na myšiach, je veľká pravdepodobnosť, že zníženie cukru v krvi bude fungovať na podobnom princípe aj u ľudí.

krvný-cukor

Zlepšuje pamäť a myslenie

Niektoré odborné štúdie potvrdili, že čaga sibírska priaznivo vplýva aj na mozog a jeho funkcie. Vďaka obsahu vysoko účinných zložiek dokáže výrazným spôsobom zlepšovať pamäť a myslenie. To je veľmi výhodné aj u ľudí v pokročilom veku. Vďaka takýmto účinkom totiž čaga dokáže predchádzať aj neurodegeneratívnym ochoreniam, medzi ktoré patrí napríklad Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Potrebné je však pravidelné a najmä dlhodobé užívanie. Výsledky jednoducho neprídu zo dňa na deň.

Má čaga nežiadúce účinky?

Tak, ako pri väčšine produktov, aj pri čage sa môžu objaviť nežiadúce a vedľajšie účinky. Vo všeobecnosti však platí, že užívanie tejto huby je u ľudí veľmi dobre znášané a nemalo by vás to preto odradiť.

Najčastejšie sa nežiadúce účinky objavili v súvislosti s užívaním iných liekov. Napríklad, jedna štúdia potvrdila, že obsahuje proteín, ktorý potencionálne bráni zrážaniu krvi. V situácii, že užívate lieky na riedenie krvi, najskôr sa o užívaní chagy poraďte so svojím lekárom.

Aké sú formy užívania čagy?

Veľkým benefitom je skutočnosť, že čaga sibírska sa dá užívať v rôznych formách. To, akú si vyberiete záleží najmä na vašich preferenciách a možnostiach.

Čaga čaj

Jednou z najpopulárnejších foriem je čaga čaj, ktorého príprava je veľmi jednoduchá. Zmes čagy sa zaleje horúcou vodou a nechá po istú dobu vylúhovať, aby došlo k uvoľneniu prospešných látok. Vždy sa riaďte odporúčaným dávkovaním, uvedeným na obale.

čaga-čaj

Čaga kvapky

Koncentrovaná forma extraktu z čagy predstavuje kvapky, ktoré je možné konzumovať rôznymi spôsobmi. Napríklad, zmiešaním s vodou, pridaním do čaju alebo iného nápoja. Táto forma má zväčša vyššiu koncentráciu látok ako čaj.

Čaga sibírska tinktúra

Za najsilnejšiu formu sa považuje tinktúra čagy sibírskej. Tá je vhodná najmä pre ľudí, ktorí vyžadujú silnejšie účinkyna organizmus.

huba-čaga

Čaga tablety

Čaga spracovaná vo forme tabletiek predstavuje veľmi pohodlné užívanie, ktoré si ihneď zamilujete. Ak preferujete jednoduché dávkovanie s takmer okamžitým účinkom, čaga tablety sú vyrobené ako pre vás.



REISHI AKO VÝBORNÁ ALTERNATÍVA

Z čagy sa vyrábajú rôzne extrakty, prípadne sa nachádza aj v rôznych výživových doplnkoch. Tie môžu byť napríklad v podobe kapsúl. Výbornou alternatívou chagy je huba Reishi, ktorá má podobne blahodarne účinky. Viac o hlahodárnychý účinkoch Reishi sa dočítate v našom článku Reishi účinky, ktorý sa venuje podrobne tejto zázračnej hube. Taktiež môže byť spracovaná v podobe prášku alebo tabliet, pričom je jej užívanie veľmi jednoduché. Po niekoľkých dňoch jej používania pocítite priaznivé účinky na vlastnej koži. Medzi ďalšie medicínske huby, ktoré stoja za pozornosť určite patrí Cordyceps. Reishi vo forme kapsúl si môžete kúpiť prostredníctvom odkazu nižšie.  

 
Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.