Cordyceps: 10 účinkov na zdravie, ktoré musíte poznať

Vo svete existuje veľké množstvo húb, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie človeka. Jednou z nich je rod Cordyceps. Ten pozostáva z viac ako 600 druhov húb. Väčšina z nich sú endoparazity, ktoré parazitujú, predovšetkým, na hmyze a článkonožcoch.

Cordyceps má v celom svete bohaté zastúpenie. Táto skupina húb totiž pozostáva z viac ako neuveriteľných 600 druhov. Väčšina z opísaných pochádza z Ázie. Konkrétne z Nepálu, Číny, Thajska alebo Vietnamu. Pre druhy Cordyceps sú charakteristické mierne vlhké a tropické džungle. Najviac rozšírené sú v horských pásmach Číny a Tibetu.

Vedeli ste, že: Cordyceps je rod parazitujúcich húb, ktoré rastú na larvách hmyzu? Ak takéto huby napadnú svojho hostiteľa, nahradia jeho tkanivo, v dôsledku čoho vyklíčia dlhé stonky. 

cordyceps_1

Vzácny výskyt vo voľnej prírode

Cordyceps je huba, ktorá je známa už dlhé roky. V minulosti však bola dostupná len pre tých z ,,vyšších vrstiev“. Keďže jej výskyt bol veľmi vzácny, dovoliť si ju mohli len cisári a najbohatšia elita starovekej Číny. Pri prvom pohľade na Cordyceps sa pravdepodobne zhrozíte. Vyzerá totiž ako hmyz, no nie je to tak.

Vo voľnej prírode sa tento druh húb vyskytuje len ojedinele. Keď sa však vyskytne, musí sa prejsť k veľmi zložitej časti, a to samotnému zberu. Prečo je to tak náročné? Dôvodom je, že Cordyceps parazituje na larvách motýľov a hmyzu. Vďaka tomu si vyslúžil aj svoj názov – Húsenica čínska. Práve kvôli veľmi ojedinelému výskytu sa cordyceps dnes pestuje prevažne na špeicálnych farmách. 

Aké prináša Cordyceps účinky?

Hrozivý názov a vzhľad huby Cordyceps spôsobil ošiaľ. Veľkú časť populácie totiž už len tieto dva faktory odradia od jej užívania. Nemalo by to tak však byť. Cordyceps si poprvýkrát získal svoju priazeň v roku 1993. Bolo to v čase, keď slávny čínsky olympijský tím prekonal až neuveriteľných 9 svetových rekordov. Za svoj úspech vyzdvihli práve užívanie nápoja z Cordycepsu, ktorý od tej doby získal veľkú priazeň. Aké účinky má Cordyceps na zdravie?

1.    Možné protinádorové účinky

Výskyt rakoviny je čoraz častejší, a to, dokonca, u ľudí rôznych vekových kategórií. Dôvodom môže byť genetická predispozícia, vonkajšie, ale aj vnútorné vplyvy. Nové štúdie však naznačujú, že Cordyceps má účinné protinádorové vlastnosti. Napríklad, inhibuje rast rôznych typov ľudských rakovinových buniek. Tie sa týkajú najmä rakoviny pľúc, kože, pečene a hrubého čreva.

rakovina_5

2.    Napomáha pri zvýšení energie

Aj vy často pociťujete nekonečnú únavu? Vyskúšať môžete Cordyceps, ktorý sa používa najmä v Ázii na prekonanie únavy rôzneho typu. Táto špecifická huba má, dokonca, vlastnosti adaptogénu. V preklade to znamená, že pomáha telu prispôsobiť sa stresu. Ten je totiž častým faktorom vzniku únavy. Pri užívaní Cordycepsu tak budete vedieť ľahšie zvládať stresové situácie, čím sa zvýši aj vaša energia.

zlepšenie-výkonnosti

3.    Má priaznivé účinky proti starnutiu

Aj starší ľudia prišli na pozitívne vlastnosti huby Cordyceps. Zvyšuje totiž silu a zároveň aj sexuálnu túžbu. Cordyceps, okrem iného, obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov. Tie bojujú proti poškodeniu telových buniek. Výsledky podľa vedeckej štúdie hovoria o tom, že Cordyceps vďaka obsahu antioxidantov pôsobí aj ako prevencia voči ochoreniam a starnutiu.

vitalita_1

4.    Podporuje zdravie čriev

Pre správne trávenie je nevyhnutný mikrobióm, ktorý sa nachádza v črevách. Dôvodom je najmä to, že až neuveriteľných 80 % imunitného systému sa nachádza vo vnútri človeka. Ak budete užívať pravidelne Cordyceps, posilní sa tak aj váš tráviaci systém do vysokej miery.

zdravé-črevá

5.    Zlepšuje výkon

Ak pravidelne cvičíte, pravdepodobne poznáte situácie, kedy je váš výkon jednoducho slabší. To nastáva najmä v situáciách, kedy sú vaše svaly príliš namáhané. Cordyceps dokáže napomôcť aj v tomto smere. Pomáha totiž svalom pri cvičení účinnejšie využívať kyslík. To má za dôsledok aj lepší prietok krvi.

vitalita-2

6.    Napomáha pri fungovaní obličiek a pečene

Cordyceps je vysoko účinný aj v rámci správneho fungovania obličiek a pečene. Tieto orgány totiž prirodzene detoxikujú telo a preto sú dôležité ich funkcie. Cordyceps chráni obličky vďaka tomu, že podporuje normálnu reakciu na zápal. Zároveň ich ochraňuje pred chemickými procesmi.

stukovatená-pečeň

7.    Účinný pri liečbe cukrovky

Cukrovka je pomerne závažné ochorenie, ktoré dokáže vyvolať aj ďalšie zdravotné komplikácie. Cordyceps obsahuje druh cukru, ktorý dokáže napomôcť pri tomto ochorení. Je dokázané, že táto jedinečná huba udržiava normálnu hladinu cukru v krvi, a to v zdravom rozmedzí. Napodobňuje tak účinky inzulínu.

cukrovka_1

8.    Podporuje zdravie srdca

V súčasnej dobe je dokázané, že Cordyceps má isté výhody v podpore zdravia srdca. Napríklad, napomáha pri liečbe arytmie, príliš pomalom tepe (bradykardii), príliš rýchlom tepe (tachykardii), prípadne nepravidelnom pulze. Nová štúdia tiež potvrdila, že Cordyceps znižuje riziko srdcového zlyhania.

zdravé-srdce

9.    Bojuje proti zápalu

Aj napriek tomu, že množstvo zápalových reakcií v tele je prospešných, ich príliš veľké množstvo môže viesť k chorobám, ako sú srdcové ochorenia alebo rakovina. Výskum potvrdil, že bunky Cordycepsu potláčajú špeciálne bielkoviny, ktoré vyvolávajú v tele zápalové reakcie.

zápal

10. Posilňuje imunitný systém

Je dokázané, že účinné zložky Cordycepsu dokážu výrazne posilňovať imunitný systém. Huba Cordyceps tak pôsobí aj ako prevencia rôznych bežných civilizačných ochorení. S posilneným imunitným systém dokáže človek zvládať priebeh jednotlivých ochorení výrazne jednoduchšie, čo je veľmi výhodné.

Výbornou alternatívou Cordycepsu je aj huba Reishi, ktorá patrí taktiež medzi medicínske huby. Označovaná je aj ako kráľovná medzi medicínskymi hubami. Podobne ako Cordyceps, aj Reishi má množstvo priaznivých účinkov na zdravie. O všetkých benefitoch Reishi sa môžte dočítať v blogovom článku Reishi účinky.

imunitný-systém

Pokiaľ vás zuajíma téma medicínských húb a ich blahodárne účinky na ľudské telo skvelou alternatívou k cordycepsu je huba Reishi, ktorá sa v posledných rokoch teší nebývalej popularite vďaka širokému spektru zdravotných benefitov, ktoré plynú z jej užívania. Vďaka týmto benefitom si vyslúžila prezývku huba nesmetelnosti a jej blahodnárne účinky z hľadiska optimalizácie zdravia sú predmetom mnohých štúdií.

 

 
Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.