Aloe vera a jej pozitívne účinky: Všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Aloe vera alebo inak povedané ,,Aloa pravá“ je jedinečná rastlina, ktorá je známa už z dávnych čias histórie. Vyznačuje sa, predovšetkým, svojimi priaznivými účinkami na organizmus človeka. Tie sú rôznorodé a dajú sa využiť v mnohých oblastiach zdravia.

Medzi najznámejšie sukulentné rastliny patrí práve aloe vera. Pochádza z čeľade asfodelovité, pričom sú pre ňu charakteristické tropické a subtropické podmienky. Táto jedinečná rastlina sa využíva v rôznych oblastiach. Medzi tie patrí zdravotníctvo, kozmetika, prípadne slúži aj ako dekorácia na ozdobenie.

Vedeli ste, že: Hlavné účinné látky aloe vera sú polysacharidy a acemanán? Okrem týchto zložiek obsahuje aj vitamíny, aminokyseliny, selén, vápnik, zinok a horčík. Hovorí sa, že Aloe vera je zložená celkovo až z viac ako 200 vysoko účinných a významných látok.

Ako spoznáte aloe vera?

Po zasadení vytvára aloe vera nerozkoránený výhonok, z ktorého vyrastá ružica. Tá je zložená zo vzpriamených dužinatých listov sivozelenej farby. Charakteristické sú svojou ostrou špicatosťou, mečovitým vzhľadom, pričom dosahujú dĺžku 30 – 60 cm.

Okraje listov sú ostnato zubaté. Na nich však môžete nájsť dužinatú vrstvu, ktorá má za úlohu chrániť rastlinu pred vysychaním a suchom, keďže pre aloe vera sú typické najmä subtropické a tropické oblasti, kde sa zvyčajne pestuje. Pred začiatkom leta zo spomínanej ružice vyrastie hroznovité súkvetie žltých kvetov, ktoré sú v tvare rúrok a zvončekov.

aloe-vera

Základom je správne pestovanie

Aloe vera pestovanie nie je vôbec zložité. Ak chcete mať z tejto rastliny úžitok, určite by ste mali prihliadať na niekoľko dôležitých faktorov. Napríklad, aloe vera potrebuje na svoj rast dostatok svetla. Preto sa ju odporúča umiestniť k oknu smerom na východ alebo juhozápad.

Táto jedinečná rastlina neznesie príliš veľkú zimu, keďže je zvyknutá na tropické podmienky. Preto si musíte uvedomiť, že jej liečivé substancie dokáže vytvárať len na svetle a v teple.

Nezabúdajte: Pestovateľský substrát pre aloe vera by mal byť vzdušný a priepustný. Najčastejšie sa používa substrát pre kaktusy, piesčito-hlinitý, prípadne s prídavkom perlitu. Nezabúdajte na drenáž, pretože aloe vera premokrenie zvláda veľmi ťažko.

aloe-vera-3

Aké má aloe vera účinky?

Aloe vera má dlhú históriu. Už v dávnych dobách sa táto sukulentná rastlina používala na liečebné účely. Využívali ju obyvatelia starovekého Egypta. Napríklad, aloe vera gél je možné použiť na spálenie od slnka, prípadne na rýchlejšie hojenie rán. Považuje sa za prírodné liečivo, ktoré sa používa do dnes. Aké účinky má aloe vera a ktoré sú tie najznámejšie?

Eliminuje nebezpečné chemikálie

Pravdepodobne ste už počuli o tom, že na klasickom ovocí a zelenine sa nachádza povlak, ktorý zväčša obsahuje škodlivé zložky pre organizmus. Po dlhých rokoch skúmania sa však potvrdilo, že aloe vera dokáže zanechať ovocie a zeleninu čerstvými. Zároveň eliminuje nebezpečné chemikálie, ktoré majú za úlohu predlžovať životnosť ovocia a zeleniny. Dôvodom je gél z aloe vera, ktorý blokuje rast škodlivých baktérií na týchto produktoch.

Nezabúdajte: Škodlivé látky na povrchu zeleniny a ovocia dokáže prúd vody zničiť len v obmedzenom množstve. Dokázala to aj štúdia s jablkami, kde sa preukázalo, že aloe vera má v tomto smere veľké opodstatnenie.

detox_1

Znižuje hladinu cukru v krvi

Ak vás trápi cukrovka, pravdepodobne sa liečite pomocou liekov, ktoré vám predpísal lekár. Vedeli ste však, že ak si dáte dve polievkové lyžice šťavy z aloe vera, môže to znížiť hladinu cukru v krvi? Dôkazom toho je aj štúdia, ktorá sa uskutočnila pod dohľadom tých najväčších odborníkov z celého sveta. V tejto štúdii využívali vedci na zníženie cukru v krvi extrakt z dužiny. Vďaka tomu je reálne, že aloe vera bude mať v budúcnosti veľkú rolu v liečbe cukrovky, čo je rozhodne potešujúca správa.

krvný-cukor_1

Uľaví od pálenia záhy

GERD je skratka pre ochorenie, akým je gastroezofageálny reflux. Inými slovami povedané - porucha trávenia, pre ktoré je typické pálenie záhy. Práve tento problém dokáže zmierniť približne 28 gramov aloe vera gélu, ktoré je potrebné skonzumovať denne. Skvelou alternatívou je aj aloe vera nápoj. Považuje sa za bezpečný a prírodný liek na pálenie záhy, ale aj mnohé ďalšie tráviace ťažkosti.

pálenie záhy

Prevencia proti rakovine prsníka

U veľkého množstva ženskej populácie sa každoročne vyskytne rakovina prsníka v rôznych štádiách. Čoraz viac vedcov hľadá riešenia, ako by sa dalo takto vážne ochorenie zmierniť, prípadne úplne vyliečiť. Nová štúdia poukazuje na to, že aloe vera má potenciál spomaľovať rast rakoviny prsníka. Dôvodom sú terapeutické vlastnosti účinných zlúčenín v jej listoch.

rakovina-prsníka

Posilňuje imunitný systém

Ak budete pravidelne užívať aloe vera nápoj, váš imunitný systém sa výrazne posilní. Udeje sa tak vďaka enzýmom, ktoré sa nachádzajú v tejto jedinečnej rastline. Napomáhajú pri rozklade bielkovín na aminokyseliny. Tie môže ľudský organizmus využívať na jeho správne fungovanie.

imunita_3

Aké sú spôsoby užívania aloe vera?

Spôsoby užívania aloe vera závisia najmä od konkrétneho zdravotného problému. Najčastejšie sa však táto jedinečná rastlina používa v podobe gélu, nápoja alebo rozpustných práškov. V dnešnej dobe však už nie je nič nezvyčajné, že aloe vera slúži aj ako prísada v matracoch, posteľnej bielizni a v textilnom priemysle. Zaobstarať si tiež môžete aj výživové doplnky s jej obsahom, v ktorých sú zachované všetky účinné zložky tejto rastliny. 

aloe-vera-1 


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.