Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

10 dôvodov, prečo užívať Reishi: Tieto pozitívne účinky stoja za pozornosť!

Rozmýšľate nad tým, ktorý čisto prírodný výživový doplnok by ste mali zaradiť do svojej kolekcie, aby ste čo najlepšie podporili vaše zdravie? Za pozornosť stojí práve huba Reishi, ktorej mnohí pripisujú doslova zázračné vlastnosti. Čím je taká výnimočná a bude vhodná aj pre vás?

O hube Reishi sme na európskom kontinente dlhé roky takmer vôbec nepočuli. Avšak, v Ázii ju domorodí obyvatelia používajú už viac ako 4000 rokov. Počas tejto dlhej doby prišli na to, že jej účinky sú skutočne pozoruhodné. V rámci prírodnej liečby ju využívajú pri rozličných zdravotných problémoch a pochvaľujú si jej pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Samozrejme, netrvalo dlho a hube Reishi sa začala venovať aj veda. A výskumníci prišli na nasledovné zistenia.

 

Reishi-zmenšené

Ako spoznáte hubu reishi?

Huba Reishi pochádza z krajín, ako Ázia, Čína, Japonsko, Severná Amerika či Kórea. Pre jej priaznivé účinky sa však pestuje po celom svete, nielen v rámci týchto území. Reishi sa vyskytuje najčastejšie na odumretých slivkových stromoch, prípadne iných listnatých stromoch.

Ak si však myslíte, že ju nájdete na každom rohu, ste na omyle. Hovorí sa, že Reishi sa vyskytne z 10 000 stromov možno na jednom. Táto huba je ľahko pozorovateľná, pretože má svoje charakteristické črty. Má plochý klobúk, vejárovitý tvar a výraznú červenú až oranžovú farbu. Povrch Reishi je lesklý.

Nezabúdajte: Reishi je v porovnaní s inými druhmi húb skutočne neporovnateľná, preto ju nie je ťažké ani identifikovať hneď na prvý pohľad. Jej červený klobúk totiž vynikne kdekoľvek sa nachádza.

reishi

V akých kultúrach sa používa?

Doposiaľ zdokumentované zmienky o histórii Reishi boli nájdené už pred 2400 rokmi. Jej vyobrazenia sa tiež častokrát objavujú v starých čínskych, prípadne japonských umeleckých dielach. Huba Reishi sa však na liečivé vlastnosti používa pravdepodobne už viac ako 4000 rokov. Predovšetkým na východnej pologuli, vrátane indických a kórejských kultúr. Po čase sa však táto huba stala najviac uctievanou v rámci ázijskej kultúry.

Prečo huba nesmRteľnosti?

Pravdepodobne ste sa už neraz v spojení s hubou Reishi stretli s jej druhým názvom – huba nesmrteľnosti. Tento názov nevznikol len tak, náhodou. Má svoje hlbšie opodstatnenie. Cisár Yan prvý – najlegendárnejší v rámci starovekých čínskych vládcov, bol pripisovaný aj ako autor Biblie liečivých rastlín.

O hube Reishi napísal, že ak je konzumovaná, urobí vaše telo ľahkým a mladým, predĺži váš život a zmení vás na nesmrteľného, teda nikdy nezomriete. Tento názov, dokonca, prijali aj lekári tradičnej čínskej medicíny, pretože Reishi bola čím ďalej, tým viac uctievaná pre svoje liečivé vlastnosti.

Vedeli ste, že: v minulosti bola huba Reishi vyhradená výlučne pre šľachtu? Keďže v prírode bola pomerne vzácna a drahá, nebolo jej dostatok pre každého. Našťastie, dnes si ju môže dovoliť každý, pretože sa vyrába v podobe výživových doplnkov.

reishi-huba

Huba Reishi je bohatá na aminokyseliny

Pri chemických rozboroch Reishi v laboratóriách bolo zistené, že v sebe ukrýva veľké množstvo cenných aminokyselín. Tie sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie mnohých kľúčových procesov v ľudskom tele. Využívajú sa prakticky vo všetkých orgánoch a sústavách.

Reishi naviac obsahuje taktiež polysacharidy, peptidoglykány, fenoly a triterpenoidy. Opäť ide o zložky, ktoré sú podstatné pre správne fungovanie organizmu a telo ich potrebuje pri vyrovnávaní sa s rôznymi ochoreniami. Takýto základ účinných látok predurčuje Reishi k tomu, aby skutočne prinášala množstvo pozitívnych účinkov na ľudské telo.

aminokyseliny

ĎALŠIE ÚČINNÉ LÁTKY A ZLÚČENINY

Samozrejme, pri aminokyselinách to zďaleka nekončí. Huba Reishi totiž obsahuje ďaleko viac účinných zlúčenín, ktoré vo všeobecnosti nájdete vo viacerých medicínskych hubách. Reishi v sebe zahŕňa sacharidy, tuky, vlákninu, bielkoviny, polysacharidy, triterpenoidy či peptidy. Je o nej známe, že má viac ako 36 biologicky aktívnych látok. Jej účinky posilňujú aj antioxidanty, enzýmy, ergosterol či kyselina luceidénová B. 


reishi-kapsule

Polysacharidy

V rámci huby Reishi sú polysacharidy súčasťou mnohých úloh. Napríklad, sú schopné aktivovať bunky imunitného systému, vďaka čomu je organizmus ešte viac schopný bojovať voči infekciám či ochoreniam rôzneho druhu. Polysacharidy majú aj silné protizápalové účinky a dokážu regulovať hladinu cukru v krvi.

Peptidy

Reishi obsahuje aj množstvo peptidov, ktoré majú v tejto hube svoje dôležité zastúpenie. Napríklad, chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti a sú dôležité aj z hľadiska regulácie krvného tlaku. Vďaka tomu prispievajú k lepšiemu zdraviu srdca a ciev.

Vláknina

Vo všeobecnosti platí, že vláknina do vysokej miery napomáha tráveniu. To nie je výnimkou ani pri hube Reishi. Zároveň táto jedinečná zložka dokáže podporiť chudnutie. Poskytuje totiž pocit sýtosti a práve to prispieva k rýchlejšiemu chudnutiu. Okrem iného, vláknina obsiahnutá v hube Reishi napomáha aj pri znížení hladiny cholesterolu.

Bielkoviny

Bielkoviny obsahujú peptidy, ktoré majú za úlohu podporiť imunitný systém. Tieto zlúčeniny tiež zahŕňajú bioaktívne látky – vynikajú svojimi silnými protizápalovými vlastnosťami. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že bielkoviny v hube Reishi majú vysoko priaznivý vplyv na reguláciu krvného tlaku.

bielkoviny

Draslík

Draslík patrí medzi základné minerály huby Reishi. Je kľúčový pre normálnu svalovú kontrakciu a relaxáciu. To znamená, že napomáha aj pri udržiavaní správnej funkcie svalových buniek a zároveň do vysokej miery zlepšuje svalovú výdrž.

Horčík

Ďalším dôležitým minerálom v hube Reishi je horčík. Ten má za úlohu regulovať hladinu cukru v krvi, chrániť kosti, prípadne znižovať stres. Horčík je tiež nevyhnutný pre správny metabolizmus sacharidov, bielkovín a tukov.

Vápnik

Vápnik je veľmi kľúčový minerál. Napríklad, čo sa týka správnej funkcie svalov, nervov alebo samotného zrážania krvi. Je o ňom známe, že prispieva k správnemu fungovaniu svalových tkanív a tiež dokáže regulovať dôležité biochemické procesy v organizme.

kalcium

Beta – glukány

Beta – glukány sú zlúčeniny nachádzajúce sa v hube Reishi. Medzi ich hlavné benefity patrí skutočnosť, že dokážu do vysokej miery stimulovať imunitný systém. Vo všeobecnosti tak ide o komplexné sacharidy, vďaka ktorým organizmus výrazne ľahšie bojuje voči infekciám a ochoreniam.



Reishi účinky: 10 dôvodov, prečo užívať túto hubu

Keďže Reishi patrí medzi nie až tak známe výživové doplnky, aspoň v Európe a Amerike, stále prebiehajú mnohé štúdie, ktoré potvrdzujú a vyvracajú jej pozitívne účinky. V každom prípade, kvôli nasledovným 10 dôvodom sa hube Reishi rozhodne oplatí venovať pozornosť.

1. Reishi ako prevencia rakoviny

Mnohé výskumy sa zameriavali na to, či dokážu účinné látky z Reishi slúžiť ako prevencia voči rakovine a pomoc pri jej liečbe. A výsledky sú skutočne zaujímavé. Reishi dokázala pomôcť pri liečbe žien s rakovinou prsníka a taktiež vykázalo pozitívne účinky pri boji s rakovinou prostaty. Jednotlivé zložky prispievajú k eliminácii rakovinotvorných buniek, čím vedia urýchliť liečbu a slúžiť ako dobrá prevencia.

rakovina_5

2. Antioxidačné účinky

Niektoré zdroje predpokladajú, že Reishi môže mať dobré antioxidačné vlastnosti. Niekoľko štúdií tieto účinky potvrdilo, avšak v tejto oblasti stále prebiehajú výskumy. Skúmaný bol hlavne prínos pri detoxikácií organizmu a vplyv na regeneráciu pečeňových buniek.

detox

3. Znižovanie hladiny cholesterolu

Zvýšená hladina nezdravého cholesterolu v krvi má za následok upchávanie ciev, v dôsledku čoho dochádza k narúšaniu správnej funkcie srdcovo-cievneho systému. Reishi môže pomáhať regulovať balans medzi zdravým a nezdravým cholesterolom, čím prispieva k zdravému kardiovaskulárnemu systému.

cholesterol_2

4. PODPORA ZDRAVIA SRDCA

Tým, že Reishi dokáže regulovať hladinu cholesterolu v krvi, zároveň prispieva aj k zdravému fungovaniu srdca. To je menej namáhané a dokáže pracovať efektívnejšie.

zdravé-srdce_2

5. Regulácia cukru v krvi

Viaceré štúdie majú dobré správy aj pre diabetikov. Ukazuje sa, že Reishi vie pozitívne vplývať na reguláciu hladiny cukru v krvi. Môže zabraňovať jej veľkým výkyvom, čím prispieva k zdravému priebehu procesov v ľudskom tele.

cukrovka

6. Pozitívny vplyv na imunitu

Zaujímavosťou je skutočnosť, že Reishi dokáže ovplyvňovať samotnú genetiku v bielych krvinkách, ktoré sú základom imunitného systému. Vďaka tomu prispieva k ich lepšej aktivite. Biele krvinky sa dokážu lepšie vysporiadať s rôznymi ochoreniami a telo je menej náchylné na rozličné zdravotné ťažkosti.

imunita_1
7. Zmiernenie únavy

Štúdia vykonávaná na 132 ľuďoch prišla na to, že dlhodobé užívanie Reishi môže viesť k zlepšeniu psychického stavu. Napríklad, už po niekoľkých týždňoch od užívania sa u respondentov zmiernili prejavy nevysvetliteľnej nadmernej únavy a zlepšila sa celková vitalita a hladina energie.

únava_1

8. Zníženie depresie a nervozity

Výskumy dokonca ukázali, že užívanie Reishi dokáže ovplyvňovať aj psychické problémy, napríklad nervozitu a depresiu. Ich prejavy sa môžu stať menej výraznými, čím Reishi zvyšuje kvalitu života.

depresia

9. Čisto organický produkt

Keď užívate Reishi, do svojho organizmu prijímate čisto prírodné látky. Nezaťažujete tak svoju pečeň rôznymi chemikáliami, za čo sa vám vaše telo rozhodne poďakuje.

reishi

10. REISHI JE VHODNÉ PRE KAŽDÉHO

Huba Reishi prináša široké spektrum pozitívnych účinkov, ktoré ocení každý, kto chce to najlepšie pre svoje telo. Ide o bezpečný výživový doplnok, pri ktorom nehrozia žiadne významné negatívne vedľajšie účinky.

imunita

TOTO SÚ MOŽNOSTI UŽÍVANIA

Hovorí sa, že najviac účinných zložiek obsahuje práve plodnica huby. Preto by ste sa pri výbere vhodného výživového doplnku mali zamerať na zloženie a porovnať si, ktorý produkt obsahuje najviac plodnice. Na trhu nájdete Reishi vo forme tabletiek, prášku, no v súčasnej dobe je táto huba spracovaná aj v podobe čokolády, prípadne kávy.

Nezabúdajte: Vždy by ste mali riadiť príbalovým letákom, ktorý je priložený pri danom produkte. Vo všeobecnosti sa však odporúča užívať maximálne 2 tabletky, či 2 lyžičky prášku Reishi denne.

reishi-kapsule-

Reishi kapsule – najlepšia forma užívania?

Huby Reishi sa najčastejšie spracúvajú do podoby prášku, ktorý sa dá priamo užívať. V takom prípade sa však nevyhnete prácnemu dávkovaniu. Najvýhodnejším riešením sú preto Reishi kapsule, ktoré majú kompaktnú veľkosť a môžete ich užiť skutočne kedykoľvek. Svoju dennú dávku zdravia do vášho tela prijmete v priebehu niekoľkých sekúnd a následne si môžete naplno užívať život plný zdravia a radosti.

button 


Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//