Pečeňové testy: Pozrite sa, aké dôležité veci vám prezradia!

Pečeň je najväčším orgánom v brušnej dutine. Má veľký význam pre správne fungovanie ľudského tela, preto je dôležité pravidelne sledovať jej stav. V tomto smere stoja za pozornosť pečeňové testy. Prečo ich absolvovať a čo robiť, keď vám ukážu zvýšenú hladinu niektorých enzýmov?

Úlohou pečene je detoxikácia organizmu, vyrábať plazmové bielkoviny, žlč a ukladať glykogén. Naviac, zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín.

Kde sa nachádza pečeň? V ľudskom tele je umiestnená pod pravým rebrom, pričom zaberá značnú časť brušnej dutiny. Je aj pomerne ťažká, váži až 1,5 kg.

stukovatená-pečeň


V jednoduchosti si pečeň môžete predstaviť ako filter, ktorý zachytáva toxíny obsiahnuté v krvi. Tie pochádzajú z alkoholu, liekov, nápojov či potravín. Zabezpečuje, aby sa nedostali do jednotlivých orgánov a nepoškodzovali tkanivá.

Vedeli ste, že: Pečeň je výnimočná tým, že jej bunky sa po poškodení dokážu rýchlo regenerovať? Avšak, jej samo-obnovovacia schopnosť nie je nekonečná. Pokiaľ ju pravidelne nadmerne zaťažujete a nedávate jej správnu výživu, postupne stráca svoju funkčnosť a môže dochádzať k viacerým zdravotným ťažkostiam.

Čo sú to pečeňové testy?

Pečeňové testy sú založené na vyhodnotení 5 základných enzýmov, ktorých hodnoty prezrádzajú, v akom stave je pečeň:

  • aspartátaminotransferáza (AST)
  • alanínaminotransferáza (ALT)
  • gamaglutamyltransferáza (GMT)
  • alkalická fosfatáza (ALP)
  • karbohydrát deficientný transferín (CDT)

Tieto enzýmy sa prirodzene nachádzajú v krvi. Od roku 2017 lekári z krvných vzoriek odobraných v rámci preventívnych prehliadok analyzujú hodnoty týchto enzýmov, na základe čoho vám povedia, či je vaša pečeň v dobrom stave.

pečeňové-testy

Pečeňové testy – hodnoty, ktoré sú bežné a ktoré nie

Koncentrácia jednotlivých enzýmov, ktoré hovoria o zdraví pečene, sa u zdravého človeka pohybuje v nasledovných hodnotách:

  • AST – do 0,60 μkat/l u žien, do 0,85 μkat/l u mužov,
  • ALT – do 0,60 μkat/l u žien, do 0,80 μkat/l u mužov,
  • GMT – 0,14 – 0,68 μkat/l u žien, 0,14 – 0,84 μkat/l u mužov,
  • ALP – 0,5 – 1,65 μkat/l u žien, 0,5 – 2,15 μkat/l u mužov,
  • CDT – 6 % z celkovej hodnoty transferínu.


Ak sú hodnoty zvýšené 3-krát, pečeň je stredne poškodená. Pokiaľ sú zvýšené 20-krát, ide o akútny stav, keď 50-krát a viac, pečeň je vážne poškodená.

O čom hovoria zvýšené pečeňové testy?

Pokiaľ vám vyšli zlé pečeňové testy, je potrebné nájsť príčinu problému. Tú je možné odhaliť na základe toho, ktoré hodnoty sú zvýšené.

Vysoké hodnoty AST a ALT

Zvýšené pečeňové testy s vysokými hodnotami AST a ALT hovoria o poškodení pečeňových buniek. Najčastejšie v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu alebo liekov, otravy, autoimunitného ochorenia či zápalu pečene.

Zapamätajte si: Ak je pomer AST a ALT 3:1, ide o prejav nadmernej konzumácie alkoholu. Hodnoty AST väčšie ako ALT môžu hovoriť aj o predávkovaní paracetamolom. V prípade, že hodnota ALT je väčšia ako AST, pravdepodobne trpíte zápalom pečene.

alkohol

Vysoké hodnoty GMT a ALP

Pokiaľ testy ukážu zvýšené hodnoty GMT a ALP, je to znak, že dochádza k stagnácii žlče v pečeni alebo za ňou. Príčinou tohto problému môže byť poškodenie pečene liekmi, zápal žlčníka, hepatitída, ale aj alkoholizmus.

Naša rada: Ak testy ukážu zvýšené hodnoty CDT, obvykle je to znak, že nadmerne konzumujete alkohol.

Zlé pečeňové testy nemusia vždy znamenať problém

Keď sú hladiny niektorých enzýmov zvýšené, automaticky to neznamená, že máte problém s pečeňou. Príčinou totiž môže byť aj nadmerná fyzická záťaž, vírusová infekcia, zvracanie, dehydratácia či konzumácia stravy s vysokým obsahom sacharidov.

Aby vám pečeňové testy ukázali správne hodnoty, pred absolvovaním preventívnej prehliadky aspoň 2 dni nadmerne nezaťažujte organizmus a dodržiavajte pitný režim.

Zvýšené pečeňové testy – príznaky, ktoré môžete pocítiť

Ak vaša pečeň nie je v poriadku, častokrát to dokážete odhaliť aj pred tým, ako absolvujete testy.

Medzi najčastejšie príznaky, ktorými sa prejavuje stukovatená pečeň alebo chorá pečeň, patrí únava, malátnosť, viditeľne žltá koža a očné bielka, zväčšenie brucha či zvýšená tvorba modrín.

Kde bolí pečeň? Ochorenie pečene môžete spozorovať aj miernou bolesťou alebo ťahaním v oblasti pod pravým rebrom.

detox-pečene

Ako liečiť pečeň?

Základom, ako liečiť pečeň, je eliminovať konzumáciu toxínov. Vyhýbajte sa pitiu alkoholu, dodržiavajte pitný režim, nejedzte mastné jedlá či potraviny plné chémie a zvážte aj užívanie liekov, ktoré pre vás nie sú nevyhnutné. Dodržujte zdravú životosprávu – pravidelne sa hýbte a prijímajte dostatok najdôležitejších vitamínov či minerálov.

Keď pečeň nadmerne nezaťažujete toxínmi, dokáže sa sama postupne zregenerovať. Avšak, pokiaľ už je poškodená, jej regeneráciu je vhodné podporiť vhodnými živinami.

Lieky na pečeň bez predpisu

Zakúpiť si môžete rôzne lieky na pečeň obsahujúce látky, ktoré urýchlia regeneračné procesy. Oveľa prirodzenejším spôsobom je však regenerácia pečene pomocou byliniek. V tomto smere stojí za pozornosť najmä ostropestrec mariánsky.

Diéta na pečeň – vyskúšajte pestrec mariánsky! 

Pestrec mariánsky je mnohými odborníkmi považovaný za najúčinnejšiu bylinu, ktorá podporuje zdravie pečene. Obsahuje totiž cenný antioxidant silymarín, ktorý je doplnený mnohými ďalšími prospešnými látkami. Pestrec je možné konzumovať vo forme kapsúl alebo vo forme drveného plodu, ktorý navyše priaznivo vplýva aj na trávenie a očistu črevného traktu. 

ostropestrec-mariánsky-

2
Pestrec mariánsky – účinky, ktoré stoja za pozornosť

Ostropestrec podľa vedeckých štúdií dokáže zlepšovať celkové zdravie pečene. Detoxikuje nielen pečeň, ale aj celý organizmus, urýchľuje obnovu poškodených pečeňových buniek a pomáha im vyrovnávať sa s účinkami rôznych toxínov. Jeden výskum dokonca ukázal, že pestrec môže pomáhať aj ľuďom s najvážnejším ochorením pečene – cirhózou.

Ako užívať pestrec mariánsky? Rozhodnúť sa môžete buď pre drvený plod, alebo praktické kapsule. Obe formy nájdete v našom e-shope.

Myslite na to, že očista pestrecom mariánskym by mala trvať aspoň 3 mesiace, pri poškodenej pečeni aj dlhšie. Pokiaľ však budete pestrec užívať pravidelne a dlhodobo, odrazí sa to na viditeľnom zlepšení pečeňových testov. No čo je hlavné, vaše telo bude opäť fungovať správne a vy sa budete cítiť skvele vo svojej koži. Viac o pestrecovej detoxikačnéj kúre sa dočítate v článku Ako na účinný detox pečene s pestrecom mariánskym ?

pestrec-mariánsky_5


2



 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.