Odvodnenie organizmu: Ako postupovať a ktoré účinné triky vyskúšať?

Voda zohráva v ľudskom tele mimoriadne dôležitú úlohu. U dospelých mužov tvorí približne 60 % hmotnosti organizmu, u žien 52 – 55 %. Pokiaľ je jej percentuálne zastúpenie vyššie, hovoríme o tom, že telo zadržiava vodu. Tento jav môže byť spôsobený viacerými faktormi. Zároveň existujú mnohé spôsoby, ako sa odvodniť. My vám prinášame niekoľko cenných tipov, ktoré by ste mali poznať.

Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. A inak to nie je ani v prípade vody, ktorá sa nachádza v ľudskom tele. Pokiaľ jej v organizme máte príliš veľa, objaviť sa môžu viaceré nepríjemnosti.

Zaujímavosť: Nadmerný výskyt vody v tele sa najčastejšie objavuje u nežnejšieho pohlavia. Podľa niektorých štatistík trápi viac ako 70 % dospelých žien.

Aké sú prejavy zavodneného organizmu?

To, že vo vašom tele máte nadmerné množstvo vody, pocítite na viacerých prejavoch. Všimnúť si môžete opuchnuté členky, nafúknuté brucho, ťažkosti s trávením, nadmerné potenie, ale napríklad aj začínajúcu celulitídu či problematické chudnutie. Ak váš organizmus dlhodobo zadržiava veľké množstvo vody a vy s tým nič nerobíte, príznaky sa stupňujú a začínajú čoraz výraznejšie zasahovať do každodenného života.

odvodnenie


Príčiny zavodnenia tela
 

Určite sa pýtate, čím je vlastne nadmerné ukladanie vody v tele spôsobené. Príčin môže byť viacero. Nasledovné patria medzi najčastejšie:

  • nedostatočný príjem tekutín, nedodržiavanie pravidelného pitného režimu,

  • nedostatok niektorých minerálov – najmä draslíka a horčíka,

  • zlá životospráva, predovšetkým nedostatok pohybu, nadmerná konzumácia mastných jedál, alkoholu, kávy, cukru či soli,

  • užívanie niektorých liečiv – antidepresív, liekov na krvný tlak či kortikosteroidov,

  • používanie hormonálnej antikoncepcie,

  • nadmerný stres a nedostatok spánku,

  • niektoré ochorenia, hlavne obličiek, pečene, lymfatického systému a srdca.


Zapamätajte si
: U žien nadmerné zadržiavanie vody spôsobuje najmä menštruácia. Pokiaľ však prejavy zavodneného organizmu pociťujete aj mimo obdobia pred menštruáciou, zadržiavanie vody bude zrejme spôsobené niečím iným.

Ako sa odvodniť? Vyskúšajte tieto tipy

Existuje viacero spôsobov, ako sa odvodniť. Prinášame vám prehľad tých najúčinnejších.

Domáci liek na odvodnenie organizmu – zdravá životospráva

V prvom rade sa snažte upraviť svoju životosprávu. Dodržiavajte pravidelný pitný režim. Nezabúdajte, že dospelý človek by mal denne vypiť aspoň 2 litre tekutín. Vyhýbajte sa konzumácii jedál s vysokým obsahom cukru alebo soli. Tiež nadmerne nepite alkohol a nápoje s kofeínom. Doprajte si pravidelnú fyzickú aktivitu, pri ktorej sa poriadne vypotíte.

Naša rada: Každý deň sa snažte skonzumovať čo najviac vitamínov a minerálov. Dôležitý je predovšetkým horčík a draslík. Najdôležitejšie živiny môžete prijať z doplnkov výživy, ale aj ovocia alebo zeleniny. Skvelým zdrojom minerálov sú napríklad čierne ríbezle, čučoriedky, marhule, uhorky či paradajky.

zdravá-strava

Výživové doplnky s obsahom zelených superpotravín

Vhodnou alternatívou ako dostať do tela potrebné vitamíny, minerály a antioxidanty môžu byť zelené superpotraviny. Medzi tie najznámejšie patria bezpochyby Spirulina, Chlorella, Zelený jačmeň či Moringa. Zelené potraviny vám okrem zlepšenia trávenia a doplnenia antioxidantov pomôžu aj s účinou detoxikáciou organizmu. Za vyskúšanie určite stojí náš produk Green Detox v ktorom sme spojili všetky 4 spomínané zelené superpotraviny v BIO kvalite, ktoré sa postarajú o účinný detox a zlepšenie celkového zdravia organizmu.  


Lymfodrenáž – účinky, ktoré stoja za vyskúšanie

Lymfodrenáž je špeciálna masáž, ktorá stimuluje celý lymfatický systém. Zlepšuje krvný obeh, odstraňuje opuchy, upravuje prietok krvi, podporuje odvodnenie tela, má veľmi dobré relaxačné, regeneračné a detoxikačné účinky. Vykonáva sa pomocou špeciálnych prístrojov a pokiaľ chcete naplno pocítiť jej pozitívny vplyv, mali by ste ju absolvovať pravidelne.

Moderným trendom je domáca lymfodrenáž. Zakúpiť si môžete príslušné zariadenia, ktoré dokážete používať aj svojpomocne. Pokiaľ nechcete alebo nemôžete investovať do vlastného vybavenia, lymfodrenáž viete absolvovať aj v špecializovaných centrách.

lymfodrenáž

Sauna

Odvodnenie organizmu môžete urýchliť aj saunovaním. Keď telo vystavíte vysokým teplotám, bude sa intenzívnejšie potiť, čím vylúči prebytočnú vodu z tkanív a zároveň sa aj rýchlejšie zbaví škodlivých látok.

sauna

Čaje na odvodnenie organizmu

Existujú mnohé byliny na odvodnenie organizmu, ktoré vám pomôžu zbaviť sa prebytočnej vody. Medzi najznámejšie patrí žíhľava, púpava, praslička, ligurček či zelený čaj.

Pestrec mariánsky

Vyskúšať môžete pestrec mariánsky drvený plod alebo pestrec mariánsky tablety. Pestrec účinne detoxikuje telo, vyživuje pečeň a pomáha odstraňovať škodlivé látky. Tým urýchľuje proces odvodnenia.

pestrec-mariánskybutton

Zelený čaj

Zelený čaj je dobre známy svojimi vynikajúcimi antioxidačnými účinkami. Naviac, pomáha pri chudnutí. Ak ho budete piť pravidelne, oveľa rýchlejšie sa zbavíte prebytočnej vody.

zelený-čaj_1

Zelený jačmeň

Aj jačmeň detoxikuje telo, dodáva mu mnohé cenné látky a zároveň ho chráni pred nadmerným hromadením vody.

zelený-jačmeň

Okrem vyššie spomenutých najúčinnejších byliniek na odvodnenie stoja za pozornosť aj nasledovné rastliny a ich časti, ktoré môžete použiť na prípravu čaju:

  • žihľava
  • ligurček
  • púpava
  • praslička
  • rebríček
  • zlatobyľ
  • čierna baza
  • maliník
  • listy čiernych ríbezlí
  • brusnice

Ako so zadržiavaním vody v tele súvisí celulitída?

Pokiaľ telo dlhodobejšie zadržiava vodu, na niektorých miestach môže vznikať pomarančová koža, ktorá signalizuje celulitídu. Obvykle sa objavuje na zadku a stehnách.

Vedeli ste, že: Celulitída nemusí byť spôsobená len nadmerným ukladaním vody, ale aj hormonálnou nerovnováhou, vekom, genetickými predispozíciami či nadváhou?

celulitída

Tipy, ako sa zbaviť celulitídy

Ak sa chcete zbaviť celulitídy, dodržiavajte rovnaké zásady ako pri odvodňovaní organizmu. Jedzte veľa vitamínov a minerálov, vyhýbajte sa nezdravým jedlám (mastným, s vysokým obsahom cukru alebo soli), nekonzumujte veľa alkoholu, nezanedbávajte pitný režim a pravidelne cvičte. Do tela prijímajte dostatok kolagénu. Zvonku môžete na kožu aplikovať výživné mastičky zmierňujúce celulitídu alebo prírodné esenciálne oleje. Napríklad, grapefruitový.


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.