Zelený jačmeň a jeho blahodarne účinky na zdravie

Vedeli ste o tom, že zelený jačmeň prináša skutočne priaznivé vlastnosti na zdravie človeka? Už po stáročia sa využíva na rôzne zdravotné účely, vďaka čomu sa stal tak populárnou surovinou. V súčasnej dobe je obsiahnutý aj v účinných výživových doplnkoch, ktoré si môžete zaobstarať aj vy.

Zelený jačmeň predstavuje mäkké zelené výhonky. Tie vyrastajú priamo na jačmennej rastline. Populárnym sa stal najmä medzi Grékmi a Rimanmi. Práve tí považovali jačmeň zelený za vysoko výživnú potravinu. Dnes tomu nie je inak. Zelený jačmeň je, dokonca, vhodný aj pre diabetikov či ľudí s celiakiou. Neobsahuje totiž ani lepok či iné alergény.

Používa sa čoraz častejšie aj v rámci výživových doplnkov, a to najmä vďaka vysokému obsahu nutričných zložiek. Okrem iného, považuje sa aj za najstaršie pestovanú obilninu a zároveň aj štvrtú najdôležitejšiu na svete. Už len z tejto informácie je jasné, že ide o veľmi vzácnu potravinu.

Nezabúdajte: Zelený jačmeň je potravina, ktorá obsahuje vitamíny skupiny A, B, C, E a K. Okrem iného, v zložení nájdete aj fosfor, horčík, železo a vápnik. Vaše telo tak bude doplnené o všetky potrebné živiny.

zelený-jačmeň-

Udržuje zdravé srdce a cievy

Medzi najzávažnejšie civilizačné ochorenia patria práve tie kardiovaskulárne. Množstvo faktorov podmieňuje vznik infarktu, prípadne ischémiu srdca. Viete však, aké má zelený jačmeň účinky? Podľa viacerých vedeckých štúdií dokázali odborníci potvrdiť, že znižuje LDL cholesterol, ktorý sa považuje za škodlivý. Pri eliminovaní tohto cholesterolu tak dochádza aj k poklesu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Vedeli ste, že: Jačmeň zelený dokáže okrem znižovania LDL cholesterolu, zmierňovať aj zápal? To však zďaleka nie je všetko. Je totiž nápomocný aj u ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, ktorý môže zelený jačmeň znížiť.

zdravé-srdce_2

Pôsobí ako antioxidant

Či už si zaobstaráte zelený jačmeň tablety alebo prášok, na vlastnej koži pocítite blahodarne účinky tejto jedinečnej rastliny. Obsahuje totiž vitamíny, minerálne látky a živiny, ktoré na telo pôsobia detoxikačne. Jačmeň zelený tak má aj čistiace schopnosti. Telo totiž dokáže zbaviť škodlivín, toxických a iných nebezpečných látok. Okrem iného, zelený jačmeň môže podporiť aj metabolické procesy a zároveň napomôcť pri posilnení zdravia a podporiť detoxikáciu pečene.

antioxidant_1

Zelený jačmeň chudnutie: Ako vie pomôcť?

Snažíte sa schudnúť nadbytočné kilogramy, no vôbec sa vám nedarí? Neváhajte vyskúšať zelený jačmeň prášok alebo tablety, ktoré vám dopomôžu k vaším vysneným cieľom. Výskumy totiž potvrdili, že táto unikátna rastlina dokáže zrýchliť metabolizmus a vďaka tomu aj spaľovanie tukov. Dôvodom je vysoký obsah vlákniny, ktorý navodzuje pocit sýtosti. Nebudete sa tak viac prejedať, ani jesť mastné a nezdravé jedlá.

Naša rada: Ak chcete chudnúť zdravým spôsobom, do svojho životného štýlu určite zaraďte aj pohyb a vhodné stravovanie. Zelený jačmeň je skvelým doplnkom, ktorý vám môže k vaším cieľom dopomôcť rýchlo a účinne.

Skvelou alternatívou ku klasickému zelenému jačmeňu je náš produkt Green detox v BIO kvalite, ktorý obsahuje zmes 4 najúčinejších zelených superpotravín a to zelený jačmeň, chlorellu, spirulinu a moringu, ktoré okrem chudnutia priaznivo vplývajú na zdravie vášho srdca, podporujú chudnutie, dodajú telu potrebné živiny a antioxidanty a navyše zabezpečujú učinný detox organizmu.

Posilňuje imunitný systém

Ste náchylní na prechladnutie a infekcie? V takej situácii by ste určite mali vyskúšať jačmeň zelený, ktorý vďaka účinným zložkám dokáže podporiť obranyschopnosť organizmu do vysokej miery. Imunitné bunky budú tak silné, že odolajú ochoreniam rôzneho typu. Samozrejme, potrebná je aj dostatočná konzumácia ovocia, zeleniny a pravidelný pohyb. Zelený jačmeň vám však k silnej imunite môže dopomôcť.

imunita_4

Chráni telo pred UV žiarením

Pravdepodobne ste už neraz zachytili, že UV žiarenie môže byť pre organizmus veľmi škodlivé. Práve preto je potrebná dostatočná ochrana. Aj zelený jačmeň má v sebe vlastnosti, vďaka ktorým chráni telo pred škodlivým UV žiarením. Dokáže totiž chrániť a regenerovať bunky, ktoré sú za iných okolností napádané. Okrem iného, jačmeň zelený posilňuje aj odolnosť voči rádioaktivite, pričom podporuje tvorbu nových krvných buniek.

UV-žiarenie

Má protirakovinové účinky

Hovorí sa, že extrakt z jačmennej trávy môže spôsobiť aj smrť buniek, ktoré v tele vyvolávajú nádorové účinky. Vďaka týmto vlastnostiam je zelený jačmeň účinný aj v boji proti rakovine a nádorovým ochoreniam. Najviditeľnejšie výsledky boli preukázané najmä v prípade rakoviny prostaty a prsníka.

Vedeli ste, že: Zelený jačmeň je účinný aj počas liečby nádorových ochorení? Môže totiž zmierniť príznaky chemoterapie, pričom sa pacientovi výrazne uľaví.

rakovina_4

Zúčastňuje sa regulácie krvného cukru

Jačmeň zelený je výhodný aj pre pacientov trpiacich cukrovkou. Štúdie naznačujú, že táto jedinečná rastlina udržuje stálu hladinu cukru v krvi. Výrazne sa tak znižuje riziko vzniku zdravotných komplikácií, ktoré sú spojené s cukrovkou a vysokým obsahom cukru v krvi.

Naša rada: Ak máte problémy s inzulínom, vyskúšajte užívanie zeleného jačmeňa. Ten dokáže znížiť hladinu cukru v krvi, ale aj zlepšiť citlivosť na inzulín. Vaše telo tak bude vedieť efektívnejšie využívať inzulín, vďaka čomu sa zlepšia aj všetky funkcie.

cukrovka_3

Zelený jačmeň: Užívanie, ktoré nikdy nebolo ľahšie

Viete, ako užívať jačmeň zelený? Zaobstarať si ho môžete v podobe tabliet alebo prášku. To, akú formu si vyberiete záleží len od vás a vašich preferencií. Odporúčané dávkovanie je vždy znázornené na obale produktu a mali by ste sa ho určite držať a nepodceňovať ho. Vhodnou alternatívou k zelenému jačmeňu môže byť spirulina vo forme tabliet, ktorá má podobné účinky ako zelený jačmeň. Spirulina vo forme tabliet môže byť vhodná predovšetkým pre ľudí ktorým nevyhovuje špecifická chuť zeleného jačmeňu.

Nezabúdajte: Výživové doplnky s obsahom zeleného jačmeňa vynikajú aj v tom smere, že nemajú takmer žiadne nežiadúce účinky. Samozrejme, v niektorých prípadoch sa vyskytnúť môžu, no sú len ojedinelé. 

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.