Kapucínka väčšia: Aké má pozitívne účinky na ľudské telo?

Aj vy radi podporujete svoje zdravie prírodnou cestou? Potom by ste rozhodne mali spoznať jedinečnú bylinku s názvom kapucínka väčšia. Tú si môžete ľahko vypestovať aj u seba doma a viete ju zužitkovať mnohými spôsobmi. Ako dokáže priaznivo vplývať na ľudské telo a prečo by ste jej rozhodne mali venovať pozornosť?

Kapucínka väčšia, latinsky Tropaeolum majus, je jednoročná bylina z čeľade kapucínkovité. Pochádza z Južnej Ameriky, odkiaľ bola približne v 16. – 17. storočí privezená do Európy ako okrasná rastlina. Domorodí obyvatelia ju však už od nepamäti používali pri liečbe rôznych zdravotných ťažkostí.

Charakteristickým znakom kapucínky je plazivá stonka, ktorá môže mať dĺžku aj viac ako 3 metre. Samotná rastlina však rastie len do výšky 40 cm, pričom už hneď na prvý pohľad upúta výraznými oranžovými kvetmi. Listy majú pravidelný okrúhly tvar. Kapucínka kvitne od začiatku leta až do jesene.

kapucínka-väčšia

Kapucínka a jej obsah cenných látok

Jednou z najzaujímavejších látok, ktoré nájdete v semenách, listoch či kvetoch kapucínky, sú silice. Tie pomáhajú pri rôznych zdravotných ťažkostiach, predovšetkým bakteriálneho pôvodu.

Kapucínka je však známa aj svojím vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je doplnený o viacero dôležitých minerálov – fosfor, železo, draslík, vápnik, ale aj zinok či meď. Nájdete v nej taktiež glukotropeolín, riboflavín, niacín či tiamín. Plus, niekoľko ďalších bio-aktívnych látok.

Zapamätajte si: Najviac cenných látok sa nachádza v semenách kapucínky. Avšak, v značnom percentuálnom zastúpení sa nachádzajú tiež v listoch a kvetoch.

Kapucínka účinky – tieto sa oplatí poznať!

Účinkami kapucínky väčšej na ľudský organizmus sa zaoberalo viacero vedeckých výskumov, ktoré potvrdili jej vysoký obsah zdraviu prospešných látok a potenciál pomáhať pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Ako dokáže podľa štúdií vplývať na telo?

Prírodné antibiotikum

Kapucínka väčšia je výnimočná tým, že dokáže zneškodňovať viacero druhov baktérií – stafylokoky, streptokoky, Helicobakter pylor či Escherichia coli. Účinkuje preventívne a keď už nejakou chorobou zapríčinenou baktériami trpíte, môže urýchliť jej liečbu.

antibiotikum

Potlačenie zápalov

Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok pôsobí kapucínka aj protizápalovo. Použiť ju môžete na urýchlenie hojenia vonkajších, ale aj vnútro-telových zápalov rôzneho druhu.

zápal_3

Urýchlenie liečby zápalov močových ciest

Zápaly močových ciest, vrátane močového mechúra, sú obvykle spôsobené baktériou Escherichia coli. A ako už viete, podľa vedeckých štúdií kapucínka dokáže eliminovať tieto baktérie. Dokonca, jej účinky sú tak dobré, že sa používa aj na výrobu prípravkov na liečbu zápalov močových ciest.

zápal-močových-ciest

Posilnenie celkovej obranyschopnosti organizmu

Kapucínka väčšia pomáha nielen v boji s baktériami, ale aj vírusmi. Keďže obsahuje vitamín C a viacero minerálov, podporuje obranyschopnosť organizmu a znižuje riziko rôznych ochorení. Ide tak o výbornú prírodnú alternatívu rôznych tabletiek na zlepšenie imunity.

imunita_1

Pomoc pri ženských problémoch

Problémy so ženským pohlavným ústrojenstvom – pálenie, svrbenie či výtok, sú obvykle spôsobené premnožením určitých baktérií či kvasiniek, V takýchto prípadoch dokáže veľmi dobre pomôcť namočenie intímnych partií do čajového odvaru z kapucínky, ktorý vie pomôcť zmierniť zápal a jeho nepríjemné prejavy.

menštruácia_1

Kapucínka väčšia – účinky na trávenie

Trápia vás bolesti brucha, trpíte častými hnačkami, bolesťou záhy a inými ťažkosťami spojenými s tráviacim traktom? Vyskúšajte si kapucínku, ktorá dokáže veľmi dobre pomôcť. Prispieva k harmonizácii tráviacich procesov a vyživuje črevnú mikroflóru, čím podporuje vstrebávanie živín a spracovanie zvyškov.

trávenie

Dezinfekcia rán

Keďže kapucínka má veľmi dobré antibakteriálne a protizápalové účinky, poslúži ako skvelá prírodná dezinfekcia. Extrakt z nej môžete potrieť na rany, čím znížite riziko pálenia, hnisania a iných nežiadúcich prejavov.

Vďaka množstvu zdraviu prospešných účinkov môžeme kapucínku určite zaradiť k najzdravším bylinám sveta. Za zmienku určite stoja aj ďaľšie čisto prírodné produkty z našej ponuky, ktoré taktiež prinášajú množstvo zdraviu prospešných účinkov bez pridanej chémie či konzervantov. Za zmienku určite stojí moringa, reishi či pestrec mariánsky.


Kapucínka  pestovanie zvládnete aj vy!

Napriek tomu, že kapucínka väčšia pochádza z tropických končín sveta, pestovať sa dá bez problémov aj na Slovensku.

kapucínka-pestovanie

Kapucínka pestovanie v kvetináči

Na to, aby ste si mohli vypestovať kapucínku, nemusíte mať záhradu. Zasadiť si ju môžete aj do kvetináča na balkóne. Myslite však na to, že ide o plazivú bylinku, potrebuje tak dostatok miesta pre svoj rast.

Kapucínka pestovanie na balkóne

Semená saďte už na začiatku jari. Kapucínke úplne postačí aj chudobná suchá pôda. Ak ju budete hnojiť, nepoužívajte hnojivá s obsahom dusíka, ktoré jej môžu uškodiť.

Je už len na vás, ako kapucínku zužitkujete. V období od leta do jesene môžete zbierať jej listy, kvety, stonky a po vykvitnutí aj semená.

Ako užívať kapucínku?

Semená kapucínky s vysokým obsahom zdraviu prospešných látok môžete jednoducho pomlieť a následne pridávať do rôznych jedál ako korenie. Avšak, konzumovať ich viete aj surové.

kapucínka-tinktúra

Kapucínka čaj

Z nasekanej kapucínky si viete pripraviť chutný, no hlavne zdravý čaj. Časti rastliny stačí zaliať horúcou vodou a nechať približne 10 minút lúhovať. Kapucínku môžete skombinovať aj s iným druhom zdravého čaju, čím umocníte priaznivé účinky na telo.

Naša rada: Výluh z kapucínky je vhodný aj na vonkajšie použitie – pri ženských problémoch alebo na dezinfekciu rán.

Kapucínka tinktúra

Kapucínka kvapky a tinktúry si môžete zakúpiť vo vybraných kamenných predajniach alebo e-shopoch. Prípadne, viete si ich aj podomácky vyrobiť. Vhodné sú na vonkajšie i vnútorné použitie.

Kapucínka tablety

Obľúbeným produktom sú tablety obsahujúce extrakt z kapucínky, ktoré sú vynikajúcim výživovým doplnkom. Ich výhodou je jednoduché užívanie – stačí ich prehltnúť a zapiť vodou.

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.