Včelí peľ: Potravina plná živín a liečivých účinkov

Včelí peľ patrí medzi superpotraviny a obsahuje mnohé látky potrebné pre zdravie. Používa sa už dlhé roky, a to najmä z dôvodu jeho zdravotných benefitov. Ak chcete byť zdraví počas celého roka, mali by ste včelí peľ užívať pravidelne.

Ako dobre viete, za vznikom včelieho peľu sú práve včely. Tie totiž majú za úlohu zozbierať peľ z prašníkov a následne ho zmiešať so sekrétom slinných žliaz. Takúto hmotu umiestnia do miest na holennej kosti zadných nôh. Podľa doterajších zistených údajov je jasné, že včely vyprodukujú približne 1 – 7 kilogramov čistého peľu, a to za celý rok.

Vedeli ste, že: Včelí peľ obsahuje vysoko výživné a účinné látky? Medzi tie patria, napríklad, bielkoviny, lipidy, minerály a vitamíny. Vďaka týmto zložkám dokáže zabezpečiť pevné zdravie.

včelí-peľ

Včelí peľ účinky, ktoré stoja za pozornosť 

Túžite po zvýšenej imunite a energii, ktorá vás bude neustále sprevádzať? V takom prípade neváhajte užívať včelí peľ, ktorý má, okrem iného, aj veľké množstvo benefitov. Ich úlohou je podporiť celkové zdravie. O aké ide?

Pôsobí protizápalovo 

Včelí peľ je tak jedinečný, že dokáže potlačiť zápal rôzneho druhu. Či už ide o akútny alebo chronický, táto superpotravina má skutočne blahodarne účinky. Okrem iného, udržuje zdravú pečeň a zabraňuje jej toxicite. V mnohých krajinách vedci potvrdili, že včelí peľ má podobné účinky ako lieky, ktorých úlohou je zabrániť, prípadne aspoň zmierniť zápal. 

zápal_4

Vedeli ste, že: Včelí peľ je nápomocný aj pri menopauze? Štúdie hovoria o tom, že dokáže zmierniť príznaky, ako napríklad nočné potenie či náhle zmeny nálad.

Zmierňuje stres 

Pociťujete často veľkú únavu, napätie s stres? Určite by ste s takýmito faktormi mali začať niečo robiť. Zvyšujú totiž riziko vzniku ochorení. Ak by ste chceli vyskúšať prírodnú cestu, neváhajte začať užívať včelí peľ. Vedci totiž naznačujú, že táto superpotravina výrazne zmierňuje stres. To znamená, že budete viac pokojní, vďaka čomu sa vyhnete aj mnohým ochoreniam. 

Nezabúdajte: Včelí peľ dodáva telu množstvo energie a vitality. Už sa tak viac nebudete cítiť ako bez života. Práve naopak. Po celý deň budete schopný fungovať tak, ako by ste mali.

stres

Znižuje riziko vzniku srdcových ochorení

Kardiovaskulárne ochorenia sú pomerne nebezpečné a určite by ste ich za žiadnych okolností nemali podceniť. Zamerajte sa najmä na ich prevenciu. V tomto prípade je vysoko účinný aj včelí peľ, ktorý udržuje zdravé srdce a cievy. Dokazujú to aj štúdie, ktoré boli realizované pod dohľadom tých najväčších odborníkov z oblasti vedy. 

kardiovaskulárny-systém_1

Posilňuje imunitný systém

Mnohé vedecké výskumy potvrdili, že včelí peľ obsahuje látky, ktoré dokážu odstrániť z tela škodlivé a toxické zložky. Vďaka tomu sa posilňuje aj imunitný systém a celková obranyschopnosť organizmu

Naša rada: Máte zvýšenú chorobnosť a chceli by ste to rýchlo a efektívne vyriešiť? Neváhajte pravidelne užívať včelí peľ. Ten používajú mnohí ľudia pravidelne a vďaka tomu sa ľahko dokážu vyhnúť rôznym infekciám. Telo je jednoducho výrazne odolnejšie.

imunitný-systém_1

Včelí peľ užívanie

Viete, ako užívať včelí peľ? Možností je hneď niekoľko. Včelí peľ sa predáva voľne dostupný a denne by ste mali skonzumovať približne jednu čajovú lyžičku. Tú je potrebné zapiť dostatočným množstvom vody.

Praktizovať užívanie včelieho peľu môžete vždy ráno, po raňajkách a spraviť si tak z toho svoju rutinu. Uvidíte, že pri pravidelnom užívaní tejto superpotraviny po dlhšiu dobu, vás priaznivé účinky určite neminú. Všetko tiež záleží aj od metabolizmu človeka, u niekoho sa totiž môžu účinky prejaviť skôr, u niekoho neskôr. 

Vedeli ste že: včelí peľ - použitie je vhodné skutočne pre každého? Či už ide o tehotné, dojčiace ženy, prípadne ľudí s ochoreniami rôzneho druhu. Včelí peľ podporuje zdravie človeka do vysokej miery a nejakým spôsobom ho nepoškodzuje.



SUPERPOTRAVINY

Medzi ďalšie zaujímavé superpotraviny, ktoré dokážu zlepšovať zdravie čisto prírodnou cestou nepochybne patrí Spirulina, Pestrec mariánsky či Maca peruánska. O blahodárnych účinkoch týchto superpotrvín sa môžete dočítať v samostatných článkoch, ktorým sme sa už v minulosti venovali na našom blogu. Jedná sa o články 10 dôvodov, prečo užívať spirulinu, Aké účinky má Maca peruánska na ľudské telo? či Ako vám môže pomôcť Pestrec mariánsky?

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.