Moringa: Liečivé účinky tejto zázračnej rastliny, ktoré vás prekvapia!

Moringa olejodárna, latinsky Moringa oleifera, je jedinečná drevina, ktorej listy sa radia medzi najúčinnejšie superpotraviny. Aké majú účinky na ľudský organizmus, ako sa dajú užívať a prečo by ste ich mali vyskúšať aj vy?

Moringa olejodárna je strom z čeľade moringovité, ktorý pochádza zo severnej Indie. Ide o teplomilnú drevinu, v dnešnej dobe sa najčastejšie pestuje v ázijských krajinách, ale stretnúť sa s ňou môžete aj v Afrike či na Arabskom polostrove.

V prírode moringa rastie ako strom s hnedým kmeňom, ktorý môže mať hrúbku až 30 cm. Dorastá do výšky 12 metrov, jeho koruna je riedka a neusporiadaná. Plody v podobe tobolky majú v niektorých prípadoch dĺžku viac ako 50 cm. Semená s veľkosťou okolo 1,5 cm majú olejnatú štruktúru a chutia podobne ako orechy.

Vedeli ste, že: Domorodí obyvatelia dokážu zužitkovať prakticky všetky časti moringy, od koreňov cez kmeň, listy až po samotné semená? V našich končinách sú však najznámejšie práve listy, ktoré obsahujú vysoký podiel zdraviu prospešných látok.

moringa-listy

3x viac proteínu ako vajcia!

Listy moringy obsahujú nezvyčajne vysoké percentuálne zastúpenie niektorých cenných látok, ktoré sú dôležité pre ľudské telo. Vedecké štúdie ukazujú, že sa v nich nachádza hneď niekoľko antioxidantov. Konkrétne, viac ako 45!

Moringa obsahuje tiež proteíny, pričom vzhľadom k hmotnosti ich má 3x viac ako vajcia! Nájdete v nej taktiež viacero vitamínov, predovšetkým C, A, B2, B6 a E. Samozrejme, nechýbajú ani mnohé významné minerály – železo, zinok, draslík, horčík či vápnik. V neposlednom rade, súčasťou moringy je tiež vláknina doplnená o niekoľko dôležitých aminokyselín. Takýto komplex účinných látok v prírode len tak hocikde nenájdete!

1 grafika

Moringa účinky: Tieto stoja za pozornosť!

Ako už môžete tušiť na základe látkového zloženia listov, moringa dokáže prinášať množstvo pozitívnych účinkov pre ľudské telo. Mnohé z nich by ste možno ani nečakali! Pripravili sme pre vás prehľad niekoľkých najznámejších, ktoré boli potvrdené vedeckými štúdiami.



Zníženie hladiny cukru v krvi

Moringa môže byť skvelým výživovým doplnkom pre ľudí, ktorí trpia diabetom. Výskumy totiž naznačujú, že jej účinné látky dokážu prispievať k viditeľnému zníženiu hladiny cukru v krvi. Tým zabraňujú nežiadúcim procesom a slúžia ako prevencia mnohých vážnych srdcových ochorení.

Napríklad, v jednej menšej štúdii prevádzanej na 30 ženách bolo zistené, že užívanie 7 gramov prášku z listov moringy každý deň po dobu 3 mesiacov pomôže znížiť hladinu cukru v krvi priemerne o 13,5 %.

cukrovka

Potláčanie zápalov v tele  

Zápal je prirodzená reakcia tela na zranenie. Avšak, ak sa v organizme vyskytuje dlhodobo, vedie k poškodzovaniu orgánov a môže byť príčinou vážnych zdravotných problémov. Moringa s ním dokáže efektívne bojovať najmä vďaka vysokému obsahu cenných antioxidantov.

Vedci na základe podrobných výskumov predpokladajú, že protizápalové účinky moringy  zabezpečujú predovšetkým izotiokyanáty, ktoré sa prirodzene nachádzajú najmä v listoch.

zápal-

Znižovanie hladiny nezdravého cholesterolu

Medzi významné moringa účinky, ktoré boli potvrdené v rámci výskumov prevádzaných na ľuďoch i zvieratách, patrí znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Ak je dlhodobo príliš vysoká, dochádza k poškodzovaniu ciev, zvyšovaniu krvného tlaku a vážnym kardiovaskulárnym ochoreniam.

Účinné látky z moringy dokážu znižovať vysokú hladinu cholesterolu v krvi, čím ozdravujú celý srdcovo-cievny systém a slúžia ako dobrá prevencia zdravotných ťažkostí.

cholesterol_1

Celkové povzbudenie tela i mysle

Keďže moringa zásobuje telo kriticky dôležitými látkami, pri dlhodobom užívaní môže prispieť k tomu, že sa budete cítiť celkovo lepšie vo svojej koži. Dokáže zlepšiť stav samotnej pokožky a vlasov, podporuje obranyschopnosť či trávenie a dodáva organizmu energiu. Mnohé menšie zdravotné problémy, ktoré vás trápili, sa môžu vďaka moringe úplne vytratiť!

Nehovoriac o tom, že moringa podporuje aj samotný mozog. Dokáže eliminovať sústavný pocit únavy, podporiť zapamätávanie či logické uvažovanie. Jednoducho, keď nervový systém dostáva správnu výživu, funguje citeľne lepšie.

povzbudenie

Moringa oleifera a detoxikácia organizmu

Medzi zaujímavé účinky moringy patrí aj schopnosť chrániť organizmus pred intoxikáciou arzénom. Ten sa v malých množstvách môže nachádzať vo vode či niektorých potravinách. Ak je mu organizmus dlhodobo vystavený, narastá riziko rakoviny a iných vážnych ochorení. Ukazuje sa, že moringa dokáže podporovať regeneráciu pečeňových buniek a vylučovanie škodlivín z tela. Prispieva tak nielen k zdravšej pečeni, ale aj efektívnej detoxikácii celého organizmu a zníženiu rizika ochorení.

detox

Moringa a jej užívanie

Ako sme spomínali v úvode, najvyššia koncentrácia všetkých účinných látok sa nachádza v listoch moringy. Avšak, keďže na Slovensku tento strom prirodzene nerastie, obvykle sa nedajú ľahko zohnať. Zakúpiť si ich ale môžete v sušenej podobe, ktorá si zachováva vysoký obsah cenných zložiek. Sušené listy viete konzumovať aj priamo.

Obľúbenejším spôsobom, ako konzumovať moringu, je čaj, ktorý sa pripravuje zo sušených lístkov. Stačí ich zaliať horúcou vodou a získaný teplý nápoj si môžete dochutiť podľa svojich predstáv.

Praktické moringa kapsule

Najpraktickejšou formou, ako užívať moringu, sú kapsule. Tie obsahujú prášok, ktorý sa získava drvením listov. Obsahuje všetky cenné zložky v ich prirodzenej forme, takže neprídete o žiadne pozitívne účinky. Moringa kapsule si môžete ľahko nosiť všade so sebou, ich užívanie je veľmi rýchle a jednoduché.

Tak neváhajte a vyskúšajte si všetky cenné účinky moringy na vlastnej koži aj vy!

moringa_2

button

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-moringa-oleifera#TOC_TITLE_HDR_7

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20435128/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22403543/


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.