Chlorella: Účinky, riziká a nutričný profil

Vo všeobecnosti platí, že chlorella je sladkovodná riasa. Pochádza priamo z Ázie, pričom sa dnes používa po celom svete. Zaradiť ju môžete aj medzi superpotraviny, pretože obsahuje spektrum živín, minerálnych látok a vitamínov. Vďaka prospešnému zloženiu prináša aj množstvo priaznivých účinkov na zdravie človeka.

Chlorellu by sme mohli popísať aj ako jednobunkovú, sladkovodnú a tmavo zelenú riasu. Ide o prirodzený zdroj rastlinných bielkovín, sacharidov, tukov, chlorofylu, vitamínov, antioxidantov a vlákniny. Častokrát obsahuje aj látky, ktoré sú odolné voči baktériám, vírusom, nádorom a zároveň urýchľujú aj hojenie poškodených tkanív.

Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že chlorella bola objavená po druhej svetovej vojne v 19. storočí. Postupne boli skúmané zdravotné benefity tejto jedinečnej riasy, a to priamo v Japonsku od 60-tych rokov. Ako potravina sa tak konzumuje už stovky rokov, čo je skutočne obdivuhodné a hovorí to o jej pozitívnych vlastnostiach.

chlorella


ČO OBSAHUJE CHLORELLA?


Vo všeobecnosti platí, že chlorella obsahuje vitamín C, karotenoidy, minerály, vitamín B a iné zdraviu prospešné látky. Je tiež bohatá na fytonutrienty, draslík, horčík, fosfor, aminokyseliny a 
chlorofyl. Vďaka tomuto zloženiu prináša chlorella skutočne priaznivé účinky na organizmus. Samozrejme, potrebné je dlhodobé užívanie, pretože efektivita účinkov sa nedokáže prejaviť zo dňa na deň.

Nutričný profil

V 100 gramoch chlorelly je približne:

Vitamíny:

Minerály:

20 %  - tuky – 9,3 g

Riboflavín – 4,3 mg

Železo – 130 mg

57 % – proteíny– 58.4 g

Vitamín A – 51 300 IU

Fosfor – 895 mg

Voda – 4,6 g

Vitamín C – 10,4 g

Vápnik – 221 mg

Popol – 4,9 g

Thiamín – 1,7 mg

Zinok – 71 mg

23 % - vláknina – 23,2 g

Vitamín E – 1,5 mg

Horčík – 315 mg

Kalórií 410 (1717 kJ)

Niacín – 23,8 mg

 

 

Vitamín B12 – 0,1 mcg

 

 

Vitamín B6 – 1,4 mg

 

 

Kyselina pantothenová – 1,1 mg

 

 

Folát – 94 mcg

 

 

Aké má chlorella účinky?

Aby sa mohla dokázať dostatočná efektivita účinkov chlorelly, je potrebných stále niekoľko ďalších štúdií a výskumov. Aj z tohto dôvodu neustále prebiehajú. Vďaka zloženiu, ktoré je bohaté na zdraviu prospešné látky, chlorella prináša skutočne obdivuhodné vlastnosti na zdravie človeka.

Pokiaľ chcete účinky chlorelly ešte zosilniť vhodná je jej kombinácia s ostatnými zelenými superpotravinami, ktoré pracujú v synergii. Vhodnou alternatívou k samotnej chlorelle môže byť náš produkt Green Detox v BIO kvalite, ktorý obsahuje zmes 4 zelených superpotravín a to Chlorellu, Spirulinu, Zelený jačmeň a Moringu. Zmes týchto zelených superpotravín tak v sebe ukrýva okrem blahodárnych účinkov chlorelly aj účinky ďaľších superpotravín.

Nezabúdajte, že ak chcete objaviť všetky priaznivé účinky chlorelly, mali by ste si zaobstarať kvalitný doplnok s jej obsahom. Preto sa pri výbere zamerajte najmä na zloženie a účinnosť. Nie nadarmo sa hovorí, že sa oplatí investovať do vyššej kvality. Odzrkadlí sa to aj na prevedení a spracovaní daného doplnku výživy.

chlorella-účinky

Odstraňuje ťažké kovy

Jedným z vlastnosti chlorelly je, že odstraňuje ťažké kovy. Tie poškodzujú štruktúry živých organizmov a preto sú rizikové pre zdravie človeka. Kde sa ťažké kovy nachádzajú? Jednoducho všade okolo nás. Postupne sa hromadia v živých tkanivách a spôsobujú rôzne poškodenia. Medzi najčastejšie ťažké kovy patrí olovo, ortuť, arzén alebo kadmium.

Chlorella dokáže bojovať proti ťažkým kovom rôznymi spôsobmi. Napríklad, telu dodáva potrebné minerály, čím narúša väzbu ťažkých kovov. Pôsobí zásadito, podporuje vylučovanie škodlivín cez zažívací trakt a je významným zdrojom chlorofylu, ktorému sú tiež pripisované detoxikačné účinky. Aj z tohto dôvodu je preto BIO chlorella užitočná pre obsah bielkovín a aminokyselín.

ťažké-kovy

Posilňuje imunitný systém

Imunitný systém je veľmi špecifický a do vysokej miery ovplyvňuje naše zdravie. Ak chcete byť fit a vyhýbať sa ochoreniam rôzneho druhu, siahnite po doplnkoch s obsahom chlorelly. Skvelým riešením je aj kombinácia jačmeň a chlorella, prípadne spirulina – chlorella.

Dokonca, aj odborné štúdie potvrdili, že táto jedinečná riasa chráni organizmus pred vznikom infekcií. V jednom vedeckom výskume sa dokázalo, že pacienti, ktorí užívali chlorellu, produkovali výrazne viac protilátok ako ľudia, ktorí užívali len placebo. Protilátky napomáhajú v boji proti cudzorodým a škodlivým látkam v tele.

imunita_7

Reguluje krvný tlak

Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že výživové doplnky s obsahom chlorelly dokážu podporiť zdravie srdca a obličiek. To je nevyhnutné pre udržanie fyziologických hodnôt krvného tlaku. V jednej zo štúdií užívali ľudia s vysokým krvným tlakom približne 4 gramy chlorelly denne, a to počas 12. týždňov.

Na konci štúdie mali títo pacienti výrazne nižší tlak. Užívanie chlorelly tiež spôsobuje menšiu stuhnutosť tepien, čo tiež do vysokej miery ovplyvňuje krvný tlak. Taktiež je známe, že živiny chlorelly dokážu chrániť tepny pred ich možným kôrnatením.

krvný-tlak_1

Má chlorella nežiadúce účinky?

Chlorella skúsenosti hovoria o tom, že ide o bezpečnú superpotravinu. Preto sa nežiadúce účinky vyskytujú len ojedinele, nie sú závažné a po krátkom čase zvyknú odznieť. Vedľajšie účinky sa zväčša objavujú najmä pri začiatku užívania, kým si váš organizmus zvykne na túto zložku. Objaviť sa môže nevoľnosť, plynatosť, žalúdočné kŕče, prípadne podráždenie pleti a vyrážky. Ďalším nežiadúcim účinkom môže byť aj zvýšená citlivosť na slnečné žiarenie.

Výživové doplnky s obsahom chlorelly by nemali užívať deti do troch rokov, tehotné a dojčiace ženy, ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi, prípadne ľudia s autoimunitnými ochoreniami. V každom prípade, pokiaľ budete dodržiavať odporúčané dávkovanie, nežiadúce účinky by sa vám nemali objaviť.

chlorella-nežiadúce-účinky

Najlepší zdroj chlorofylu

Chlorofyl je dôležité farbivo, ktoré sa využíva pri procese, akým je fotosyntéza. Vedeli ste o tom, že chlorella je najlepším zdrojom chlorofylu? Dokonca, obsahuje ho až 10 – krát viac ako lucerna. Práve z nej sa totiž chlorofyl najčastejšie získava a využíva na komerčné účely. Okrem iného, chlorofyl dodáva chlorelle aj typické a charakteristické smaragdovo zelené sfarbenie.

chlorofyl_2

Aké spojenie má chlorella – spirulina?

Častokrát môžete počuť spojenie kombinácie spirulina chlorella. Chlorella je sladkovodná riasa a spirulina predstavuje zase vodnú sinicu. Spojenie týchto dvoch zložiek prináša prírodný zdroj veľkého množstva vlákniny. Chlorella a spirulina obsahujú vitamíny, minerály a ďalšie prírodné látky.

Podporujú správnu funkciu imunitného systému a zároveň aj prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Keď si budete vyberať doplnok výživy, zamerajte sa najmä na to, čo potrebujete. Ak ide o detox a podporu vitality, vhodnejšia je chlorella. V prípade, že potrebujete doplniť bielkoviny, siahnite po spiruline.

chlorella-spirulina

Pestovanie chlorelly

Chlorella sa pestuje na Taiwane, v Japonsku alebo Číne. Ideálne sú pre ňu podmienky ako teplo a slnko. Práve vďaka slnku má chlorella dostatočné množstvo chlorofylu. To je jasne vidieť na jej charakteristickom zelenom a smaragdovom sfarbení. V iných zemepisných šírkach sa automaticky znižuje úžitková hodnota chlorelly, pretože je vystavená kolísavým podmienkam.

chlorella-pestovanie

Chlorella dávkovanie a užívanie

Vo všeobecnosti platí, že chlorella by sa mala užívať ideálne aspoň 30 minút pred jedlom. To, akú formu užívania si zvolíte, záleží najmä na vašich preferenciách. Zaobstarať si môžete chlorella tablety alebo chlorella prášok. Tablety odporúčame mierne rozhrýzť a zapiť dostatočným množstvom vody. Prášok si môžete pridať napríklad do nápoja, smoothie alebo jedla.

Ak chcete užívať chlorellu dlhodobo, odporúčané dávkovanie je 1 – 3 krát denne. Ideálne je, ak si po každých troch týždňoch spravíte 7 dennú pauzu. Vždy sa však riaďte príbalovým letákom, ktorý je súčasťou výživového doplnku.

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.