Spirulina a jej overené účinky, ktoré sa oplatí poznať

Spirulina je vodná sinica, ktorá sa používa najmä v rámci výživových doplnkov. Telu dodáva potrebné živiny, minerály, vitamíny a bielkoviny. O spiruline je známe, že dokáže podporiť imunitný systém a zlepšiť tak celkový zdravotný stav.

Na svete sa môžeme stretnúť s viacerými druhmi siníc, ktoré sú zdraviu prospešné. Jednou z nich je aj spirulina, ktorá pochádza z rodu Oscillatoriales. Túto jedinečnú sinicu spoznáte aj na základe vlákien, ktoré sú stočené v ľavotočivej skrutkovici. Spirulina sa vyskytuje, predovšetkým, v tropických, ale aj subtropických jazerách.

Vedeli ste, že: Pestovanie spiruliny je rozšírené najmä v Japonsku? Na tomto území sa sinica používa v podobe spirulina tabletky alebo ako  spirulina prášok. Takéto užívanie sa rozmohlo aj do iných oblastí, po celom svete. Vo všeobecnosti spirulina pochádza z USA, Thajska, Indie, Číny, Japonska a Taiwanu.

spirulina-prášok

Látky obsiahnuté v spiruline

Silné spirulina účinky sú zaručené, predovšetkým, vďaka vysoko efektívnym látkam, ktoré obsahuje. Ide najmä o karotenoidy. Sú to látky, ktoré dokážu bunky ochrániť pred poškodením vplyvom voľných radikálov. Spirulina obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín E, meď, zinok, železo, selén, mangán a kyselinu linolovú.

Naša rada: Ak si zaobstaráte spirulina prášok alebo spirulina tablety, máte vyhraté. V takejto podobe sú totiž zachované všetky vyššie spomenuté účinné látky.

Antioxidačné a protizápalové vlastnosti

V jednej z vedeckých štúdií bolo dokázané, že vďaka vysokému obsahu karotenoidov sa spirulina môže pýšiť silnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Hlavnou zložkou spiruliny je fykocyanín. Práve ten zodpovedá za tieto jedinečné vlastnosti. Preto, ak trpíte chronickými zápalmi, prípadne túžite predchádzať ochoreniam, neváhajte vyskúšať spirulina tablety, ktoré dokážu zlepšiť celkový zdravotný stav.

spirulina-tablety

Dokáže eliminovať LDL cholesterol

Cholesterol sa vo všeobecnosti rozdeľuje na dve veľké skupiny. Jedna z nich je označovaná ako HDL – dobrý cholesterol a druhá skupina je charakteristická pre LDL cholesterol, ktorý je pre organizmus veľmi škodlivý.

Dokáže zvýšiť riziko vzniku civilizačných ochorení, cukrovky, obezity a kardiovaskulárnych chorôb. Štúdie potvrdili, že spirulina môže znížiť LDL cholesterol a triglyceridy. Zároveň zvyšuje dobrý – HDL cholesterol. Vďaka týmto vlastnostiam je možné zlepšiť aj zdravie srdca a ciev. Budete tak vedieť predchádzať ochoreniam, ktoré sú pomerne nebezpečné.

cholesterol_4

Účinné protirakovinové účinky

Vedecké štúdie naznačujú, že spirulina môže mať priaznivé vlastnosti aj v rámci nádorových ochorení. Zistilo sa, že táto jedinečná sinica je účinná pri redukovaní veľkosti a výskytu nádorov. Najmä čo sa týka rakoviny v oblasti ústnej dutiny, ako poukazujú štúdie.

Vedeli ste, že: Spirulina môže byť obzvlášť účinná na určité typy prekanceróznych lézií, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine? Aj napriek tomu, že sú potrebné ďalšie výskumy, výsledky sú zatiaľ veľmi sľubné.

rakovina_3

Dokáže znížiť krvný tlak

Ako dobre viete, vysoký krvný tlak, tzv. hypertenzia, je veľmi častým faktorom vzniku srdcových ochorení. Spôsobiť môže aj mozgovú príhodu, prípadne chronické ochorenie obličiek. Vysoký krvný tlak by ste tak mali určite liečiť.


Liečbu môžete zahájiť pomocou špecializovaných liekov, no doplniť ich budete môcť aj výživovými doplnkami s obsahom spiruliny. Výskumy totiž dokazujú, že užívanie takýchto doplnkov môže znížiť systolický aj diastolický krvný tlak, a to, predovšetkým, u ľudí trpiacich hypertenziou. Hovorí sa, že táto vlastnosť je zabezpečená vďaka zvýšenej produkcii oxidu dusnatého. Ide o molekulu, ktorá dokáže pomôcť vašim cievam tým, že ich rozširuje, prípadne relaxuje.

krvný-tlak

Je nápomocná pri liečbe anémie

Anémia je pomerne závažné ochorenie, ktoré je charakteristické zníženým obsahom hemoglobínu a erytrocytov (červených krviniek) v krvi. Príčinou anémie môže byť genetická predispozícia, chronický zápal alebo nedostatok živín. Vedecké štúdie však dokazujú, že tento problém by mohla vyriešiť spirulina. V jednom z výskumov sa totiž potvrdilo, že spirulina dokáže zvýšiť obsah hemoglobínu a červených krviniek. Zároveň môže posilniť aj imunitný systém.

anémia

Ďalšie účinky spiruliny

  • Dokáže zlepšiť svalovú silu a vytrvalosť
  • Môže napomôcť pri udržiavaní normálnej hladiny cukru v krvi
  • Zmierňuje príznaky alergickej nádchy
  • Podporuje funkciu očí a zlepšuje tým zrak
  • Dokáže napomôcť pri odolávaní stresu a vysokej záťaži

Čo má spoločné chlorella a spirulina?

Spirulina je známa aj svojím charakteristickým zafarbením. To je typicky zelenomodré. Vedeli ste však, že táto jedinečná sinica má niečo spoločné aj s chlorellou? Dôvodom je najmä skutočnosť, že pôsobia ako veľký zdroj bielkovín. Zároveň majú spoločné antibakteriálne účinky, vďaka ktorým sa zvyšuje aj obranyschopnosť organizmu. Spirulina, rovnako ako chlorella dokáže upravovať mikroflóru a chrániť organizmus pred civilizačnými ochoreniami.

Spirulina a potrebné dávkovanie

Ak chcete, aby boli všetky účinky efektívne, mali by ste dodržiavať spirulina dávkovanie. Vo všeobecnosti je vyznačené vždy na obale daného výživového produktu. Dávkovanie sa totiž odlišuje v závislosti od toho, či ide o tablety alebo prášok.

Nezabúdajte: Spirulina je superpotravina, na ktorú si musí organizmus zvyknúť. Práve z tohto dôvodu sa spočiatku môžu objaviť spirulina nežiadúce účinky, ktoré sú sprevádzané tráviacimi ťažkosťami. Tie sa však nemusia objaviť u každého a v prípade, že sa vyskytnú, po chvíli zmiznú.

Spirulina_väčšia

2



 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.