Chlorofyl: Čo to je a aké má účinky na zdravie?

Chlorofyl je jednou z najdôležitejších prírodných molekúl. Už na základnej škole sa žiaci učia, že je základom pre fotosyntézu v rastlinách. Vedeli ste však, že významnú úlohu zohráva taktiež v ľudskom tele?

Slnečné žiarenie obsahuje veľké množstvo energie, ktoré príroda dokáže využívať pri rôznych procesoch. Napríklad, fotosyntéze. Na to, aby mohla prebiehať, je v prvom rade potrebný fotosyntetický pigment. Tým najznámejším a zároveň najdôležitejším je práve chlorofyl. Táto látka dodáva rastlinám ich zelenú farbu. Teda, nachádza sa takmer vo všetkých bylinách, rastinách či stromoch. Nájdeme ju však aj v niektorých vodných riasach a siniciach.

Prečo je fotosyntéza tak dôležitá?

Fotosyntézu odborníci považujú za jednu z najdôležitejších biochemických reakcií, aké kedy v prírode prebiehali. Dá sa povedať, že je základom života. Z vody a oxidu uhličitého pri nej vďaka chlorofylu a slnečnému žiareniu v rastlinách vzniká kyslík spolu so sacharidmi a ďalšími organickými látkami. Tie sú kriticky dôležité pre život organizmov.

Vedeli ste, že: Existuje viacero druhov chlorofylu? Najznámejší je chlorofyl a a chlorofyl b, ktorý sa nachádza v zelených rastlinách.

chlorofyl_1

Chlorofyl a jeho spojitosť s hemoglobínom

V roku 1930 Dr. Hans Fisher analyzoval chemické zloženie hemoglobínu – látky, ktorá je mimoriadne dôležitou súčasťou ľudskej krvi. Prišiel na to, že jej molekula je prakticky rovnaká ako molekula chlorofylu. Len s tým rozdielom, že v chlorofyle je centrálnym atómom horčík, v hemoglobíne železo.

Chlorofyl slúži na prenos kyslíka v rastlinách, hemoglobín zas na transport kyslíka v ľudskej krvi. Táto podobnosť viedla vedcov k ďalším výskumom, v rámci ktorých prišli na zaujímavé zistenia.

Chlorofyl – účinky v ľudskom tele

Prvé výskumy prevádzané na zvieratách ukázali, že keď sa chlorofyl dostane do tela, premieňa sa na hemoglobín. Celý proces funguje pomerne jednoducho. Organizmus si z molekuly chlorofylu zoberie centrálny atóm – horčík, ktorý zužitkuje. Následne ho nahradí železom, vďaka čomu vznikne hemoglobín.

Neskôr odborníci prišli na to, že tento proces funguje nielen u zvierat, ale aj ľudí.

Podpora tvorby červených krviniek

Keďže chlorofyl prijatý do tela sa mení na hemoglobín, priamo podporuje tvorbu červených krviniek. Pomáha tak pri chudokrvnosti a prispieva k lepšiemu prekrveniu jednotlivých tkanív. Keďže svaly dostávajú viac kyslíka, telo je výkonnejšie a dokáže sa rýchlejšie regenerovať.

hemoglobin

PREVENCIA MNOHÝCH OCHORENÍ

Chlorofyl v tele zároveň pomáha znižovať riziko vzniku rôznych chorôb. Má protirakovinové účinky, vyrovnáva hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí antibakteriálne, dokáže urýchľovať hojenie zápalov, môže pomáhať pri bolestiach či poruchách metabolizmu. Jednoducho, zabezpečuje harmonické fungovanie celého tela. Medzi zelené superpotraviny s najvyšším obsahom chlorofylu nepochybne patria Spirulina, Chlorella, Zelený Jačmen či Moringa. Práve z toho dôvodu sme vytvorili produkt Green Detox, ktorý obsahuje všetky 4 spomínané zelené superpotraviny v BIO kvalite a okrem vysokého podielu chlorofylu pomáha aj s účinnou detoxikáciou organizmu.

Ako prijímať chlorofyl?

Chlorofyl sa prirodzene nachádza vo všetkých zelených rastlinách. Do organizmu ho tak prirodzene prijímame napríklad pri konzumácii zeleniny. Jeho veľké percentuálne zastúpenie nájdeme napríklad v špenáte, brokolici či šaláte. Obsahujú ho tiež niektoré morské riasy.

brokolica
SPIRULINA A MATCHA ČAJ

Pokiaľ chcete chlorofyl do svojho tela prijímať skutočne efektívne a v čo najväčšom množstve, skvelým zdrojom môže byť práve spirulina. Táto sinica je známa tým, že ho obsahuje vo vysokej koncentrácii. Chlorofyl nájdete tiež v kvalitnom japonskom matcha prášku, ktorý je vyrobený z tých najkvalitnejších lístkov zeleného čaju. Vhodná môže byť aj kombinácia viacerých zelených superpotravín, ktoré sú bohaté na chlorofyl. Štyri najznámejšie zelené superpotraviny nájdete v našom produkte Green Detox.

spirulina
Výhodou spirulina a matcha prášku je skutočnosť, že ho viete užívať rôznymi spôsobmi. Ľahko ho tak zaradíte do každodenného jedálnička. Skvelým doplnkom výživy môžu byť tiež spirulina tablety, ktoré nájdete v našej ponuke.

button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.