Stukovatená pečeň je tichý zabijak: Čo by ste o nej mali vedieť?

Stukovatená pečeň je problém, ktorým v dnešnej dobe trpí veľká časť populácie. Avšak, veľa ľudí o ňom ani len netuší. Navonok sa totiž obvykle začne prejavovať, až keď je stav vážny. Čo by ste o tomto ochorení mali vedieť a ako mu predchádzať?

Ako už napovedá samotný názov, stukovatená pečeň vzniká v dôsledku, že sa v nej ukladá nadmerné množstvo tuku. Toto ochorenie sa odborne označuje ako steatóza. Cez pečeň prechádzajú všetky látky, ktoré prijmeme do tela. Jej úlohou je prerozdeľovať ich medzi jednotlivé orgány a tvoriť zásoby.

Pokiaľ však prijímate veľké množstvo tuku, ktorý neviete efektívne zužitkovať, pečeň ho začne ukladať. Avšak, nehromadí ho len v iných orgánoch, ale aj priamo v sebe. A to je problém. Tuk je totiž pre pečeň toxický – spôsobuje zápal a odumieranie jej buniek. Hlavným problémom stukovatenej pečene je fakt, že toto ochorenie môže v niektorých prípadoch prerásť až do fibrózy či dokonca cirhózy, ktoré sú už pomerne vážne ochorenia pečene.


poškodená-pečeň

Čo je to pečeň?

Pečeň je exokrinná žľaza, ktorá sa vyskytuje u všetkých stavovcov, vrátane človeka. Ide o kľúčový orgán, pretože zohráva dôležitú úlohu v rámci viacerých funkcií ľudského tela. Aké sú jej hlavné funkcie? Slúži na detoxikáciu organizmu, takže prirodzene z tela odstraňuje toxické látky, škodliviny a ťažké kovy. Považuje sa tiež za zásobáreň glykogénu a rezervoár krvi. To znamená, že ak človek začne krvácať, z pečene sa môže uvoľniť istý objem krvi do cirkulácie. V pečeni sa tiež tvorí žlč a plazmové bielkoviny.

Vedeli ste, že: pečeň v dospelosti váži niečo málo cez jeden kilogram? Štúdie potvrdili, že u dospelého človeka má veľkosť futbalovej lopty.

pečeň-

Aké sú najčastejšie ochorenia pečene?

Vplyvom vonkajších, ale častokrát aj vnútorných nepriaznivých podmienok dochádza ku vzniku ochorení. Tie sa môžu spájať aj s pečeňou. Medzi najznámejšie ochorenia pečene patrí:

  • Steatóza: označuje sa inak aj ako stukovatená pečeň. Ide o ochorenie, pri ktorom sa v pečeňových bunkách ukladá nadmerné množstvo tuku. Nadbytok tuku v pečeni spôsobuje poruchu funkcie.

  • Fibróza pečene: Ak v pečeni okrem nahromadenia tuku prebieha aj zápal, tomuto ochoreniu sa hovorí steatohepatitída. V prípade, že sa fibrózne bunky rozmnožujú, dávajú priestor na vznik jazvám, ktoré prenikajú naprieč celou pečeňou. Ide o tzv. väzivovatenie, ktoré sa inak označuje aj ako fibróza pečene.

  • Cirhóza pečene: Závažné chronické ochorenie, pri ktorom vzniká vážne poškodenie pečene. Ide o narušenie všetkých funkcií vplyvom konzumácie alkoholu, toxických látok či tiež môže ísť o následok hepatitídy typu B alebo C.

Prečo vzniká stukovatená pečeň ?

Najčastejšou príčinou stukovatenej pečene je nedostatok fyzickej aktivity spojený s nezdravou stravou. Ak prijímate viac tukov, ako potrebujete a vaše telo ich nedokáže efektívne spáliť, ukladajú sa v pečeni. Riziko stukovatenej pečene zvyšujú aj vírusové ochorenia, vysoký krvný tlak a cholesterol, nadmerná konzumácia liekov či alkoholu.

Pozor: Stukovatená pečeň nie je len problémom ľudí s nadváhou alebo obezitou. Vyskytnúť sa môže u každého, kto pravidelne nevykonáva fyzickú aktivitu a stravuje sa nezdravo. Dokonca, aj u detí.

stukovatená-pečeň_1

Stukovatená pečeň - príznaky často necítiť

Stukovatená pečeň je často označovaná ako tichý zabijak, keďže obvykle sa nijako neprejavuje. Príznaky začínajú byť často citeľné až v pokročilých štádiách. Vtedy si viete všimnúť vyššiu únavu, zhoršené trávenie, problémy s kvalitou pokožky, prípadne zvláštny tlak pod pravým rebrom. To však zďaleka nie je všetko. Steatóza heparu sa prejavuje aj stratou chuti do jedla, tráviacimi ťažkosťami, svrbivou pokožkou či bolesťami kĺbov. V niektorých závažnejších prípadoch môže dôjsť aj k opuchu brucha či nôh. Častokrát je prítomný tmavý moč a naopak, svetlo zafarbená stolica.

stukovatená-pečeň

Riziko cirhózy pečene

Ak stukovatenú pečeň dlhodobo ignorujete, poškodzuje sa čoraz viac. Odumreté bunky sa menia na jazvy a pečeň postupne stráca svoju funkčnosť. V dôsledku toho sa v tele začínajú hromadiť toxíny, ktoré zvyšujú riziko infarktu, mozgových príhod či rakoviny. Dochádza k cirhóze pečene, ktorá je častokrát nenávratným stavom. Jediným riešením je transplantácia.

Čomu by ste sa mali vyhýbať?

Steatóza pečene rozhodne neznie príjemne. Preto je dôležité vyhýbať sa určitým veciam, ktoré možno každodenne robíte, ale neuvedomujete si to. O ktoré ide?

Konzumácia alkoholu

Pravdepodobne ste už neraz zachytili, že najviac ochorení s pečeňou vzniká najmä v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu. Štúdie túto skutočnosť potvrdili. Samozrejme, malé množstvo alkoholu vám neuškodí, no pokiaľ ho pijete pravidelne a vo veľkých množstvách, je veľmi pravdepodobné, že budete musieť čeliť ochoreniu s pečeňou.

Nezabúdajte, že príznaky prichádzajú postupne a roky sa môžu skrývať. Preto, ak sa chcete vyhnúť stukovatenej pečeni, určite obmedzte konzumáciu alkoholu.

alkohol_2

Nedostatok pohybu

Je pochopiteľné, že ak chodíte do práce, školy a popri tom sa musíte postarať o rodinu, veľa času vám na seba nezostane. Aj napriek tomu by ste si však mali každý deň nájsť aspoň 30 minút na fyzickú aktivitu. Nemusíte ísť dvíhať ťažké váhy do fitness centra.

Nájdite si šport, ktorý vás baví a vykonávajte ho pravidelne. Ak nemáte chuť na tréning, skúste sa ísť aspoň prejsť. Vždy je lepšie spraviť niečo pre svoje telo a zdravie ako nič neurobiť. Šport podľa štúdií dokáže výrazne zlepšiť stav vašej pečene.

obezita

Ako prebieha diagnostika?

V niektorých štúdiách sa objavili aj informácie o podrobnej diagnostike steatózy pečene. Ako to vlastne prebieha? V prvom rade je dôležité povedať, že ak máte akékoľvek prejavy tohto ochorenia, riešte to čím skôr a zbytočne nečakajte. Mohlo by to totiž neskôr vyústiť do závažnejších komplikácií. Diagnostiky sa zaručene nemusíte obávať.

Kľúčová je anamnéza a fyzická skúška, čo znamená, že vám lekár len prehmatá a postláča brucho. Ak by bola pečeň zväčšená, bude to cítiť. Veľmi dôležité sú aj krvné testy. Skúmajú sa hlavne látky ALT (alanínaminotransferáza) a AST (aspartátaminotransferáza) – pečeňové enzýmy. Ak sú zvýšené, môže ísť o zápal pečene.

Lekár tiež môže nariadiť ďalšie vyšetrenia, ako napríklad sono pečene, CT alebo magnetickú rezonanciu. V závažnejších prípadoch sa vykonáva biopsia pečene. Tento spôsob sa považuje za najlepší, ak je potrebné zistiť závažnosť ochorenia pečene a o ktorú formu ochorenia ide. Nemusíte sa báť, pri biopsii vám bude podané lokálne anestetikum, takže vy nič cítiť nebudete.

pečeň-diagnostika

Prevencia je základ úspechu

Pokiaľ chcete znížiť riziko stukovatenej pečene, mali by ste čo najskôr upraviť svoju životosprávu. Pravidelne športujte a stravujte sa zdravo. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré obsahujú veľa nezdravého tuku. Obmedzte konzumáciu alkoholu a pokiaľ je to možné, lieky postavené na chemickej báze nahraďte prírodnými alternatívami. Zo stravy vylúčte priemyselne spracované potraviny obsahujúce množstvo konzervantov, umelých farbív a iných umelých prísad.

detox-organizmu_2

Stukovatená pečeň – diéta, ktorá pomôže

Mnohé štúdie hovoria o tom, že pri stukovatenej pečeni je veľmi odporúčaná diéta. Dokonca, navrhujú ju aj sami lekári, na podporu zdravia a zlepšenie stavu pečene. V prvom rade je dôležité konzumovať pestré jedlá. To znamená, že by ste sa mali zamerať na konzumáciu ovocia, zeleniny, ale aj bielkovín, zdravých tukov a celozrnných potravín.

Skúste obmedziť kalórie a prijímajte viac vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravie pečene. Pokiaľ sa chcete vyhnúť závažnejším komplikáciám, určite odporúčame menej soliť, obmedziť vyprážané jedlá a piť dostatočné množstvo vody.

zdravé-jedlo

PESTREC MARIÁNSKY A DETOX PEČENE  

Aby pečeň dokázala fungovať správne, musí dostávať potrebné živiny. Tie sa obvykle z bežnej stravy nedajú prijať v dostatočnom množstve. Práve preto odborníci odporúčajú užívať pestrec mariánsky. Ide o rastlinu, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako bodliak. Jej najvýznamnejšou časťou je plod obsahujúci cenný antioxidant silymarín spolu s ďalšími látkami zabezpečujúcimi detox pečene.

Liečba stukovatenej pečene

Pestrec mariánsky pomáha regenerovať poškodené bunky pečene a prinavracia im pôvodnú funkčnosť. Stukovatená pečeň tak postupne opäť získava svoje prirodzené schopnosti, ľahšie sa zbavuje prebytočného tuku a prečisťuje od škodlivých látok. Dochádza tak k efektívnej detoxikácii celého tela. Po 2 – 3 mesiacoch pravidelného užívania pestreca je pečeň obvykle úplne zdravá, čo potvrdia aj krvné testy.

detox

Steatóza pečene – lieky a ich účinky

Lekár na liečbu stukovatenej pečene nepredpisuje žiadne špeciálne lieky. Všetky sú voľnopredajné, čo znamená, že si ich môžete zaobstarať aj bez receptu od lekára. Samozrejme, môžete sa s ním poradiť o najlepšom spôsobe liečby. Voľnopredajné lieky však častokrát so sebou prinášajú aj vedľajšie účinky, obzvlášť, keď ich užívate v kombinácii s inými liekmi.

Steatóza pečene – liečba je tak účinná hlavne pri prírodných doplnkoch, ako napríklad pri užívaní spomínaného pestreca. Aj mnohé odborné štúdie totiž potvrdili, že pestrec mariánsky podporuje funkciu pečene, a to aj u ľudí, ktorí trpia na ochorenie súvisiace s týmto orgánom. Je o ňom totiž známe, že posilňuje efektívnu regeneráciu pečene.

pestrec-mariánsky

PRIRODZENÁ PODPORA PEČENE

Pokiaľ chcete, aby vaša pečeň fungovala na 100 %, pestrec mariánsky je vhodné zaradiť do výživy aj v prípade, že netrpíte žiadnymi ťažkosťami. Zabezpečí totiž, že dôležité procesy v organizme budú prebiehať správne. Skvelou voľbou je drvený plod pestreca. Dobrou alternatívou môže byť tiež produkt Pestrec + reishi + púpava.


 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.