Stukovatená pečeň je problém, ktorým v dnešnej dobe trpí veľká časť populácie. Avšak, veľa ľudí o ňom ani len netuší. Navonok sa totiž obvykle začne prejavovať, až keď je stav vážny. Čo by ste o tomto ochorení mali vedieť a ako mu predchádzať?
Ako už napovedá samotný názov, stukovatená pečeň vzniká v dôsledku, že sa v nej ukladá nadmerné množstvo tuku. Toto ochorenie sa odborne označuje ako steatóza. Cez pečeň prechádzajú všetky látky, ktoré prijmeme do tela. Jej úlohou je prerozdeľovať ich medzi jednotlivé orgány a tvoriť zásoby.
Pokiaľ však prijímate veľké množstvo tuku, ktorý neviete efektívne zužitkovať, pečeň ho začne ukladať. Avšak, nehromadí ho len v iných orgánoch, ale aj priamo v sebe. A to je problém. Tuk je totiž pre pečeň toxický – spôsobuje zápal a odumieranie jej buniek. Hlavným problémom stukovatenej pečene je fakt, že toto ochorenie môže v niektorých prípadoch prerásť až do fibrózy či dokonca cirhózy, ktoré sú už pomerne vážne ochorenia pečene.
PREČO VZNIKÁ STUKOVATENÁ PEČEŇ?
Najčastejšou príčinou stukovatenej pečene je nedostatok fyzickej aktivity spojený s nezdravou stravou. Ak prijímate viac tukov, ako potrebujete a vaše telo ich nedokáže efektívne spáliť, ukladajú sa v pečeni. Riziko stukovatenej pečene zvyšujú aj vírusové ochorenia, vysoký krvný tlak a cholesterol, nadmerná konzumácia liekov či alkoholu.
Pozor: Stukovatená pečeň nie je len problémom ľudí s nadváhou alebo obezitou. Vyskytnúť sa môže u každého, kto pravidelne nevykonáva fyzickú aktivitu a stravuje sa nezdravo. Dokonca, aj u detí.
Stukovatená pečeň - príznaky často necítiť
Stukovatená pečeň je často označovaná ako tichý zabijak, keďže obvykle sa nijako neprejavuje. Príznaky začínajú byť často citeľné až v pokročilých štádiách. Vtedy si viete všimnúť vyššiu únavu, zhoršené trávenie, problémy s kvalitou pokožky, prípadne zvláštny tlak pod pravým rebrom.
Riziko cirhózy pečene
Ak stukovatenú pečeň dlhodobo ignorujete, poškodzuje sa čoraz viac. Odumreté bunky sa menia na jazvy a pečeň postupne stráca svoju funkčnosť. V dôsledku toho sa v tele začínajú hromadiť toxíny, ktoré zvyšujú riziko infarktu, mozgových príhod či rakoviny. Dochádza k cirhóze pečene, ktorá je častokrát nenávratným stavom. Jediným riešením je transplantácia.
Prevencia je základ úspechu
Pokiaľ chcete znížiť riziko stukovatenej pečene, mali by ste čo najskôr upraviť svoju životosprávu. Pravidelne športujte a stravujte sa zdravo. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré obsahujú veľa nezdravého tuku. Obmedzte konzumáciu alkoholu a pokiaľ je to možné, lieky postavené na chemickej báze nahraďte prírodnými alternatívami. Zo stravy vylúčte priemyselne spracované potraviny obsahujúce množstvo konzervantov, umelých farbív a iných umelých prísad.
PESTREC MARIÁNSKY A DETOX PEČENE
Aby pečeň dokázala fungovať správne, musí dostávať potrebné živiny. Tie sa obvykle z bežnej stravy nedajú prijať v dostatočnom množstve. Práve preto odborníci odporúčajú užívať pestrec mariánsky. Ide o rastlinu, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako bodliak. Jej najvýznamnejšou časťou je plod obsahujúci cenný antioxidant silymarín spolu s ďalšími látkami zabezpečujúcimi detox pečene.
Liečba stukovatenej pečene
Pestrec mariánsky pomáha regenerovať poškodené bunky pečene a prinavracia im pôvodnú funkčnosť. Stukovatená pečeň tak postupne opäť získava svoje prirodzené schopnosti, ľahšie sa zbavuje prebytočného tuku a prečisťuje od škodlivých látok. Dochádza tak k efektívnej detoxikácii celého tela. Po 2 – 3 mesiacoch pravidelného užívania pestreca je pečeň obvykle úplne zdravá, čo potvrdia aj krvné testy.
PRIRODZENÁ PODPORA PEČENE
Pokiaľ chcete, aby vaša pečeň fungovala na 100 %, pestrec mariánsky je vhodné zaradiť do výživy aj v prípade, že netrpíte žiadnymi ťažkosťami. Zabezpečí totiž, že dôležité procesy v organizme budú prebiehať správne. Skvelou voľbou je drvený plod pestreca. Dobrou alternatívou môže byť tiež produkt Pestrec + reishi + púpava.
Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.