Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Detox organizmu: 3 kľúčové pravidlá, ktorých by ste sa mali držať

Detox tela je skvelým spôsobom, ako podporiť vitalitu celého organizmu, znížiť riziko mnohých vážnych ochorení a zdravotných problémov. V čom vlastne spočíva a prečo by ste mu mali rozhodne venovať pozornosť aj vy? 

Detoxikácia organizmu je spôsob, ako efektívne zbaviť telo nežiadúcich toxínov a iných potenciálne škodlivých látok. Tie prijímame prakticky každý jeden deň. Či už z potravín, vody, vzduchu alebo pôdy. Dokonca, niektoré jedovaté látky vznikajú aj priamo v organizme, ako vedľajší produkt metabolických procesov. Neexistuje tak spôsob, ako by sme sa im vedeli úplne vyhnúť.

Detox tela funguje prirodzene

Samozrejme, ľudské telo má svoje vlastné procesy, prostredníctvom ktorých vylučuje škodlivé látky. Významnú úlohu v tomto smere zohráva pečeň. Cez ňu prechádzajú všetky potenciálne toxické zložky, sú zachytávané a vylučované, aby v organizme nedokázali spôsobiť veľké problémy.

Vedeli ste, že: Pečeň je najväčším vnútorným orgánom ľudského tela a zúčastňuje sa na mnohých dôležitých procesoch? Je tak veľmi podstatné, aby sme venovali pozornosť jej zdraviu.

Hromadenie toxínov v organizme  

Avšak, aj pečeň má svoje limity. Obvykle do organizmu prijímame veľké množstvá škodlivín a pečeň ich jednoducho nedokáže dostatočne rýchlo zneškodňovať. Postupne sa tak dostávajú do krvného obehu a putujú k jednotlivým orgánom. V malých množstvách nemusia spôsobovať problémy, no keď sa ich koncentrácia postupne zväčšuje, obvykle sa to prejaví na rôznych ťažkostiach.

Telo zanesené toxínmi je náchylnejšie na množstvo ochorení a má slabú obranyschopnosť. Môžete pociťovať častú únavu a jednoducho sa necítite dobre. To všetko sú znaky, že by ste mali spozornieť a dopriať svojmu organizmu kvalitný detox.

únava

3 pravidlá, ako podporiť detoxikáciu organizmu

Existuje viacero spôsobov, ako môžete urýchliť a zefektívniť prirodzené detoxikačné procesy v tele. Tieto 3 majú najväčší vplyv, preto ich odporúčame zaradiť do života.

1. Dodržiavajte pitný režim

Dodržiavanie pitného režimu je základom správneho fungovania organizmu. Voda je účastná na mnohých dôležitých procesoch, nehovoriac o tom, že je podstatnou zložkou krvi. Pokiaľ nepijete dostatok tekutín, krv sa stáva hustou a nedokáže efektívne zásobovať orgány kyslíkom či živinami. To sa odrazí na zníženej výkonnosti, psychickej aj fyzickej.

Viaceré vedecké štúdie však dokazujú, že dodržiavanie pitného režimu zohráva podstatnú úlohu aj v rámci detoxikácie. Voda totiž zabezpečuje rýchlejšie vylučovanie škodlivín, či už formou moču alebo potu. Dávajte si však pozor na to, čo pijete. Vyhýbajte sa sladeným nápojom s množstvom chemických prísad a alkoholu. Skvelou voľbou je čistá pramenitá voda, odborníci odporúčajú tiež kvalitné čaje či ovocné šťavy.

Nezabúdajte: Dospelý človek by mal denne vypiť 1,5 – 3 litre vody v závislosti od podávaného fyzického výkonu. Dôležité je piť pravidelne, v menších dávkach. Zamedzíte tak nadmernému zaťažovaniu obličiek.

pitný-režim

2. Zdravá strava a detox pečene

Vyhýbajte sa priemyselne upraveným potravinám a fastfoodom, ktoré obsahujú množstvo konzervantov, farbív a ďalších umelých aditív. Naopak, skvelou voľbou je zaradiť do stravy potraviny, ktoré podporujú zdravie a urýchľujú vylučovanie škodlivých látok. Najmä ovocie a zeleninu s obsahom vlákniny. Tá zabezpečuje prirodzenú očistu tráviaceho traktu. Odporúčame špenát, petržlen či zeler.

Praktický tip: Jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť detoxikáciu organizmu, je konzumácia drveného plodu pestreca mariánskeho. Ten obsahuje cenný antioxidant silymarín, ktorý zabezpečuje detox pečene – urýchľuje regeneráciu pečeňových buniek a prispieva k efektívnemu vylučovaniu toxínov.


Podľa najnovších výskumov má na detox tela významný vplyv aj príjem antioxidantov. Tie pomáhajú eliminovať voľné radikály a ďalšie škodlivé čiastočky, plus, podporujú celkovú obranyschopnosť. V tomto smere stojí za pozornosť matcha čaj alebo spirulina tablety. Ide o čisto prírodné extrakty, ktoré sú bohaté na antioxidanty a mnohé ďalšie cenné zložky. Nabudia telo, podporujú vylučovanie toxínov a harmonizujú vnútorné procesy.

špenát-smoothie

3. Doprajte si pravidelný pohyb

Pri fyzickej aktivite sú jednotlivé časti tela lepšie prekrvované. Dochádza tak k rýchlejšiemu vyplavovaniu rôznych toxínov a ich vylučovaniu z tela. Napríklad, aj v podobe potu. Nehovoriac o tom, že sa rozhýbu črevá, ktoré v rámci detoxu plnia významnú úlohu.

Zapamätajte si: Vedecké štúdie potvrdzujú, že pravidelný pohyb dokáže znížiť riziko mnohých vážnych chorôb, napríklad kardiovaskulárneho systému.

Samozrejme, so záťažou to zbytočne nepreháňajte. Na podporu detoxikácie sú vhodné menej intenzívne aktivity, napríklad ľahký beh, turistika, jogging či joga.

jogging

Pozor, rýchly detox organizmu neexistuje!

Myslite na to, že detox organizmu je proces, ktorý trvá niekoľko týždňov, častokrát aj mesiacov. Niečo také ako jednodňový detox tela jednoducho nie je možné. Na trhu nájdete rôzne prípravky, ktoré vám budú sľubovať zázraky. Napríklad, dokonalé vyčistenie celého tela v priebehu niekoľkých hodín či dní.

Takéto produkty však vedia napáchať viac škody ako úžitku. Vyhýbajte sa tiež extrémnym detoxikačným metódam, ako napríklad radikálnemu zníženiu množstva konzumovanej stravy. Detox tela by vás nemal výrazne obmedzovať vo vašom každodennom fungovaní. Stačí, keď budete piť dostatok vody, doprajete si pohyb aspoň raz za týždeň a obohatíte svoju stravu o potraviny podporujúce pečeň a celkový detox organizmu. Napríklad, spomínaný matcha čaj, spirulinu alebo pestrec mariánsky.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347016/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27746011/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//