Čaj na chudnutie: Lacný marketingový trik alebo efektívny pomocník pri zhadzovaní kíl?

Snažíte sa schudnúť a chceli by ste podporiť svoj organizmus, no nemáte záujem o rôzne prípravky na chemickej báze? Mnohé zdroje radia vyskúšať zelený čaj na chudnutie. Otázka však znie, či vám dokáže naozaj pomôcť. Čo na neho hovoria vedecké výskumy?

Ako by zelený čaj mohol urýchľovať chudnutie? Veď je to len teplý nápoj ako každý iný! Niektorí ľudia však v minulosti postrehli, že keď ho začali piť, dokázali rýchlejšie zhodiť prebytočné kilá. Táto skutočnosť prinútila vedcov, aby sa začali podrobnejšie venovať jeho účinkom na ľudský organizmus a spaľovanie tukov. V priebehu uplynulých rokov prebehli mnohé výskumy, ktoré priniesli veľmi zaujímavé výsledky!

Vedeli ste, že: Jediný čaj, pri ktorom sú naozaj podrobne skúmané účinky na chudnutie, je práve zelený? Pri iných druhoch sa táto schopnosť nevyskytuje, preto im vedci nevenujú veľkú pozornosť. Pokiaľ teda hľadáte čaj na chudnutie, zamerajte sa práve na zelený čaj.

zelený-čaj-na-chudnutie

Zelený čaj na chudnutie a výsledky vedeckých štúdií

Vráťme sa k otázke z úvodu. Ako je to vlastne možné, že by obyčajný zelený čaj dokázal urýchľovať chudnutie? Vedci objavili viacero spôsobov, ako vie tento zázračný nápoj ovplyvňovať metabolizmus tukov a ich spaľovanie.

Obsah kofeínu a EGCG

Zelený čaj obsahuje kofeín. V jednej šálke nájdete približne 24 – 40 mg, čo je o viac než polovicu menej ako v prípade kávy. Avšak, aj v takýchto menších množstvách dokáže kofeín podľa viacerých štúdií mierne prispievať k spaľovaniu tukov. Plus, zlepšuje výkonnosť pri tréningu, čím tiež napomáha k efektívnejšiemu chudnutiu.

No čo je hlavné, súčasťou zeleného čaju je jedinečný antioxidant EGCG – epigalokatechín galát. Ten podľa výskumu z roku 2003 dokáže znižovať hladinu enzýmov, ktoré ničia noradrenalín – hormón podporujúci spaľovanie tukov. Množstvo noradrenalínu v krvi je tak vďaka zelenému čaju vyššie a organizmus dokáže ľahšie odbúravať tukové zásoby.

O 17 % viac spáleného tuku

Zaujímavá štúdia z roku 2008 potvrdila, že pitie zeleného čaju dokáže skutočne urýchliť spaľovanie tuku pri tréningu. Muži, ktorým bol pred fyzickou aktivitou podaný kvalitný extrakt zo zeleného čaju, spálili až o 17 % viac tuku než tí, ktorí zelený čaj neužili. Ideálnou voľbou pri spaľovaní tukov je teda čajový extrakt, konkrétne Matcha. Matcha čaj obsahuje najemno pomleté čajové lístky vo forme prášku vďaka čomu z neho získate až 10 krát viac účinných látok ako pri klasickom sypanom čaji. Dalo by sa povedať, že sa jedná o veľmi výživný čajový extrakt.  

matcha

Zrýchlenie metabolizmu

V neposlednom rade, zelený čaj dokáže vplývať na ľudský metabolizmus. Viaceré výskumy ukázali, že môže spôsobiť jeho zrýchlenie o 3 – 4 %, v niektorých prípadoch však aj o 8 %. Vďaka rýchlejšiemu metabolizmu telo efektívnejšie spaľuje tuky, a to aj v prípade, že nevykonávate fyzickú aktivitu.

Zaujímavosť: V jednom výskume prevádzanom na 60 obéznych ľuďoch sa ukázalo, že zelený čaj výrazne urýchľuje spaľovanie kalórií. Respondenti konzumujúci extrakt zo zeleného čaju spálili denne o 183 viac kalórií než tí, ktorí ho neužívali.

Ktorý je teda najlepší čaj na chudnutie?

Pokiaľ chcete pocítiť pozitívne účinky zeleného čaju aj na vlastnej koži, zainvestujte do kvality. Myslite na to, že lacný sáčkový čaj zo supermarketu obsahuje len zlomok všetkých cenných látok. Nemôžete preto očakávať, že vám naozaj pomôže schudnúť. To isté platí aj pri väčšine čajov na chudnutie, ktoré neobsahujú zelený čaj. Ich efekt spočíva v odvodnení organizmu čo sa môže prejaviť na váhe, v skutočnosti sa však jedná o potenciálne nebezpečný stav, ktorý môže viesť k dehydratácií. Telo potrebuje vodu na väčšinu procesov a pokiaľ človek netrpí zadržiavaním vody v tele mal by sa pravidelnej konzumácií diuretických čajov vyhýbať.


Ideálnou voľbou je originálny japonský čaj matcha, ktorý obsahuje najviac zložiek potrebných pre podporu chudnutia. Dobrou alternatívou môže byť tiež kvalitný sypaný zelený čaj.

Kedy piť zelený čaj?

Nezabúdajte na to, že zelený čaj obsahuje kofeín. Teda, pokiaľ chcete mať pokojný spánok, neodporúčame ho piť večer. Doprajte si ho ráno alebo doobeda, kedy perfektne nakopne váš organizmus. Pripraviť si ho môžete tiež pred plánovanou fyzickou aktivitou.

Na prípravu zeleného čaju používajte vodu s teplotou 60 – 75 °C. Ak by bola teplejšia, mohlo by dôjsť k poškodeniu niektorých dôležitých zložiek. Počas letných mesiacov si ho môžete nechať vychladiť, vďaka čomu získate osviežujúci ľadový čaj. Je už len na vás, ako si ho dochutíte!

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12695345/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14684395/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18006026/

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.