Matcha čaj a jeho antioxidačné vlastnosti

Úlohou antioxidantov je chrániť organizmus proti oxidačnému stresu. Tieto dôležité látky môžeme nájsť v mnohých potravinách. Významným zdrojom je tiež Matcha tea. Prečo? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Čo sú to antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré dokážu neutralizovať pôsobenie voľných radikálov na ľudské telo. Svojou činnosťou zabraňujú oxidácii a poškodeniu buniek, ktoré vedie k vzniku rôznych chorôb a k príznakom starnutia.

Antioxidanty sa nachádzajú v prirodzenej forme v našej strave. Patria sem vitamíny C a E, betakarotén, nenasýtené mastné kyseliny a flavonoidy. Z minerálnych látok sú významnými antioxidantmi selén, zinok, železo a mangán. Vhodnou stravou tak môžete posilniť prirodzenú obranyschopnosť organizmu voči voľným radikálom a chrániť ho aj pred vznikom nádorových ochorení. Antioxidanty tiež spomaľujú proces starnutia, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú správnej činnosti srdca.

Zdravie na tanieri

Dostatok týchto látok nájdete v zelenom čaji, rybách, pečeni, mliečnych výrobkoch, ovocí a zelenine. Z ovocia a zeleniny obsahujú najviac antioxidantov tie, ktoré sú výrazne sfarbené. Do jedálnička by ste si mali pridať čučoriedky, černice, maliny, slivky, jahody, brusnice, čerešne, višne a tmavé hrozno. Mnoho antioxidantov obsahujú tiež avokádo, kivi, granátové jablko a grapefruit. Zo zeleniny vyberajte sýtozelené druhy, ako sú brokolica, špenát alebo napríklad cviklu a červenú papriku. Významným zdrojom je cesnak a zo strukovín napríklad fazuľa.  

close-up-photo-of-blueberries-2539170

Matcha tea — viac ako zelený čaj 

Pri príprave Matcha čaju sa v čajových lístkoch zachovávajú všetky zdraviu prospešné látky. Už tri týždne pred jeho zberom sa plantáže zatieňujú, aby sa podporila v lístkoch čajovníku tvorba zeleného farbiva. Zber prebieha výlučne ručným spôsobom. Matcha tea sa po zbere ošetrí parou, vysuší horúcim vzduchom a spracuje tradičnou metódou mletia na kamenných mlynoch.

Výsledkom je jeho jemná konzistencia a sýto zelená farba. Pri tradičnom spôsobe spracovania sa v čaji zachovajú všetky zdraviu prospešné látky a jeho povzbudivý účinok je desať krát silnejší ako má bežný zelený čaj. Matcha čaj okrem toho podporuje tvorbu dopamínu a serotonínu, ktoré zlepšujú náladu a koncentráciu. V neposlednom rade matcha čaj obsahuje aj teofylín (čajový kofeín), ktorý má výrazné povzbudivé účinky na telo a mysel.

Obrázok1---zmenseny 

Bohatý na antioxidanty

Najemno mletý Matcha tea obsahuje široké spektrum antioxidantov, vitamínov a minerálov. Jedna miska Matcha tea ich obsahuje až päťnásobne viac ako iné zdravé potraviny. Čaj Matcha je bohatý na vitamíny A, C, železo, vápnik a draslík, flavonoidy a polyfenoly. Navyše obsahuje aj katechíny, ktoré majú výraznú schopnosť chrániť organizmus pred rakovinou a dokonca tiež proti tejto chorobe bojovať. V porovnaní z bežným zeleným čajom sa v Matcha tea nachádza až 3 x viac katechínov. Bohatý obsah všetkých týchto látok je v čaji Matcha zachovaný práve vďaka tradíciou overenému spôsobu pestovania a prípravy. Ak sa chcete dozvedeiť oďaľších zdravotných benefitoch čaju Matcha, neváhajte si prečítať aj článok 10 užasných výhod zeleného čaju Matcha.

porovnanie_pozdlzne

button